Možnosti pre stavbu väčšieho domu v záhradkárskej oblasti
Dobrý deň, vlastním záhradu cca 600m2 v intraviláne v záhradkárskej oblasti. V Pezinku na Krížnej pre tých kto to tam poznáte. Máme tam elektrinu, vodovodnú prípojku (na ktorú sa zial nevieme pripojiť lebo by nás muselo byt aspoň 30 mi povedali vodári a susedia nemajú záujem), studňu. Radi by sme si tam postavili bývanie ale povedali mi na územnom že je možné tam postaviť iba prízemnú chatku bez pivnice, bez poschodia o výmere max. 40m2 na pozemok. Nekradneme takže si nemôžeme dovoliť kúpiť barák a táto záhrada má u mňa aj veľkú sentimentálnu hodnotu na to aby som sa jej vzdala. Myslite si že existuje spôsob ako tam postaviť aspoň 80m2 budovu prosím? Zial kvôli tomu že k záhrade nevedie asfaltová cesta a nie je osvetlená tak nie je možné ani trvalé bydlisko. To by ma ale tak netrápilo ako to že mi neschvália ani strechu nad hlavou.
Vopred ďakujem za akúkoľvek pomocnú ruku.
tak sa toho chyťte, vyzbierajte súhlasy, začnite robiť projekt, vyberte od nich peniaze a vybavte
Cesta je rokmi spevnená makadam, štrk, co záhradkári zohnali to sa vysypalo a rozhrablo za 40 rokov je cesta spevnená... Keď niekde frezuju asfalt tak kto ma možnosť tak i také dá doviezť... Na ceste už roky tráva nerastie. Smetiarske auto tam chodí... Ci leto ci zima ci sucho ci mokro...
Ľudia nesmú na cestu vymoly trávou, zemou zahádzať... Vždy suter vysypu.
Samozrejme chaty sú skolaudované majú súpisné čísla, není to vidno na foto z inzerátu?
@janka_266 ďakujem za prudko inteligentnú radu, mám to v plane urobiť len zisťujem aj iné možnosti.
@zalka tak potom aj táto možnosť znie fajn čo sa týka cesty určite je to lepšie ako keď to nechávame na prírodu a čakáme kým tam niekomu u nás ostane koleso 🙂
Nakoľko mi pani na úrade tvrdila že chaty v našej oblasti nemôžu mať popisné číslo kvôli tomu sa pýtam.
Ako ja sa tomu nerozumiem... Ale neskolaudovana chata nemala popisné číslo, skolaudovaná áno.
Skolaudovaná TJ legálna... Prešla papierovým procesom... Stavebné povolenie, revízie, kolaudácia...
Ešte ma napadlo, búdky na náradie tie popisné čísla nemali... Ale stavba spojená pevne zo zemou áno.
Asi v tej osade co si sú len tzv búdky na náradie.
@zalka oni tomu dali nazov záhradná chatka a tie vraj vyslovene nepotrebujú popisné číslo. Jeden sused má na nej vybavené toto číslo cez kamaráta a to je tiež tak načierno kvázi.
No ak budeš murovat potrebuješ stavebné povolenie a potom kolaudáciu... A potom by i súpisné číslo malo byt...
Fakt neviem...
Na LV je zvyčajne toto
16 Pozemok, na ktorom je postavená nebytova budova označená súpisným číslom
19 záhradkárska chata
Legenda
Kód druhu stavby (budovy)
19 Budova pre šport a na rekreačné účely
@zalka na toto som sa včera pýtala ale od apríla prichádza nový zákon že stavby do 50m2 sa nemusia vôbec riešiť s povolením a že na to stačí iba ohláška
@tilly určite to nepôjde ale môžem polovicu pozemku prepísať na priateľa a obaja postavíme dvojitú chatku na hranici pozemkov a to by prejsť malo
Ale pozor nie každá stavba...
Kde to máte, hore tam sú pozemky v OV či dole, kde patria pozemky pod zahradkarov???
Pozri. Prvá vec, čo urob ešte dnes. Napíš žiadosť o upi, nech to máš na papieri.
Do hlavičky dáš svoje meno, adresu a kontaktné údaje, ako adresáta dáš miestny/obecný úrad (podľa toho kde to je), vec dáš žiadosť o územnoplánovaciu informáciu.
A píšeš
Horeuvedena.... Vás týmto žiadam o územnoplánovaciu informáciu k pozemkom, parc. č. ... v katastrálnom území...
Mojim zámerom je postaviť si záhradnú chatu (alebo čo chceš)
S pozdravom...
Pošleš buď mailom alebo podas na podatelni. Oni ti musia dať podrobnú informáciu, čo môžeš a aj čo nesmieš. Ak je tam uzávera apod, všetko by ti tam mali napísať. Od toho sa budeš vedieť odpichnut
A ešte nemysli si, že ohlaska je len tak. Tiež to má svoje pravidlá.
@tilly ďakujem hneď po práci sa do toho pustím
@anonym_autor Ahoj, riešime niečo podobné teraz. Ako ste dopadli?
@carduelis predávame tu záhradu nemám na to nervy. Ťahali by nás roky po úradoch kým by sme sa možno dočkali.
@anonym_autor och to ma mrzí
@carduelis držím palce s tou vašou lebo v tejto republike sa všetko dá a schváli len keď máte kontakty alebo veľa peňazí.
@carduelis držím palce s tou vašou lebo v tejto republike sa všetko dá a schváli len keď máte kontakty alebo veľa peňazí.
@anonym_autor je to tak :( my sme povodne kupili pozemok inde, ale zmenil sa stavebny zakon a uz sa tam neda stavat aj ked z oboch stran su postavene domy 😠 tak sa teraz obzerame po niecom inom co nas nezruinuje
@anonym_autor je to tak :( my sme povodne kupili pozemok inde, ale zmenil sa stavebny zakon a uz sa tam neda stavat aj ked z oboch stran su postavene domy 😠 tak sa teraz obzerame po niecom inom co nas nezruinuje
@carduelis pre boha a to zmenil územný plán? Alebo čo sa zmenilo v stavebnom zákone že tam neviete nič postaviť?
@carduelis pre boha a to zmenil územný plán? Alebo čo sa zmenilo v stavebnom zákone že tam neviete nič postaviť?
@anonym_autor novy stavebny zakon hovori ze stavat sa moze iba tam kde je to aj v uzemnom plane obce. Dovtedy stacilo potvrdenie pod obecneho uradu, to sme mali. Ale tento rok je novy stavebny zakon, cize sa obec musi riadit uzemnym planom. A nasa obed ma uzemny plan z roku pána, a uznane pozemky iba v intravilane. Tak sa caka na zmenu uzemneho planu alw to budu roky. Dovtedy tam bemozme stavat aj ked naokolo su susedia 🤷♀️ 😔

@zalka čím ste spevnili cestu prosím? Takže popisné čísla domov asi nedajú že? Aj v tejto oblasti majú tie záhrady vyššiu cenu práve vďaka tej elektrine atď.
Čo sa týka nadstavby na to treba samostatné povolenie a žiadosť?