Možnosti využitia OČR počas sviatkov, keď sú škôlky zatvorené
Ahojte, ide niekto na OCR( zatvorene skolky) teraz cez vianocne prazdniny? Mozem takto vykrit " povinnu dovolenku" kedze este nemam narok na tolko dni- nastupila som len 20.11. a som v skusobnej dobe? Kedze je tam vela sviatkov - to sa nejako odratava skracuje alebo len dam datum v rozmrdzi 14 dni? Je to moja prva OCR tak neviem ako to funguje. Dakujem
Autorka, dohodnut sa musis so zamestnavatelom = ci ti daju cerpat novu dovolenku alebo ako sa to vyriesi. Pripadne na ocr vies ist ale jedine ak sa dohodnes s lekarkou ze by si mala "chore dieta". Inak narok na ocr iba kvoli prazdninam nie je. ANo nie je to koser, nemame to radi. Da sa povedat ze "kam da clovek deti" ked je zavrete.. ale to bude realita vasho rodicovkseho zivota dalsich xrokov = otec, babka, tetka, alebo jedne doovlenka, druhy nie.. alebo ocr, pn.. a tak... treba sa na take scenare pripravit a ratat s tym, ze caste chybanie (prazdniny su kazdu chvilu) nebudu vzdy v praci dobre brat
Autorka, dohodnut sa musis so zamestnavatelom = ci ti daju cerpat novu dovolenku alebo ako sa to vyriesi. Pripadne na ocr vies ist ale jedine ak sa dohodnes s lekarkou ze by si mala "chore dieta". Inak narok na ocr iba kvoli prazdninam nie je. ANo nie je to koser, nemame to radi. Da sa povedat ze "kam da clovek deti" ked je zavrete.. ale to bude realita vasho rodicovkseho zivota dalsich xrokov = otec, babka, tetka, alebo jedne doovlenka, druhy nie.. alebo ocr, pn.. a tak... treba sa na take scenare pripravit a ratat s tym, ze caste chybanie (prazdniny su kazdu chvilu) nebudu vzdy v praci dobre brat
@simca06022011 preco zavadzas? samozrejme, ze pocas pocas vianocnych sviatkov moze cerpat ocr z dovodu zatvorenia skolky. skolky nemaju prazdniny. nikdy. ziadne.
@elanor toto mala mat davno vydiskutovane, keď nastupovala do prace, ze co so sviatkami.
A vsak samozrejme, ZP tu máme iba na to, keď argumentujeme, nech nám zamestnavatel vyplatí odstupné, ze?
Ona prioritne nema problém ako v lete, ze je zatvorená skolka a dieta nema kde byt, ona ma problém sama so sebou. Ako vykryť neprítomnosť v praci sama sebe. A na to OCR nie je. A ano, už podľa tohto je vidno vychcanost zamestnávateľa. Mimo to, o dobu PN a OCR sa jej aj predlžuje skúšobná doba.
@lienka.7 to, ze by to mala davno vydiskutovane, je druha vec.
Riesi sa otazka ci ma narok na ocr, ked je zatvorena skolka. A tam je odpoved, ano, ma.
To, ze sa to da, resp. ma sa to riesit inak, je uz druha vec. Odporenie ist za nadriadenym, resp. HR dostala tiez.
Ale tvrdit, ze nema narok na OCR je proste blud jak mraky.
@elanor toto mala mat davno vydiskutovane, keď nastupovala do prace, ze co so sviatkami.
A vsak samozrejme, ZP tu máme iba na to, keď argumentujeme, nech nám zamestnavatel vyplatí odstupné, ze?
Ona prioritne nema problém ako v lete, ze je zatvorená skolka a dieta nema kde byt, ona ma problém sama so sebou. Ako vykryť neprítomnosť v praci sama sebe. A na to OCR nie je. A ano, už podľa tohto je vidno vychcanost zamestnávateľa. Mimo to, o dobu PN a OCR sa jej aj predlžuje skúšobná doba.
@lienka.7 je mile ako v kazdej podobnej teme moralizujes o ocr a cicani statnych penazi, ze tebe sme sa skladali na dotaciu na hypoteku, to je v poriadku, vsak. to nie je cicanie statnych penazi? jaaj, ty si splnila podmienky a mala si narok. aj autorka splni podmienky a bude mat narok.
@simca06022011 kedy konecne pochopite, ze skolky niesu zatvorene z dovodu prazdnin? Zakon termin pre materske skoly nepozna. V tom pripade pozna len zatvorenie zriadovatelom alebo prislusnym st. organom. Ale dovod zriadovatela ci organu je irelevantny. Je jedno ci su organizacne dovody, technicke dovody, alebo pandemia, ci ina epidemiologicka zalezitost. Zatvorena skolka = narok pre rodica na OCR aj na zdrave dieta. Bodka.
@lienka.7 je mile ako v kazdej podobnej teme moralizujes o ocr a cicani statnych penazi, ze tebe sme sa skladali na dotaciu na hypoteku, to je v poriadku, vsak. to nie je cicanie statnych penazi? jaaj, ty si splnila podmienky a mala si narok. aj autorka splni podmienky a bude mat narok.
@matkahelka tak toto je krasny gol 😀
Tak panicka tu nakoniec vodu kaze a sama vino pije.
No pekne...
vyborne. to sa zamestnavatel potesi
@anonym_0dce80 a čo? Možno je samozivitelka a nemá kde dat na sviatky dieťatko. Bože to fakt? Každý robí čo vie
@matkahelka predstav si, nie je 😉 ja žiadny zákon neobchádzam, ani nepodvadzam, na rozdiel od autorky, pripadne aj takých tehotných, ktoré namiesto toho aby boli doma na prekážkach a platil ich zamestnavatel, čerpajú taktiez neoprávnene PNky.
Ale chápem, toto ti samozrejme nevadí, ale môj príspevok už hej. Sa skus nad sebou trosku zamyslieť. Hovori sa tomu dvojitý meter, ale také ty asi nepoznáš.
Ale ja viem, keďže si ti dovolím v iných diskusiách oponovať, tak tu iba stekás ako taka zavistliva harpinka. Ale poslúži si, mne si ukradnutá.
@matkahelka predstav si, nie je 😉 ja žiadny zákon neobchádzam, ani nepodvadzam, na rozdiel od autorky, pripadne aj takých tehotných, ktoré namiesto toho aby boli doma na prekážkach a platil ich zamestnavatel, čerpajú taktiez neoprávnene PNky.
Ale chápem, toto ti samozrejme nevadí, ale môj príspevok už hej. Sa skus nad sebou trosku zamyslieť. Hovori sa tomu dvojitý meter, ale také ty asi nepoznáš.
Ale ja viem, keďže si ti dovolím v iných diskusiách oponovať, tak tu iba stekás ako taka zavistliva harpinka. Ale poslúži si, mne si ukradnutá.
@lienka.7 pobavila si.dvojity meter mas akurat tak ty. autorka ziaden zakon neobchadza- skolka je zatvorena, ma narok kvoli tomu na ocr. a zavidiet ti mam konkretne co? ze mas slaby prijem a danovi poplatnici sa ti musia na tvoju hypo skladat?ubezpecujem ta, ze ti nemam co zavidiet, hypo mam davno splatenu a NIKTO sa mi na nu neskladal.
@lienka.7 pobavila si.dvojity meter mas akurat tak ty. autorka ziaden zakon neobchadza- skolka je zatvorena, ma narok kvoli tomu na ocr. a zavidiet ti mam konkretne co? ze mas slaby prijem a danovi poplatnici sa ti musia na tvoju hypo skladat?ubezpecujem ta, ze ti nemam co zavidiet, hypo mam davno splatenu a NIKTO sa mi na nu neskladal.
@matkahelka este raz a naposledy, autorka nema primárny problém so zatvorenou skolkou, ale s tým, ze nemá dovolenku. Na toto mysli ZP. Ale škoda s tebou zabíjať čas, keď to jednoducho nechceš pochopiť, tak si tu aj naďalej budeš dookola tvrdiť svoje. A popri tom závidieť. Len nepraskni. Chýbala by si v skolke v piatok večer ucitelkam.
@anonym_autor .... Ak ti nevyjde dostatočný počet dní dovolenky a máte zatvorenu firmu a všetci čerpajú dovolenky tak ti zamestnávateľ musí dať prekážku na strane zamestnávateľa ( 60 % alebo 80%).
Ocr by som si určite na toto necerpala. Školský rok je ešte dlhy
@doriiis pre zamestnávateľa je predsa v tomto prípade výhodnejšia ocr, veď ju neplatí on.
@anonym_autor Áno, samozrejme. Vždy, keď sa to dá využiť, vyuzivam to. 🙂
@anonym_autor nemáš nárok na ocr, budeš čerpať normálne dovolenku z r. 2026. OCR je nárok len ak škôlku zavrie zriadovatel, určite nie kvôli vianočným sviatkom
@luliu ocr sa dá čerpať aj z dôvodu zatvorenia predškolského zariadenia čiže môže aj cez vianocne prazdniny len to musí dať potvrdiť riaditeľovi školy
Ako prvé sa porozprávaj vo firme ako je to najlepšie riešiť.
Áno je možné čerpať dovolenku dopredu po dohode ale napríklad u nás sa to neodporúča lebo tá dovolenka bude chýbať budúci rok.
Sú radšej za OCR či paragraf.
Prekážka na strane zamestnávateľa sa dáva výnimočne. Skôr nie ako áno.

@anonym_autor .... Ak ti nevyjde dostatočný počet dní dovolenky a máte zatvorenu firmu a všetci čerpajú dovolenky tak ti zamestnávateľ musí dať prekážku na strane zamestnávateľa ( 60 % alebo 80%).
Ocr by som si určite na toto necerpala. Školský rok je ešte dlhy
@doriiis nemusi, ak ma pre nu pracu, nejde o fabriku ktora sa vypina, moze byt v praci aj sama ;)