icon

Možnosti využitia OČR počas sviatkov, keď sú škôlky zatvorené

15. dec 2025

Ahojte, ide niekto na OCR( zatvorene skolky) teraz cez vianocne prazdniny? Mozem takto vykrit " povinnu dovolenku" kedze este nemam narok na tolko dni- nastupila som len 20.11. a som v skusobnej dobe? Kedze je tam vela sviatkov - to sa nejako odratava skracuje alebo len dam datum v rozmrdzi 14 dni? Je to moja prva OCR tak neviem ako to funguje. Dakujem

Strana
z2
anonym_0dce80
15. dec 2025

vyborne. to sa zamestnavatel potesi

autor
15. dec 2025
@anonym_0dce80

@anonym_0dce80 samozrejme ze sa potesi- maju 2 tyzdne dovolenku " povinnu" a ja tam budem co- zdiadim si tam detsky kutik, ked mame skolku zatvorenu a ja mam len narok na dva dni dovolenky?

anonym_3cbfc0
15. dec 2025
@anonym_0dce80

@anonym_0dce80 a co ma robiť? Ci jej ty prídeš deti postrazit?

nyusika
15. dec 2025
@anonym_3cbfc0

@anonym_0dce80 a co ma robiť? Ci jej ty prídeš deti postrazit?

@anonym_3cbfc0
nie, nikto jej deti srazit nemusi.
ked maju povinnu dovolenku, tak bude dovolenku cerpat aj ona, papierovo sa to dohodne so zamestnavatelom - bezna prax.

staci komunikovat so zamestnavatelom, taketo pripady maju urcite dopredi osetrene.

doriiis
15. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_0dce80 samozrejme ze sa potesi- maju 2 tyzdne dovolenku " povinnu" a ja tam budem co- zdiadim si tam detsky kutik, ked mame skolku zatvorenu a ja mam len narok na dva dni dovolenky?

@anonym_autor .... Ak ti nevyjde dostatočný počet dní dovolenky a máte zatvorenu firmu a všetci čerpajú dovolenky tak ti zamestnávateľ musí dať prekážku na strane zamestnávateľa ( 60 % alebo 80%).
Ocr by som si určite na toto necerpala. Školský rok je ešte dlhy

anonym_1dbf71
15. dec 2025
@doriiis

@anonym_autor .... Ak ti nevyjde dostatočný počet dní dovolenky a máte zatvorenu firmu a všetci čerpajú dovolenky tak ti zamestnávateľ musí dať prekážku na strane zamestnávateľa ( 60 % alebo 80%).
Ocr by som si určite na toto necerpala. Školský rok je ešte dlhy

@doriiis na druhej strane, ak to zamestnavatel nebude musiet platit, mozno si ju aj napriek OCR necha a nevyhodi ju v skusobnej dobe.

doriiis
15. dec 2025
@anonym_1dbf71

@doriiis na druhej strane, ak to zamestnavatel nebude musiet platit, mozno si ju aj napriek OCR necha a nevyhodi ju v skusobnej dobe.

@anonym_1dbf71 ..... Nemá ju prečo vyhadzovať. Je to prakazka na strane zamestnávateľa a ona ešte nemá nárok na toľko dní dovolenky, koľko potrebuje. S týmto musí zamestnávateľ rátať, ak niekoho prijme koncom roka.A učíte nebude jedina

anonym_a05a46
15. dec 2025

@anonym_autor si najdi opatrovatelku na www.hlidacky.sk

13uzivatelka11
15. dec 2025
@anonym_a05a46

@anonym_autor si najdi opatrovatelku na www.hlidacky.sk

@anonym_a05a46 a ona pôjde do zatvorenej firmy? Aj čítaš čo píše?

anonym_a05a46
15. dec 2025
@13uzivatelka11

@anonym_a05a46 a ona pôjde do zatvorenej firmy? Aj čítaš čo píše?

@13uzivatelka11 nepíše, že majú firmu zatvorenú, iba že ostatní čerpajú dovolenku

nyusika
15. dec 2025
@anonym_a05a46

@13uzivatelka11 nepíše, že majú firmu zatvorenú, iba že ostatní čerpajú dovolenku

@anonym_a05a46 cerpaju tzv. " povinnu dovolenku" - znamena, ze ju cerpaju vsetci - dohoda medzi zamestnavatelom a zamestnancami.
samozrejme, moze byt z principu proti, zamestnavatelia miluju takychto principialnych zamestnancov.
v skusobnej dobe jej to urcite pomoze...

anonym_a05a46
15. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor takže nemôžeš byť fyzicky vo firme?

matkahelka
15. dec 2025

@anonym_autor v prvom rade komunikuj so svojim nadriadenym ako mas postupovat, ako sa u vas riesia taketo pripady. kazdy zamestnavatel to ma osetrene inak. niekde je standardom cerpat dovolenku vopred, teda z buduceho roku a niekde ti narovinu povedia, ze si mas vziat ocr/pn. ocr z dovodu zatvorenia skolky je v dlzke 14 dni, vratane sviatkov a vikendov, prerusit ju nesmies. ked ju prerusis, pokracovanie nie je mozne.

lucik194
15. dec 2025

ked je povinna dovol3nka nebude nikto vo firme. zhasne sa a len temperujeme. nic viac.

isla by som za sefom, nech sa pobavi s HR, alebo si zavolaj na mzdove ci personalne, ako to chcu s tebou vyriesit.
tu dostanes x odporucani, ale je lepsie sa najprv informovat v robote.

luliu
15. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nemáš nárok na ocr, budeš čerpať normálne dovolenku z r. 2026. OCR je nárok len ak škôlku zavrie zriadovatel, určite nie kvôli vianočným sviatkom

olimuc
15. dec 2025

Ak je celozavodna dovolenka, je to prekazka na strane zamestnavatela. Ak je firma zavreta, mozes mat neplatelne volno atd … hlavne komunikuj so zamestnavatelom a potom uvidis. Doniest bez predchadzajucej komunikacie OCR by mohol byt red flag, hlavne ak si v skusobnej dobe. Ja som raz takto nastupila a firma to poriesila obyc dovolenkou, pretoze sa im nechcelo nic riesit -takze miesto 25 dni som mala 35 a vsetci sme sa tvarili, ze je ro v poriadku. Kazda firma je ina, ale riesenia maju. Nie si ani prva ani posledna

autor
15. dec 2025
@luliu

@anonym_autor nemáš nárok na ocr, budeš čerpať normálne dovolenku z r. 2026. OCR je nárok len ak škôlku zavrie zriadovatel, určite nie kvôli vianočným sviatkom

@luliu skolka je zavreta zriadovatelom( starostom) kvoli nizkemu zaujmu deti.

parvinka0001
15. dec 2025

Nárok na očr máš ,vytlac papier podpísať v škôlke a odovzdať zamestnávateľovi

januska12323
15. dec 2025

Budeš čerpať dovolenku z budúceho roka.

anonym_d7c177
15. dec 2025

ries to sa zamestnavtelom, nie zavistlivcami na mk

elanor
15. dec 2025
@luliu

@luliu prosim ta netrep. Skolka je vzdy zatvorena bud zriadovatelom, alebo prislusnym organom. Nikdy nie z dovodu prazdnin. To ze sa tomu ludovo hovori prazdniny je irelevantne.
Prazdniny platia iba pre zakladne a stredne skoly. Presne preto je pre materske skoly vynimka cerpania OCR aj na zdrave dieta, pocas ich zatvorenia. Na zdraveho skolaka na ZS a SS ti taku ocr nikto neda. Lebo pre nich platia prazdniny zo zakona, pre materske skolky nie.

matkahelka
15. dec 2025
@januska12323

Budeš čerpať dovolenku z budúceho roka.

@luliu
@januska12323 dievcata, vy ste obdarene priam superschopnostami, ak viete, akeho ma autorka zamestnavatela a dokonca viete aj to, ako to jej zamestnavatel vyriesi. poviem vam tajomstvo - nie kazdy zamestnavatel umoznuje cerpat dovolenku vopred.

melanta
15. dec 2025

Určite nežiadaj o čerpanie budúcoročnej dovolenky (ako tu viac krát odznelo) a ani s tým nesúhlas. Ak tak urobíš a zamestnávateľ bude nariaďovať celozávodnú dovolenku budúci rok v lete aj počas budúcoročných zimných sviatkov, bude ti tá dovolenke reálne chýbať. Čo potom budeš robiť? Zase budeš čerpať dovolenku z toho ďalšieho budúceho roku? Nie. Ak nemáš nárok na dovolenku a teda potrebuješ ostať doma a navyše je škôlka zatvorená zriaďovateľom, čerpaj OČR.

lienka.7
15. dec 2025

@anonym_autor pokial je dovolenka, ako chceš čerpať OCR? Vsak robotu mas zatvorenu, teda ide o prekážku na strane zamestnávateľa a mas to zaplatené, tuším 60%.
Namiesto vynyslania treba komunikovať so zamestnávateľom. Určite nie si prvá ani posledná.

luliu
15. dec 2025
@elanor

@luliu prosim ta netrep. Skolka je vzdy zatvorena bud zriadovatelom, alebo prislusnym organom. Nikdy nie z dovodu prazdnin. To ze sa tomu ludovo hovori prazdniny je irelevantne.
Prazdniny platia iba pre zakladne a stredne skoly. Presne preto je pre materske skoly vynimka cerpania OCR aj na zdrave dieta, pocas ich zatvorenia. Na zdraveho skolaka na ZS a SS ti taku ocr nikto neda. Lebo pre nich platia prazdniny zo zakona, pre materske skolky nie.

@elanor nepochopila si ma, resp. možno som to nejasné napísala, i keď nemyslim, tak si prosím nechaj svoje netrep a podobne. Napísala som, že na ocr má nárok, ak škôlku zavrie zriadovatel a nie kvôli sviatkom. V čom trepem? Asi trepeš ty, nie? Je veľa zamestnani čo majú smenu 25, 26 a myslia si, že to vybavia ocr, to k tým sviatkom

elanor
15. dec 2025
@luliu

@elanor nepochopila si ma, resp. možno som to nejasné napísala, i keď nemyslim, tak si prosím nechaj svoje netrep a podobne. Napísala som, že na ocr má nárok, ak škôlku zavrie zriadovatel a nie kvôli sviatkom. V čom trepem? Asi trepeš ty, nie? Je veľa zamestnani čo majú smenu 25, 26 a myslia si, že to vybavia ocr, to k tým sviatkom

@luliu skolka sa, ale nezatvara kvoli sviatkom. Preto trepes.
Skolka nieje zatvorena zo zakona, tak ako zakladne skoly. Skolky nemaju ziadne oficialne prazdniny ako skoly. Skolka predsa nezavru iba na statne sviatky. Ale aj cez bezne pracovne dni.
Skolku zatvori zriadovatel, lebo sa tak rozhodne. Preco sa tak rozhodol je irelevantne.

lienka.7
15. dec 2025
@luliu

@elanor
@luliu vôbec netrepe, trepes práveže ty. Skolka je síce zatvorená, ale, a to je to podstatne, autorka je z prace doma. Ona do prace ísť NEMUSI. Nemá tak čerpať OCRku, ale má mať prekážku na strane zamestnávateľa. To je to, o čom píše @luliu.
Ale je lepší, nech platí štát, ako zamestnavatel, co? Lebo stat je taka pekná dolná kravička, ze? Btw, v januári už v práci chýbať nebude? Ci bude doma dokedy? Do 8.ci ako sa otvárajú skolky? OCR je max.14 dní a neplatí cez, sviatky.

elanor
15. dec 2025
@lienka.7

@elanor
@luliu vôbec netrepe, trepes práveže ty. Skolka je síce zatvorená, ale, a to je to podstatne, autorka je z prace doma. Ona do prace ísť NEMUSI. Nemá tak čerpať OCRku, ale má mať prekážku na strane zamestnávateľa. To je to, o čom píše @luliu.
Ale je lepší, nech platí štát, ako zamestnavatel, co? Lebo stat je taka pekná dolná kravička, ze? Btw, v januári už v práci chýbať nebude? Ci bude doma dokedy? Do 8.ci ako sa otvárajú skolky? OCR je max.14 dní a neplatí cez, sviatky.

@lienka.7 ale plati aj cez sviatky. Plati.
Ano mal by jej zamestnavatel dat prekazku na jeho strane, ale velmi dobre vieme aki zamestnavatelia su.
Sami ti povedia, ze chod na PN alebo ocr.
A ano, pri zatvorenej skolke ma pani narok na ocr aj na zdrave dieta. Aj cez sviatky, staci, ze skolku zatvoria napr. 23. 12. a otvoria ju 7.1. (bude mat narok na ocr aj 24, aj 25, aj 26, aj 1.1. aj 6.1.)
a aj keby ju zatvorili az 29.12., no a? 24-26 su sviatky, tak je doma tak ci tak, a ocr si zoberie od 29.12. do kedy treba (1.1. a 6.1. bude mat narok na ocr, aj ked su sviatky).

elanor
15. dec 2025
@lienka.7

@elanor

@lienka.7 rozhodujuci je datum od kedy do kedy zriadovatel urci, ze je skolka zatvorena.
a ocr sa vyplaca za kalendarne dni, nie pracovne, cize ak pocas zatvorenia od od zriadovatelom, v tomto obdobi vyjde vikend, ci sviatok, tak ma narok na davku.

lienka.7
15. dec 2025
@elanor

@lienka.7 ale plati aj cez sviatky. Plati.
Ano mal by jej zamestnavatel dat prekazku na jeho strane, ale velmi dobre vieme aki zamestnavatelia su.
Sami ti povedia, ze chod na PN alebo ocr.
A ano, pri zatvorenej skolke ma pani narok na ocr aj na zdrave dieta. Aj cez sviatky, staci, ze skolku zatvoria napr. 23. 12. a otvoria ju 7.1. (bude mat narok na ocr aj 24, aj 25, aj 26, aj 1.1. aj 6.1.)
a aj keby ju zatvorili az 29.12., no a? 24-26 su sviatky, tak je doma tak ci tak, a ocr si zoberie od 29.12. do kedy treba (1.1. a 6.1. bude mat narok na ocr, aj ked su sviatky).

@elanor toto mala mat davno vydiskutovane, keď nastupovala do prace, ze co so sviatkami.
A vsak samozrejme, ZP tu máme iba na to, keď argumentujeme, nech nám zamestnavatel vyplatí odstupné, ze?
Ona prioritne nema problém ako v lete, ze je zatvorená skolka a dieta nema kde byt, ona ma problém sama so sebou. Ako vykryť neprítomnosť v praci sama sebe. A na to OCR nie je. A ano, už podľa tohto je vidno vychcanost zamestnávateľa. Mimo to, o dobu PN a OCR sa jej aj predlžuje skúšobná doba.

Strana
z2