Môžu mi zrušiť zdravotnú poisťovňu kvôli manželovej práci?
ahojte manzel mal otvorenu zivnost ked dostal ponuku v zahranici na pracu tak zrusil zivnost a zaroven aj zdravotnu ked mal problem isiel ako samopltca to je fakt malo kedy ja poberam rodicovsky prispevok a som evidovana na urade prace
volali mi z poistovne ( union)
ze kedze nepracujem padam pod manzela takze mi rusia zdravotnu a aj malemu
manzel ma zdravotnu v zahranici koli praci musi chodi na turnusy ma zahranicnu pracovnu zmluvu vraj mi moze nieco vyziadat nejaky formular ak ja zijem s malym na sk lenze ten mu nechcu dat je to tazke alebo na dlho
je to vobec spravny postup mozu mi zrusit koli manzelovi zdravotnu ked ja som evidovana na urade prace ??
@tundra dakujem za radu
Autorka, napis mi spravu
Ak si naozaj evidovana na urade prace, urad prace ma za teba platit zdravotku, cize ziadne ze pod manzelom🤔🤔🤔 a formular S1 je iba pre eu a kedze uk nepatri pod eu, tak nejako nechapem, preco ti to radia...🤔🤔🤔🤫
@vevesh práveže vôbec nie. Ona mala na UPSVaR oznámiť, že šiel robit do zahraničia, co neurobila. Práve kvôli poisteniu píšeš vo Vyhlásení o bydlisku, kde kto pracuje. A do 8 dní si povinná oznámiť akúkoľvek zmenu, napr.aj keď sa presťahuje, tak nahlásiť novú adresu. 99% ľudí to však nerobí a keď niečo, je problém samozrejme.
@autorka ako som ti napísala, volaj, kontaktuj UPSVaR, oni ti povedia co a ako ďalej. A nájdi si aspoň pro forma nejakú brigádu, nech PP na SK
@vevesh hlasit sa nechodim kedze som doma s malym na rodicovskom.. som zaevidovana nepoberam ziadne davky z uradu len na maleho.
Tiež som to tak mala. Ono ten formulár S1 je na to aby si mohla čerpať zdravotnú starostlivosť na Slovensku. Zaplatíš na Slovensku všetko v hotovosti a dáš preplatiť zahraničnou zdravotnou poisťovňou. Len pozor akú poisťovňu máš a čo prepláca.
Slovenskú zdravotnú poisťovňu budeš mať a tvoje dieťa tiež až začneš byť aktívna na Slovensku. Brigáda, TPP.
Problém u teba je to že nemáš na Slovensku aktívne poistenie.
@bosorkabb ahoj ked sa zamestnam…. dajme tomu o tyzden
tak co s tym… obdobim ked manzel bol v zahranici a ja som bola na sk poistena a zaroven poberala rodicak ?
@vevesh ona ale nie je nezamestnana v tom pravom slova zmysle. Ona je na RP, cize nemôže byť súčasne evidovaná ako nezamestnaná na UPSVaR. Cize stat za ňu poistné neplati. "Platil" by iba vtedy, keby jej muz robil na SK. Keďže nerobí, poistenie na SK nema. Ak chodi k lekárom ona aj dieta (napr.na staré karticky), pri ročnom zuctovani ZP na to prijde a vyrubi jej nedoplatok.
Na toto všetko by sa prišlo oveľa skôr, keby si splnila @autorka svoju povinnost voči UPSVaRu a ohlásila zmenu prace jej muža do zahraničia.
Za to obdobie budeš musieť vrátiť RP. Ale to všetko záleží prípad od prípadu.
Oveľa horšie vidím to že nemáš zdravotné poistenie. Nikdy nevieš kedy budeš potrebovať lekára alebo dieťa.
@lienka.7
syn nema zdravotne poistenie 2 mesiace
samozrejme to viem
len 2 dni teda zrusili to spatne
behom 2 mesiacoch nebol nikde nemal
nic predpisane nemal poradnu nebol chory, nevyuzivali sme
nic
ja to iste. nedoplatok by v zdravotnej nemal
byt….teda nie ??
@bosorkabb mam lekarku ktora je velmi empaticka a vie nas zobrat
ako samoplatchoch bez problemov…
pracujem na bridage do par dni by som mala nastupit.. a zdravotna by mala
byt doriesena..
To každý lekár. Ale skôr myslím drahšie úkony.
@bosorkabb do tyzdna by som mohla byt zamestnana ked ma zoberu tym by SA to malo
poriesit
@autorka len sa 🙏, aby ti malý niečo nechytil a neskončil napr.na JISke, lebo sa nedoplatis...
Ak máš nejakého známeho, požiadaj ho, nech ti dá hoci len dohodu na minimalku, aby si mala PP a aktívne ZP.
A dorieš si aj ten UPSVaR. Neviem, o aké obdobie u teba ide, co so brala RP neoprávnene. Viem o prípade, kedy pýtali vrátiť za 6 mesiacov. Ci je to maximum, netuším. Povedia ti priamo na urade

Najdi si aspon polovicny uväzok alebo spusti zivnost.To by mohlo byt riesenie,ale odkomunikuj si to s poistovnou.Drzim palce.