icon

Prvé zamestnanie v zahraničí: Čo so zdravotnou poisťovňou?

12. jún 2026

Ahojte, kamarátkina dcéra v lete 20.8.2026 nastupuje do práce v zahraničí v rámci EU (Maďarsko). Bude to jej prvé zamestnanie po univerzite, dovtedy bude na SK evidovaná na úrade práce. Aký je postup ohľadom zdravotnej poisťovne keď bude pracovať v Maďarsku? Kedy sa má u nás "odhlásiť", tam sa má do zdravotky prihlásiť sama?

elenka.k
12. jún 2026

@anonym_autor ja by som si tu na SR zdravotnú platila sama, pre istotu
a toto či aj tam platí zamestnávateľ, nech si pre - zistí

anonym_d767b7
12. jún 2026

@anonym_autor mne zamestnavatel platil poistenie, ked som dostala karticku poistenca tak som zavolala do poistovne ze sa chcem odhlasit, doniesla som im karticko a bolo. Zalezi aky ma pracovny pomer

melanta
12. jún 2026

Ak bude pracovať v HU, bude za ňu zamestnávateľ odvádzať ZP rovnako ako to robia zamestnávatelia na Slovensku. Poistenie na Slovensku zruší ku dňu, kedy jej začne pomer v HU. A nie, určite nech si neplatá poistenie sama pre istotu. Nie je možné byť zdravotne poistená v 2 krajinách EU. Ak ale bude žiť naďalej na Slovensku, že do práce bude dochádzať a teda využívať bude lekárov na SLovensku, v slovenskej ZP nech si vyrieši formulár S1, aby mohla využívať zdravotnú starostlivosť v HU aj SK.

anonym_febec0
12. jún 2026

Do 20. 8. 2026 je na SVK vedená na ÚP a zdravotné poistenie za ňu platí štát. Po vzniku pracovného pomeru v Maďarsku ju zamestnávateľ spravidla prihlási do maďarského systému sociálneho a zdravotného poistenia. Následne musí svojej slovenskej ZP oznámiť, že začala pracovať v inom členskom štáte EÚ, a doložiť napríklad pracovnú zmluvu alebo potvrdenie o zamestnaní. Oznámenie treba urobiť do 8 dní od vzniku poistenia v zahraničí. Zároveň sa musí odhlásiť z verejného zdravotného poistenia na Slovensku. Slovenské poistenie zanikne dňom vzniku zdravotného poistenia v Maďarsku.
Keďže je evidovaná na úrade práce, musí úradu práce oznámiť nástup do zamestnania a bude vyradená z evidencie uchádzačov o zamestnanie.

kiki68
12. jún 2026

Posle na poistovnu prac zmluvu a vypis z madarskej poistovne o evidencii. Sk poistovna to do 8 dni odhlasi. Plus vyziadat potvrdenie od sk, ze nema ziadne dlhy na poistovni pre buducnost.

autor
12. jún 2026

Vďaka dievky, posunula som info. To že môže mať len jedno zdr.poistenie samozrejme vieme 😉