Prvé zamestnanie v zahraničí: Čo so zdravotnou poisťovňou?
Ahojte, kamarátkina dcéra v lete 20.8.2026 nastupuje do práce v zahraničí v rámci EU (Maďarsko). Bude to jej prvé zamestnanie po univerzite, dovtedy bude na SK evidovaná na úrade práce. Aký je postup ohľadom zdravotnej poisťovne keď bude pracovať v Maďarsku? Kedy sa má u nás "odhlásiť", tam sa má do zdravotky prihlásiť sama?
@anonym_autor mne zamestnavatel platil poistenie, ked som dostala karticku poistenca tak som zavolala do poistovne ze sa chcem odhlasit, doniesla som im karticko a bolo. Zalezi aky ma pracovny pomer
Ak bude pracovať v HU, bude za ňu zamestnávateľ odvádzať ZP rovnako ako to robia zamestnávatelia na Slovensku. Poistenie na Slovensku zruší ku dňu, kedy jej začne pomer v HU. A nie, určite nech si neplatá poistenie sama pre istotu. Nie je možné byť zdravotne poistená v 2 krajinách EU. Ak ale bude žiť naďalej na Slovensku, že do práce bude dochádzať a teda využívať bude lekárov na SLovensku, v slovenskej ZP nech si vyrieši formulár S1, aby mohla využívať zdravotnú starostlivosť v HU aj SK.
Do 20. 8. 2026 je na SVK vedená na ÚP a zdravotné poistenie za ňu platí štát. Po vzniku pracovného pomeru v Maďarsku ju zamestnávateľ spravidla prihlási do maďarského systému sociálneho a zdravotného poistenia. Následne musí svojej slovenskej ZP oznámiť, že začala pracovať v inom členskom štáte EÚ, a doložiť napríklad pracovnú zmluvu alebo potvrdenie o zamestnaní. Oznámenie treba urobiť do 8 dní od vzniku poistenia v zahraničí. Zároveň sa musí odhlásiť z verejného zdravotného poistenia na Slovensku. Slovenské poistenie zanikne dňom vzniku zdravotného poistenia v Maďarsku.
Keďže je evidovaná na úrade práce, musí úradu práce oznámiť nástup do zamestnania a bude vyradená z evidencie uchádzačov o zamestnanie.
Posle na poistovnu prac zmluvu a vypis z madarskej poistovne o evidencii. Sk poistovna to do 8 dni odhlasi. Plus vyziadat potvrdenie od sk, ze nema ziadne dlhy na poistovni pre buducnost.

@anonym_autor ja by som si tu na SR zdravotnú platila sama, pre istotu
a toto či aj tam platí zamestnávateľ, nech si pre - zistí