icon

Musí majiteľka bytu umiestnená v domove dôchodcov platiť za výťah?

ankare
10. aug 2017

Mamina ma starú tetu, ktorá je umiestnená v DD. Ostal po nej prázdny byt.
Musí teta stále platiť za výťah, osvetlenie v spoločných priestoroch, smeti,...?

maria1678
•
10. aug 2017

pokiaľ má byt stále vo vlastníctve tak ano, vždy to platí vlastník bytu bez ohľadu na to, či tam býva alebo nie

carrot_apple
•
10. aug 2017

@ankare na smeti dostane zľavu, keď predložíte na mestskom úrade, že tam nebýva a dáte to potom správcovi, za výťah môže platiť, ale iba čo sa týka spotreby elektriky a závisí ako to majú všetci dohodnuté na výročnej alebo vchodovej schôdzi -ako platia do fondu opráv, ja bývam na prízemí a neplatím na osoby nič...to je otázka na správcu bytovky.

dominika6
•
10. aug 2017

@ankare či sa v byte býva alebo nie platí sa všetko

carrot_apple
•
10. aug 2017

@dominika6 na smeti dostane zľavu, to má aj študent, ktorý býva na internáte napr. jeho rodičia platia menej za neho je to smiešna suma ale je.

tabakmirka
•
10. aug 2017

Hej musí to platiť, tých ostatných ľudí v bytovke nezaujíma či tam ona býva alebo nie, pokiaľ je ten byt jej tak musí platiť. Jedine, že by ste s nim nejako dohodli, že to nebude platiť keď to v podstate nevyužíva ale to by sa im zvýšili náklady takže pochybuje, že by s tým oni súhlasili. Dajte byt do prenájmu a platte to z nájmu čo budete dostávať 🙂

katarinapekna
•
10. aug 2017

Áno musi! Ak nechce platit,nech predá byt!

dominika6
•
10. aug 2017

@carrot_apple ja nepíšem o sume..hovorím že platiť sa musí..bez ohladu či tam je niekto 365 dní alebo 1 deň

mimla
•
10. aug 2017

Vo väčšne domov platia dokonca aj obyvatelia prízemia. Obyvatelia prvého poschodia platia rovnakú sumu ako obyvatelia dvanásteho. Nejde o to či a koľko kto výťah používa. Ide o to, že je to dom s funkčným výťahom v spoločných priestoroch. Na spoločných priestoroch máva podiel každý z majiteľov bytov a preto má aj záväzok starať sa o bezpečnosť a funkčnosť výťahov, svetiel, zvončekov, atď.

sara07
•
10. aug 2017

môžeš požiadat ak tam nebyva o skrátenie záloh za elektrinu a podobne, aby si neplatila ako ked tam byva
to isté smeti
záleží ako je dohodnuté , fond opráv a spoločné priestory , elektrina sa vždy rozrátavajú, niekde platia aj za psa - myslím výtah , tak behá sa s ním vkuse hore dole venčit
na domovej schôdzi si to musíte dohodnut či ta oslobodia alebo nie

evinea
•
10. aug 2017

Bohuzial musi to platiti aj ked tam nebyva. Ale pokial viete, ze sa tam uz nevrati tak preco ho nepredate ked s tym mate zbytocne vydavky? Alebo aspon do prenajmu ho dat

ankare
autor
•
10. aug 2017

Ďakujem všetkým!
@evinea Teta nemá deti ani muža. Má nevlastné dcéry, ktoré mal jej manžel, s tými v kontakte nie je.
Mamina je jej neter a pochybujem, že by mala kompetencie ho predať alebo dat do prenájmu.
Teta ma alzheimera, nemá triezve zmýšľanie a ťažko by súhlasila s predajom bytu. Nemá ani účet v banke.
Zatiaľ jej to finančne vychádza platiť aj DD, aj byt.