Muž má poľské občianstvo a ja slovenské. Aké bude mať dieťa?
Ahojte. Možno to tu už niekto riešil ale nenašla som… Bývame aj pracujeme s manželom v Rakúsku. Môj muž má poľské občianstvo a ja slovenské. Po kom dedia občianstvo deti keď rodím v rakúsku a plánujeme aj tu ostať a pod.? Možno blbá otázka ale nedopátrala som sa na nete nikde a zatiaľ ani nedovolala.
mna by zaujimalo ked uz je tato tema - ja mam slovenske obcianstvo, manzel indicke cize mimo EU, rodim na slovensku. Dieta ma automaticky len slovenske? Dakujem 🙂
@lneviemmeno V takýchto prípadoch musíš zistiť dve veci - 1. na aké občianstvo má dieťa nárok; 2. ak máš záujem uchádzať sa o viac občianstiev, aká je legislatíva ohľadne viacnásobného občianstva vo všetkých týchto krajinách.
K bodu jedna sú v zásade dva spôsoby. Právo na občianstvo je možné získať na základe občianstva rodičov, teda prakticky zdedenie občianstva po ktoromkoľvek z rodičov (väčšina Európy), alebo podľa miesta narodenia (typické pre anglosaský svet). A potom sú rôzne kombinácie týchto dvoch spôsobov (napr. priamy potomok dvoch občanov USA narodený mimo US, má nárok na občianstvo, ak rodič mal v US niekedy trvalé bydlisko, ale ak toto dieťa bude mať potomka s neameričanom a sám nikdy v US nežil, jeho dieťa nárok nemá).
K bodu dva: V prípade, že dieťa spĺňa podmienky na získanie občianstva dvoch a viacerých krajín a chcete sa uchádzať o viac ako jedno občianstvo, potrebuješ zistiť, či krajina povoľuje dvojité občianstvo. Niektoré krajiny ho dovoľujú bez výhrad (anglosaský svet a časť Európy), niektoré ho nepovoľujú a budete si musieť vybrať (väčšina Ázie). Ďalšie krajiny ho dovoľujú, ak splníte podmienky - napr. Slovensko povoľuje dvojité občianstvo, ak ho človek získa narodením (čo bude prípad tvojho dieťaťa, alebo sobášom (teda Slovensko nevidí problém, ak získaš občianstvo svojho muža, ale ak sa odsťahuješ do Anglicka a potom sa tam na základe dĺžky pobytu budeš uchádzať o občianstvo, získaním anglického občianstva automaticky strácaš slovenské). Rakúsko napr., ak sa nepletiem, povoľuje dvojité občianstvo len neplnoletým a po dosiahnutí plnoletosti sa musí človek rozhodnúť, či si ponecháva rakúske, alebo iné. Podľa 5 sekundového googlenia, India dvojité občianstvo nedovoľuje, (ale toto si over, naisto to neviem), ale tvoje dieťa bude mať nárok na občianstvo po otcovi (tiež si over). V takomto prípade má vaše dieťa právo na jedno i druhé občianstvo, ale musíte si vybrať len jedno z nich.
@annm81 dakujem, uz som nasla aj ja teda ze india zakazuje dve obcianstva. tympadom ked sa dieta narodi na slovensku automaticky ziska slovenske obcianstvo a manzelove nie? nemusim nikde nic nahlasovat? lebo toto som akosi nenasla.. pisu ze automaticky ma po mne slovenske ale neviem ci treba nieco aj po uradoch alebo nie 🫨
@lneviemmeno to, že sa ti dieťa narodí na Sk nemá nič s občianstvom. Tvoje dieťa získa SK občianstvo automaticky narodením a to najzákladnejšie občianstva matky, čiže ty ako Slovenska občianka automaticky dávaš svoje občianstvo dietatu (len ak by si nechcela, tak má dieťa občianstvo po otcovi ale vo vašom prípade by to bolo komplikovane vybavovať indické občianstvo).
@lneviemmeno Na mieste narodenia u nás nezáleží. Tvoje dieťa automaticky získava slovenské občianstvo. Keďže budeš rodiť na Slovensku, prejdeš štandardnou procedúrou vybavovania rodného listu. Na základe toho potom tiež štandardne vybavíš napr. cestovné doklady. Presný postup nepoznám, lebo som nerodila na Slovensku.
K Indii si len domýšľam, takže to ber s rezervou. Dieťa automaticky získava aj indické občianstvo po otcovi. Ale
1. Ak oň budete mať záujem, budete musieť indickým úradom poskytnúť doklad o narodení dieťaťa vystavený na SK, doklady otca a možno budú žiadať preukázanie toho, že dieťa nemá iné občianstvo - možno existuje nejaké úradné tlačivo, možno budú žiadať len nejaké čestné prehlásenie rodiča, možno budete musieť formálne žiadať o rozviazanie štátneho zväzku na Slovensku, fakt neviem.
2. Ak oň nemáte záujem, nemusíš robiť nič. Uplatnením práva na slovenské občianstvo dieťa automaticky stráca nárok na indicke.
Ak teda chcete, aby dieťa malo SK občianstvo, štandardne vybavíš len to, čo všetci ostatní slovenskí rodičia na Slovensku a indické úrady odignoruješ.
@svetlonos Nemecko má pomerne široké možnosti, kedy akceptuje aj dvojité občianstvo, si si teda istá, že sa musia jedného vzdať? Poznám ľudí, čo sa narodili v DE cudzincom, ktorí tam žijú dlhšiu dobu a občianstva sa podľa mňa vzdávať nemusia, hoci majú aj občianstvo po rodičoch. Tiež poznám rodičov Nemec+cudzinec, kde deti chodili do nemeckých škôl a mohli si ponechať občianstva oboch rodičov.

@vroni ja to tiez tak poznam- mala som pri prvom dietati pred xtymi rokmi. Pri poslednom uz nie- mam 6 mesacne babo...🫣