icon

Na aké príspevky má nárok matka, ktorá opatruje postihnuté dieťa?

22. feb 2023

Ahojte. Vie nám niekto povedať načo má všetko nárok matka, ktorá sa stará o postihnuté dieťa a ani nechodí do práce?
Alebo kde by to mohla nájsť, kde by to vedeli povedať, poradiť .
Potrebujeme to kvôli jednej dobrej známej. Stará sa o dieťa 24/7 . Dieta aj chodí do školy, ale pomerne málo len na 2 hod. Ako si má oddýchnuť , však ona nemá dovolenku.
ďakujeme

Strana
z2
dilino
23. feb 2023

@evamarek77 no už teraz neviem moja dcérka ktoru som opatrovala už zomrela takže už neopatrujem.Zakony sa menili

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
celka12
23. feb 2023

@evamarek77 centra ešte pred 15 rokmi , žiaľ neexistovali, fungujú cca 7 rokov , vznikli práve preto, že rodičia s deťmi so znevýhodnenim od narodenia do 7 rokov nemali možnosť sa dozvedieť viac a okrem medicínskej starostlivosti sa im nedostala žiadna iná, je mi ľúto, že ste nemali takúto možnosť, ale v súčasnosti to už je možné a služba je veľmi dôležitá a osožna pre takéto rodiny

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
celka12
23. feb 2023

@evamarek77 pozerám, že si z Čadce, pre Zilinský kraj je k dispozícii CVI v Žiline bližšie informácie https://www.cvizilina.sk/sluzba-vcasnej-interve...

celka12
23. feb 2023

@evamarek77 už v každom kraji existuje centrum, nielen pod týmto názvom, je aj Služba včasnej intervencie, ktorú poskytujú niektoré zariadenia sociálnych služieb, ale konkrétne toto centrum v Žiline je vynikajúce, osobne poznám niektoré poradkyne a môžem len odporúčať

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
autor
23. feb 2023

@oliva276 prosím kde o to treba požiadať? na kraji, alebo v meste v ktorom matka býva?
ako treba postupovať?

celka12
23. feb 2023

@evamarek77 nemôžem vedieť, čo viete
Služba je určená rodinám detí od narodenia do 7 rokov, slúži na sprevádzanie ťažkým životným obdobím, ktoré nastáva príchodom znevýhodneného dieťatka a je vždy prispôsobená konkrétnej rodine, ktorej sa to týka

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
celka12
23. feb 2023

@evamarek77 služba je bezplatná pre všetkých bez rozdielu, nie je to živnosť, keby si čítala s porozumením, tak pochopíš jej poslanie, na čo všetko majú rodiny nárok, sa dá prečítať na stránke upsvar, služba je nápomocná okrem iného aj pri vybavovaní kompenzácií, pri odvolaniach pri ich nepriznani, pri kontaktovaní na odborníkov a pri mnohom inom, ja službu nikomu nevnucujem, len som ju odporučila tým, ktorí ju skutočne potrebujú a videli by v nej zmysel. A čudovala by si sa, koľkí rodičia síce majú informácie z netu, ale nevedia, čo s nimi

Škoda, že si to poňala ako "posúvanie" informácií, mimochodom, ja nebudem nikoho presviedčať o užitočnosti tejto práce, ak sú tu mamičky, ktoré to zaujalo a potrebujú niečo podobné, samo oslovia centrum, potom sa môžu rozhodnúť, či jeho služby budú využívať alebo nie, nikto ich do ničoho nenúti ani nepresviedca

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
celka12
23. feb 2023

@evamarek77 odvolanie si píše rodič, ale pri jeho zostavení poradkyne môžu pomôcť, ak si to rodina praje
Žiaľ, novinky v kompenzáciách centra neposkytujú, to závisí od našich zakonodarnych orgánov a priznanie kompenzácií, žiaľ od úradníkov, ktorí o Tom rozhodujú

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
petedea
24. feb 2023

Tazko je odpovedat, ked nie su informacie.
Z toho co pises, viem akurat tolko, ze dieta ma zrejme viac, nez 6 rokov, co je min.vek na priznanie opatrovatelskeho prispevku.

Dalej, v zavislosti od diagnoz a od stupna postihnutia, moze mat narok na nasledovne:
Preukaz TZP
Parkovaci preukaz
Prispevok na benzin
Opatrovatelsky prispevok
Pripadne ine prispevky, ktorych narok priznanie sa posudzuje individualne, podla konkretnych okolnosti.

oliva276
24. feb 2023

Autorka, ja som to krstnej mame vybavovala cca pred 2 rokmi, čerstvé informácie nemám, tak aspoň zhruba - opatrovateľ zájde na obecný či mestský úrad v trvalom bydlisku, vyplní žiadosť o poskytnutie odľahčovacej služby - ak sa dobre pamätám, okrem osobných údajov seba a opatrovaného treba vypísať všetkých členov domácnosti a zdôvodniť, prečo sa o chorého nemôžu postarať oni (práca, štúdium, odcestovanie, dlhodobá choroba...) Dokladá sa k žiadosti zopár potvrdení, čestné vyhlásenie o majetkových pomeroch (opatrovateľ by nemal mať podiel v
nehnuteľnostiach väčší než 10 tis. eur, neráta sa nehnuteľnosť, v ktorej býva.)

Neboj, vybavíš to, len sa nedaj hneď odbiť argumentom, že na poskytnutie takejto služby nemajú dosť opatrovateliek - táto povinnosť im vyplýva zo zákona.

laurikalalinka
2. mar 2023

Na veľmi veľa vecí záleží od zdravotného stavu,všetko na nete...

radkadamianova
9. aug 2023

Ja by som chcela vedieť iba či mám nárok na opatrovateľsky príspevok na syna ktorý má 7 rokov psychológicka mu potvrdila hyperaktivitu a porucha správania na neurológiu ešte čakáme sme objednaní odporučila mi iba osobnú asistenciu ale na opatrovateľsky príspevok som sa jej nepýtala ďakujem za odpoveď

rachel36a
10. aug 2023

@radkadamianova pri takejto dg urcite OP neschvalia...su zavaznejsie dg kde rodicia bojuju aby im bol priznany....hyperaktivitu a rozne poruchy spravania a ucenia ma dnes kazde piate dieta...skusit mozes, ale na 99,9% ti to urcite neschvalia

Strana
z2