icon

Na aký príspevok mám nárok?

wewerka27
24. apr 2014

Ahojte, prosím vás, mám nárok na nejaký príspevok ako na bývanie alebo dávku v hmotnej núdzi alebo také niečo, alebo nemám nárok na nič ? Bývam s priateľom u jeho rodičov, máme syna a ďalšieho čakáme... Ja mám rodičovský príspevok a priateľ má mzdu na pásku nejakých 80€, zvyšok dostáva pomimo.
Za každú odpoveď ďakujem 🙂

Strana
z2
wewerka27
autor
24. apr 2014

@denkaajejdeti aj a tuším som si to nedočítala do konca...je pravda že o práci sa už teraz informujem lebo si neviem predstaviť zostať po materskej doma asi by ma šlahlo doslova lenže to sú ešte tri roky aj keď prejednávali sme aj to, že by som šla ja do práce a on zostal doma s deťmi vzhľadom na jeho obmedzené možnosti práce tak som zvedavá ako to dopadne... 😀

sissy27
24. apr 2014

@wewerka27 nech sa mne darí s mojím prístupom? koľko irónie... môj prístup je taký, že si na seba a svoje deti zarobím... ja chápem to, že každý sa môže dostať do ťažkej situácie, prísť o prácu, ochorieť, skrátka zostať odkázaný na pomoc štátu, ale vadí mi, ak to niekto robí prvoplánovo a ešte bude mať reči, koľko od neho štát pýta...

denkaajejdeti
24. apr 2014

@wewerka27 Ja som nemyslela, aby si hľadal druhú prácu, nakoľko mi je jasné, že tých 80 eur je len na papieri a tá podstatná časť ide na ruku (to by bolo zase na dlho o sivej ekonomike...). Ale súd bude zaujímať ako dlho musí pracovať, aby mal tú mzdu 80 eur (ide sa podľa prac.zmluvy), ak nebude sedieť hodinová mzda, tak má problém zamestnávať prostredníctvom príslušného inšpektorátu práce - a to teda asi nebude veľmi rád a tvoj priateľ môže čakať hodinového padáka. A ak je prac. zmluva ok a podľa nej priateľ pracuje 3 dni v mesiaci, tak bude tlak na to, aby v prvom rade poriešil situáciu so svojim zamestnaním (našiel si ďalšie na tých zvyšných 17-18 prac.dní v mesiaci), aby mohol riadne plniť svoju vyživovaciu povinnosť. Jednoznačne sa však pred posúdením tvojej žiadosti o akýkoľvek príspevok bude riešiť aj situácia tvojho partnera a bude pritom úplne jedno, či žijete spolu alebo nie, keďže vyživovacia povinnosť sa bude od neho vymáhať a skúmať tak či tak.
To, čo spomínala partenrova kolegynka platí všeobecne, ale v tomto konkrétnom prípade ste si na seba ušili búdu.

wewerka27
autor
24. apr 2014

@denkaajejdeti veď ja chápem len vravím že v tom prípade nič pretože keby aj náhodou sme sa do toho pustili tak súd by nič nezaujímalo iba zmluva a to by nešlo ale inak to vysvetliť neviem no nič nechajme to tak lebo moje vysvetlovanie je na dosť nízkej úrovni...len mi vravel že mu to spomínala tak som chcela iba vedieť ako to vlastne funguje...nič viac...ach...

denkaajejdeti
24. apr 2014

Teraz ma ešte napadlo, že ak žijete so svokrovcami, tak nemáte nárok na nič, pretože sa bude posudzovať príjem všetkých osôb, ktoré žijú na danej adrese (podľa miestnej evidencie obyvateľov). Ak by si podávala žiadosť ako slobodná matka bývajúca u starkej, tak sa bude brať do úvahy jej starobný dôchodok, tvoj RP + prídavky + výživné určené súdom od partnera (to je ten váš problém) - a to už asi bude aj tak cez hranicu živ.minima na dve dospelé osoby (ty a starká) a jedno/dve deti. Takže zasa nič + ešte pri overovaní cez evidenciu by starká mohla mať problém, ak nezaplatila smetné za teba a dieťa v tých rokoch, keď si tam akože bývala.

denkaajejdeti
24. apr 2014

@wewerka27 Aj tak je najdôležitejšie, aby ste boli zdraví a aspoň jeden z vás mal robotu. Hovorí sa, že neexistuje hlúpa otázka len hlúpa odpoveď ...myslím, že všetky sme sa ti snažili poradiť ako sme vedeli.

wewerka27
autor
24. apr 2014

@denkaajejdeti no smeti si tam platím pravidelne a teda ďakujem za rady 🙂
hej veď tie rady si vážim len som to nedokázala celé adekvátne vysvetliť a tamtá pani ma iba štvala ale veď to je jedno...nepýtala som sa s tým, že hneď idem niečo riešiť a vymáhať peniaze za každú cenu ako naši rómski spoluobčania...iba som sa informovala nič viac...

fidorka7
8. máj 2014

hmm, prípadná PN-ka počítaná z 80 eurového oficiálneho príjmu, prípadný invalidný dôchodok a prípadný starobný dôchodok...to chce odvahu, dievča, želám ti, aby si to nikdy nemusela riešiť. súhlasím s dankaajejdeti a sissy27.

Strana
z2