Na aký príspevok máme nárok v tejto situácii?

jjanica
31. jan 2013

Chcem sa spýtať, či máme nárok na nejaký príspevok v tejto situácii:

Mám materskú + rodičovský príspevok 217€
Manžel poberá príspevok za opatrovanie 137€
Máme spoločnú domácnosť s trvalým pobytom a 1,5ročného syna. Celkový príjem domácnosti je teda v súčasnosti 354€

Nájom za obecný byt platíme 220€. Ak viete, poradte na čo máme nárok a kde to žiadať. DAKUJEM

ematko29
1. feb 2013

@jjanica neviem v akom prípade,či nie len ak by ste byt vlastili,ale neviem naisto existuje ešťe príspevok na bývanie

kaktusik007
1. feb 2013

@jjanica mate pravo ako ktokolvek iny si najst pracu a nebyt odkazany na prispevky

jjanica
autor
1. feb 2013

@kaktusik007 Ak by si nevedela, tak príspevok za opatrovanie je za celodennú starostlivosť o ZŤP rodinného príslušníka. Je to práca na plný úväzok.

zaneta08
1. feb 2013

najlepšie je ísť rovno na sociálku a spýtať sa, aj keď na trojčlennú rodinu máte podľa tabuliek dostatočný príjem. Moja mama tiež bola žiadať lebo nevedela vyplatiť nájomné a pracovníčka na úrade jej povedala, že 160 Eur je dosť a nič jej nepatrí.

kaktusik007
1. feb 2013

@jjanica ale viem to velmi dobre - a tak ma napada - preco ten prispevok nenapisete na teba a preco sa tvoj manzel nezamestna???? resp. je nutne opatrovat toho cloveka ZTP, ked vdaka tomu tvoj manzel nemoze inde pracovat??? toto si musite poriesit - a nie nastrcit ruku ze aha, dajte mi, lebo tu je niekto ZTP a moj manzel sa musi starat!!! - to ma vytaca.. sak ak ma tvoj chlap dve ruky anohy tak vie pracovat a moze ist pracovat a nemusi sa starat o cloveka ZTP - a neverim, ze tento clovek vyzaduje 24 hodinovu starostlivost a je uplne nejschopny.... a ak ano, tak sa o tohto cloveka staraj ty - ved si doma s dietatom, ci budes prebalovat dieta alebo dospeleho, je to rozdiel, ale pri starostlivosti o jedneho toho druheho zvladnes - a potom, pises, ze mate traja spolocnu domacnost - takze aj tak s tymto TZP obcanom nezijete spolu...

ja beriem ze sa ti moj prispevok nepaci, pretoze ti hovori - vezmi si zivot do vlasstnych ruk a pracuj, a pomoz ssi sama a nepytaj od druhych - ale to je pohodlnejsie, natrcit ruku ze aha, dajte mi, vsak???

zalka
1. feb 2013

@kaktusik007 prepáč ale toto je krutý príspevok. Mám kamaráta, kt. je ochrnutý od krku dole. Nemôže mať opatrovateľku ženu lebo ho neuvládze prenášať. Tak potrebuje muža. Treba obdivovať takých ľudí čo na úkor rodiny má snahu pomôcť niekomu ťažko zdravotne postihnutému.

@jjanica Váš mesačný príjem na posúdenie je dokopy 336,60 eur ( prídavok na dieťa sa do príjmu nezahrňa )
Nárok na dávku v hmotnej núdzi pre rodinu v takej situácii ako ste vy by bol
dávka v hmotnej núdzi ..........157,60 eur
príspevok na zdravotnú starostlivo ...............3x 2 eur tj. 6 eur
tým že bývate v nájomnom byte je tam príspevok na bývanie ........89,20 eur
ochranný príspevok na mng. lebo sa """osobná, celodenná a riadna starostlivosť o občana, ktorý je podľa posudku príslušného orgánu občan s ŤZP odkázaný na opatrovanie"""......... 63,07 eur
spolu ......... 315,87 eur
Tj. Váš príjem je vyšší ako dávka v hmotnej núdzi pre 3 člennú rodinu takže nárok Vám nevznikne.

Jedine ak by si začala počas RP študovať na strednej alebo vysokej škole
tak by bol nárok na aktivačný príspevok vo výške ....... 63,07 eur
takže potom by to bolo spolu .... 378,94 eur a vznikol by vám doplatok dávky v hmotnej núdzi vo výške 42,34 eur .

,

kaktusik007
1. feb 2013

@zalka mozno to kruto vyznelo, ale nie je to kruty prispevok.... ja sama som TZP a aj moji kamarati, jeden z nich je odkazany na opatrovanie, na celodennu asistenciu, takze si viem predstavit, co obnasa starostlivost ... avsak nepaci sa mi, ako su ludia nauceni pytat si od statu rozne prispevky a hrat sa na chudacikov --- ved v prvom rade si musim pomoct ja sama - nik iny to za mna nespravi. ty si dala priklad, ze tvoj kamarat musi mat opatrovatela muza, pretoze je pre zenu tazky - ale opat s tebou nebudem suhlasit, pretoze existuju zdvihacie zariadenia, ktore su prave pre takto imobilnych obcanov - a obsluhovat taketo zdvihacie zariadenie zena zvladne. Takze argument, ze sa musi starat iba muz, u mna neobstoji - na zdvihacie zariadenia su prispevky z uradu prace, sluzia prave na to, aby sme sa mohli o takto postihnutych obcanov starat -- tak to treba vyuzit.
proste fakt nechapem, preco opatruje chlap - preco nejde do prace. Preco place, ze ako oni nemaju, pricom sa ich situacia da riesit - a ak sa aj stara o cloveka, ktory je nevladny a ona ako zena by ho neudvihla, tak nech sa paci, urad prace socialnych veci a rodiny a pytam sa na zdvihacie zariadenia, na polohovatelnu postel, a na ine veci, na ktore ma dotycna tazko postihnuta osoba narok --- lenze to by oni museli s tou osobou byvat, co ale asi nie je tento pripad, pretoze by to bola napisala - takze si myslim ze ta tazko postihnuta osoba az tak tazko postihnuta nebude ( v zmysle ze je plne leziaca a imobilna)

sakulecek
1. feb 2013

kaktusik prepáč ale ak si nemala v pláne pomôcť , alebo ťa táto téma nezaujíma načo , dočerta sem ideš ?! Choď si prosím svoje komplexy liečiť niekde inde .

atka3
1. feb 2013

@kaktusik007 na jednej strane máš pravdu,ale na druhej nie.v rodine sme sa starali o ťažko postihnutú.aby sme enmuseli byť odkázaný na príspevok od štátu,išli sme vybavovať pomôcky ktoré opisuješ. dostali sme hrbu papierov,ktoré kým sme vybavili nás stáli nervy,dovolenku.museli sme obehať lekárov,lebo ten nedáva potvrdenie na to apd.jeden chce vidieť pacienta,druhý nie.ked sme ako tak dačo vybavili,čakali sme na schválenie ,ktoré trvalo dosť dlho a kým sme to dostali domov ubehlos skoro pol roka. zničili sme si my zdravý zdravie,nervy,prišli aj o robotu,ktorú sme mali,pretože: streiedali sme sa celá rodina,bolo to ťažké,prebaľovať,sprchovať,liečiť dekubity. a popritom keby mala mať malé dieťa no neviem.celý den sme boli uťahaný a v noci sme sa nevyspali,lebo dotyčná mala bolesti apd.blúznilaapd. a ver ja mám 60kg.a sama dostať 100kg osobu čo i len na vozík,alebo otočiť ju z boka na bok,trošku nadvihnúť bol veľký problém.myslím si že každý prípad je iný.a poviem len jedno prečo cigáni majú na úplne všetko príspevok? a majú vyššie dávky ako my biely.ja pracujem na pošte so mzdou 250eur mesačne a mám 3 deti,som sama a cigán má 500eur? a nerobí nič.ked sa opýtam že začo,tak odpovie:,,jáj pani šak ja chorá"a má ZTP a behá si po meste ako mladica. tvoj príspevok bol tvrdy,lebo naozaj nemôžeš posudzovať ľudí,ked nevieš aká je v skutočnosti ich situácia a na dlhé opisovačky,autorka nemá čas.

zalka
1. feb 2013

@kaktusik007 no neviem píšeš o zdvíhacích zariadeniach. To TZP človek má sedieť len doma? Nikam neísť? A čo ak chce ísť vonku, potrebuje sa obliecť , potrebuje sa presunúť na vozík. Myslíš že toto zvládne slabá žena? Že toto všetko sama dokáže? Tak potom tvoj známy odkázaný na celodennú asistenciu má 50 kg lebo takého by žena zvládla ale ťažko 100 kg chlapa.

Vieš pripomínaš mi ľudí akých mám vo svojom okolí, akonáhle niekto niečo dostane od štátu "zadarmo" napríklad príspevok na kúpu auta, tak to závidia... ale to, že človek má problémy, že nedokáže sám existovať tak to už vidieť nechcú. Je to smutné .
A ako som písala zadávateľke nevznikne žiaden nárok na žiadnu dávku v hmotnej núdzi, takže ak naozaj si chcú zlepšiť svoju situáciu, tak musia riešiť svoje problémy zamestnaním. Alebo spravením si dalších aspon 10 deciek .. aby mohli poberať královské dávky ako naši počerný spoluobčania.

kaktusik007
1. feb 2013

@zalka zdvihacie zariadenia sluzia na to, aby sa clovek prave presunul na vozik - a aby sa s nim nemusel nikto moc namykat--- a ano, toto zvladne slaba zena, prave preto tie zdvihacie zariadenia vymysleli 😉

to, ze ti pripominam nejakych ludi -- no, usmievam sa... vies, ja som proste za to aby clovek si riesil problemy sam a nenatrcal ruky --- to mi je proti srsti. prispevok na kupu auta -lepsi si ani vybrat nemohla, pretoze tento sa dost zneuziva - ale umoznuje to zakon, a co nie je protizakonne, je dovolene 😀 😉

ja som za to, aby ludia si vyberali prispevky na kompenzaciu tazkeho zdravotneho postihnutia - na to tie prispevky su. maju pomahat postihnutym ludom existovat. na druhu stranu, je rozdiel, ci si dotycny telesne postihnutie sposobil sam, alebo mu ho sposobil niekto iny -- zase ale donekonecna riesit niekoho ze vlastnou hlupostou prisiel o nohy, napriklad, tiez nie je riesenie, pretoze ten clovek si v duchu vynadal uz urcite x-krat.

tato tema bola o tom, ze zakladatelke to nevychadza financne - maju evidentne problemy vyzit. a podla mna je riesenim zacat sa zaujimat, ako zabezpecit starostlivost o ztp obcana o ktoreho sa stara jej manzel, niekym inym - toto by im pomohlo. a najschodnejsim riesenim je zrovna to napisat na nu ako matku dietata - ale to je len hypoteza, kedze zakladatelka sa uz neozvala a nepise, o akom presnom telesnom poskodeni hovori a o kom to hovori - ci je to matka, otec, svokra, brat... alebo len babka ci dedko, ktory su relativne ciperni, akurat maju nad 80 a tak zakon dovoluje brat na nich opatrovatelsky prispevok tak preco by to niekto v rodine nevyuzil, ked sa da 😖

a su zeny, ktore by si neporadili ani s 50 kg chlapom - ako ja - mam skrutky v chrbtici, takze ked budem nutena sa o niekoho celodenne starat, bez zdvihacieho zariadenia to proste nepojde

zalka
1. feb 2013

@kaktusik007 vieš príspevok na kúpu auta je najviac viditeľný ... lebo príspevok na úpravu bytu, alebo na kúpu zariadení a pomôcok vidno nie je ... hlavne to nevidia cudzí z vonku, ale auto vidí každý .... preto som použila ako príklad ten príspevok, ked ludia závidia aj nos medzi očami ...

ale myslím, že odbočujeme od témy ... lebo zadávateľka sa pýtala na dávky v núdzi a nie na náš názor na zťp občanov. A nárok na dávky v hmotnej núdzi nemá.

martinka156
29. okt 2013

Ahojte 🙂. Vie my niekto poradit?Mam chlapca ktori ma autizmus .Dnes mi dosiel papier ze mi neuznali opatrovatelske nanho.Vraj je postihnuty len na 40% a ma byt 50%.nema niekto s tym skusenost nechce sa mi verit ze moj chlapec ktory uz nikdy nebude samostatny nema narok na ZŤP .Nema niekto podobny pribeh alebo poradit vopred dakujem🙂)