icon

Nájom - mám právo na náhradu bytu?

ivettdavid
12. júl 2022

Dobrý deň som matka 7rocneho syna obec nám pridelila sociálny byt a však ja som po 5 rokoch prišla o prácu a bola 5mesiacpv na úrade práce vznikol mi dlh na nájomnom .obec mi nájomnú zmluvu na základe dlhu ktorý som ale vyplatila nepredĺžila .mám právo na náhradu bytu podľa občianskych prav?

majamat
12. júl 2022

@lenkasarka u nas postavili nove bytovky, akoze socialne byty. najomne okolo 200e za 3i byt s tym, ze k tomu este energie atd. dokopy mame vydavky okolo 300e.
tieto byty boli stavane s fondu rozvoja byvania a preto su to akoze socialne byty,a le najom socialny nie je. obec potrebuje asi pokryt vydavky.
neviem rpesne ako funguje tento fond, ale cast nakladov na vystavbu asi hradi obec.

ivettdavid
autor
12. júl 2022

@stanulienkat si predstavte že bola korona .a keby som sa mohla zamestnať tak sa zamestnam keďže za 30 rokov som bola bez práce 5 mesiacov a kto ťa zamestná tak aby si ráno stihol zaviesť dieťa do školy ..a poobede preňho prísť ? A práca na jednu smenu...a počas korony .. prosím vás zadržte sa zakomplexovaný ho komentárov ;) keď neviete vôbec akým životným obdobím som si v tedy musela SAMA prejsť ...;) ....

makaronka01
12. júl 2022

@ivettdavid je tu skupina právne poradenstvo, skus sa tam opýtať.

ivettdavid
autor
12. júl 2022

@majamat u nás to prezentovali ako chcú pomôcť sociálnych prípadov a 3/4 bytovky deti zamestnancov úradu ,prokurátori a takéto "sociálne prípady " ....obec NATO dostala z eurofondov peniaze aby postavili sociálne byty ale nuž v každej obci to funguje asi inak ....

lenkasarka
12. júl 2022

@majamat som nemilo prekvapená. Moja predstava o sociálnych bytoch bola úplne ina.

maximiliana
12. júl 2022

@majamat je rozdiel socialne a obecne najomne byty... to, ze je nieco postavene cez SFRB neznamena, ze je to socialne... tie maju zvycajne podstatne nizsi standard byvania... pravdepodobne byvate v klasickom obecnom byte a tam najom az taky socialny nie je..

martinkatinka
12. júl 2022

@ivettdavid su mestske(obecne) bytovky a cast bytov je socialnych, to znamena ze ich v pripade nudze na krátku dobu pridelia niekomu, kto je v zlej socialnej situácii. Alebo sluzia ako nahradne docasne byvanie pre niekoho, komu napriklad vyhorel byt a podobne.
Takze bohuzial, ak vznikol dlh a neriesila si to, tak ti najom zanika a nemas pravo na nahradne ubytovanie.

lenkasarka
12. júl 2022

@maximiliana tiež sa mi to nezdá , ale nevyznám sa v tom. Viem však, že moja známa býva vo väčšom meste ako ja a tam ma sociálny byt na ktorý čakala skoro 2 roky a platí naozaj smiešny nájom. No všade je to iné.

majamat
12. júl 2022

@ivettdavid no u nas byvaju rodiny, kde chlap chodi robit do zahranicia u nas je podmienka, ze sa nesmie prekrocit 3-nasobok zivotneho minima.

majamat
12. júl 2022

@maximiliana u nas to bolo vzdy prezentovane ako socialne byty, preto mame prijmovy limit.

martinkatinka
12. júl 2022

@majamat to su mestske bytovky. Ako som pisala vyssie. Vela ludi si to pletie, respektive tomu zle rozumie.

ivettdavid
autor
12. júl 2022

@martinkatinka a vy robíte v sociálnom práve alebo ovládate občianske právo ? Lebo som práve volala s kamarátkou mamou ktorá ma sociálne právo vyštudovane ovláda zákony a povedala mi niečo úplne iné ...tak kopec múdrych reči a ozaj.len reči ;)kopec takých ľudí je čo nevedia nič nevedia ani o danom príbehu nič a rozprávajú nehovoriac o Tom že súdia iných a sami by ani polovicu toho čo súdia bez pomoci iných nezvladli ...;) ...

marca12
12. júl 2022

@ivettdavid Mala si si s nimi dohodnut splatkovy kalendar aspon nieco platit. Listom im oznamit svoju situaciu a nehrat mrtveho chrobaka.

stanulienkat
12. júl 2022

@ivettdavid to nebol zakomplexovany komentar. Ja som sa normalne pytala. Pretoze ja by som isla robit nemozne, aby som prezila. Viem, ze nie vsade sa da zamestnat.

ivettdavid
autor
12. júl 2022

@martinkatinka nie niesi to ani mestské Ni obecné byty ..pretože ich ešte pred výstavbou a ešte aj v prítomnosti prezentujú ako sociálne byty .... A dokonca je nad vchodom tabuľa kde je to zrozumiteľne napísané ..aj z čoho boli financované ..a z obce teda financované neboli

majamat
12. júl 2022

@martinkatinka vsak ok, ale preco mame prijmovy limit?

martinkatinka
12. júl 2022

@ivettdavid ja byvam v mestskom byte a ked som podpisovala zmluvu, citala som ju. Dokonca aj nariadenia a smernice mesta. Preto som to napisala, ze takto to jednoducho je. Kazdy ma svoj pribeh, ale byty sa prideluju podla urcitych postupov. A takisto by sa aj zmluvy mali dodrzovat.

martinkatinka
12. júl 2022

@majamat je to postup(smernica), musia pridelovat podla urcitych kriterii.

maximiliana
12. júl 2022

@ivettdavid kazda jedna takto postavena bytovka musi mat zo zakona napisane z coho bola financovana, teda zo SFRB...ale rozhodne nie celu sumu...zvycajne ide 50:50 s obcou a teda obec ma uver, ktory splaca z najmu... tie byty rozhodne nemusia byt socialne... to len ludia tak volaju...alebo to tak nazvu na zastupitelstve, lebo to krajsie znie...

martinkatinka
12. júl 2022

@maximiliana mnoho ludi toto nechape a myslia si, ze ked "socialny", tak ked nemam, nezaplatim. Pritom sa da s nimi komunikovat a dohodnut.

ivettdavid
autor
12. júl 2022

@stanulienkat myslíte že som nerobila nič preto... ? Vychovávali ste 7rokov dieťa sama ? Nemali ste rodičov NATO aby vám postrážili syna kým vy idete do práce? Nehovoriac o Tom keď dieťa ochorie ...do práce ste chodila či s horúčkami či v bolestiach len preto aby ste nevymeslali v práci ? Ja neviem ako vyzerá lístok na PN pretože som do práce chodila za každých okolností len keď mi bol malý chorý ostala som. Snim doma pretože sme len ja a On žiadny starký ,starká ,dedo baba,teta .....tak či som spravila alebo nespravila nič pre to od toho tu milá pani vy nieste ....

ukulela
12. júl 2022

@ivettdavid to nebudu socialne, ale najomne byty. Nahradneubytovanie je napr iny byt v prenajme. Riesila si taurade hned, ako si vedela, ze budes meskat s platbami? Je mi luto, v akej si situacii, ale ty duplom musis mysliet dopredu.

bashawelle
12. júl 2022

@ivettdavid tak aky bol dovod zakladat tento prispevok, ked mas kamaratku znalu v socialnom a obcianskom prave? ved ludia laici, ktori su tu vo fore, take znalosti mat nebudu. ci si ocakavala neinformovane rady a odsudzovanie? ved ak by som nieco take riesila, tak beriem informacie od tych najviac vzdelanych v danej oblasti.

majamat
12. júl 2022

@martinkatinka tak ano,a le prijem? pri tom najme.

martinkatinka
12. júl 2022

@majamat tak logicky to musia ohranicit. Predsa naco budu poskytovat mestsky byt niekomu, kto si moze kupit vlastny? 🤷 Ci podla coho to maju posudzovat? Velkosti topanky?

majamat
12. júl 2022

@martinkatinka no ale 3-nasobok? pre nas to je do 1 398,81 mesacne. ved ak obaja dospely pracuju, tak to prekrocia, ak jeden nepracuje, nemaju na najom.

ukulela
12. júl 2022

@majamat mestke najomne byty mavaju stanovenu min aj max hranicu prijmu. Aby boli prave pre rodiny s nizsim prijmom, pre ktore moze byt hypoteka problemom.

draik
12. júl 2022

@ivettdavid
Vy ste podľa popisu zjavne výpoveď nedostali, akurát Vám nebola predĺžená zmluva uzatvorená na dobu určitú.

martinkatinka
12. júl 2022

@majamat https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn... tam je zivotne minimum. Dvaja pracujuci s minimalnou mzdou to neprekrocia.

ivettdavid
autor
12. júl 2022

@martinkatinka ...halooo no a vám to nedochádza ? Že asi logicky žijeme v štáte v ktorom žijeme..načo sa asi snažím poukázať že tu funguje takzvané rodinkárstvo ...korupcia a podobne ...a nie niesu o vymyslí lebo mi bývala svokra robila poslankyňu za mestskú čas ..a nie nemohla mi nič vybaviť lebo robila v inom meste. Už nežije .... Čo si myslíte že koho do tých bytov dáju ? No niekoho na koho budú dostávať od štátu peniaze ..🇺🇦 ...troška otvorme oči a pozrime sa naookolo kde žijeme ....a áno poviem to otvorene lebo ja klapky na očiach nemám .... A nikdy som sa na štáte neprizivovala , ani nikdy žiadne príspevky a neviem čo nežiadala .....