Nájom - mám právo na náhradu bytu?
Dobrý deň som matka 7rocneho syna obec nám pridelila sociálny byt a však ja som po 5 rokoch prišla o prácu a bola 5mesiacpv na úrade práce vznikol mi dlh na nájomnom .obec mi nájomnú zmluvu na základe dlhu ktorý som ale vyplatila nepredĺžila .mám právo na náhradu bytu podľa občianskych prav?
@stanulienkat si predstavte že bola korona .a keby som sa mohla zamestnať tak sa zamestnam keďže za 30 rokov som bola bez práce 5 mesiacov a kto ťa zamestná tak aby si ráno stihol zaviesť dieťa do školy ..a poobede preňho prísť ? A práca na jednu smenu...a počas korony .. prosím vás zadržte sa zakomplexovaný ho komentárov ;) keď neviete vôbec akým životným obdobím som si v tedy musela SAMA prejsť ...;) ....
@ivettdavid je tu skupina právne poradenstvo, skus sa tam opýtať.
@majamat u nás to prezentovali ako chcú pomôcť sociálnych prípadov a 3/4 bytovky deti zamestnancov úradu ,prokurátori a takéto "sociálne prípady " ....obec NATO dostala z eurofondov peniaze aby postavili sociálne byty ale nuž v každej obci to funguje asi inak ....
@majamat som nemilo prekvapená. Moja predstava o sociálnych bytoch bola úplne ina.
@majamat je rozdiel socialne a obecne najomne byty... to, ze je nieco postavene cez SFRB neznamena, ze je to socialne... tie maju zvycajne podstatne nizsi standard byvania... pravdepodobne byvate v klasickom obecnom byte a tam najom az taky socialny nie je..
@ivettdavid su mestske(obecne) bytovky a cast bytov je socialnych, to znamena ze ich v pripade nudze na krátku dobu pridelia niekomu, kto je v zlej socialnej situácii. Alebo sluzia ako nahradne docasne byvanie pre niekoho, komu napriklad vyhorel byt a podobne.
Takze bohuzial, ak vznikol dlh a neriesila si to, tak ti najom zanika a nemas pravo na nahradne ubytovanie.
@maximiliana tiež sa mi to nezdá , ale nevyznám sa v tom. Viem však, že moja známa býva vo väčšom meste ako ja a tam ma sociálny byt na ktorý čakala skoro 2 roky a platí naozaj smiešny nájom. No všade je to iné.
@ivettdavid no u nas byvaju rodiny, kde chlap chodi robit do zahranicia u nas je podmienka, ze sa nesmie prekrocit 3-nasobok zivotneho minima.
@maximiliana u nas to bolo vzdy prezentovane ako socialne byty, preto mame prijmovy limit.
@majamat to su mestske bytovky. Ako som pisala vyssie. Vela ludi si to pletie, respektive tomu zle rozumie.
@martinkatinka a vy robíte v sociálnom práve alebo ovládate občianske právo ? Lebo som práve volala s kamarátkou mamou ktorá ma sociálne právo vyštudovane ovláda zákony a povedala mi niečo úplne iné ...tak kopec múdrych reči a ozaj.len reči ;)kopec takých ľudí je čo nevedia nič nevedia ani o danom príbehu nič a rozprávajú nehovoriac o Tom že súdia iných a sami by ani polovicu toho čo súdia bez pomoci iných nezvladli ...;) ...
@ivettdavid Mala si si s nimi dohodnut splatkovy kalendar aspon nieco platit. Listom im oznamit svoju situaciu a nehrat mrtveho chrobaka.
@ivettdavid to nebol zakomplexovany komentar. Ja som sa normalne pytala. Pretoze ja by som isla robit nemozne, aby som prezila. Viem, ze nie vsade sa da zamestnat.
@martinkatinka nie niesi to ani mestské Ni obecné byty ..pretože ich ešte pred výstavbou a ešte aj v prítomnosti prezentujú ako sociálne byty .... A dokonca je nad vchodom tabuľa kde je to zrozumiteľne napísané ..aj z čoho boli financované ..a z obce teda financované neboli
@martinkatinka vsak ok, ale preco mame prijmovy limit?
@ivettdavid ja byvam v mestskom byte a ked som podpisovala zmluvu, citala som ju. Dokonca aj nariadenia a smernice mesta. Preto som to napisala, ze takto to jednoducho je. Kazdy ma svoj pribeh, ale byty sa prideluju podla urcitych postupov. A takisto by sa aj zmluvy mali dodrzovat.
@majamat je to postup(smernica), musia pridelovat podla urcitych kriterii.
@ivettdavid kazda jedna takto postavena bytovka musi mat zo zakona napisane z coho bola financovana, teda zo SFRB...ale rozhodne nie celu sumu...zvycajne ide 50:50 s obcou a teda obec ma uver, ktory splaca z najmu... tie byty rozhodne nemusia byt socialne... to len ludia tak volaju...alebo to tak nazvu na zastupitelstve, lebo to krajsie znie...
@maximiliana mnoho ludi toto nechape a myslia si, ze ked "socialny", tak ked nemam, nezaplatim. Pritom sa da s nimi komunikovat a dohodnut.
@stanulienkat myslíte že som nerobila nič preto... ? Vychovávali ste 7rokov dieťa sama ? Nemali ste rodičov NATO aby vám postrážili syna kým vy idete do práce? Nehovoriac o Tom keď dieťa ochorie ...do práce ste chodila či s horúčkami či v bolestiach len preto aby ste nevymeslali v práci ? Ja neviem ako vyzerá lístok na PN pretože som do práce chodila za každých okolností len keď mi bol malý chorý ostala som. Snim doma pretože sme len ja a On žiadny starký ,starká ,dedo baba,teta .....tak či som spravila alebo nespravila nič pre to od toho tu milá pani vy nieste ....
@ivettdavid to nebudu socialne, ale najomne byty. Nahradneubytovanie je napr iny byt v prenajme. Riesila si taurade hned, ako si vedela, ze budes meskat s platbami? Je mi luto, v akej si situacii, ale ty duplom musis mysliet dopredu.
@ivettdavid tak aky bol dovod zakladat tento prispevok, ked mas kamaratku znalu v socialnom a obcianskom prave? ved ludia laici, ktori su tu vo fore, take znalosti mat nebudu. ci si ocakavala neinformovane rady a odsudzovanie? ved ak by som nieco take riesila, tak beriem informacie od tych najviac vzdelanych v danej oblasti.
@martinkatinka tak ano,a le prijem? pri tom najme.
@majamat tak logicky to musia ohranicit. Predsa naco budu poskytovat mestsky byt niekomu, kto si moze kupit vlastny? 🤷 Ci podla coho to maju posudzovat? Velkosti topanky?
@martinkatinka no ale 3-nasobok? pre nas to je do 1 398,81 mesacne. ved ak obaja dospely pracuju, tak to prekrocia, ak jeden nepracuje, nemaju na najom.
@ivettdavid
Vy ste podľa popisu zjavne výpoveď nedostali, akurát Vám nebola predĺžená zmluva uzatvorená na dobu určitú.
@majamat https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn... tam je zivotne minimum. Dvaja pracujuci s minimalnou mzdou to neprekrocia.
@martinkatinka ...halooo no a vám to nedochádza ? Že asi logicky žijeme v štáte v ktorom žijeme..načo sa asi snažím poukázať že tu funguje takzvané rodinkárstvo ...korupcia a podobne ...a nie niesu o vymyslí lebo mi bývala svokra robila poslankyňu za mestskú čas ..a nie nemohla mi nič vybaviť lebo robila v inom meste. Už nežije .... Čo si myslíte že koho do tých bytov dáju ? No niekoho na koho budú dostávať od štátu peniaze ..🇺🇦 ...troška otvorme oči a pozrime sa naookolo kde žijeme ....a áno poviem to otvorene lebo ja klapky na očiach nemám .... A nikdy som sa na štáte neprizivovala , ani nikdy žiadne príspevky a neviem čo nežiadala .....

@lenkasarka u nas postavili nove bytovky, akoze socialne byty. najomne okolo 200e za 3i byt s tym, ze k tomu este energie atd. dokopy mame vydavky okolo 300e.
tieto byty boli stavane s fondu rozvoja byvania a preto su to akoze socialne byty,a le najom socialny nie je. obec potrebuje asi pokryt vydavky.
neviem rpesne ako funguje tento fond, ale cast nakladov na vystavbu asi hradi obec.