icon

Narodenie dieťaťa v UK, slovenský rodný list a príspevky na Slovensku

mrk11
18. jan 2010

Ahojte, viem, ze sa asi toho popisalo dost, ale nikde som nenasla suhrnne info, takze chcem sa s vami podelit o to, co som zhromazdila a co mam uz overene na uradoch. V praxi som to este nevyskusala.

Ak v UK nepracujete a nezijete viac ako 5 rokov, vase dieta nema narok na britske obcianstvo. Upozornujem, ze netusim, co vsetko naviac potrebuju vybavit mamicky, ktore sa rozhodli na Slovensko vratit. Toto je pre ludi, ktori pracuju v UK, maju narok na matersku v UK, maju trvaly pobyt na Slovensku.

Co vsetko potrebujete vybavit?

1. UK Birth Certificate - Register Office, prikladam linku, najdete si podla toho, kde sa dieta narodilo. Vacsinou si viete vygooglit ich vlastnu webstranku. Odporucam, kazdy moze mat trochu ine pravidla na vybavenie. Podla toho, ako vam to ponahla, da sa to vybavit aj cez internet. Pozor, pre pouzitie je potrebny full birth certificate s udajmi rodicov. Odporucam rovno poziadat o kopie, aspon 2.
http://ukbmd.org.uk/genuki/reg/regoff.html

2. Appostille - Foreign and Commonwealth Office - Milton Keynes
http://www.fco.gov.uk/en/about-us/what-we-do/se...

velmi dobre vsetko vysvetlene, precitajte si. Appostille je vlastne uradne overena pravost rodneho listu.

3. Child benefit - pridavok na dieta
www.child-benefit.org.uk

4. preklad rodneho listu - overeny - najlepsie je poziadat o overenie na velvyslanectve, tu su kontakty na Velvyslanectvo SR.

http://www.slovakembassy.co.uk/

5. Zapis dietata do osobitnej matriky - slovensky rodny list.
Potrebujete: britsky rodny list, appostillu, tlacivo: Zapis o narodeni dietata, obciansky preukaz (alebo iny doklad o tom, ze ste obcanom SR), sobasny list
ako na to:
a) poziadat cez velvyslanectvo - trva 3-4 mesiace
b) vybavi to za vas splnomocnena osoba - splnomocnenie vam overia na velvyslanectve, splnomocnena osoba poda ziadost na matrike v mieste vasho trvaleho bydliska
c) vycestovat na Slovensko, podat si ziadost na matrike v mieste trvaleho bydliska - POZOR, kym nemate slovensky rodny list, nemozete si dat zapisat dieta do pasu, takze ak s nim vycestujete na jednorazovy cestovny doklad, ktory vam vystavi velvyslanectvo, treba ratat s tym, ze zo Slovenska vas s dietatom nepustia spat, kym ho nevybavite (pocitajte, ze sa na Slovensku zdrzite cca 3-4 mesiace).

6. Prispevok pri narodeni dietata:
uplatnenie naroku do 6 mesiacov od narodenia dietata
potrebujete:
prefoteny OP (cize musite mat trvaly pobyt na uzemi SR)
slovensky rodny list - ak ho este nemate vybaveny a bojite sa, aby ste to vsetko v termine stihli, staci uradny preklad britskeho rodneho listu
potvrdenie o tom, ze vam takyto prispevok nevyplatili v UK (zamietnuty Sure start maternity grant - ziadost si stiahnete zo stranok job centra, da sa ziadat o tento grant uz 11 tyzdnov pred narodenim dietata, vacinou sa poskytuje len osobam v hmotnej nudzi)

7. priplatok k prispevku pri narodeni dietata
uplatnenie naroku do 6 mesiacov od narodenia dietata maximalne do tretieho dietata v poradi, ktore sa dozilo 28 dni.
V ziadosti v casti C vam midwife potvrdi, ze ste sa zucastnovali pravidelnych preventivnych prehliadok a o ktore dieta v poradi ide, kludne si k tomu este napiste list, kde bude toto vsetko spisane a potvrdi vam ho midwife, ale potrebujete este preklad tohto potvrdenia. Dieta sa musi dozit 28 dni a na to je zvlast potvrdenie: Potvrdenie osetrujuceho lekara na ucely naroku na priplatok k prispevku - lekar vam optvrdi, kedy sa dieta dozilo 28 dni.

8. Rodicovsky prispevok
V UK poberate matersku, ale ta je spolu len 9 mesiacov. Podla platnej legislativy mate narok az na 52 tyzdnov, ale platenych je len prvych 39 tyzdnov (6 tyzdnov 90 percent z vasej mzdy, 33 tyzdnov 123.06 libier)

Narok za kalendarny mesiac zanika uplynutim 6 mesiacov od posledneho dna v mesiaci, za ktory patril

co potrebujete k vybaveniu prispevku:
a) trvaly pobyt na Slovensku - prefoteny OP
b) doklad o tom, dokedy vam bolo vyplacane materske v zahranici
c) doklad od zamestnavatela, ze ste po ukonceni poberania materskeho prispevku este nenastupili do zamestnania
d) potvrdenie od zamestnavatela, ktorym dnom sa vraciate spat do zamestnania
e) toto je nepotvrdena informacia, ale pokial este nemate slovensky rodny list, tak na matrike je potrebne vyziadat doklad, ze ste podali ziadost o slovensky rodny list a ze dieta bude mat trvaly pobyt na Slovensku

Vsetky prispevky vam mozu byt vyplatene na ucet v banke v SR (staci okopirovat doklad s cislom uctu.

9. trvaly pobyt dietata - v mieste trvaleho pobytu matky, potrebujete na to rodny list a obciansky preukaz.

Dufam, ze som nezabudla na nic, pokial som nieco nespravne uviedla, tak ma, prosim, opravte.

slniecko77
1. máj 2014

@bronia13 ano mas pravdu, v UK dedis narodnost aj obcianstvo po rodicoch..nie si bez narodnosti 🙂
Ale v UK plati zakon, ze dieta dostane UK passport, ked aspon jeden z rodicov pracuje v UK minimalne 5 rokov (samozrejme to musis dokazat) a nepoberas ziadne benefity. Popravde nepoznam nikoho kto vybavoval svojmu dietatu UK passport a mal nan narok, ze by mu ho nedali, preto som prekvapena z vyssie napisanej spravy 😕 mudrejsia budem o par mesiacov ked tie pasy zacneme vybavovat my 😉

bronia13
1. máj 2014

@slniecko77 wow to je sranda ako to vsade funguje co? tuna prejdes hranicu (tak to robili Mexikany) porodis dieta a je American.... sranda vsade ine zakony co?

zlatarybka29
1. máj 2014

@plasticgirl1 najlepsie chod na ambasadu vybav si docasny cestovny doklad,zalet domov a pas ma hotovy do 48 hodin za estra poplatok...nove doklady do porodu cez ambasadu nevybavis....

meloa
1. máj 2014

Ja by som si dávala veľký pozor na to, aby som ja bola iného občianstva ako moje dieťa, nakoľko na SK zatiaľ platí zákon, že nemôžeš mať dvojité občianstvo.....a v poslednej dobe v UK veľmi radi udeľujú najmä malým deťom ale rodičom nie, a tam potom vzniká veľký problém....rodičia slováci a dieťa uk.....

slniecko77
1. máj 2014

@bronia13 viem, ze USA je v tomto dost ''benevolentna''. Aj v UK to tak bolo (pred EU 😀 ), bolo jednoduchsie zoskat ich passport, ale popravde ja sa im ani v najmensom necudujem..preco by mali doplacat na ludi co sem pridu len porodit a potom zmykat socialny system - UK ma stale velmi stedry socialny system (len pre tych co sa im nechce pracovat, alebo len minimalne..ti ktori pracuju maju mnohokrat menej ako ti co nie 😠 ), ale postupne to zacali okresavat..verejna mienka je velmi naladena proti vychodnej Europe a EU - ale velmi zalezi s kym sa bavis, inteligentni a vzdelani ludia zvacsa nemaju problem 🙂

slniecko77
1. máj 2014

@meloa ked si nacitas zakon tak budes vediet, ze dvojite obcianstvo je mozne ziskat narodenim a vydajom 😉

bronia13
1. máj 2014

@slniecko77 ja ta uplne chapem tu keby si videla tych sociov hrooooooooza... kazdy pride, stat to zaplati za porod a to nie je len u tych Mexiancov co som spominala ale aj u nasi ludi...

slniecko77
1. máj 2014

@bronia13 😖 ono je to asi vsade tak, teda v krajinach kde je vyspela ekonomika a v susedstve sa nachadzaju chudobne staty..je to nefer pre tych co poctivo pracuju..tie peniaze by mohli ist uplne niekam inam..

meloa
1. máj 2014

@slniecko77 to samozrejme viem 😉 §9 ods. 17 - ak nadobudne cudzie štátne občianstvo počas trvania manželstva a ods. 18 -narodením ......ale veľmi záleží na dátume....a práve tam potom vzniká problém

slniecko77
1. máj 2014

@meloa neviem presne ako to myslis, ze velmi zalezi na datume? Budem rada ak podrobnejsie vysvetlis 😉

kkatka78
2. máj 2014

@kvietocek7 Mozme poziadat o jednorazovy vstup na Sk, to je pravda. Ale nemozem si dovolit zostat s malym bez otecka 3mesiace, pokial nam pride slovensky rodny list, kt.trva nekonecne 3mesiace zapisat do centralnej matriky v Bratislave. Preto sme radsej volili britsky pas ,nakolko sme si mysleli,ze je rychlejsi,zial, nie je. Pre nas osobne je pas cestovny doklad...neskor by sme mu asi aj tak dali urobit slovensky pas. V Uk totizto moze mat dvojite obcianstvo...na Sk sa nastalo aj tak v najblizsej dobe nechystame.

kvietocek7
2. máj 2014

@kkatka78 nuz suhlasim s tebou,ze je to casovo narocne, ale viem,ze existuje aj moznost,ze sa daju papiere vybavenim poslat cez ambasadu a potom si ich vyzdvihnut aj na miestnej matrike trvaleho bydliska na SK cim sa usetri cas minimalne tyzden a pol zeby dokumenty cestovali spat na ambasadu do UK.Tiez papiere zvykla vybavovat aj matrika trvaleho pobytu-ale to by bolo trebalo asi zacat skor vybavovat.

aliza
2. máj 2014

@kkatka78 mne zapis do osobitnej matriky v BA vybavovala mamka, nepotrebovala ani moje splnomocnenie a trvalo to par tyzdnov, presne si uz nepamatam, kolko.

aliza
2. máj 2014

@meloa dieta narodene v UK, ktore dostane britske obcianstvo, ma narok aj na slovenske 😉

aliza
2. máj 2014

@slniecko77 chcela by som sa ta spytat, co mi nevies poradit, chceme synovi vybavit aj britsky pas (doteraz mal iba slovensky), narodil sa tu v 2010,moj muz tu je uz 10 rokov, ja 6, splname vsetky podmienky, len neviem, ci mam poslat ziadost na Confirmation of British nationality status alebo Application for registration of a child as a British citizen. Lebo v tom druhom pisu, ze ak splnanme podmienky, automaticky ma dieta narok na britsky pas a nepotrebuje sa registrovat. Len ked som vyplnala tu Application na Confirmation , tak sa nas tam s muzom nic netykalo, nakolko ani jeden nie sme citizen alebo naturalised a podobne. Nevies prosim ako to je? nejak sa v tom neviem vysomarit, ze co sa nas vlastne tyka. Ide o to, ze synovi v juni konci slovensky pas a nevychadza nam ist na Sk, az v lete a cez ambasadu to trva vecnost, tak by sme chceli skusit vybavit britsky. Dakujem 😉

slniecko77
3. máj 2014

@aliza napisala som ti IP 🙂

bubicatko
1. aug 2014

ahojte, chcem sa opytat uplatnoval si nietkto z vas prispevok pri narodeni dietata po 1.januari 2014?

silaviat
2. aug 2014

@bubicatko po 1 january dostali prispevok uz len mamicky kt.sa dieta narodilo prechadzajuci rok tj 2013 inak to kazdej zamietli ... iba ak by si mala stred zaujmov na sk -tj trvaly pobyt a absolvovala tam vysetrenia v tehotenstve ... ak nie smola

bubicatko
3. aug 2014

@silaviat dakujem

bubicatko
3. aug 2014

@silaviat este sa chcem opytat vzbavovali ste si uz apostille? ako sa da vybavit?je to mozne vybavit iba cez internet alebo je aj iny sposob?

silaviat
3. aug 2014

@bubicatko zrovna v piatok som posielala 🙂 tu si stiahnes jednoduchy formular https://www.gov.uk/get-document-legalised zaplatis vytlacis i doklad o zaplateni a ten dolozis k formularu i s dokumentom co chces apostilovat dolozis velku prazdnu A4 obalku a posles ... malo by to ist i osobne priamo na urade

bubicatko
3. aug 2014

@silaviat na akom urade?

silaviat
3. aug 2014

@bubicatko tak nie teraz pozeram ze pre publick je office zavrety https://www.gov.uk/government/uploads/system/up... tak jedine postou ...

bubicatko
3. aug 2014

@silaviat no pre nas to bude problem lebo mame akysi problem z pocitacom ale aj tak velmi pekne dakujem 😉

silaviat
3. aug 2014

@bubicatko tak skoc do kaviarne alebo kniznice.. tam si to mozes hned i vytlacit

bubicatko
3. aug 2014

@silaviat dakujem za radu ale cez internet v kaviarni alebo v knihovni nemam velmi chut platit kartou.., ale aj tak vdaka za info

misicka217
4. aug 2014

Neviete niekto ci mame este stale narok na ,, kocikovske,,? Dcerka sa mi narodila minuly mesiac v uk. Zijeme tu 2.5roka...dakujem

silaviat
6. aug 2014

@misicka217 ak mas na myslis kocikove zo slovenska tak nie z uk mozes skusit poziadat do 3 mesiacov od narodenia ale daju ti ho len ak mas neaky benefit https://www.gov.uk/sure-start-maternity-grant/o...

misicka217
14. aug 2014

Na rodny list vybavovany cez ambasadu potrebujem aj rodne listy mna a partnera ak nie sme zosobaseny?

bubicatko
18. aug 2014

@mrk11 ahojky, chcela by som sa ta opytat, ked si vybavovala slovensky rodny list bolo treba aj apostilu? dakujem za odpoved