icon

Narodenie dieťaťa v UK, slovenský rodný list a príspevky na Slovensku

mrk11
18. jan 2010

Ahojte, viem, ze sa asi toho popisalo dost, ale nikde som nenasla suhrnne info, takze chcem sa s vami podelit o to, co som zhromazdila a co mam uz overene na uradoch. V praxi som to este nevyskusala.

Ak v UK nepracujete a nezijete viac ako 5 rokov, vase dieta nema narok na britske obcianstvo. Upozornujem, ze netusim, co vsetko naviac potrebuju vybavit mamicky, ktore sa rozhodli na Slovensko vratit. Toto je pre ludi, ktori pracuju v UK, maju narok na matersku v UK, maju trvaly pobyt na Slovensku.

Co vsetko potrebujete vybavit?

1. UK Birth Certificate - Register Office, prikladam linku, najdete si podla toho, kde sa dieta narodilo. Vacsinou si viete vygooglit ich vlastnu webstranku. Odporucam, kazdy moze mat trochu ine pravidla na vybavenie. Podla toho, ako vam to ponahla, da sa to vybavit aj cez internet. Pozor, pre pouzitie je potrebny full birth certificate s udajmi rodicov. Odporucam rovno poziadat o kopie, aspon 2.
http://ukbmd.org.uk/genuki/reg/regoff.html

2. Appostille - Foreign and Commonwealth Office - Milton Keynes
http://www.fco.gov.uk/en/about-us/what-we-do/se...

velmi dobre vsetko vysvetlene, precitajte si. Appostille je vlastne uradne overena pravost rodneho listu.

3. Child benefit - pridavok na dieta
www.child-benefit.org.uk

4. preklad rodneho listu - overeny - najlepsie je poziadat o overenie na velvyslanectve, tu su kontakty na Velvyslanectvo SR.

http://www.slovakembassy.co.uk/

5. Zapis dietata do osobitnej matriky - slovensky rodny list.
Potrebujete: britsky rodny list, appostillu, tlacivo: Zapis o narodeni dietata, obciansky preukaz (alebo iny doklad o tom, ze ste obcanom SR), sobasny list
ako na to:
a) poziadat cez velvyslanectvo - trva 3-4 mesiace
b) vybavi to za vas splnomocnena osoba - splnomocnenie vam overia na velvyslanectve, splnomocnena osoba poda ziadost na matrike v mieste vasho trvaleho bydliska
c) vycestovat na Slovensko, podat si ziadost na matrike v mieste trvaleho bydliska - POZOR, kym nemate slovensky rodny list, nemozete si dat zapisat dieta do pasu, takze ak s nim vycestujete na jednorazovy cestovny doklad, ktory vam vystavi velvyslanectvo, treba ratat s tym, ze zo Slovenska vas s dietatom nepustia spat, kym ho nevybavite (pocitajte, ze sa na Slovensku zdrzite cca 3-4 mesiace).

6. Prispevok pri narodeni dietata:
uplatnenie naroku do 6 mesiacov od narodenia dietata
potrebujete:
prefoteny OP (cize musite mat trvaly pobyt na uzemi SR)
slovensky rodny list - ak ho este nemate vybaveny a bojite sa, aby ste to vsetko v termine stihli, staci uradny preklad britskeho rodneho listu
potvrdenie o tom, ze vam takyto prispevok nevyplatili v UK (zamietnuty Sure start maternity grant - ziadost si stiahnete zo stranok job centra, da sa ziadat o tento grant uz 11 tyzdnov pred narodenim dietata, vacinou sa poskytuje len osobam v hmotnej nudzi)

7. priplatok k prispevku pri narodeni dietata
uplatnenie naroku do 6 mesiacov od narodenia dietata maximalne do tretieho dietata v poradi, ktore sa dozilo 28 dni.
V ziadosti v casti C vam midwife potvrdi, ze ste sa zucastnovali pravidelnych preventivnych prehliadok a o ktore dieta v poradi ide, kludne si k tomu este napiste list, kde bude toto vsetko spisane a potvrdi vam ho midwife, ale potrebujete este preklad tohto potvrdenia. Dieta sa musi dozit 28 dni a na to je zvlast potvrdenie: Potvrdenie osetrujuceho lekara na ucely naroku na priplatok k prispevku - lekar vam optvrdi, kedy sa dieta dozilo 28 dni.

8. Rodicovsky prispevok
V UK poberate matersku, ale ta je spolu len 9 mesiacov. Podla platnej legislativy mate narok az na 52 tyzdnov, ale platenych je len prvych 39 tyzdnov (6 tyzdnov 90 percent z vasej mzdy, 33 tyzdnov 123.06 libier)

Narok za kalendarny mesiac zanika uplynutim 6 mesiacov od posledneho dna v mesiaci, za ktory patril

co potrebujete k vybaveniu prispevku:
a) trvaly pobyt na Slovensku - prefoteny OP
b) doklad o tom, dokedy vam bolo vyplacane materske v zahranici
c) doklad od zamestnavatela, ze ste po ukonceni poberania materskeho prispevku este nenastupili do zamestnania
d) potvrdenie od zamestnavatela, ktorym dnom sa vraciate spat do zamestnania
e) toto je nepotvrdena informacia, ale pokial este nemate slovensky rodny list, tak na matrike je potrebne vyziadat doklad, ze ste podali ziadost o slovensky rodny list a ze dieta bude mat trvaly pobyt na Slovensku

Vsetky prispevky vam mozu byt vyplatene na ucet v banke v SR (staci okopirovat doklad s cislom uctu.

9. trvaly pobyt dietata - v mieste trvaleho pobytu matky, potrebujete na to rodny list a obciansky preukaz.

Dufam, ze som nezabudla na nic, pokial som nieco nespravne uviedla, tak ma, prosim, opravte.

kvietocek7
22. júl 2011

tiez si ho ony osobne kopirovali.A ty nemas pas,v pripade vycestovania? Mne to tiez vybavovala mamka a obcianku mi potom posielala spat doporucene v obalke na podpis.

dejka77
23. júl 2011

@kvietocek7 Mam iba obciansky a manzel tiez. Mne naposledy posielal brat obciansky tiez doporucene, ale vhodili mi ho len tak do schranky, a to sa mi stalo uz 2x, to ze je to na podpis ignorovali.

kvietocek7
23. júl 2011

@dejka77 nuz to je potom menej spolahlive, ale mne co posielaju na podpis vzdy musim prebrat a podpisat tak preto ti pisem ze na podpis 🙂

dejka77
25. júl 2011

@kvietocek7 Brat mi to uz zistil co na to potrebujem. Tak staci im kopia obcianskeho dokonca aj sobasneho listu. A vraj narok na porodne nemam ked si neplatim zdrav.poistku na sr. To je blbost nie? Ved kazdy si to porodne vybavuje a pochybujem, ze si plati zdravotne doma kedze v 2 statoch sa to ani neda.

kvietocek7
26. júl 2011

@dejka77 jasne,ze to je blbost prispevok pri narodeni dietata mas narok pokial si nedostala v inom clenskom state EU v tvojom pripade tu v UK. To s poistkou nema nic spolocne. Jednoducho dolozis ziadost a dolozis vsetky ostatne dokumenty. Ak by si chcela posli mi do ip mail poslem ti to aj s prekladom v aj co potvrdzuje gp pre teba aj pre baby ze sa dozilo 28dni 😉

aninna
28. júl 2011

@mrk11 Ahojky..moje meno je Lenka a zijem v Uk v novembri to bude 5 rokou a v novembri mam aj termin porodu a chcela by som sa spytat..pretoze tomu este nechapem poriadne kde a ako si zohnat vsetky tlaciva ako ty pises aj cestene prehlasenie a tak celkovo co by mal byt moj prvy krok nez sa mi narodi dietatko a co si mam teda vopred pripravit pre mojich doktorou a midwife..dakujem vopred za cennu radu..z pozdravom Lenka

mrk11
autor
28. júl 2011

@aninna ahoj, vobec sa tym nestresuj, veci sa vybavuju po porode a ja som si vopred len pripravila vyhlasenia pre lekara a pre midwife, kazde na samostatnu A4 - napisala som pre mw - tymto potvrdzujem, ze moje dieta to a to sa narodilo vtedy a vtedy, tam a tam a je moje prvorodene dieta. hore adresa nemocnice, dole podpis a peciatka, pod to som napisala preklad v SK. Pre lekara existuje na SK samostatne tlacivo, vies si ho stiahnut z netu, ale mne to tu ani prelozene nad riadkami nechceli potvrdit, tak sa mi to osvedcilo. Ale tiez je tam len nieco take, ze potvrdzuje, ze sa dieta narodene vtedy a vtedy dozilo 28 dni (stiahni si to, pozri, co sa na tm tlacive pise, ved ho mohli zmenit za ten roka pol a podla toho napis ten list. Vela dievcatam lekar potvrdil rovno SK tlacivo, mne nechcel, ale potvrdili mi ten moj papier. Pytaju si za to niekde 15 libier, zalezi od GP. Nezabudni dieta prihlasit s RL u GP, lebo to dieta musi mat lekara. Splnomocnenie som si tiez pozrela na nete, nejake priklady a na zaklade toho som si spravila svoje, ze splnomocnujem toho a toho, cislo OP to a to, trvale bydlisko tam a tam na vybavovanie vsetkych ukonov. Ale zisti si, vela dievcat toto splnomocnenie vobec nepotrebovalo, zalezi to aj doma od matriky a co pozaduju a od UP. No a prvy krok je vybavit rodny list tu v UK, potom ho dat apostilovat, ale myslim, ze som sla krok po kroku v ramci prispevku.

aninna
28. júl 2011

@mrk11 Dakujem ti za radu..len som este chcela ci by si mi nemohla poslat nejake tie stranky na tie tlaciva kde si ich mozem stiahnut...ja si myslim ze mi nebudu robit problem potvrdit mi to v slovencine pisane tlacivo ale napr. kamoske stym robili problem na SK ze tam nieje peciatka lebo Anglicania nepouzivajú razítka

mrk11
autor
28. júl 2011

@aninna Lenka, bud si pozri linky na nete, alebo popros rodicov, nech ti tie tlaciva idu vyzdvihnut a poslu.

andy1909
25. aug 2011

Ahojte dievcata, citam, ze tu je dost vela uzitocnych rad pre nove maminky. Ja mam terim o necely tyzden tak sa mi to vsetko zijde. Je tu niektora z vas v juznom Londyne ktora caka alebo ma babatko?

andy1909
25. aug 2011

A este mam jednu otazocku, ma niekto skusenost ako to je ked sa nam narodi dieta a niesme manzelia? Na svk matrike mi povedali, ze budem potrebovat priznanie otcovstva, neviete poradit kde sa to tu vybavuje a ako sa to tu vola? Niekto spominal, ze sa to robi pri registracii babatka.

dejka77
26. sep 2011

@aninna ahoj, tak ja som si to nedavno vybavovala. O slov.rod.list sa ziada na matrike, to moze za teba urobit niekto iny. mrk11 pisala, ze niekde ani nechcu splnomocnenie, ale mojmu bratovi ho tusim trebalo. Splnomocnenie sme urobili ked som bola doma este pred porodom. Co sa tyka upsvar tak to splnomocnenie im nestacilo a dali mu ich "specialne", to mi poslal na mail, ja som si to prepisala do wordu, vytlacila, vypisala, preskenovala a poslala mu mailom. Nechapem, ze akceptovali kopiu, ale nevadi 🙂 Pre midwife a gp som mala tlacivo aj s prekladom, nebol problem, vypisali to, gp dokonca ani nepytal poplatok. Tie prelozene tlaciva mam, aj to splnomocnenie tak ak chces mozem poslat. Ostatne formulare pre upsvar su na ich stranke, ja som si to stiahla odtial. Musis poziadat aj o sure start maternity grant, tlaciva si stiahnes z netu a vypises, je tam jedna cast, ktoru ti ma vypisat midwife alebo health visitor a da sa ziadat aj pred porodom takze skus teraz a potom budes mat pokoj. Mne to poslali tusim do 3 tyzdnov - zamietnutie. No a po porode treba cim skor volat alebo sa to da aj online na registration office, kde ti daju appointment a vystavia rod.list, tzv. short certificate je zdarma, full certificate stoji asi £3.50. Na rod.list budes potrebovat apostilu, zaplatis online, vytlacis si k tomu papier a vypises, posles im obalku so znamkou, oni to posielaju okamzite takze na to necakas dlho.
Mne sa to zdalo velmi komplikovane, vsetky tie vybavovacky, ale nastastie to mam za sebou, da sa to zvladnut 😉

michaela211288
26. sep 2011

MICHAELA ..AHOJTE,PROSIM VAS MOZETE MI NIEKTO PORADIT??ZIJEM V ANGLICKU A SOM TERAZ V 6 MESIACI A V 3 TYZDNI.KED SA MI NARODI BABETKO CHCEM ALE PO POL ROKU VYCESTOVAT NA SLOVENSKO NA DOVOLENKU ALE KED CHCEM VYCESTOVAt na slovensko potrtebujem neaky doklad pre maleho na vycestovanie z ambasady a mozem si vybavit pas aj tu v anglicku aby som nemusela byt prilis dlho na slovensku????ako je to s rodnnym listom bez neho mozem vycestovat do uk??ak budem mat anglicky potrebujem aj slovensky ked budem mat pas????poradte mi prosim dakujem

andy1909
27. sep 2011

@michaela211288 Ked chces vycestovat az po pol roku tak to mozes ist na ambasadu a tam vybavit na zaklade anglickeho rodneho listu s apostilom vsetky doklady, aj svk rodny list aj pas. Ja chcem ist domov uz po troch napr, takze uz teraz som dala dokopy vsetky anglicke papiere a ocino mi to ide poriesit na svk. Takze kym ja pojdem tak si na ambasadu musim ist pre papier s ktorym budem moct ist domov ale je to len na jednosmernu cestu, naspat uz budem potrebovat mat pas.

lillah
27. sep 2011

@mrk11 ohladom tych listov od midwife a GP....... ja som mala len jeden list od GP a v nom som mala zahrnute vsetko: to, ze sa dieta narodilo ako 1,2 alebo tretie, ze som pravidelne navstevovala prehliadky a ze sa dieta dozilo 28 dni....
Trvaly pobyt na SVK sme pre dcerku vobec nevybavovali....aspon nemusime platit za smeti 😉
K vybaveniu SK rodneho listu.....ak nie ste zobrati potrebujete rodne listy oboch rodicov a este kopie vsetkych dokladov..... ked vam to budu kopirovat oni zauctuju vas 3 libry.... dokopy cena SK rodneho listu vybavovaneho cez ambasadu je okolo £56.
A este si v UK mozete vybavit child tax credit a working tax credit....ak ste pred porodom pracovali alebo vas partner/manzel pracuje

lillah
27. sep 2011

@andy1909 ked si budes v UK vybavovat rodny list, musite ist obaja s partnerom na Register office inak ho neuvedu ako otca. A ked budete vybavovat SK rod. list tak sa mi zda, ze na ambasade vam daju take tlacivo, ktore obaja podpisete..... to priznanie otcovstva je taka somarina...nam to tiez na SK matrike povedali....boli sme u notara spisat cestene prehlasenie a vobec to nebolo treba....zbytocne sme cestovali 50km k notarovi lebo v mieste nasho bydliska notar nie je.... k tomu poplatok notarovi a tak....a mozem si s tym akurat tak vies co =)

andy1909
27. sep 2011

@lillah Pocuj, co treba na vybavenie child tax credit a working tax credit? Budu chciet odo mna P60 alebo posledne vyplatne pasky alebo co?

andy1909
27. sep 2011

@lillah Inak s tym uk rodnym listom, ak ste manzelia tak staci,ze pojdes len ty ale ak nieste tak my sme museli ist obaja a tak ho uviedli ako otca. My to priznanie otcovstva ideme prave zajtra vybavovat na ambasadu.

lillah
28. sep 2011

@andy1909 mysim, ze im staci poslat len claiming form a rodny list....v claiming form uvedies zamestnavatela a kolko zarabas, child benefit reference number, svoje NIN a home office reference number.... oni ak budu chciet tak si od teba vypytaju potrebne dokumenty ale nemyslim, ze som posielala pay slips so ziadostou....

halime
2. okt 2011

@mrk11 ahoj chcem sa spytat k tomu bodu 6, uradne overeny preklad rodneho listu Musi byt k tomu ta apostila? Da sa niekde overit uradne preklad aj bez apostili? MOZEM TO AJ TAKTO POSLAT NA SOCIALKU? Ide mi o to ze na am. Basade mi povedali takyto postup: apostila prva /to je 30 libier/ poslat prekladatelovi do coventry /to je 60 libier/ a az potom na ambasadu overit kopiu /9 libier za stranu/ a preklad /21 libier/ je to takto spravne??? Neviem ci som dobre rozumela lebo ja zatial potrebujem len uradne overenu kopiiu a neviem ci mam teda vybavovat aj tu apostilu.

monika15
2. okt 2011

Len otazocka, kedze uz niekto nebyva na sk v tomto pripade je to UK, na co slovensky rodny list???

ja tiez neni som na Sk uz 15 rokov, maly ma cez rok narodny v kanade, a nikdy by ma nenapadlo robit mu Sk rodny list, ale ako tu kukam to kazdy uteka vybavovat???

Je nejaky ten dovod alebo len tak akoze aby sa mohlo pochvalit ze ma aj Sk rodny list?

smajka
2. okt 2011

@monika15 - zaujimava otazka 🙂 . vacsina cesko -slov rodiniek co su tu sa planuju vratit na sk, tak hlavne preto. nie kazdy je tu 15 rokov 🙂 . dieta do 18 rokov moze mat dve obcianstva - tak preco nie 🙂 a tiez vela rodiniek zijucich tu, maju byty/ domceky aj na sk, cz, takze sa tam casto pohybuju. ved je to len 2 hodky lietadlom 🙂
z druhej stranky vela kociek su vydate za muzov, ktory nemaju anglicke pasy - ako albansko, kosovo, iran, india, afgan..... proste z celeho sveta a ak chce matka s detickami cestovat na sk/cz, najjednoduchsia cesta je vybavit nas rodny list/pas . nie kazde dieta narodene tu v uk ma automaticky anglicky pas.
moji su tiez 'slovaci' a maju cas do 18-ky si rozmysliet ake chcu obcianstvo. na sk zatial zit neplanujeme, ale nikdy nevies kde nas vietor zaveje 😀 a mozno skoncime aj v canade - kto vie, kedze tam zije mojho rodina. zatial sme spokojni tu 🙂

monika15
2. okt 2011

@smajka

ahaaaaaa, nie v zlom somsa pytala ale ze aka je potreba, lebo ked treba tak utekam a vybavujem aj ja ;))))

lucy84ke
2. okt 2011

konecne tu pisu aj baby zijuce v UK. Je niektora v Peterborough?????

smajka
2. okt 2011

@monika15 - 😀 😀 . ja som to nebrala v zlom- len moj nazor 🙂 ako sa zije v canade??? mojho rodina ziju vo vancouver 🙂

andy1909
4. okt 2011

@monika15 Ked sa dieta narodi v UK a ma oboch rodicov slovakov tak je automaticky slovak, takze preto treba slovensky rodny list.

monika15
4. okt 2011

@andy1909

jaaaaj aha.... 🙂 kazdy stat iny zvyk.... mi sme obaja slovaci... zijuci v kanade cez 10 rokov a nas maly automaticky Kanadsky obcan...... =)

mondee
6. okt 2011

@mrk11 super zhrnute a presne polopatycky povedane ako to potrebujem vediet,chcem sa len opytat ci naozaj staci iba overena preklad rodneho listu,chcem to vediet pred tym ako zaplatim apostylu,vsade sa pise ,ze je potrbny slovensky rodny list a to uz asi nestihnem kedze to trva tak dlho. 🙄

mrk11
autor
9. okt 2011

@mondee ahoj, staci, teda, ak myslis na ten prispevok, ja som ten prispevok vybavovala s anglicky rodnym listom (teda uradnym prekladom do slovenciny) @halime - ten uradny preklad to je preklad do sk - mne to robila prekladatelka na SK, stalo to 20 Eur, ale bez apostilovaneho anglickeho rodneho listu slovensky rodny list vybavit nemozes.

mrk11
autor
9. okt 2011

@lillah dakujem, ze si dopisala dalsie veci. Mne sa dcerka narodila pred rokom a pol a tieto info som si zhanala a overovala pred 2-mi rokmi, takze vela veci uz vobec platit nemusi a vela veci ani nemusi byt uz potrebnych. Som rada, ze si sa podelila so svojimi skusenostami.

Dievcata, ak mate ohladom tych veci nejake nove info, budem rada, ak to tu stale napisete, pomoze to dalsim dievcatam.