Narodenie dieťaťa v UK, slovenský rodný list a príspevky na Slovensku
Ahojte, viem, ze sa asi toho popisalo dost, ale nikde som nenasla suhrnne info, takze chcem sa s vami podelit o to, co som zhromazdila a co mam uz overene na uradoch. V praxi som to este nevyskusala.
Ak v UK nepracujete a nezijete viac ako 5 rokov, vase dieta nema narok na britske obcianstvo. Upozornujem, ze netusim, co vsetko naviac potrebuju vybavit mamicky, ktore sa rozhodli na Slovensko vratit. Toto je pre ludi, ktori pracuju v UK, maju narok na matersku v UK, maju trvaly pobyt na Slovensku.
Co vsetko potrebujete vybavit?
1. UK Birth Certificate - Register Office, prikladam linku, najdete si podla toho, kde sa dieta narodilo. Vacsinou si viete vygooglit ich vlastnu webstranku. Odporucam, kazdy moze mat trochu ine pravidla na vybavenie. Podla toho, ako vam to ponahla, da sa to vybavit aj cez internet. Pozor, pre pouzitie je potrebny full birth certificate s udajmi rodicov. Odporucam rovno poziadat o kopie, aspon 2.
http://ukbmd.org.uk/genuki/reg/regoff.html
2. Appostille - Foreign and Commonwealth Office - Milton Keynes
http://www.fco.gov.uk/en/about-us/what-we-do/se...
velmi dobre vsetko vysvetlene, precitajte si. Appostille je vlastne uradne overena pravost rodneho listu.
3. Child benefit - pridavok na dieta
www.child-benefit.org.uk
4. preklad rodneho listu - overeny - najlepsie je poziadat o overenie na velvyslanectve, tu su kontakty na Velvyslanectvo SR.
http://www.slovakembassy.co.uk/
5. Zapis dietata do osobitnej matriky - slovensky rodny list.
Potrebujete: britsky rodny list, appostillu, tlacivo: Zapis o narodeni dietata, obciansky preukaz (alebo iny doklad o tom, ze ste obcanom SR), sobasny list
ako na to:
a) poziadat cez velvyslanectvo - trva 3-4 mesiace
b) vybavi to za vas splnomocnena osoba - splnomocnenie vam overia na velvyslanectve, splnomocnena osoba poda ziadost na matrike v mieste vasho trvaleho bydliska
c) vycestovat na Slovensko, podat si ziadost na matrike v mieste trvaleho bydliska - POZOR, kym nemate slovensky rodny list, nemozete si dat zapisat dieta do pasu, takze ak s nim vycestujete na jednorazovy cestovny doklad, ktory vam vystavi velvyslanectvo, treba ratat s tym, ze zo Slovenska vas s dietatom nepustia spat, kym ho nevybavite (pocitajte, ze sa na Slovensku zdrzite cca 3-4 mesiace).
6. Prispevok pri narodeni dietata:
uplatnenie naroku do 6 mesiacov od narodenia dietata
potrebujete:
prefoteny OP (cize musite mat trvaly pobyt na uzemi SR)
slovensky rodny list - ak ho este nemate vybaveny a bojite sa, aby ste to vsetko v termine stihli, staci uradny preklad britskeho rodneho listu
potvrdenie o tom, ze vam takyto prispevok nevyplatili v UK (zamietnuty Sure start maternity grant - ziadost si stiahnete zo stranok job centra, da sa ziadat o tento grant uz 11 tyzdnov pred narodenim dietata, vacinou sa poskytuje len osobam v hmotnej nudzi)
7. priplatok k prispevku pri narodeni dietata
uplatnenie naroku do 6 mesiacov od narodenia dietata maximalne do tretieho dietata v poradi, ktore sa dozilo 28 dni.
V ziadosti v casti C vam midwife potvrdi, ze ste sa zucastnovali pravidelnych preventivnych prehliadok a o ktore dieta v poradi ide, kludne si k tomu este napiste list, kde bude toto vsetko spisane a potvrdi vam ho midwife, ale potrebujete este preklad tohto potvrdenia. Dieta sa musi dozit 28 dni a na to je zvlast potvrdenie: Potvrdenie osetrujuceho lekara na ucely naroku na priplatok k prispevku - lekar vam optvrdi, kedy sa dieta dozilo 28 dni.
8. Rodicovsky prispevok
V UK poberate matersku, ale ta je spolu len 9 mesiacov. Podla platnej legislativy mate narok az na 52 tyzdnov, ale platenych je len prvych 39 tyzdnov (6 tyzdnov 90 percent z vasej mzdy, 33 tyzdnov 123.06 libier)
Narok za kalendarny mesiac zanika uplynutim 6 mesiacov od posledneho dna v mesiaci, za ktory patril
co potrebujete k vybaveniu prispevku:
a) trvaly pobyt na Slovensku - prefoteny OP
b) doklad o tom, dokedy vam bolo vyplacane materske v zahranici
c) doklad od zamestnavatela, ze ste po ukonceni poberania materskeho prispevku este nenastupili do zamestnania
d) potvrdenie od zamestnavatela, ktorym dnom sa vraciate spat do zamestnania
e) toto je nepotvrdena informacia, ale pokial este nemate slovensky rodny list, tak na matrike je potrebne vyziadat doklad, ze ste podali ziadost o slovensky rodny list a ze dieta bude mat trvaly pobyt na Slovensku
Vsetky prispevky vam mozu byt vyplatene na ucet v banke v SR (staci okopirovat doklad s cislom uctu.
9. trvaly pobyt dietata - v mieste trvaleho pobytu matky, potrebujete na to rodny list a obciansky preukaz.
Dufam, ze som nezabudla na nic, pokial som nieco nespravne uviedla, tak ma, prosim, opravte.
@sofiaella Myslim si, ze to nebude len take jednoduche zbalit deti a odist. Vybavit pasy musi ist na svk ambasadu, potrebuje na to svk rodny list ak ho nema tak sa to cele predlzi na aj 4 mesiace. Kamaratka sa takto rozisla s priatelom a maju spolu dieta, chce odist do ciech ale potrebuje suhlas otca na to aby sa tam mohla odstahovat, inak to podla mna mozu brat ako unos, to nech si dava na taketo veci pozor.
@monika15 ak su obaja rodicia slovaci dieta dostava slovenske obcianstvo po rodicoch. Zakony so preto take lebo sem chdili zeny rodit len koli tomu aby dostali ich deti obcianstvo. Tym padom mala matka take iste prava ako britsky obcan....mohlu tu ostat bez viz a pracovnych povoleni a cerpat prispevky na ktore by inak nemali pravo.....
@sofiaella nemyslim si, ze kamoska moze s detmi vycestovat bez suhlasu otca. A pasy takisto bez neho nevybavi. Pripadne nech zavola na social services a povie, ze ju manzel bije a nemoze s nim uz viac ostat a nema kam s detmi ist. Alebo nech skusi miestny council. Okrem toho v telke stale bezia reklamy na helplines pre tyrane zeny.
Baby, ako dlho trvalo ked ste dali dokopy vsetky papiere a odovzdali na socialku? u nas je to uz dva tyzdne a stale ziadna odozva ,kamaratka ked si to vybavovala mala za dva tyzdne peniaze na ucte,teda pytam sa cim tam ma poslat maminu znova 😒
@mrk11 dakujem pekne inak za informacie ,velmi mi pomohli 🙂 Ja som inak ang.rodny list prelozila spolu s kamoskou,ked si aj ona vybavovala,dali sme to nejak dokopy,mam to aj ulozene tak ak by niekto chcel,mozem poslat aj s apostilou a uznali nam to ako uradny preklad,tak sme nieco usetrili 🙂
@sofiaella ak bude mat deti zapisane vo svojom pase (comu predchadza najprv vybavenie slovenskych rodnych listov cez ambasadu) tak s nimi vycestovat moze. myslim, ze na to nepotrebuje suhlas manzela. cestovala som s detmi aj sama a nikto nikdy ziaden suhlas manzela nevyzadoval. 😉 problem moze byt pri ziadosti o slovensky rodny list - tzv. zapis narodenia do osobitnej matriky. vyzaduje sa tam sobasny list rodicov vydany v SR a doklad o statnom obcianstve SR oboch rodicov - tak je to napisane na stranke ambasady http://www.mzv.sk/londyn . kamaratka by mala zavolat na ambasadu a opytat sa, co potrebuje ak chce detom vybavit slov. rodny list a jej manzel je poliak. ci potrebuje aj jeho doklady, pripadne jeho pisomny suhlas alebo pritomnost.
@sofiaella Ano existuje jednorazovy doklad na cestu domov ale potrebuje na to uk rodny list aj s apostilom. To fakt bude najlepsie ak si tam zavola a opyta co vsetko potrebuje. No je v nezavidenia hodnej situacii, ja by som to asi tiez riesila cez nejaky socialny servis, alebo zavolala na nejaku linku pre tyrane zeny.
@perelandra Ono je ine ked vycestujes bez suhlasu ale ked sa potom aj vratis. Ale keby jej manzel chcel tak ju uda za unos deti a bol by problem. V ramci EU ta nikto nebude pytat doklad, ci suhlas manzela ked odlietas.
@andy1909 ja som to aj myslela len ako vycestovanie, nie ako prestahovanie 😉 . na druhej strane ak je jej manzel poliak pravdepodobne bez britskeho obcianstva a aj deti su bez britskeho obcianstva, otazkou je, ci by do toho britska strana vobec zasahovala ako do pripadneho unosu. je to dost komplikovane, mozno to zavisi aj od statusu - ci tu maju permanent residence alebo nieco podobne. najlepsie je zavolat na ambasadu, vybavit detom papiere a urcite sa obratit aj na council ohladne nejakeho chraneneho ubytovania ked ma manzel aj sudny zakaz priblizovania. pripadne kontaktovat sure start centre ohladne domaceho nasilia - oni by jej mali dat aspon kontakt na nejaku pomoc.
@lillah
ahoj lillah, uz dlho s priatelkou hladame presne ten druh potvrdenia ktory tebe vystavil gp,(kde bolo napisane ze sa dietatko dozilo 28dni ze je druhe a tak) potrebujeme ho kvoli tomu aby nam priznali na sk prispevok pri narodeni dietata, kedze tu v uk na druhe dieta prispevok nieje a potrebujeme presne take potvrdenie.nevies nahodou ako sa to potvrdenie tu v uk vola? to co ti dal gp?alebo ked si si ho pytala ako si ho pytala? lebo ked im presne nepovies co cches tak su ako hotentoti,
Dufam ze ta tato sprava zastihne.,
prajem ti pekn y den
martin
@martinko10 Ten formular si treba stiahnut na svk stranke, prelozit a dat podpisat lebo oni ti svk formular kde nevedia co je napisane asi nepodpisu. Treba mat inak aj formular, ze zena pocas tehu chodila na pravidelne prehliadky a treba ti aj papier z job centra ze ste nedostali nic tu. Ked tak mi posli do posty tvoju emailovu adresu a ja ti tie formulare prelozene poslem, lebo to tiez prave teraz riesim a davam podpisovat u gp. A
@martinko10 ja som si ten list napisala sama v anglictine a zaniesla na recepciu u mojho GP. Recepcna to dala doktorovi a on to potvrdil.... na druhy den som si to vyzdvihla na recepcii a zaplatila som poplatok 20 libier. Ale nie vsade za to pytaju peniaze.
@lillah zajtra tam bude volat, lebo sme uz zistili, ze oni mi poslali ten priplatok poukazkou na postu, nechapem kedze som tam na obidvoch tlacivach uviedla cislo uctu a prispevok prisiel na ucet a priplatok nie,tak dufam ze sa to zajtra vybavi a poslu to na ucet 🙂 😠 aj tak dakujem za pomoc 😉
Prosim vas vie niekto, aka dlha je platnost apostily na rodnom liste?
@saza007 myslim, ze apostila nema expiracnu dobu
@perelandra tiez som si to myslela, ale nedavno mi niekto hovoril, ze je to 6 mesiacov. Nechapem, ako je mozne, ze by to po urcitom case expirovalo 😕 Tak dufam, ze sa dotycna osoba mylila 😅 😀

@monika15 @smajka - no ja by som slovensky rodny list malej vobec nevybavovala, keby som sa nedozvedela, ze na britske obcianstvo nema narok, aj ked sa tu narodi, kedze sme s manzelom obaja Slovaci a v UK sme zili len 3 roky, ked sa narodila a to nie je dostatocne na to, aby mala britske obcianstvo. Ale planujem jej ho vybavit hned ako na to bude mat narok.