icon

Nárok na pandemické ošetrovné na 8-ročnú dcéru

jaruska_12
2. mar 2021

Pracujem na dohodu ošetrovné som už poberala. Od 3.3 moja dcéra(8rocna) bude doma nemôžem chodiť do práce nemôžem mať home Office budem mať nárok na pandemicke ošetrovné?

Strana
z2
alenah31
2. mar 2021

@kristinkinazuzka uvadza sa posledny zamestnavatel....ona nikde neklame. Aj ked podavas ziadost v OL uz vlastne nemas zamestnavatela, uvedies posledneho, nasledne v kazdom cestnom prehlaseni tiez.

alenah31
2. mar 2021

@hettinka od 3.3. by mali zostat doma aj deti rodicov, z ktorych je napr. jeden nezamestnany, matka je na RD, MD....u nas to urobili uz od 1.3.

kristinkinazuzka
2. mar 2021

@alenah31 nejdem sa hádať. Nikde tam však nieje info, že sa vyplna "posledný" zamestnávateľ. Pri skončení PP, čiže v čase OL to beriem, že sa uvedie posledny.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
alenah31
3. mar 2021

@kristinkinazuzka ona ale žiadosť vypĺňala keď zamestnávateľa mala - teraz len udáva v čestnom vyhlásení zamestnávateľa z toho dôvodu, že sa kontroluje, či v čase podania žiadosti mala aktívne NP resp. bola v OL - to je dôvod prečo sa to v ČP uvádza. ČP nie je podstatné v tomto momente - podstatná je žiadosť, ktorá musela byť podaná tak aby nárok na očr vznikol - a to ona podala. ČP je dôležité hlavne kvôli dňom, za ktoré sa sa očr vyplatí - to sa kontroluje s výkazmi zamestnávateľov, databázou evidencie na ÚP a pod a pre kontrolu údajov dieťaťa resp. zariadenia, ktoré navštevuje či nárok vzniká aj ďalší mesiac.
Teraz to vo veľkom "zneužívajú" evidovaní na ÚP. Ak som napr. podala žiadosť v apríli 2020, 2 mesiace som bola na p-očr, potom som pracovala, teraz mám výpoveď, idem sa evidovať na ÚP, mám síce nárok na podporu - ale nepožiadam o ňu, oznámim na ÚP, že idem na p-očr - a budem na nej pokiaľ mi to štát dovolí. Potom núdzový stav skončí, zrušia sa p-očr. A ja zažiadam o podporu - ďalší polrok mám krytý aspoň nejaký príjem. A je to legálne. A je fuk, že už nemám zamestnávateľa, v tomto prípade nepotrebujem ani OL - žiadosť som podala ešte zamestnaná - tým pádom som hlavnú podmienku pre nárok splnila.

zuzankkaa1
3. mar 2021

@alenah31 podla mna ked je nezamestnana narok na ocr mat nebude lebo skola je otvorena. To pre nu znamená len tolko,ze aby sa znizila mobilita,dieta ma ostat doma s nou a ucit sa distancne. To je všetko. Ostatne deti ostat doma nemozu kedze rodicia musia pracovat, preto idu do skoky. @jaruska_12 co si zistila? Ake info si dostala na socialnej poistovni? Daco nove? 🤔🤔

alenah31
3. mar 2021

@zuzankkaa1 zatiaľ im p-očr normálne vyplácajú - my tak máme pomocnú upratovačku a dve kuchárky doma už tretí mesiac (všetko dohody s pr. príjmom).

zuzankkaa1
3. mar 2021

@alenah31 a skolu mate otvorenu?

alenah31
3. mar 2021

@zuzankkaa1 jasné, veď preto to píšem. Škola otvorá len pre kritickú infraštruktúru a rodičov čo musia do práce (oni sú už od 15.12.2020 doma - ich práca sa z domu vykonávať nedá, ale práca pre nich nie je, keby boli zamestnanci v TPP majú nárok na náhradu mzdy, sú to dohodárky - čiže hľadali alternatívu a zo SP v BA dostali odpoveď, že môžu na p-očr tak sú na nej doteraz). U nich sa to berie tak, že pre ich deti zriaďovateľ školu zavrel keďže si dal podmienky na prezenčnú výučbu také aké si dal. Uvidíme či sa teraz v marci niečo zmení a či to nezavrú úplne od 8.3., za február podávali čestné prehlásenie ako vždy.

hettinka
3. mar 2021

@alenah31 dnes vyšlo usmernenie, školy sa plošne uzatvárať nebudú.

jaruska_12
autor
3. mar 2021

@zuzankkaa1 akurát som sa dovolala takže mám naďalej nárok

alenah31
3. mar 2021

@jaruska_12 tak vidis👍ale snad sa coskoro vsetko zlepsi a zacneme fungovat normalne. Ja mam doma piatacku, uz je doma s malou prestavkou rok a je to na hlavu🤔

Strana
z2