Nárok na pandemické ošetrovné na 8-ročnú dcéru
Pracujem na dohodu ošetrovné som už poberala. Od 3.3 moja dcéra(8rocna) bude doma nemôžem chodiť do práce nemôžem mať home Office budem mať nárok na pandemicke ošetrovné?
@alenah31 nejdem sa hádať. Nikde tam však nieje info, že sa vyplna "posledný" zamestnávateľ. Pri skončení PP, čiže v čase OL to beriem, že sa uvedie posledny.
@kristinkinazuzka ona ale žiadosť vypĺňala keď zamestnávateľa mala - teraz len udáva v čestnom vyhlásení zamestnávateľa z toho dôvodu, že sa kontroluje, či v čase podania žiadosti mala aktívne NP resp. bola v OL - to je dôvod prečo sa to v ČP uvádza. ČP nie je podstatné v tomto momente - podstatná je žiadosť, ktorá musela byť podaná tak aby nárok na očr vznikol - a to ona podala. ČP je dôležité hlavne kvôli dňom, za ktoré sa sa očr vyplatí - to sa kontroluje s výkazmi zamestnávateľov, databázou evidencie na ÚP a pod a pre kontrolu údajov dieťaťa resp. zariadenia, ktoré navštevuje či nárok vzniká aj ďalší mesiac.
Teraz to vo veľkom "zneužívajú" evidovaní na ÚP. Ak som napr. podala žiadosť v apríli 2020, 2 mesiace som bola na p-očr, potom som pracovala, teraz mám výpoveď, idem sa evidovať na ÚP, mám síce nárok na podporu - ale nepožiadam o ňu, oznámim na ÚP, že idem na p-očr - a budem na nej pokiaľ mi to štát dovolí. Potom núdzový stav skončí, zrušia sa p-očr. A ja zažiadam o podporu - ďalší polrok mám krytý aspoň nejaký príjem. A je to legálne. A je fuk, že už nemám zamestnávateľa, v tomto prípade nepotrebujem ani OL - žiadosť som podala ešte zamestnaná - tým pádom som hlavnú podmienku pre nárok splnila.
@alenah31 podla mna ked je nezamestnana narok na ocr mat nebude lebo skola je otvorena. To pre nu znamená len tolko,ze aby sa znizila mobilita,dieta ma ostat doma s nou a ucit sa distancne. To je všetko. Ostatne deti ostat doma nemozu kedze rodicia musia pracovat, preto idu do skoky. @jaruska_12 co si zistila? Ake info si dostala na socialnej poistovni? Daco nove? 🤔🤔
@zuzankkaa1 zatiaľ im p-očr normálne vyplácajú - my tak máme pomocnú upratovačku a dve kuchárky doma už tretí mesiac (všetko dohody s pr. príjmom).
@alenah31 a skolu mate otvorenu?
@zuzankkaa1 jasné, veď preto to píšem. Škola otvorá len pre kritickú infraštruktúru a rodičov čo musia do práce (oni sú už od 15.12.2020 doma - ich práca sa z domu vykonávať nedá, ale práca pre nich nie je, keby boli zamestnanci v TPP majú nárok na náhradu mzdy, sú to dohodárky - čiže hľadali alternatívu a zo SP v BA dostali odpoveď, že môžu na p-očr tak sú na nej doteraz). U nich sa to berie tak, že pre ich deti zriaďovateľ školu zavrel keďže si dal podmienky na prezenčnú výučbu také aké si dal. Uvidíme či sa teraz v marci niečo zmení a či to nezavrú úplne od 8.3., za február podávali čestné prehlásenie ako vždy.
@zuzankkaa1 akurát som sa dovolala takže mám naďalej nárok
@jaruska_12 tak vidis👍ale snad sa coskoro vsetko zlepsi a zacneme fungovat normalne. Ja mam doma piatacku, uz je doma s malou prestavkou rok a je to na hlavu🤔

@kristinkinazuzka uvadza sa posledny zamestnavatel....ona nikde neklame. Aj ked podavas ziadost v OL uz vlastne nemas zamestnavatela, uvedies posledneho, nasledne v kazdom cestnom prehlaseni tiez.