icon

Nárok na podporu po rodičovskej dovolenke

janiella13
22. okt 2025

Ahojte potrebujem poradiť 30.5 2026 co je v sobotu mi konci rodičak. Už teraz viem, že do prace v ktorej som už 11 rokov sa nevrátim. Viem, že mi tam vzniká nárok na podporu v prípade, že hneď nebude druhá práca. Bolo mi poradene, že si mám vyčerpať 1,2 dni dovolenky od pondelku a potom dat výpoveď dohodou od ďalšieho dňa a ostatnú dovolenku dat preplatiť. A tým mi vznikne zevraj nárok na maximálnu podporu. Co v prípade, že by som tu dovolenku čerpala 29.5. v piatok a v sobotu, keď mi automaticky konci rodičak ukončila aj pracovný pomer. Aj vtedy by bol ten nárok na maximálnu? A predsa ešte jedna otázka keby sa stalo, že otehotniem vzťahuje sa na mňa tá ochranná lehota a mala by som potom nárok na materskú a tehotenskú dávku? Ďakujem

anonym_bf546f
22. okt 2025

dufam ze konecne si na Vas posvietia. ziadne maximalky.

zuzinka888
22. okt 2025

Teraz to je tak- do msja go moze byt uplne inak. Hlavne teraz ked hladaju vsetky moznosti ako rozne davky.

81anina
22. okt 2025
@anonym_bf546f

dufam ze konecne si na Vas posvietia. ziadne maximalky.

@anonym_bf546f a teba ide z toho poraziť že sa to dá čo? Ale to koľko peňazí ide na dávky pre osadnicky ktoré nikdy nepracovali len rodia to ťa nesere

melanta
22. okt 2025

@janiella13 ak chceš maximálnu podporu a nemáš na to príjem, tak ukončiť pracovný pomer dohodou, vyčerpať 1 deň dovolenky a zvyšok preplatiť. Stačí 1 deň a dovolenka sa čerpá klasicky cez pracovný týždeň, čiže nie v sobotu. K tej dohode - nie je to výpoveď dohodou. Nič také ako výpoveď dohodou neexistuje. Je to dohoda o ukončení pracovného pomeru. Zamestnávateľ musí s dohodou súhlasiť, ale aj nemusí. Nie je povinný. Taktiež musí súhlasiť s čerpaním dovolenky, čo nemusí. Ak súhlasiť s dohodou nebude, musíš dať výpoveď. Tam plynie výpovedná doba, čiže v takom prípade ju daj dostatočne skoro pre skončením RD, aby ti výpovedná doba plynula počas RD. V takom prípade budeš mať nárok na výšku podpory podľa tvojej skutočnej mzdy.

melanta
22. okt 2025
@81anina

@anonym_bf546f a teba ide z toho poraziť že sa to dá čo? Ale to koľko peňazí ide na dávky pre osadnicky ktoré nikdy nepracovali len rodia to ťa nesere

@81anina koľko peňazí dostávajú osadníčky? Aké konkrétne dávky? Majú nárok na rovnaké dávky ako ne-osadníčky resp. musia spĺňať rovnaké podmienky.