icon

Neodvádzanie nemocenského

mirka3169
9. feb 2022

Ahojte, je možné, že aj keď som zamestnaná na zmluvu, tak za.mna zamestnávateľ neodvádza nemocenské ?

mogaa
9. feb 2022

@mirka3169 možné to je...

mirka3169
autor
9. feb 2022

@mogaa nevieš či sa to dá nejako zistiť ? Mimo zamestnávateľa

aliaray1
9. feb 2022

@mirka3169 ano, zavolat do Socialky a tam ti podaju informacie.

mirka3169
autor
9. feb 2022

@aliaray1 a vlastne ak by to neplatil tak mi žiadne dlhy ani nič nevznikli, hej ? Vlastne nemôže to urobiť, žeby neplatil ale je to možné,.dobre tomu rozumiem ?

mogaa
9. feb 2022

@mirka3169 zavolaj si do SP či tam máš nejaké nedoplatky....

mogaa
9. feb 2022

@mirka3169 pokiaľ máš na výplatnej páske uvedené odvody a on ich neplatí, je to jeho dlh, ale....ak budeš žiadať dávku zo SP tak ti ju nevyplatia nakoľko najskôr musí dať do poriadku odvody zamestnávateľ....

mirka3169
autor
9. feb 2022

@mogaa áno ďakujem za info 🙂

smoulingirl
9. feb 2022

@mogaa To nie je pravda. Podľa zákona nesplnenie odvodových povinností zo strany zamestnávateľa neovplyvňuje nárok na nemocenskú dávku jeho zamestnanca. A ani na dávku v nezamestnanosti.

aliaray1
9. feb 2022

@mirka3169 dlh ma zamestnavatel, nie ty.
Overila by som si aj zdravotku a zavolala aj tam.

Socialka aj zdravotka to potom vie od neho vymahat.
Ja osobne by som obvolala obe poistovne. Potom sa opytala zamestnavatela, ze ti povedali, ze nie si nahlasena a ako im to mas vysvetlit.

hugigugin
9. feb 2022

@mirka3169 ak mas app zdravotnej poistovne vies sa pozrieť v kolonke kto za mna platí poistné.

aliaray1
9. feb 2022

@hugigugin ano, no niekedy to tam este neni nahrate cez app, ak sa zamestnala prednedavnom. Priamo ZP cez infolinku jej vie povedat co maju nahrate v systeme.

mirka3169
autor
9. feb 2022

@hugigugin nemám a som zamestnaná vyše roka. Viem sa nejako registrovať?

ciernabrigita
9. feb 2022

pokiaľ máš na páske stiahnuté odvody na nemocenské poistenie, máš nárok (po splnení ostatných podmienok). To či zamestnávateľ reálne odvody zaplatil alebo nie, nemá vplyv na výplatu dávky zamestnancovi.

hugigugin
9. feb 2022

@mirka3169 no ved si najdi svoju poistovnu v google a stiahni app. Nevirm čo teraz je potrebné na stiahnutie. Ja mam uz dlho app a aj prihlasovacie udaje.