Neplatené voľno po rodičovskej dovolenke

camelie12
22. jún 2022

Dobrý deň.
Potrebovala by som sa poradiť, možno niekto z vás rieši/riešil podobnú situáciu.
Na konci januára budúceho roku (31.01.2023) mladší syn bude mať 3 roky. A teda mi končí vyplácanie rodičovského príspevku z úradu práce.

Nasledujúci deň t.j. 01.02. by som teoreticky mala nastúpiť do práce a syn do školky. Syn je síce prijatý do MŠ od toho februára, no nie som si istá, ako to bude zvládať. Ja by som sa mala vrátiť pracovať do základnej školy ako pedagogický zamestnanec. Lenže v strede školského roka je to dosť náročné vstupovať doňho. Radšej by som začínala klasicky od septembra.

Je aj možnosť, že by som až v septembri nastúpila do práce a syn do školky.
Prvé 2 mesiace (február a marec) by som si čerpala dovolenku, ktorá mi vznikla počas materskej dovolenky.

Zvyšných 5 mesiacov (apríl až august vrátane) by som si čerpala neplatené voľno v práci (je to možné, už som sa ich na to pýtala). Ostala by som naďalej v pracovnom pomere na dobu neurčitú tak ako doteraz. Na tom by sa nič nezmenilo. Akurát by som nedostávala mzdu.

A dostávam sa k hlavnému bodu mojej otázky a tou sú odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne. Obidve by za mňa platila škola (zamestnávateľ) alebo by som si ich musela platiť sama. Ak sama, viete asi koľko € mesačne vychádzajú?
Vie mi niekto poradiť, prosím?

Ďakujem vopred 🙂

kacena4
22. jún 2022

ak si na neplatenom volbe, odvody si plasis sama. to sa ti skor oplati ostat na beplatenom rodicaku, kefy ty nic nedostanes ale odvody za teba plati stat

gemina
22. jún 2022

@camelie12 pri neplatenom voľne si povinná platiť len odvody do zdravotnej poisťovne, čo je bude v ďalšom roku niečo vyše 80€. Ale výhodnejšie je pre teba ostať na neplatenej rodičovskej a vtedy sa teba zdravotné odvody platí štát.

ecko80
22. jún 2022

@camelie12 Ahoj, pisem IP

camelie12
autor
22. jún 2022

@gemina, dakujem za odpoved. Tych €80 je mesačne? V pripade neplatenej rodicovskej by som ale musela dat v praci vypoved, nie? A nahlasit sa na urad prace. Lebo v pripade neplateneho volna by som klasicky ostala zamestnana v skole (ako doteraz, ked som na rodicovskej do 3 rokov syna).

gemina
22. jún 2022

@camelie12 áno, je to mesačne. V prípade neplatenej rodičovskej nemusíte dávať výpoveď a ísť na úrad práce. Váš zamestnávatel s tým ale musí súhlasiť, že ostanete na predĺženej RD. Dokonca môžete dať dieťa do škôlky, ale max na 4 hodiny denne.
https://www.materska-dovolenka.sk/neplatena-rod...

evkamotka
22. jún 2022

@ecko80 prosim, napis aj mne. Mam identicku otazku-situaciu

evkamotka
22. jún 2022

@gemina nevies ako si ju vybavim? Na ktorom urade sa o to ziada?

gemina
22. jún 2022

@evkamotka do zdravotnej poisťovne je potrebné nahlásiť, že sa staráte o dieťa do 6 rokov, aby za Vás platil odvody štát. Na Upsvar musíte nahlásiť, kto sa o dieťa stará po dovŕšení 3 rokov. A samozrejme zamestvatelovi, ktorý s tým musí súhlasiť.

mata391
22. jún 2022

@kacena4 ahoj a prosím ta nevies náhodou, v prípade, že dcérka je prijatá do škôlky, chodí tam, ale je často chorá, schválili mi predĺžený rodičovsky zo zdravotných dôvodov. Chcem teda zostať s nou doma, dá sa aj takto dat v práci neplatené voľno napr na rok?🙏🙏🙏

lilinka88
22. jún 2022

@mata391 pokiaľ máš schválený predĺžený rodicak zo zdravotných dôvodov, treba to dokladovať zamestnávateľovi a mala by si byť evidovaná rovnako ako do 3 rokov ako klasicka RD

lucika6
15. mar 2023

@camelie12 Ahoj, prosim ta mozem vediet ako si to vyriesila? Som v podibnej situacii. Chcem ostat zamestnana, zamestnavatel aj suhlasi s neplatenym volnom ale otazka je ci si platim zdravotku alebo sa nahlasim ze sa staram o dieta do 6rokov a neplatim zdravotnu?? A ako asi prosim vyriesila socialne poistenie? Dakujem