Neplatenie výživného a exekútor
Dobrý deň. Bývalý mi nezaplatil výživné za január a február, za marec už poslal a povedal, že ostatné mi doplatí v apríli. Mám právo na neho poslať exekútora na vymáhanie, aj keď to nebolo ešte tri krát? Niekde som čítala, že keď 3krát nezaplatí, až potom môžem nejako konať.
Vopred ďakujem za radu 🙂
@bcankyova ahoj, no moja vidim, že nas je t vela takych.......ja mam problem tak isto, sudnom stanovene mame 100eur na dieta, mame dve, bohužial sa mu stal úraz a nemohol byť prace schopny čo je vlastne aj dodnes, čiže sam od seba si znižil vyživne na 80 eur na dieta to by som ešte brala ale terza posledne 3 mesiace si podal ziadost na zniženie vyživneho na 30 eur na dieta a tiež tak plati od kedy si podal navrh na sud. Ako vydim nedoplatky teda ma ale asi tažko sa ich dočkajú det. 😒 😖
@jezkodezko1 ahoj, prosim ta tiež mam takyto problem, ako si prosim ta postupovala????
@momko Ahoj. To vyzivne si on nemoze svojvolne platit a upravovat podla seba😉. Takze pekne si to narataj a sup ho s navrhom na exekuciu. Skus si najst nejaky vzor na internete, aby si za vypracovanie nemusela platit u exekutora. Nedoplatky musi doplatit!!!! A s exekutor.trovami mu aj infarkt privodis 😅😅😅😅. To mu neodpustia. Ak nadobudne pravoplatnost rozsudok o znizeni vyzivneho, tak az potom bude platit sudom urcene znizene vyzivne. Neboj sa toho, mozno to nedostanes vsetko spolu, mozno na splatky ale peniaze patria Vam!!!!! Drzim palce 🙂.
Pracovala som u exekutora a odporucam predtym ako vobec pojdete vymahat tych 80 eur zistit si ci ma manzel vobec nejake peniaze. Najcastejsie sa peniaze stahuju z uctu alebo priamo zo mzdy. Ale ak ide o cloveka co nema oficialne nic, nema tp zmysel. Okrem toho ak sa tp nevymoze trovy potom plati opravneny teda ten co podal navrh na vykonanie. A inak exekutor je povinny priat kazdy navrh takze aj ked nebude chciet treba na tom trvat. Ale vyzivne nikto nechce...
@nestastna21 ,najhoršie je že všetok majetok čo mal prepísal na jeho novu priatelku a momentalne je nezamestnaný, takže dufam, že raz sa toho dočkajú moje deti, to čo im patrí
co mam robiť?? ,prosím poradte mi
@momko tak ja som bola vo výhode v tom, že bol na neho písaný pozemok, takže mu ho blokli v exekúcii ako prvý. ALE..... na súde sa hral na chudáčika, že uzatvára iba poistky a že jeho s.r.o. má 0 zisk.... bola som tiež z toho zúfalá, že to je jasná vec, že mu odklepnú tých 30eur, o ktoré požiadal, že veď z čoho mi môže platiť. Možno som mala šťastie na sudkyňu, ktorú asi len tak niekto neoblbne, ale musel predložiť pomaly aj "rodné listy" rodičov, otec predal firmu, kde on bol akože "spolumajiteľ", ale že chudáčik skoro nič mu nedal otec..... proste celý čas sa hral na úbožiatko...... Preklepli si ho do špiku kosti.......Rozhodnutie sudkyne ma neskutočne prekvapilo, lebo keby podľa mňa povedal, že tak dobre, skúsme sa dohodnúť, som ochotný zaplatiť napr.o10 eur viac, tak by mu to hádam aj prešlo. ale kedže trval stále na 30tich eurách, jednoducho sudkyňa návrh zamietla. a samozrejme ja som si doma pripravila na papier argumenty, bločky za výdavky......chvalabohu sa neodvolal proti rozhodnutiu, ale do dnešného dňa mi už 2 roky platí výživné jeho otec za neho........... V prípade súdu to naozaj bude o dotyčnom sudcovi, či bude mať toľko rozumu a rozozná zámienku o vytvorenie obrazu neschopnosti platiť.
@momko no pokiaľ ide o nehnuteľnosti prípadne auto, kvôli 80 eurám sa to predávať nebude. To vám poviem dopredu. Predpokladám, že má účet v banke. Prikázaním pohľadávky z účtu je to najjednoduchšie a je to aj najobľúbenješi spôsob vymáhania. Ak má napríklad aj nejaké sporenie na svoje meno a vy o tom neviete, exekútor to v súčinnosti z bankami zistí. Predaj hnuteľných vecí (napr ak má počítač) sa tiež robí len výnimočne.
A ak budete podávať návrh na vykonanie exekúcie, odporúčam Vám nájsť si ženu. Predsa len majú pre tieto situácie väčšie pochopenie.
Prípadne máte možnosť požiadať o náhradné výživné, to platí štát a následne ho bude od neho vymáhať on.
Neplnenie vyživovacej povinnosti je prečin, takže prípadne môže ísť aj sedieť. Ak by to zašlo tak ďaleko, väčšinou vo väzení pracujú, a výživné by sa sťahovalo z jeho mzdy, keďže tá je prednostou pohľadávkou.
Prosim vas da sa nejako vymahať vyživne?ex mi nezaplatil za december ešte v roku 2014,potom za november a december roku 2015 a vyzera to že aj tento mesiac vyživne neuhradi,dakujem za pomoc
@dupinka Dobrý deň, ak by ste mi vedeli pomôcť ex manžel mi dlzi na vyzivnom dve mesiace a jeden mesiac neposlal celú sumu môžem s tým ísť na policiu podať na neho tr.oznamenie? Uz sa stalo,ze mi neposlal 3mesiace tak v tedy mi polícia pomohla,len neviem či môžem ísť aj tento krát? Vopred ďakuje za pomoc
rommieee ahoj, odporúčam Ti pozrieť si túto stránku http://www.banos.sk/novinky/ako-vymoct-vyzivne. Nájdeš tam všetky potrebné informácie ako máš postupovať, keď si povinný rodič neplní svoju vyživovaciu povinnosť. Držím palce! 🙂
@frantiskamatias trestný zákon uvádza neuhradení výživné 3mesiace. Či výživné, ktoré nie je uhradené v plnej výške a včas je považované v zmysle trestného stíhania za neuhradené, neviem, aká je prax policajtov...
A nie je pravda, ako tu vyššie uviedla
@nestastna21 , že trovy platí oprávnený pri zastavení exekúcie pre nemajetnosť povinného. Pretože podľa #203 Exekučného poriadku potom trovy platí pri výživnom štát.
ahojte ja ex. Platím výživné 300€ na dve deti. Keď vidím ako niektoré ženy dostávate po 80€ je mi z tej mojej nanič...pretože ani nie po dvoch rokoch požiadala o zvýšenie na 400€ vždy som ich platil podstivo... Som len obyčajný živnostník ktorý chce svojim deťom dať čo im patrí. Ale po poslednom sude má už nebaví ani pracovať ani nemám chuť vlastne do života... Chcel som jej dať čo najviac aby si žila v pohode žiadna vďaka ani nič .. Dokonca za deťmi musím dochádzať 300km keď ich chcem vidieť . Ani im nedovolí poriadne aby mi zavolali. tiež mám svoj život nebudem jej a jej partnerovi platiť byt aby si oni mohli krásne žiť. Chodiť po reštikach a ja budem z mojou partnerkou živoriť ... Asi sa dám radšej zatvoriť aby pochopila čo je to vlastne výživné ktoré odolná dostáva. Keď ho nejaký čas nebude mat vôbec..... A takto to je ženy, s prepáčením ... Ktoré máte čiste svedomie....
Kočky prosim poradte...riesili by ste aj vy,ked vam ex nedava tolko kolko ma?dlzi cez 2300€.
Baby pomooooc ach od 2010 do teraz ciže 2017 je dlžna suma dakych 9000e rieši to exekutor ktory už daku sumu vymohol a prave s exekutorom mam problem. za ten čas tych 7 rokov som od štatu zobrala 4000e nahradneho vyživneho lebo neplatil a to sa ukončilo so štatom mam všetko vyrovnane lenže exekutor od byvaleho vymaha sumu s tym že neodratal tie 4000 čo som dostala od štatu že to ani urobit nemože lebo to nespada pod to konanie. takže vražedny scenar ktory mam pred očami je že do konca roka exekutor vymože dlh lebo byvaly už plati exekucne konanie sa uzavrie a potom čo štat bude odomna pytat tie 4000 ???? prečo exekutor neodrata z dlhu sumu ktoru mi dal štat ? exekutor mi stale vravi že s nim nemam miešat nahradne ale preboha ved odomna to bude niekto pytat. čo spravit ???? chcem to uzavriet a mat klud od exekutora.
@15natalinka18
Veď keď si dostala 2 x 4000 tak ich asi budeš musieť vráti, logika.
@mondolina nedostala som ich este. A logiku to fakt nema ked ti niekto nuti cudzie peniaze ktore nechces a neda sa to zastavit aby ti ich dali.
@15natalinka18
Vsak tie čo dostanes " navyše" potom vrátiš štátu.
Prosím Vás, je exekútor povinný mi oznámiť, prijatú platbu od EX na exekučný účet?? Celkovo to mám s exekútorom komplikované a mám veľa otázok ohľadom mojich práv a povinností týkajúcich sa exekútora. Vedeli by ste mi prosím Vás poradiť na koho sa obrátiť? ☹ Vopred Vám ďakujem
@martinahre
Nie, v určenej lehote je však povinný príslušnú vymoženú/uhradenú čiastku vyplatiť.
@draik prosím Vás a neviete aká je to lehota? Môj exekútor so mnou veľmi nekomunikuje a odvoláva sa na exekučný poriadok, v ktorom som to žiaľ nenašla
@martinahre tu sa pise, ze 7 dni .... Exekútor je povinný vyplatiť veriteľovi vymoženú čiastku do 7 dní odo dňa jej vymoženia, ak sa s veriteľom nedohodne inak. Ani dohodou ale nemožno predĺžiť uvedenú 7-dňovú lehotu pre vyplatenie vymoženej čiastky na viac ako 90 dní.
https://www.akhraska.sk/velke-zmeny-v-exekucnom...
@ukulela ďakujem Vám veľmi pekne. Budem sa musieť s exekútorom porozprávať. Robí si čo chce 🙍

@zuzana1611
Existuje len súdna cesta. Svojvoľne platiť menej nemôžte.