Nevieme čo s bytom
Ahojte,mame veľmi staručku babičku,ktorá je mometnalne v nemocnici.Bude tam ešte cca 3tyzdne,a odtiaľ pôjde do domova dôchodcov.7r sa o ňu starala moja mama a jej sestra.Upratovali jej,varili,kúpali,prebalovali,lieky riešili.Teraz to už zial nejde nakoľko potrebuje starostlivosť 24/7.Pointa:babka vlastní 2izbovy byt,a naši nevedia co s nim bude kým babička zije len bude teda umiestnena v domove.Prenajat ho nechcu lebo babka tam ma všetky svoje veci,ktoré by sme nemali kam dat,plus staršie nabytky,ktoré by sa museli pomeniť,takže do prenájmu ísť nechcú.Vydavky mesačne na tento byt sú cca 150-200€,ktoré budú musieť platiť jej dcéry,coz je pre nich dosť keďže sú už tiež na dôchodku.Cely babkin dôchodok pôjde na domov dôchodcov.
@missdiva presne tak...a podotýkam, že závet je ešte oveľa lacnejší
@salamistka ano ale aj po zavete by platili notarovi a sudny.
Ona zavet nepotrebuje pokial ma len dve dcery a tie sa chcu rozdelit aj tak pol na pol.
@katka0123 tak to bol úplne zbytočný úkon. Znalec sa naozaj neplatí ak sa dediča dohodnú.
@katka0123 starali sa o ňu dlhých 7rokov,kým to nebolo pre nich až tak fyzciky náročné..nikto si nevie predstaviť aké to je obtiažne..prakticky mali dve domácnosti o ktoré sa museli starať(babkin byt a ich byt)moja mamina je bývalý onko pacient plus ma za sebou veľkú operáciu pľúc.. už stačilo..už proste nevládzu..Niektoré sa tu možno na to neveriacky kukaju..ale uz to je nad naše sily bohužiaľ.. už potrebuje opateru 24/7 ako som písala v príspevku..byt nam bude po jej umiestneni do domova takpovediac na obtiaž hlavne finančnú..asi ich pošlem za právnikom nech sa poradia a bude,..😊
Tie ktoré radíte ze byt má isť do dedičského, tak odkial viete kolko bude babka žiť? autorka píše, že byt nemá kto platiť, nikto nechce platiť nájom v byte, v ktorom nikto nežije.
Ak s tým babka súhlasí, odporučam byt predať, predávajúca bude babka, a jej sa vyplatí suma za predaj. Ak nemá učet, tak kupujúcemu uvedie číslo učtu, na ktorý si žela vyplatit sumu. Bude to uvedené v zmluve, ktorú podpíše, čiže súhlasí vedome s tým, že peniaze pojdu na účet dcéry. Stále predpokladám, že babka je svojprávna, čiže može riešiť právne ukony. Staroba nie je dôvod na nesvojprávnosť, tú,by musel určiť súd. Samozrejme toto babka musí všetko odsúhlasiť, musí byť pri plnom vedomí a musí rozumieť úkonu ktorý robí. My sme to tak s našou babkou urobili, keď isla do DSS tak súhlasíla s predajom svojho domu, učet nemala, takže peniaze isli na účet jednej z dcér, s ktorou bola dohodnutá, že tie peniaze sa použijú na platenie DSS a všetkých babkinych výdavkov /neskôr sme je platili aj nadštandardné služby v DSS/ Všetko sme vedeli vydokladovat pred ostatnými súrodencami, a oni so všetkých súhlasill. Babka zila v DSS ešte cca 8 rokov kým zomrela, čize neplatili sme zbytočne nájom v dome ďalších 8 rokov. Po babkinej smrti sme z tých penazí zaplatili aj pohreb /to bola tiež babkina podmienka/ a peniaze sme rozdelili medzi ostaných súrodencov, ktoré boli znížené o výdavky na babkinu starostlivosť počas pobytu v DSS.
Ak by ste is Byt nechali a počkali do babkinej smrti, tak byt prejde do dedičského konania. Bol by vám pridelený notár, ktorý vykonal dedičské konanie a zo sumy majetku by sa platit notárovi poplatok /myslím, že je to 10 %, ale nie som si istá/ Ide o tom, že tých 10 percent može byť pri hodnote bytu dosť veľa, o ktoré vlastne prídete.
Z dedičstva sa a) byt zaplombuje, ale poplatky platiť treba a ťahať sa to môže aj pár mesiacov, b) z dedičstva si notár berie %. Predpokladám,že babka má byt dlhšie ako 5 rokov,tak z toho netreba platiť daň z príjmu pri predaji. Úprimne a bez urážky,už som videla byty po starých ľudoch a nemyslím si, žeby si niekto prenajal byt po starom človeku,čo je zaprataný starým nábytkom a vecami nejakej baby,kde starobu cítiť na každom kroku. V takom veku a pri diagnóze sa babka do toho bytu nevráti,prečo sa majú dcéry o byt starať, platiť a hľadať podnájomníkov. Zmluvu medzi sestrami preto,že sa dnes rodina nerodina pohádajú súdia pre pár €,tak sa písomné dohodnú, ktorá koľko čo a ktorá koľko ço bude za babku platiť a neni čo riešiť.
Nie je nikde protizákonné,aby peniaze z predaja išli na účty dcér, ak to babka podpíše, teda že s tým súhlasí.
Nechápem, prečo predať áno ale prenajať nie kvôli osobným veciam babky. Veď pri predaji to tiež musíte riešiť. To mi príde zvláštne. Myslím, že najlepšie by bolo byt prenajať, nájomca sa nájde cca do mesiaca, pričom pri predaji bytu počítajte s dlhším časom.
Zle mi je z niektorých názorov. Ako môže niekto okradnúť príbuzného, starého človeka. Narafičiť na starkú predaj a obrať ju o prachy. Pekne sa celá rodina vyskladať na náklady, aj prešpekulované vnúčatá.
CO v pripade ak ju nevezmu do štátného lebo nebude voľne miesto sú dlhe roky čakacie poradovniky.Co je realita tejto doby na celom Slovensku, a potom čo vezmú ju len do sukromného a tam sú ine pálky 900 eurna mesiac a a aj viac zaleži od lokality napriklad BA,KE, a ime kúty Slovenska ked sa byt preda nech sa s toho plati Súkromný penzion.Ci mate veľke oči že ju vezmú do štatného.A dalšia vec ked nie je zbavena svojpravnosti tak tvoja mama len tak jej byt nemôže predať.A na zbavenie svojprávnosti no pri dnešných zdlhavých súdoch no nič moc dovtedy môže dôjsť aj k najhoršiemu.Tu v meste kde žijem je jedno štátne a jedno súkromne zariadenie a jedno ktore správuje katolicka cirkev a sú úplne preplnene pre starých a chorých ležiacich a beznadejna šanca ked nie sú znamosti.
Moja kamarátka dala umiestniť mamu do špeciálného sukromného zariadenia Alzhaimer centra do Piešťan a každý mesiac sa skladali nakoľko mamin dôchodok starobný nestačil tak dokopy to bolo 1100 eur na mesiac.Pálka poriadna.Skladali sa 4 súrodenci.
@missdiva mylis sa. Ja som napisala, ze sestry by znasali i zavazky, nie len zisk z predaja bytu. To znamena, ze by jej platili opateru, nadstandard i prilepsenie napr. pri stravovani a pod. Nejde o okradnutie len o to, aby rozhodoval ten, kto je sam v dusevnej pohode a babku miluje. Viem, ze 91 rocny clovek s demenciou nie je schopny racionalne riesit svoje potreby, nie to este financne. A viem, ze v takom stave uz nie je mozne dat, i pri seba lepšej opatere, myslenie do poriadku.
Tak po prvé, ak nikto v byte nebýva znížite si zálohy na minimum. Nebude sa platiť akoby tam niekto bol. Teda rozhodne nie 200e mesačne. Veď nebudete míňať elektrinu, vodu, plyn. Kúriť minimálne.
Osobne najviac sa mi páčilo riešenie. Predať 2jku, kúpiť jednotku a z rozdielu platiť babke opatrovateľky.
Babka ešte žije, pokiaľ byt nechce predať tak stopnite elektriku, plyn a náklady sa znížia. Neriešila by som hneď predaj, sú možnosti ktoré znížia babke náklady
@katka0123 znalca platia len ti, ktorí sa nechajú presvedčiť notárom, že ho treba. V zákone nie je ustanovený znalecky na ohodnotenie, ale keďže sa stavalo, že dediči si ohodnotili nehnuteľnosť na 1€, tak notári sa tvária, ze je znalecky povinný, dohodla to svojmu znalcovi/realitakovi a dedic platí.
A k autorke, chápem, že sa vám nechce platiť za prázdny byt, ale byt je babkin, a predávať jej veci za života mi nepríde pekne, veď znížte zálohy, odhláste čo sa dá, a hneď budú menšie náklady, nedávno som počula od jedného známeho, ktorý tiež platí za byt, kde skoro nič nevyužíva, že to má ako sporenie, raz ročne sa mu to vráti 😃
@zuzanockamt ty o tom nevieš ani prd tak sa láskavo nestaraj..

@katka0123 to je uplna blbost, vacsina notarov stanovuje odhad podla aktualnej trhovej situacie a na navrh dedicov. Znalecky sa robi len ak sa dedicia nevedia dohodnut alebo ziadaju nezmyselne nizku hodnotu. A dan z dedicstva uz sa neplati.
Plati sa len poplatok notarovi za ukon a sudny a to ozaj nie je az tak vela pokial to nie je vila v lukrativnej lokalite.