icon

Nízky dôchodok po 40 odrobených rokoch. Kedy sa to zmení?

1. júl 2026

Mama dnes bola podpísať papiere na dôchodok.
780€ za viac ako 40r odrobenych. Pn skoro nikdy.
Slováci, dokedy toto bude normálne? Je mi smutno.

viestta
1. júl 2026
@anonym_autor

@biba_18 nadpriemer 😂😂😂 Neviem kto to takto nastavil, ale su fakt dobrí. Ludia im to zožrali a naučili ich ze v dnešnej dobe je 700€ nadpriemer. Smutné.
( Cez 40r ako zdravotná sestra)

@anonym_autor mama sa teraz zobudila? A ty s nou? Vsak tento vypocet dochodkov je tu vyse 20 rokov, od Kanikovej dochodkovej reformy sa na tom menilo len malo, teda menilo sa len to co sa tyka odvodov do druheho piliera. Vypocet dochodkov sa menil len minimalne. Zial je to tak, nizke platy, nizke odvody, nizke dochodky.

autor
1. júl 2026
@viestta

@anonym_autor mama sa teraz zobudila? A ty s nou? Vsak tento vypocet dochodkov je tu vyse 20 rokov, od Kanikovej dochodkovej reformy sa na tom menilo len malo, teda menilo sa len to co sa tyka odvodov do druheho piliera. Vypocet dochodkov sa menil len minimalne. Zial je to tak, nizke platy, nizke odvody, nizke dochodky.

@viestta uz len ty si mi tu chybala. Nebudem sa baviť, keďže zas neviem kto naozaj píše. Ty či mamička ? Strat sa z tejto diskusie.

anonym_b82f1d
1. júl 2026
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

A čo robila ona pre lepšiu situáciu? Investovala?

@zmrzlinka2021 pre boha …..že investovala ….ty čo máš úpal? Z platu zdravotnej sestry? Však to len posledných 4-5 rokov im upravili platy. Pár rokov dozadu mali plat jak upratovacky

anonym_fd631c
1. júl 2026

3 pilier? 2 pilier? Budúci rok bude mať nad 800 €.Viac,ako niektorí zarobia

anonym_247ea6
1. júl 2026

@anonym_autor Tak nevolte zlodejov, ktori si z vasich dochodkov stavaju haciendy a vily v Chorvatsku. Bodaj by co najviac dochodcov pochcipalo hladom pri ficovych cenach a daniach, az potom sa im rozsvieti.

cyberk
1. júl 2026

Preco byva v podnajme? Kde davala vsetky tie peniaze za tie roky? Druhy a treti pilier je spanielska dedina pre nu?

anonym_b82f1d
1. júl 2026
@anonym_247ea6

@anonym_autor Tak nevolte zlodejov, ktori si z vasich dochodkov stavaju haciendy a vily v Chorvatsku. Bodaj by co najviac dochodcov pochcipalo hladom pri ficovych cenach a daniach, az potom sa im rozsvieti.

@anonym_247ea6 priať ľuďom smrť….ake krásne
Grcam z takých ľudí ako si ty

anonym_247ea6
1. júl 2026
@viestta

@viestta Odvody su dost vysoke, pripocitaj aj tie, co plati zamestnavatel (superhruba mzda). Za Miklosa bol rast HDP 8-10%, dnes ledva 0,5%. Z coho maju rast tie mzdy, ked ti smeracki babrosi a zlodeji nic nevedia, iba kradnut.

anonym_247ea6
1. júl 2026
@anonym_b82f1d

@anonym_247ea6 priať ľuďom smrť….ake krásne
Grcam z takých ľudí ako si ty

@anonym_b82f1d Kludne sa aj pos.er. Ja grciam z volicov tejto vlady, co sa potom pridu stazovat na dochodky.

anonym_b82f1d
1. júl 2026
@anonym_247ea6

@anonym_b82f1d Kludne sa aj pos.er. Ja grciam z volicov tejto vlady, co sa potom pridu stazovat na dochodky.

@anonym_247ea6 moja mama tiež nie je spokojná s dôchodkom, si predstav že fica nikdy nevolila
Ha a teraz sa poser ty

autor
1. júl 2026
@anonym_b82f1d

@anonym_247ea6 moja mama tiež nie je spokojná s dôchodkom, si predstav že fica nikdy nevolila
Ha a teraz sa poser ty

@anonym_b82f1d ani naši ho nikdy nevolili. Nuž niekomu nevysvetlis

autor
1. júl 2026
@anonym_fd631c

3 pilier? 2 pilier? Budúci rok bude mať nad 800 €.Viac,ako niektorí zarobia

@anonym_fd631c druhý má, o treťom neviem

autor
1. júl 2026
@anonym_b82f1d

@zmrzlinka2021 pre boha …..že investovala ….ty čo máš úpal? Z platu zdravotnej sestry? Však to len posledných 4-5 rokov im upravili platy. Pár rokov dozadu mali plat jak upratovacky

@anonym_b82f1d presne tak. Každý si tu predstavuje, ze každý tu zarába 5.000

anonym_b71d22
1. júl 2026

To ľudia ešte stále nechápu, že dôchodok nie je plnohodnotna náhrada mzdy? Ze je to urcita dávka?
780e je slusny dochodok pre jednu osobu. Mnohi ludia za to chodia denne do prace, platia hypo a zivia 3 deti. To preje 780e mesacne? Lieky su skoro zadarmo, do prace nechodi, to znamena, ze sa nemusi prestravovat, kupovat nove oblecenie a elektricenku. Ved ja tolko mesacne neminiem. Ja som nedavno za tolko robila. A od 20 si setrim na dochodok.

luccys
1. júl 2026

Pravda je taka, ze SK dochodky su sice nizke, na druhej strane tato ekonomika proste na viac nema. Realne mame na 9-10 dochodkov v roku, zvysok sa musi pozicat.
A uprimne, 780 zase nie je tak malo.

anonym_b82f1d
1. júl 2026
@anonym_b71d22

To ľudia ešte stále nechápu, že dôchodok nie je plnohodnotna náhrada mzdy? Ze je to urcita dávka?
780e je slusny dochodok pre jednu osobu. Mnohi ludia za to chodia denne do prace, platia hypo a zivia 3 deti. To preje 780e mesacne? Lieky su skoro zadarmo, do prace nechodi, to znamena, ze sa nemusi prestravovat, kupovat nove oblecenie a elektricenku. Ved ja tolko mesacne neminiem. Ja som nedavno za tolko robila. A od 20 si setrim na dochodok.

@anonym_b71d22 ak si niekto urobí pri prijme 780 eur 3 deti tak je šialený

anonym_5cb6ab
1. júl 2026

ma nadpriemerny dochodok, to je fakt a si zober ze ho bude poberat kludne 20 rokov co mas takmer 200 tisic a tolko ani neodviedla do socialnej za tych 40 rokov

anonym_b71d22
1. júl 2026
@anonym_b82f1d

@anonym_b71d22 ak si niekto urobí pri prijme 780 eur 3 deti tak je šialený

@anonym_b82f1d nehovorím že nie je. Väčšinou si takéto nízkoprijmové skupiny robia viac deti. A predpokladám, že tá žena má partnera ako aj autorkina mama. Keď sa zoberú dva takéto dôchodky, tak je to veľmi slušné číslo, ktoré ani neminu a ešte majú aj na krásnu dovolenku. Neviem, či ludia čakajú tisíc eurové dôchodky z mizerneho platu.

hiro
1. júl 2026
@anonym_autor

Presne takto to ľudia zľahčujú. Ale toto nie je normálne aby ľudia takto žili co celý život pracovali.

@anonym_autor Aký celý život? 70 rokov? 40 je dosť málo.

autor
1. júl 2026
@hiro

@anonym_autor Aký celý život? 70 rokov? 40 je dosť málo.

@hiro jasné, sprostí ľudia by robili aj 80r. Zvyšujú ten dôchodkový vek lebo vedia, ze ľudia su sprostí. 🤷‍♀️🤦‍♀️

anonym_b71d22
1. júl 2026
@anonym_autor

@hiro jasné, sprostí ľudia by robili aj 80r. Zvyšujú ten dôchodkový vek lebo vedia, ze ľudia su sprostí. 🤷‍♀️🤦‍♀️

@anonym_autor Aké nájomne im zdvihli na 500 €? Oni bývajú v podnájme? Verim, že sranduješ.

hiro
1. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Dnešné deti pôjdu po odrobených 52+ rokoch po 70tke. Nevidím dôvod prečo sa teraz chodí tak skoro na dôchodok. Budú vitálnejší, budú mať úrad síl ako dnešní?
Jednoducho veľa dôchodcov v mladom veku = po prerozdelení balíka vyjde malý dôchodok pre každého. To je dôsledok toho ako funguje prvý pilier.

anonym_1884f2
1. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor bohužiaľ keby bola mala lepší plat tak by viac odvádzala aj dôchodok by bol vyšší, moja mama popri svojej práci ešte pracovala cca 15 rokov ešte aj na 4 hod a teda to jej pekne zvýšilo dôchodok, treba na to skôr myslieť

anonym_1884f2
1. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor na západe už dávno zvýšili dôchodkový vek a nemyslím si že lebo ľudia sú sprostí, jednoducho sa dožívajú vyššieho veku, na SK kopu ľudí išlo do predčasného dôchodku, neviem prečo vláda spravila takú sprostosť

anonym_74a02d
1. júl 2026
@anonym_1884f2

@anonym_autor bohužiaľ keby bola mala lepší plat tak by viac odvádzala aj dôchodok by bol vyšší, moja mama popri svojej práci ešte pracovala cca 15 rokov ešte aj na 4 hod a teda to jej pekne zvýšilo dôchodok, treba na to skôr myslieť

@anonym_1884f2 to chcem vidiet tu sestričku,ktorá by popri svojej praci este vládala odrobiť dalsie 4 hodiny,superman by sa mohol skryť

anonym_34fba5
1. júl 2026

Pozri, môj ex má 45 rokov a celý život robí za minimálnu mzdu (na papieri). Určite dostane niečo na ruku, inak by si nekúpil byt, ani nové auto za 20tis. Viem, sú aj drahšie autá, ale na súde doslova nariekal, že on nemá z čoho platiť vyššie výživné, veď robí za minimálku. A kto mu za to môže? robí tak vedome už viac ako 20 rokov! minulý rok bol tri mesiace PN po operácii a žiadal znížiť výživné, lebo si nemal za čo kúpiť jesť 🤦🏻‍♀️ a čo myslíš, aký dôchodok by vyšiel jemu? z minimálnych odvodov? na tie dôchodky musí niekto makať. Máme tu plno darmožráčov, ktorí zneužívajú systém, lebo im patrí (!). Máme tu plno takých, ako je môj ex. A potom sú tu ľudia ako tvoja mama, ktorá celý život makala v zdravotníctve a viac jej nevyjde 🤷‍♀️ ono sa ľahko sľubujú vyššie sociálne dávky, len odkiaľ na ne vziať? jedine zas od nás, pracujúcich.....

anonym_92ac50
1. júl 2026

@anonym_autor ty mozes o 780€ dochodku od statu len snivat. Nasa generacia ani zdaleka nebude mat take luxusne dochodky ako ma sucasna generacia dochodcov. Ano, 780€ dochodok povazujem za luxusny. Pod na vychod tu tolko v mnohych sferach zarabaju zeny a este z toho zivia rodinu. Nech sa na mna nikto nehneva, ale vam uz z tych dochodkov sibe. Dochodci su chraneny druh, nech maju aspon tisicku mesacne, k tomu 13 a 14 dochodok. Mladi pracujuci nech otrocia za almuzny, nech ich stat zderie na odvodoch, aby bolo na dochodky. Strasne.

anonym_559ad1
1. júl 2026
@anonym_86d0c4

@anonym_autor momentálna generácia dôchodcov to ešte vyhrala. Treba sa ekonomicky vzdelávať a zistíš, že tvoja mama neprispievala odvodmi sebe, ale dôchodcom, ktorí boli vtedy na dôchodku. Ty tiež neodvádzaš sebe, ale aktuálnym dôchodcom.
Opýtam sa ťa, koľko mama zarábala?

@anonym_86d0c4 ano, toto ludia nevedia, ze ked zarabaju, odvadzaju, tak neodvadzaju sebe dobuducna, ale sucasnym dochodcom. A cim menej deti sa bude rodit, tym menej pracovnej sily v buducnosti, tym menej ludi bude na nase dochodky odvadzat. No a bud sa to vyriesi, ze sa bude rodit viac deti alebo sem pride pracovna sila aj zo zahranicia. A kto sem pride? No ti "migranti", co sa ludom nepacia. Lebo taky Nemec, Fin, Nor sem iste nepojde za pracou 🫣

gribka1
1. júl 2026

To išla na predčasný?

autor
1. júl 2026
@gribka1

To išla na predčasný?

@gribka1 nie