icon

Nízky dôchodok po 40 odrobených rokoch. Kedy sa to zmení?

1. júl 2026

Mama dnes bola podpísať papiere na dôchodok.
780€ za viac ako 40r odrobenych. Pn skoro nikdy.
Slováci, dokedy toto bude normálne? Je mi smutno.

anonym_b82f1d
1. júl 2026
@anonym_6ba2b0

@anonym_b82f1d ja som odmakala 37 a isla som do dochodku s 286€. Po 12 rokoch mam dnes 495€. Pani nech je spokojna.

@anonym_6ba2b0 prečo má byt pani spokojná? Veď ona pracovala, nekradla a nesedela s vylozenymi nohami. Ona si zaslúži tak ako ak ini aby na starobu mala slušne peniaze

Vieš, keby si nebola taka hlúpa tak by si videla problém inak, napr tato vláda do ju tu mame pekných pár rokov kradne až sa hity zelenajú. Tam jw problém. A nie aby bola pani spokojná
Idu sa zas rovit pre vyvolených oslavy príchodu Cyrila a Metóda. Naozaj v čase konsolidácie potrebujeme take pompézne oslavy? Alwbo doživotne renty pre politikov? Alwbo teraz majú 2,5 mesiaca prázdniny, alw platy berú
Ak by sa inak hospodárilo, tak by bolo aj na slušne dôchodky aj slušne rodinne prídavky

Ale keďže máš takú optiku akú máš tak ti viac ani nie je treba. Lebo nedoprajes iným, tak nech nemáš ani ty

anonym_b82f1d
1. júl 2026
@anonym_4f6324

@anonym_d89bfe tiez zijem v hladovej doline s mam dlhodobo plat 1200 bruto.Nezvysuje sa mi uz 4 roky, ze tiez mam nadpriemer.Praca v kancelarii u sukromnika.

@anonym_4f6324 tu ti mudrlantky poradia, že máš investovať ☹️

anonym_6ba2b0
1. júl 2026
@anonym_b82f1d

@anonym_6ba2b0 prečo má byt pani spokojná? Veď ona pracovala, nekradla a nesedela s vylozenymi nohami. Ona si zaslúži tak ako ak ini aby na starobu mala slušne peniaze

Vieš, keby si nebola taka hlúpa tak by si videla problém inak, napr tato vláda do ju tu mame pekných pár rokov kradne až sa hity zelenajú. Tam jw problém. A nie aby bola pani spokojná
Idu sa zas rovit pre vyvolených oslavy príchodu Cyrila a Metóda. Naozaj v čase konsolidácie potrebujeme take pompézne oslavy? Alwbo doživotne renty pre politikov? Alwbo teraz majú 2,5 mesiaca prázdniny, alw platy berú
Ak by sa inak hospodárilo, tak by bolo aj na slušne dôchodky aj slušne rodinne prídavky

Ale keďže máš takú optiku akú máš tak ti viac ani nie je treba. Lebo nedoprajes iným, tak nech nemáš ani ty

@anonym_b82f1d ďakujem za politické okienko, aj za titul, ja sa na tvoju úroveň neznížim To, že si nepochopila pointu môjho príspevku má pre mňa dostatočnú výpovednú hodnotu,

evkatk
1. júl 2026

Dôchodok sa vypočítava nie z Fica, ale z toho, kto koľko v živote zarábal a z toho odvádzal a tiež, koľko mal čistých odpracovaných dní bez maródky. Veľa sa sťahuje aj za rodičovské dovolenky. Za 3 roky RD sa stiahne cca 150 Eur mesačne z dôchodku. Za 3 deti je to o 450 Eur nižší dôchodok. Teraz to navrhli vo vláde dorovnať, ale nie je to spravodlivé. Prečo by mala rovnako dostať dôchodok žena, ktorá nechala doma 5 - mesačné dieťa alebo ho dala do jaslí ako tá, čo 3 roky bola doma a nerobila. Ak chce niekto dobrý dôchodok, musí na to myslieť za mlada. Vyštudovať čo najlepšiu školu, dobre sa zamestnať, snažiť sa celý život v práci kariérne postupovať, nemaródovať a čerpať iba povinnú MD. Potom ten dôchodok je naozaj vysoký, vyšší ako plat mnohých.

anonym_5575e1
2. júl 2026

Moja matka isla asi pred 3 rokmi do predcasneho a ma cca 300 euro.

windblue
2. júl 2026

Neznášam keď sa niekto kto ide do dôchodku sťažuje ako malo ma dostať. Každý má vlastnú hlavu a stale sa hovorí o tom, že si je treba pomôcť aj sam. Môj otec išiel do dôchodku vlani v 65 rokoch a má veľmi dobrý dôchodok porovnatelny s platom. Prečo? Lebo si šetril v druhom a treťom pilieri, starobné sporenie, vzali s matkou hypotéku na byt, zabezpecili si vlastne bývanie keď boli ceny lepšie. A ak sa ide niekto oháňať tým ze boli časy iné, tak si láskavo uvedomte, že pred 26 rokmi bol už rok 2000 a môj otec mal vtedy 40, to už tu plno možnosti na šetrenie na dôchodok bolo, len bolo treba ich aj využiť, takže mali toľko času terajší odchádzajúci so svojou budúcnosťou niečo urobiť.

anonym_b82f1d
2. júl 2026
@windblue

Neznášam keď sa niekto kto ide do dôchodku sťažuje ako malo ma dostať. Každý má vlastnú hlavu a stale sa hovorí o tom, že si je treba pomôcť aj sam. Môj otec išiel do dôchodku vlani v 65 rokoch a má veľmi dobrý dôchodok porovnatelny s platom. Prečo? Lebo si šetril v druhom a treťom pilieri, starobné sporenie, vzali s matkou hypotéku na byt, zabezpecili si vlastne bývanie keď boli ceny lepšie. A ak sa ide niekto oháňať tým ze boli časy iné, tak si láskavo uvedomte, že pred 26 rokmi bol už rok 2000 a môj otec mal vtedy 40, to už tu plno možnosti na šetrenie na dôchodok bolo, len bolo treba ich aj využiť, takže mali toľko času terajší odchádzajúci so svojou budúcnosťou niečo urobiť.

@windblue ale ty nemôžeš porovnávať svojho otca so všetkými. Napr v 90tCh rokoch tu bola obrovská nezamestnanosť. Ľudia mohli o práci a sporení len snívať.
A porovnávaš muža a ženu? Tam si zabudla na dosť veľký detail a to deti, že ? Kto sa stará o deti? Kto je na OCR a PNkaxh? No v drvivej väčšine u nás ženy. Zas du tie príjmy rozdielne. Celkovo ženy majú u nás výrazne nižšie príjmy, ale to asi vieš.
Nie je všetko take ideálne

anonym_5225ea
2. júl 2026

@anonym_autor a co sa ti nepáči? 780€ je krásna suma pre 1 osobu bez iných záväzkov (ako hypo a pod), plus ma samozrejme mat úspory, z ktorých má zit. Lebo dôchodok je dávka, podobne ako PNka alebo OCRka vypočítaná z tvojich odvodov. Nie je to náhrada platu. Toto si ako prve treba uvedomiť a nie hneď nadávať. A vieš, my ani tých 780€ mat nebudeme, hoci platíme oveľa viac, lebo všetko sa preje teraz. Budúcnosť nikoho nezaujíma, co bude o 20-30 rokov s nami. Lebo oni vtedy už žiť nebudú. Tak to majú u prdeli samozrejme

anonym_5225ea
2. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_f406ee ale mal by ho nahradiť. Ľudia sa ho ledva dožívajú. Ak už aj, tak s chorobou 😢

@anonym_autor este raz, aby si pochopila, dôchodok NENAHRADZA tvoj plat.

anonym_5225ea
2. júl 2026

@anonym_autor len mala poznámocka, tvoja matka má odrobenych 40 rokov alebo zapocitanych 40 rokov ako odrobenych? Lebo to je sakra rozdiel. Terajším dôchodcom sa do odpracovaných rokov rátalo uplne všetko. Dokonca aj doba evidencie na UP. Takže mnoho z nich je reálne uz dlhšie v dôchodku ako vôbec reálne odpracovalo. Len plná huba reči. My budeme pracovať o +- 10 rokov viac. A dostaneme nejakú smiešnu dávku, nie dôchodok.

jednoduchomaria89
2. júl 2026

My mladi pôjdeme v 70tke do dôchodku s odrobenymi možno 45-50timi rokmi 🤷🤷 my zaujímame niekoho ?? (Áno viem , ja si mám šetriť , iní si mali tiež teda )Podľa mňa dostaneme niečo na úrovni životného minima , jednoducho nebude mať kto na nás robit a miliardy z našich daní pôjdu len na spravovanie dlhu ,z ktorého nemáme ani len cesty, alebo rastúci aparát štátnych zamestnancov a ich odmeny

anonym_1884f2
2. júl 2026
@anonym_74a02d

@anonym_1884f2 to chcem vidiet tu sestričku,ktorá by popri svojej praci este vládala odrobiť dalsie 4 hodiny,superman by sa mohol skryť

@anonym_74a02d k mojim krstným rodičom chodila sestrička pichať injekcie a aj nejaké iné zdravotné veci, bolo to celkom cca 2 hod a dávali jej peniaze, dohodli sa a bola spokojná popri práci si zarobila

anonym_74a02d
2. júl 2026
@anonym_1884f2

@anonym_74a02d k mojim krstným rodičom chodila sestrička pichať injekcie a aj nejaké iné zdravotné veci, bolo to celkom cca 2 hod a dávali jej peniaze, dohodli sa a bola spokojná popri práci si zarobila

@anonym_1884f2 pichat injekcie doma je zakazane,keby tak pacient dostal reakciu bolo by to zaujimave.na ostatne zdrav.veci je dnes ADOS a tym by sa tiez nemal nik miešať do kompetencií.A radsej sa ani nepytam odkial mala pomôcky k tejto práci.

anonym_dace4d
2. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_baae24 ale znížiť si platy a zrušiť renty by mali 🤦‍♀️

@anonym_autor v sobotu je referendum, mozes ist zahlasovat za zrusenie dozivotnej renty

autor
2. júl 2026
@anonym_dace4d

@anonym_autor v sobotu je referendum, mozes ist zahlasovat za zrusenie dozivotnej renty

@anonym_dace4d viem to aj bez teba, keby som nič iné neurobila v sobotu,tak hlasovať určite pôjdem

autor
2. júl 2026

Taký krásny komentár na fb, zaslúžil by si milión 👍
Lenže niektoré paničky z mk to nechcú pochopiť. A pár ľudí nič nezmôže.

luccys
2. júl 2026
@anonym_autor

Taký krásny komentár na fb, zaslúžil by si milión 👍
Lenže niektoré paničky z mk to nechcú pochopiť. A pár ľudí nič nezmôže.

@anonym_autor 🤦‍♀️🤦‍♀️ Ano, ludia pojdu do ulic, natlacia sa peniaze a porozdavame dochodcom a dobre bude😄 prosim ta, fakt sa uz nestrapnuj. Precitaj si nieco o dochodkovom systeme a potom prid debatovat. Takto je to zbytocne, ked o tom nemas ani sajn. Este len bude rosambo, ked klakne ekonomika SK uplne, alebo nam EU prestane liat peniaze, a potom dochodcovia dostanu len tych 9 dochodkov, na ktore nasa ekonomika ma. To este len bude frflania.

anonym_1c301d
2. júl 2026

Vymerali jej 780 eur z prvého piliera, z druhého piliera dostane možno 30 - 40 eur, po Novom roku valorizácia cca 3,5 %, čiže takto o rok to môže byť spolu okolo 850.

Dnešní dôchodcovia môžu byť radi, že z dôchodku nemusia odvádzať zdravotné poistenie, príp. aj daň z príjmu, ako dôchodcovia v Poľsku či Nemecku. /Časom to bude schválené aj u nás, doporučuje to INEKO a ekonómovia z istej polit. strany už robili prepočty./

autor
2. júl 2026
@luccys

@anonym_autor 🤦‍♀️🤦‍♀️ Ano, ludia pojdu do ulic, natlacia sa peniaze a porozdavame dochodcom a dobre bude😄 prosim ta, fakt sa uz nestrapnuj. Precitaj si nieco o dochodkovom systeme a potom prid debatovat. Takto je to zbytocne, ked o tom nemas ani sajn. Este len bude rosambo, ked klakne ekonomika SK uplne, alebo nam EU prestane liat peniaze, a potom dochodcovia dostanu len tych 9 dochodkov, na ktore nasa ekonomika ma. To este len bude frflania.

@luccys ale tu nejde len o dôchodcov 🤦‍♀️
Ľudia žijú na hranici chudoby.

komir63
2. júl 2026
@anonym_04b010

@anonym_autor podpísať papiere na dôchodok? To aké papiere sa kde podpisujú,že hneď vie,koľko dostane?

@anonym_04b010 No predsa v Sociálnej poisťovni. Ja tam mám termín u konkrétnej zamestnankyne určený na deň aj hodinu. Tam je ešte priestor na doplnenie údajov, ktoré SP nemá v databáze, čo je smutné - napríklad mne tam chýbajú údaje pred rokom 1992, kedy som mal už odpracovaných asi 8 rokov, pred tým VŠ, ešte predtým gympel. Všetko toto budem dokladovať pri tom stretnutí, aby som neprišiel o roky dôchodkového poistenia a tým pádom aj o peniaze z dôchodku.

anonym_f7c3b1
2. júl 2026

Je to viac nez minimalne mzda v cistom. Na Slovensku je kopec ludi, ktori za taketo peniaze chodia do prace a vychovavaju deti.

anonym_aca83f
2. júl 2026
@anonym_2917a1

Dúfam, že mama volila Fica 😀

@anonym_2917a1 keby volila Šimečku,koľko by mala?,aby som vedela svojej poradiť 🤷

anonym_2917a1
2. júl 2026
@anonym_aca83f

@anonym_2917a1 keby volila Šimečku,koľko by mala?,aby som vedela svojej poradiť 🤷

@anonym_aca83f Šimečka tu nikdy nevládol, ale Fico tu smrdí pomaly už 16 rokov 🙂 Nájdi dva rozdiely 😀

anonym_6fefc0
2. júl 2026
@anonym_aca83f

@anonym_aca83f Šimečka ešte nevládol, takže sa to nedá hodnotiť. Keď bude štyri funkčné obdobia predsedom vlády a uvidíme jeho výsledky (ako vidíme Ficove - momentálne 0,8 % (!!!) ekonomický rast, z toho vyplývajúce nízke platy a následne aj nízke dôchodky), tak potom môžeme porovnávať.

anonym_1f8877
2. júl 2026

A takymto este zavidia ten 13. dochodok. To je strasne smutne. Zo 780 eur je tazke vyzit. Samozrejme zalezi este kde, ale v takej BA je to velmi velmi malo na zivot.

anonym_aca83f
2. júl 2026
@evkatk

Dôchodok sa vypočítava nie z Fica, ale z toho, kto koľko v živote zarábal a z toho odvádzal a tiež, koľko mal čistých odpracovaných dní bez maródky. Veľa sa sťahuje aj za rodičovské dovolenky. Za 3 roky RD sa stiahne cca 150 Eur mesačne z dôchodku. Za 3 deti je to o 450 Eur nižší dôchodok. Teraz to navrhli vo vláde dorovnať, ale nie je to spravodlivé. Prečo by mala rovnako dostať dôchodok žena, ktorá nechala doma 5 - mesačné dieťa alebo ho dala do jaslí ako tá, čo 3 roky bola doma a nerobila. Ak chce niekto dobrý dôchodok, musí na to myslieť za mlada. Vyštudovať čo najlepšiu školu, dobre sa zamestnať, snažiť sa celý život v práci kariérne postupovať, nemaródovať a čerpať iba povinnú MD. Potom ten dôchodok je naozaj vysoký, vyšší ako plat mnohých.

@evkatk nechápem prečo teraz zarátavajú dobu MD do dôchodku,moja mama sa striedali s otcom a od pol roka išla do roboty a my od roka do jasli, jej nepridajú nič a tie čo sedeli do 3 a viac rokov z deťmi doma,doratajú ako keby robili🤷to tiež bude stáť nemalé financie
Mama ma 500e dôchodok a odrobených 45 rokov

anonym_97c99e
Včera o 03:37
@anonym_autor

Presne takto to ľudia zľahčujú. Ale toto nie je normálne aby ľudia takto žili co celý život pracovali.

@anonym_autor Mala si setrit ,nie sa spoliehat na dochodok,a bude este horsie kedze porodnost klesa …

autor
Včera o 06:08
@anonym_97c99e

@anonym_autor Mala si setrit ,nie sa spoliehat na dochodok,a bude este horsie kedze porodnost klesa …

@anonym_97c99e a z čoho? Dlhé roky mala 700€ výplatu. Vy si myslíte ze každý tu má investičné byty, odkladá min 1000€ mesačne?
Zobuďte sa, nie je to tak

stanislavicenka
Včera o 06:22
@hiro

@anonym_autor Dnešné deti pôjdu po odrobených 52+ rokoch po 70tke. Nevidím dôvod prečo sa teraz chodí tak skoro na dôchodok. Budú vitálnejší, budú mať úrad síl ako dnešní?
Jednoducho veľa dôchodcov v mladom veku = po prerozdelení balíka vyjde malý dôchodok pre každého. To je dôsledok toho ako funguje prvý pilier.

@hiro zial, toto povedomie nie je popularne. A zial nie je z navyssich kruhov popularne hovorit ludom, aby sa sami uz dnes stsrali o svoj dochodok. Toto by mala robit kazda vlada, ze je to aj vlastna zodpovednost. Len dnes to straca akusi hodnotu, ked peniaze z druheho piliera maju byt pouzite na stavanie najomnych bytov. Sukromny majetok kazdeho z nas.

anonym_aca83f
Včera o 06:43
@anonym_97c99e

@anonym_97c99e mama keď odchádzala do dôchodku zarábala 350e tak mi povedz ako si mala našetriť 🙆‍♂️