icon

Nový zákon - doplnenie druhého priezviska pre dieťa v roku 2026

cehavuk
19. jan 2026

Dobrý deň, prosím vás, ako funguje nový zákon od januára 2026,ohladom doplnenia druhého priezviska(matkin ho) pre dieťa? Na Okresnom úrade mi uviedli, ze keď si dám žiadosť, budú o tom informovať otca. Ten môže nahliadnuť do spisu, podať námietku a ak nebude súhlasiť, uvedie dovody, môžu doplnenie druhého priezviska nepovolit. Načo je tým pádom doby tento zákon???

Strana
z2
maranco
Včera o 10:58
@tmshop

@lu1812 no mne keď pani šplechla, že ona za to nedostáva príplatky tak som zostala odrovnana bez slov 🙈 odo mňa chcú cestné overené prehlásenie, že som súhlas nezískala. Napríklad môj ex nesúhlasí so zmenou, ale súhlasí s pridaním druhého priezviska a to už vôbec neviem, aké mam dat prehlásenie 🙈 ešte trvajú aj na prehláseni môjho súčasného manžela, čo už je maximálne scestné... No proste odišla som odtiaľ maximálne znechutená, nehovorím o tom, že mi pani rozprávala ako idem psychicky týrať svoje deti a ze sa im budú vysmievať...

@tmshop nezvažovala si variantu ak by to chcelo aj dieťa zmeniť priezvisko dieťaťa na súčasného manžela, aby ste mali komplet rodina jedno priezvisko?
samozrejme bio otec súhlas nedá, ale požiadať súd o nahradenie jeho súhlasu súdnym súhlasom

tmshop
Včera o 11:30
@maranco

@tmshop nezvažovala si variantu ak by to chcelo aj dieťa zmeniť priezvisko dieťaťa na súčasného manžela, aby ste mali komplet rodina jedno priezvisko?
samozrejme bio otec súhlas nedá, ale požiadať súd o nahradenie jeho súhlasu súdnym súhlasom

@maranco Deti by chceli tak, že mať aj naše rodinné (môjho manžela považujú za otca) a aj otcove (v poslednej dobe sa trosku unormalnil, tak nechceme robiť prieky). A potom v dospelosti to už bude na nich. Mne sa toto riešenie s dvomi priezviskami paci, aj keď chápem, že nie všetci sú fanúšikovia...

Strana
z2