icon

Nútenie na nadčasy

dusanm12
15. aug 2018

Dobry den,som zenaty,otec dvojrocnej dcerky. Som zamestnanec firmy. Zamestnavatel mi dava prikazom chodit do prace v sobotu. Chcem sa spytat ci ma na to pravo,nakolko v zakonniku prace je uvedene,ze muz trvale sa starajuci o dieta do 3 rokov musi suhlasit. Len neviem nikde najst definiciu "trvale sa starajuci" .

hellwant
15. aug 2018

neviem preco stale riesis nejaky odstavec jr jedno ci sa staras ci si dlobidny , pracu nadcas ta zo zakona nemoze v sobotu nutit- u nas sa to v Automobilovom zavode stale riesi ked pridu zvacsene obkednavky a odpoved odborov- do tohto nemozme zasiahnut ci to zakazat lebo je na vas ci pojdete ci nie nemozu to proste prikazat...vacsina ide lebo tym podmienili stvrtrocny bonus plus okrem 50% dali dalsie priplatky. Sa mi zda ze Zo zakona su vynate len nejake profesie kde sa to moze prikazat

hellwant
15. aug 2018

Ide vsak o to ci ta potom akoze za nieco neprepusti ze si najde nieci nacteba to je u nas bezne, lebo za odmietnutie soboty ta nemoze prepustit

dusanm12
autor
15. aug 2018

@hellwant 🙂 praveze mi pracu moze prikazat. preto riesim ten odstavec 🙂 kazdopadne tu len polemizujeme vsetci,chcelo by to fundovanejsiu odpoved,ale tak tu asi nie 🙂 ale dakujem

ukulela
15. aug 2018

@dusanm12 napíš normálne otázku na ministerstvo práce. Mne odpovedali, keď som sa pýtala,

hellwant
15. aug 2018

@dusanm12 Dusan preco potom odbory ktore zastupuju 3000 zamestnancov u nas tvrdia to co som napisal...hm niekde bude chyba

dusanm12
autor
15. aug 2018

@hellwant asi mame ine odbory,ine prac.zmluvy a ine kolektivne zmluvy

hellwant
15. aug 2018

no teraz som nasiel ze do roka max. 150 hodin pri zdravotnikoch a po "obojstrannej" dohode 250

hellwant
15. aug 2018

a ze spravidla plati ze max. 4 mesiace po sebe osem hodin za tyzden alebo po obojstrannej 12 mesiacov maximalne

hellwant
15. aug 2018

ty uz za mesiac mas 32 hodin cize po 6 mesiacoch ti uz moze len zadnicu lizat ( musi po 4 prerusit 8hodin tyzdenne ak sa s nim nedohodnes inak preto 6 mesiacov)ak nebudes suhlasit

dusanm12
autor
15. aug 2018

@ukulela vies mi prosim ta poradit na aku adresu si posielala otazku? lebo je tam toho viac

hellwant
15. aug 2018

Dusan strop je ako som pisal 150 hodin toto ti moze prikazat...do dalsich 250 to bez tvojho suhlasu nemoze urobit. Porusil by zakon nasiel som to aj v clanku z tohto roku takze odrob 150 a potom uz s tebou nepohne bez tvojho suhlasu

andreaafilipko
15. aug 2018

Dobrý deň, mám podobnú otázku. Mám dieťa do troch rokov, pracujem a poberám príspevok na starostlivosť o dieťa, kedže chodí do jaličiek. Od zajtra mi zmenili pracovnú dobu, posunuli o dve hodiny neskôr. Nie je nemožné takto fungovať, ale nechcem celý deň tráviť v práci a pre syna chodiť až večer, celý týždeň ho poriadne nevidieť. Nikto sa ma nepýtal či chcem alebo môžem, jednoducho mi to bolo nariadené. Môžem to odmietnuť ako matka starajúca sa o dieťa? Mám aj manžela. Predpokladám, že nočné zmeny odmietnuť môžem. ďakujem

moonlight1210
15. aug 2018

@andreaafilipko odmietnut mozes, ale potom asi dostanes vypoved.
ak ta potrebuju v inom pracovnom case, tak zatata, ze v tom case robit nebudes, im budes na nic.
nepotrebuju ten posunuty pracovny cas zrejme pre nic za nic.

a je lacnejsie ti zaplatit odstupne, ako minat na to iste pracovne miesto plat dvoch zamestnancov, lebo ty chces robit iba od-do.

tvoje dovody chapem, ale ziaden zamestnavatel ti nie je povinny za kazdu cenu vyjst v ustrety len preto, ze si matka pracujuca popri RD a zase ty, ako zamestnanec nie si povinna stravit zvysok zivota v tej jednej praci.
obe strany mate moznosti.

proste odmietni, a ak ti nevyhoveju, hladaj si inu pracu, kde je priaznivejsi pracovny cas.

andreaafilipko
15. aug 2018

@moonlight1210 výpoveď beriem do úvahy, ak ju dostanem vôbec mi to nevadí, mám v pláne ju čoskoro podať ja ak ju nedostanem. Aj keď pochybujem, že ma vyhodia keď im hromadne odchádzajú zamestnanci a bez tak už robím za troch. Len chcem vedieť či sa zatiaľ tým môžem oháňať, ak by som aj dostala výpoveď musím predsa ešte odpracovať 2 mesiace. A áno tú pracovnú dobu zmenili pre nič za nič, vôbec to nie je potrebné, ba naopak čo sa týka práce bude to horšie, no oni skúšajú. Robilo sa takto čo viem od kolegyne vyše 10 rokov, takže im to nič nenaruší, ani nespôsobí žiadne problémy. Takže odpoveď na moju otázku je, že podľa zákona môžem túto pracovnú dobu odmietnuť?

alenah31
15. aug 2018

@andreaafilipko odmietnuť môžeš nočné - resp. nesmú ťa na ne bez tvojho súhlasu dať nakoľko máš dieťa do troch rokov. Čo sa týka tej posunuté doby - nie si matka celodenné sa starajúca sa o dieťa hoci ešte nemá 3 roky nakoľko dieťa je počas dňa v jasliach, kvôli tomu zrejme poberáš príspevok na starostlivosť alebo rod. príspevok. Môžeš ale písomne požiadať o zmenu prác. času na ten pôvodný a zamestnávateľ by ti mal vyhovieť pokiaľ tomu nebránia prevádzkové dôvody. Na zmenu prac. času na pracovisku by mal ale vopred upozorniť a uviesť dôvod hlavne ak máte v prac. zmluve uvedené od kedy dokedy máš pracovať. Ak to tam vymedzené nie je môže s prac. časom hýbať

mirka17
15. aug 2018

@dusanm12 požiadaj ministerstvo o výklad zákona, resp. konkretizuj čo chceš vedieť. Neviem o aký zákon sa jedná, ale predpokladám že ak sa jedna o prácu, tak ide asi o nejaký zákon ktorý spadá do kompetencie ministerstva práce sociálnych veci a rodiny, v tom prípade napíš email na adresu okv@employment.gov.sk . tu je aj link na ich stránku https://www.employment.gov.sk/sk/informacie-ver...
v emaili napíš o ktorý zákon ide, a ktorý paragraf alebo ktoré spojenie potrebuješ vyložiť, pretože každý zákon má aj osobitnu dôvodovu správu, v ktorej sa zdôvodnuje ako sa má konkrétny paragraf chápať.
hlavne tvoja otázka musí prejsť podateľnou resp. komunikačným odborom, aby sa zaevidovala, a následne sa postupi kompetentnej osobe na vybavenie, ak by si to napísal napr. priamo na právny odbor, tak sa môže stať že ti to ani nevybavia, kedže nie je evidovaná ministerstvo. - platí princip subsidiarity 🙂 Ak sa ti nechce čakať na odpoved, tak si na stránke národnej rady SR www.nrsr.sk nájdi zákon o ktorý sa jedná, a pozri si k nemu osobitnu dôvodovu správu, možno to tam bude napísané.

andreaafilipko
15. aug 2018

@alenah31 "Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody." Nie je tam nikde definované, že by som musela žiadosť o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času podať písomne, iba že môžem o ňu požiadať a zamestnávateľ je povinný mi vyhovieť. Vážne prevádzkové dôvody tomu nebránia tak
že v tom problém nevidím, riešim hlavne to čo autor témy, či som žena trvale sa starajúca o dieťa. Ja si myslím, že áno, pokiaľ by to bolo určené napríklad len pre samoživiteľky bolo by to tam definované. Niečo v zmysle, že slobodné ženy starajúce sa o dieťa.. Pochopila som niečo zle?

dusanm12
autor
15. aug 2018

@mirka17 dakujem urcite napisem.

dusanm12
autor
15. aug 2018

@andreaafilipko po rade od mirka17 som pisal na ministerstvo a po obdrzani odpovede vas informujem ak vam to pomoze

andreaafilipko
15. aug 2018

@dusanm12 budem veľmi rada, ďakujem

mirka17
15. aug 2018

@dusanm12 zo zákona by mali odpovedať do 8 dní najneskôr ak sa nemýlim, budem aj ja zvedavá na odpoved

namornicka
15. aug 2018

@dusanm12 jedna vec je, že netreba si nechať so sebou zametať a treba sa ozvať keď si v nepráve ale tak snáď si sa nejak dohodol pri nástupe do prace a máš veci zadefinovane v zmluve. Keď sa u vás v sobotu pracuje, tvoja práca si to vyžaduje a kolegovia tak robia, tak asi bude lepšie keď sa poobzeras inde. Ak to na teba zamestnávateľ iba skúša (a tiež na niektorých čo si nechajú) štýlom “pokial môže zájsť” tak si zisti info u nejakého personalistu alebo právnika. Aj tu sú baby týchto profesii, ale zatiaľ asi žiadna nevstúpila do tejto diskusie.

namornicka
15. aug 2018

@andreaafilipko pracovne podmienky sa menia dodatkom k zmluve a tu by mali podpísať obe strany. Nič ti nedali podpísať? Dali ti to ako nariadenie? Písomne?

dusanm12
autor
16. aug 2018

@namornicka zamestnavatel iba skusa,preto to riesim 🙂

dusanm12
autor
16. aug 2018

@andreaafilipko tak mam odpoved z pravnickej kancelarie,posud sama,ci je dostacujuca :
Dobrý deň,

Vami uvádzané skutočnosti vyplývajú z § 164 ods. 3 Zákonníka práce, podľa ktorého Tehotná žena, žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako tri roky, osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa môžu zamestnávať prácou nadčas len s ich súhlasom. Pracovná pohotovosť sa s nimi môže len dohodnúť. Z toho vyplýva, že ak odmietnete nastúpiť na prácu nadčas, nemôže to zamestnávateľ považovať za porušenie pracovnej disciplíny. Ak by Vás chcel sankcionovať, prípadne s Vami skončiť pracovný pomer, vedeli a mohli by ste sa brániť aj na súde podaním žaloby. Pokiaľ ide o definície, podľa § 40 ods. 1 a 2 ZP Osamelý zamestnanec je zamestnanec, ktorý žije sám a je slobodný, ovdovený alebo rozvedený muž, slobodná, ovdovená alebo rozvedená žena. Za osamelého zamestnanca sa považuje aj osamelý muž alebo žena z iných vážnych dôvodov.

Trvalo starajúci sa o deti je pojem, ktorý zákon nedefinuje. Je však z neho zrejmé, že sa tým myslí sústavná osobná starostlivosť o dieťa, pričom účelom je prihliadať na záujem zamestnanca, ktorý je s dieťaťom sám a musí ho napr. vyzdvihnúť zo školy, či škôlky, musí s ním byť doma, pretože má ešte nízky vek a pod.

Podľa môjho názoru máte právo odmietnuť výkon tejto nadčasovej práce.

namornicka
17. aug 2018

@dusanm12 tak šéfovi napíš mail v zmysle akom ti napísali z ministerstva a mal by podľa všetkého trochu sklapnúť.

andreaafilipko
17. aug 2018

@namornicka ja nemám v zmuve uvedný presný pracovný čas od.. do.. takže tam dodatok netreba. Nedali mi podpísať nič, jednoducho v stredu o 14:30 pri odchode z práce mi oznámil, že od ďalšieho dňa, robím od 8:00 do 16:30. Najviac ma nahneval ten prístup.

andreaafilipko
17. aug 2018

@dusanm12 ďakujem, neviem však či mi to pomohlo. :D Aj tam píšu, že účel je prihliadnuť na zamestnanca, ktorý vychováva dieťa sám. Ešte by sa dalo brať, že treba byť s deťmi doma lebo majú nízky vek. Vy ste s tým pochodil u zamestnávateľa či ešte neviete?