icon

O akú dávku môže manžel požiadať?

dedincanka131
6. nov 2024

Som inv.dochodkyňa. Manžel koli zdr problémom zanechal prácu, ktorú vykonával. Poberal soc. dávky 6 mesiacov a už 14 mesiacov je bez príjmu. Deti nemáme. Žijeme z môjho dôchodku. Ma niekto skúsenosti o akú dávku by mohol požiadať, aby sme nežili z toho mála? Ďakujem

Strana
z2
janai1
6. nov 2024

@dedincanka131 a čo keby si tak radšej našiel inú prácu? 😉

pribinak
6. nov 2024

@dedincanka131 nemôže vykonávať žiadnu inú prácu? Veď pracujú aj ľudia ktorí sú invalidi

Ak nemá nárok na dôchodok tak potom si musí hľadať prácu ktorú je schopný vykonávať

sisska96
6. nov 2024

Nech ide pracovať. Ak nie je vo vozíku, alebo neleží v nemocnici, nevidím dôvod aby bol doma. Aj ty možeš kľudne pracovať buď ako vrátnička napriklad, tam iba sedíš

pribinak
6. nov 2024

@sisska96 Ehm, u nás sú 2 uctovnicky na vozíčku, veď človek na vozíku môže mat intelekt bez poškodenia

dedincanka131
autor
6. nov 2024

@sisska96 - ja som dala slušnú otázku. Aká si múdra, zober moje diagnózy, vyskúšaj čo je to boj z rakovinou čo je to vývod hrubého čreva a môžeš aj posedieť na vrátnici. Alebo si to vygugli, máš IQ hojdacieho koníka. Takých ľudí nech Pan Boh trestá. Ver, ze radšej by som sedela v robote a bola medzi ľuďmi. Vodu by som Ti podala ale rozum nie.

dedincanka131
autor
6. nov 2024

@pribinak - otázka bola položená ináč, keby mohol tak by išiel.

sisska96
6. nov 2024

@pribinak Kto chce nájde si spôsob, kto nechce nájde si výhovorky

dedincanka131
autor
6. nov 2024

@pribinak - aj nato treba mať školu myslím.

dedincanka131
autor
6. nov 2024

@janai1 ponúknite rada prijmeme Vaše návrhy.

sisska96
6. nov 2024

@dedincanka131 Tebe trestá, ak niekomu praješ zle. Karma je zdarma

petulda333
6. nov 2024

Mozno opatrovatelsky na teba? Inak neviem. A nepraj druhym zle! Nik z nas nema vestecku gulu aby vedel,ake zdrav.problemy mas. A ta rada,ohladom prace je dobra. Neviem ci stat vam pomoze

dedincanka131
autor
6. nov 2024

@sisska96 - ja som len odpovedala, keď nepoznáš zdr. stav človeka tak mu nediktuj čo má robiť. Božie mlyny melú pomaly ale isto.

veronicka1901
6. nov 2024

Pokial nema narok na invalidny dochodok, tak veru neviem. Davka v hmotnej nudzi mu nevychadza? Najlepsie by bolo asi zajst na UPSVaR osobne a opytat sa.

luccija
6. nov 2024

@dedincanka131 ak nemôže pracovať, tak ma diagnózu a nech si vybaví ID aspoň polovičný?nech sa spýta lekára kde chodí či na nárok, alebo neviem čo mu je. ..hmotnu núdzu?opatrovateľský?neviem nech sa spýta na sociálke
Čo je manželovi, keď môžeš napisat

dedincanka131
autor
6. nov 2024

@petulda333 - keď nevedia, nech dajú inú odpoveď, alebo nech sa opytaju. Myslím ze je to diskusia aby si ľudia pomáhali a nie určovali kto čo má robiť.

dedincanka131
autor
6. nov 2024

@veronicka1901 - ďakujem tak zájde sa tam opýtať. Pekný deň prajem.

sisska96
6. nov 2024

@dedincanka131 Všetko sa vráti aj zlé aj dobré, takže tak ;)

petulda333
6. nov 2024

@dedincanka131 lenze kym neuvedies vsetky info,tak tazko radit.

larinka552
6. nov 2024

@dedincanka131 nech skusi vybavit si invalidny. Alebo opatrovatelsky na teba. Pripadne tu hmotnu nudzu. Hadam mu nieco poradia na UPSVaR.

tiezjedna
6. nov 2024

@dedincanka131 mala si to, čo si napísala @sisska96, uviesť už v úvodnom príspevku, bolo by jasnejšie asi viacerým. Ak muž nemôže pracovať kvôli zdravotným problémom, tak má snáď nárok na ID alebo aspoň čiastočný ID, nie? Konzultovali ste to s lekármi, prípadne poisťovňov?

janai1
6. nov 2024

@dedincanka131 a čo je mužovi keď nemôže pracovať?

chrobak7
6. nov 2024

@dedincanka131 Poskytla si málo informácií na to, aby ťa niekto nasmeroval alebo dal relevantnú odpoveď. Už teda vieme, že ty pracovať nemôžeš, no nevieme, ako je na tom manžel. Ak je jeho zdravotný stav naozaj tak vážny, že nemôže vykonávať žiadnu prácu, tak treba požiadať o invalidný dôchodok.

Ak by na inv. dôchodok nemal nárok, tak ešte môžu posúdiť na Úrade práce a soc. vecí a rodiny tvoj zdravotný stav a ak by si bola uznaná ako ZŤP s potrebou opatrovania, tak by mohol on požiadať o opatrovateľský príspevok na teba. Zároveň ty by si mohla požiadať UPSVaR o rôzne príspevky, napr. na zvýšenú hygienu, na rôzne pomôcky, prípadne aj na osobné auto (sú tam ale dosť prísne podmienky, napr. na doloženie účelu musíš preukázať, pravidelne navštevuješ rehabilitáciu). Zoznam príspevkov nájdeš tu:
https://www.upsvr.gov.sk/social-affairs-and-fam...

Ak by ste mali spoločný príjem tak nízky, že by ste nedosiahli ani výšku životného minima, tak by ste mohli požiadať o dávku v hmotnej núdzi. Tu nájdeš viac info:

https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

ronie338
6. nov 2024

A aké sú zdravotne dôvody manžela. To je podstatnejšie. Lebo keď on dobrovoľne zanechal prácu a nebol ani na PN, nemá zavaznu diagnózu, nemá nárok na ID. Sú práce aj na doma, treba to pozrieť, kade co som videla. Balenie balíčkov podla predlohy, telefonovanie a podobne. Sú ženy ktoré hackuju, strikuju, šiju alebo niečo vyrábajú a to predávajú. Dá sa nájsť kvantum veci ktoré by vedel aj tvoj manžel robiť. Napríklad keď bo na úrade práce prexo si nespravil rekvalifikačný kurz? Napríklad na účtovníctvo? Alebo IT? Alebo hoc co? Lebo keď mal dávku, musel dokladovať ze si prácu hľadá. Ja som to musela aj ako tehotná. A nasla som si tehotná prácu. Na polovičný úväzok lebo som nechcela plný. To je také nemôže. Teraz sú naozaj možnosti rôzne, treba len hľadať. Ja rečiam typu nieje práca alebo nedá sa neverím. Je to len o tom človeku ci chce alebo nie.

mamina7070
6. nov 2024

ak som spravne pochopila ste v domacnosti len vy dvaja a jediny prijem je tvoj ID
dolezita je vyska ID a to ci je nad 70%

dedincanka131
autor
6. nov 2024

@mamina7070 - áno nad 70 %, sme dvaja s manželom

0silvia0
6. nov 2024

@dedincanka131 pisala si, ze kto nevie potrebne informacie, nech sa pyta. 3x sa ta pytali, ake tazkosti ma manzel a neodpovedas.

sisska96
6. nov 2024

@0silvia0 asi preto lebo by mohol robiť keby chcel

dedincanka131
autor
6. nov 2024

@sisska96 - presne preto, konečne jedna chapava ženská a sa čudujeme v akom stave je naša republika 👌.

sisska96
6. nov 2024

@dedincanka131 kokos tak napíš už keď stokrát sa pýtajú, alebo rieš ako chceš a nerob tu hystériu 😒

nikaeli
6. nov 2024

@dedincanka131 no vieš, moja asistentka má plný ID a pracuje na plný úväzok - denne mi pomáha v škôlke s deťmi s autizmom. Tak sa neurážaj za otázky, keďže existujú ľudia, ktorí pracujú aj so svojimi ťažkosťami (lebo nečakajú, že ich zachráni štát, aby nežili z mála ako vy.. lebo musia, ako moja asistentka, ktorá je sama s 3 deťmi - za to, ako bojuje, ju neskutočne obdivujem).

Strana
z2