Občiansky preukaz pre Slovákov žijúcich v zahraničí
Dobry den, rada by som sa spytala slovakov zijucich v zahranicii, tzn. nie co chodia na turnusy, ci maju obciansky preukaz SR. Ja mam 10 rokov len pas a neplatny obciansky 10 rokov, s ktorym sa ale nikde nepreukazujem. Zo Slovenska som sa nikdy neodhlasila, mam obcianstvo. Teraz mi vyprsi platnost pasu a idem vybavovat novy pas. Su nejake vyhody / nevyhody z toho plynuce- mat/ nemat obciansky preukaz. Mne sa za cely ten cas stala len 1 situacia, kedy som nebola v SR pripustena k volbam. Inak nikdy nic v ziadnej krajine, kde by som obciansky potrebovala. Dokonca ani neviem ako to mam s trvalym pobytom na SR. Zijem v EU. Dakujem
@diewcatqoo nikoho nepresviedcam,len citujem,co pise financna sprava.
@tundra no ved tam to mas napisane tych 183 dni. Ak pojdes na danej stranke dalej, docitas sa aj o konflikte dvojitej rezidencie a sposoboch, ako dany problem riesit.
Pokial sa dlhodobo nezdrziavas na SR a mas centrum svojich zaujmov v zahranici, nemusis podavat ziadne danove priznanie na Slovensku, aj ked tam mas pobyt. Par rokov dozadu som to riesila s danovakmi na Slovensku, aj v Cesku, kedze som dlhodobo v CZ a trvaly pobyt som vtedy mala ma Slovensku.
@vevesh no na AT matrike som bola pred 3 tyzdnami cca, na Gemeinde sa robil update infos v marci. Cize pomerne vsetko cerstve. Ale nejake caviky som este nikde nezazila, mimo jednej pani, co vobec nemala spravne info a kolega v meste na urade krutil hlavou. Ja ale na SK uz mam ozaj iba obcianstvo, to TP som zrusila pred 7 rokmi alebo tak nejak.
@kiki68 ja potrebujem pre deti obcianstva vybavit a tymto potvrdenim, ktore u nas vyzaduju ani neviem, ako to mam dat, ked sa neviem na termin objednat a cakat len, co tetusa na telefone povie. Raz sme tam volali a dali nam termin o 2 mesiace,raz o 24 dni, co je pre nas nerealne dojst, kedze deti nemaju narok na volno zo skoly a takto to nevieme ani naplanovat na volno....🙄😬😬😬
@tundra no ved tam to mas napisane tych 183 dni. Ak pojdes na danej stranke dalej, docitas sa aj o konflikte dvojitej rezidencie a sposoboch, ako dany problem riesit.
Pokial sa dlhodobo nezdrziavas na SR a mas centrum svojich zaujmov v zahranici, nemusis podavat ziadne danove priznanie na Slovensku, aj ked tam mas pobyt. Par rokov dozadu som to riesila s danovakmi na Slovensku, aj v Cesku, kedze som dlhodobo v CZ a trvaly pobyt som vtedy mala ma Slovensku.
@diewcatqoo okrem 183 dni,je tam aj trvaly pobyt.
Ja TP na Slovensku prave z dovodu podavania DP nemam.To,ze DU to zatial neriesia je len dobre,ale
co zatial nie je,sa moze rychlo zmenit.
@kiki68 ja potrebujem pre deti obcianstva vybavit a tymto potvrdenim, ktore u nas vyzaduju ani neviem, ako to mam dat, ked sa neviem na termin objednat a cakat len, co tetusa na telefone povie. Raz sme tam volali a dali nam termin o 2 mesiace,raz o 24 dni, co je pre nas nerealne dojst, kedze deti nemaju narok na volno zo skoly a takto to nevieme ani naplanovat na volno....🙄😬😬😬
@vevesh ale na toto narok ako volno maju. Aspon myslim. A potrebujes obcianstvo SR, alebo AT vybavit? Lebo u nas to bolo AT obcianstvo a islo to tak, ze sme len zavolali a hned prisli. Lenze nie sme Wien( tam je to peklo). My ked sme decku vybavovali pas tu na BH, tak na dalsi den bol pas doma ( bez priplatku). Podla mna tam nemaju doslova do coho pichnut na tom BH.
@stellarstar a nemas Problem v AT iba s OP? Lebo mne beru vsade len pas, OP mi napr predtym vsade odmietli. Po novom uz asi neni problem. Teraz na matrike tiez vyzadovali pas.
@kiki68 nie všade dávam op a nikdy nebol problém, mám aj at vodičský ten zvyknem tiez dávať ale ked dam op tak žiaden problém nebol
Pokiaľ si trvalý pobyt neodhlásila ty alebo majiteľ danej nehnuteľnosti máš ho stále na SR a mala by si platiť aj poplatky z toho vyplývajúce napr. za smeti. Ak si po sobáši zmenila meno máš neplatný pas už teraz.
@januska12323 ja napr neplatím za smeti, raz ročne chcú odo mňa meldezettel ten im pošlem a hotovo
@zmrzlinka8 nechce sa mi to hladat,ale osoba s trvalym pobytom na Slovensku,ma povinnost podat danove priznenie,aj ked bude nulove.
Niekedy, asi 4-5 rokov dozadu,to bolo publikovane v Trende alebo dakom ekonomickom spravodaji.
Mozno bola zase zmena,ktoru som nezachytil...
@tundra ja som sa napr informovala co sa týka dane a netreba ani nulové
@tundra ja som sa napr informovala co sa týka dane a netreba ani nulové
@stellarstar mne danovy poradca povedal,ze kym mam TP pobyt,mal by som podat DP,aj ked je nulove.Pred definitivnym odchodom zo Slovenska,som pracoval v Rakusku a zase som musel dokazovat,ze som danovy rezident
Slovenska,aj ked som mal trvaly pobyt na SK.
Vsetko,kvôli danovemu bonusu.
Na kazdom danovom urade,to beru inac...
Kazdy nech robi,ako uzna za vhodne,zakony sa menia priebezne a niekedy clovek nema sancu vsetko registrovat.O OP pre slovakov v zahranici,som sa dozvedel tiez tu...
Toto pise technologia:
Povinnosť podať daňové priznanie na Slovensku, keď žijete dlhodobo v zahraničí, závisí predovšetkým od vášho daňového domicilu (daňovej rezidencie).
Slovenská daňová rezidencia
Slovensko rozlišuje medzi daňovými rezidentmi a nerezidentmi:
* Daňový rezident (neobmedzená daňová povinnosť): Ak ste považovaný za slovenského daňového rezidenta, podliehate zdaneniu z celosvetových príjmov, bez ohľadu na to, kde ste ich získali. Za slovenského daňového rezidenta sa vo všeobecnosti považujete, ak spĺňate ktorékoľvek z nasledujúcich kritérií:
* Máte na Slovensku trvalý pobyt.
* Máte na Slovensku bydlisko, ktoré nie je určené len na príležitostné používanie, pričom sa zohľadňujú vaše osobné a ekonomické väzby na Slovensko.
* Zdržiavate sa na Slovensku zvyčajne aspoň 183 dní (6 mesiacov) v kalendárnom roku, nepretržite alebo v niekoľkých obdobiach (okrem pobytov za účelom štúdia alebo liečenia).
* Daňový nerezident (obmedzená daňová povinnosť): Ak ste slovenský daňový nerezident, podliehate zdaneniu len z príjmov zo zdrojov na Slovensku. To zahŕňa príjmy z práce vykonanej na Slovensku, príjmy z prenájmu nehnuteľnosti na Slovensku, príjmy z podnikania s trvalou prevádzkarňou na Slovensku atď.
Vplyv dlhodobého života v zahraničí
Keďže spomínate, že žijete dlhodobo v zahraničí, kľúčovou otázkou je, či ste prestali byť slovenským daňovým rezidentom a stali sa daňovým rezidentom inej krajiny.
* Strata slovenskej daňovej rezidencie: Ak už nespĺňate žiadne z kritérií pre slovenskú daňovú rezidenciu (napríklad ste si presunuli trvalé bydlisko, centrum životných záujmov a trávite na Slovensku menej ako 183 dní v roku), vo všeobecnosti prestávate byť slovenským daňovým rezidentom.
* Zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia (DDT): Ak ste podľa vnútroštátnych zákonov považovaný za daňového rezidenta na Slovensku aj v inej krajine (duálna rezidencia), Zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia (DDT) medzi Slovenskom a danou krajinou určia, ktorá krajina má primárne právo zdaniť váš príjem. Tieto zmluvy obsahujú "pravidlá na riešenie konfliktov" ("tie-breaker rules"), ktoré pomáhajú určiť vaše jediné daňové rezidenstvo.
Kedy možno budete musieť stále podať priznanie na Slovensku
Aj keď ste nerezident, možno budete musieť podať daňové priznanie na Slovensku, ak:
* Máte príjmy zo slovenských zdrojov: Ako nerezident ste zdanení len z príjmov pochádzajúcich zo Slovenska. Ak máte akékoľvek príjmy zo Slovenska (napríklad príjmy z prenájmu nehnuteľnosti na Slovensku, príjmy z práce fyzicky vykonanej na Slovensku) a váš celkový zdaniteľný príjem zo slovenských zdrojov presiahol určitú hranicu (napríklad za rok 2023 to bolo 2 461,41 €), ste povinný podať daňové priznanie.
* Boli ste rezidentom časť roka: Ak ste sa odsťahovali do zahraničia počas zdaňovacieho roka, môžete byť stále považovaný za slovenského daňového rezidenta za tú časť roka, počas ktorej ste spĺňali kritériá rezidencie, a za toto obdobie by ste museli uviesť svoje celosvetové príjmy.
* Vykázali ste daňovú stratu: Aj keď váš príjem nepresiahol prahovú hodnotu, môžete byť povinný podať priznanie, ak ste vykázali daňovú stratu.
Odporúčanie
Vzhľadom na zložitosť medzinárodného zdaňovania a individuálne okolnosti sa dôrazne odporúča:
* Určite si svoj daňový domicil: Starostlivo posúďte, či stále spĺňate niektoré z kritérií pre slovenskú daňovú rezidenciu, a zároveň určite svoju daňovú rezidenciu v krajine, kde momentálne žijete.
* Poraďte sa s daňovým poradcom: Toto je najspoľahlivejší spôsob, ako získať presné poradenstvo prispôsobené vašej konkrétnej situácii. Daňový poradca vám môže pomôcť orientovať sa v slovenskom zákone o dani z príjmov, interpretovať príslušné zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia a zabezpečiť, aby ste dodržiavali všetky svoje daňové povinnosti.
* Skontrolujte aktuálne príjmové prahy: Príjmové prahy, ktoré spúšťajú povinnosť podania priznania pre nerezidentov, sa môžu každý rok meniť.
Stručne povedané, povinnosť podať daňové priznanie na Slovensku, keď žijete dlhodobo v zahraničí, závisí predovšetkým od vášho daňového domicilu a toho, či máte príjmy zo slovenských zdrojov.
pred par mesiacmi som si cez slovensku ambasadu v Londyne zrusila obciansky preukaz/trvale bydlisko na slovensku
Pas mi zostal.
Teraz si idem dat do slovenskeho obcianskeho preukazu anglicku adresu. Ti, co sa budu mat potrebu teraz hadat, tak ano, podla slovenskeho zakona sa to da. Pan v Dubravke, ten co tam je hlavny informator to tiez nevedel. Nasmerovali ma pani uradnicky a potom aj na velvyslanectve v Londyne.
pred par mesiacmi som si cez slovensku ambasadu v Londyne zrusila obciansky preukaz/trvale bydlisko na slovensku
Pas mi zostal.
Teraz si idem dat do slovenskeho obcianskeho preukazu anglicku adresu. Ti, co sa budu mat potrebu teraz hadat, tak ano, podla slovenskeho zakona sa to da. Pan v Dubravke, ten co tam je hlavny informator to tiez nevedel. Nasmerovali ma pani uradnicky a potom aj na velvyslanectve v Londyne.
@oslo1 jasne ze sa to dá, ved aj ja vyššie píšem, je to nové a mnohý to nevedia
Prv píšeš že si nechala op zrušiť a teraz že tam ideš dat sk adresu, tak teraz máš ci nemáš op 🤔
@zmrzlinka8 nechce sa mi to hladat,ale osoba s trvalym pobytom na Slovensku,ma povinnost podat danove priznenie,aj ked bude nulove.
Niekedy, asi 4-5 rokov dozadu,to bolo publikovane v Trende alebo dakom ekonomickom spravodaji.
@tundra nie nemusí. viem to na 100%, minuly rok mi to bolo potvrdené aj priamo na danovom urade, ze nech uz nedavame danove priznanie. davali sme kazdy rok tzv. informativne nulové. syn pracuje v Cesku, prechodny pobyt ma tam a trvaly na SK.
@tundra ja som to riešila so slovenským daňovým úradom a povedali mi, že keď žijem v zahraničí, pracujem tu, vlastním tu nehnuteľnosť (aj keď jednu vlastním aj na Slovensku) a trávim tu viac ako 6 mesiacov v roku tak som daňový rezident tu, aj keď mám tp na Slovensku.
@tundra ja som to riešila so slovenským daňovým úradom a povedali mi, že keď žijem v zahraničí, pracujem tu, vlastním tu nehnuteľnosť (aj keď jednu vlastním aj na Slovensku) a trávim tu viac ako 6 mesiacov v roku tak som daňový rezident tu, aj keď mám tp na Slovensku.
@smajliica to je super👍
@vevesh ale na toto narok ako volno maju. Aspon myslim. A potrebujes obcianstvo SR, alebo AT vybavit? Lebo u nas to bolo AT obcianstvo a islo to tak, ze sme len zavolali a hned prisli. Lenze nie sme Wien( tam je to peklo). My ked sme decku vybavovali pas tu na BH, tak na dalsi den bol pas doma ( bez priplatku). Podla mna tam nemaju doslova do coho pichnut na tom BH.
@kiki68 sk obcianstvo- uz tolko krat som bola na pol ceste vybavovat a bum nejala novinka🙄😬😬 A v de na take volno narok nemaju.🙃🙃
@kiki68 sk obcianstvo- uz tolko krat som bola na pol ceste vybavovat a bum nejala novinka🙄😬😬 A v de na take volno narok nemaju.🙃🙃
@vevesh Ach, toto nastastie riesit nemusim, vobec nezavidim. Mne stacili aj tie behacky tu a mam dojem aj po rokoch, ze som tu vzdy pre nich ako exoticke zvieratko ( nevedia, ze SR je vobec v EU), to zasnem casto. Ako nastastie na Standesamt bol posledne take mudrejsi a scitanejsi chlapek, mala som chut mu doniest bonbonieru.
@catlyn bol som vybavovať pre zahraničného Slováka pred rokom, chceli 7€ a trvalý pobyt tam dali zahraničnú adresu, chceli len potvrdenie o pobyte
tebe sa to môže zísť ak by si niečo vybavovala s úradmi, tak môžeš elektronicky nemusíš ísť na ambasádu overiť podpis na splnomocnenie
Vieš to využiť aj mimo štátu, napríklad ak by banka pri rušení účtu požadovala písomnú výpoveď s overeným podpisom na ambasáde tak ich odkážeš na občiansky zákonník § 40 odsek 4
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
elektronicky podpísané zrušenie účtu v banke je rovnocenné tomu písomnému podaniu s overeným podpisom u notára/ambasáde
alebo budeš dediť a chceš napísať splnomocnenie kto ťa bude zastupovať, tak vieš to vyriešiť elektronickým podpisom
@catlyn bol som vybavovať pre zahraničného Slováka pred rokom, chceli 7€ a trvalý pobyt tam dali zahraničnú adresu, chceli len potvrdenie o pobyte
tebe sa to môže zísť ak by si niečo vybavovala s úradmi, tak môžeš elektronicky nemusíš ísť na ambasádu overiť podpis na splnomocnenie
Vieš to využiť aj mimo štátu, napríklad ak by banka pri rušení účtu požadovala písomnú výpoveď s overeným podpisom na ambasáde tak ich odkážeš na občiansky zákonník § 40 odsek 4
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
elektronicky podpísané zrušenie účtu v banke je rovnocenné tomu písomnému podaniu s overeným podpisom u notára/ambasáde
alebo budeš dediť a chceš napísať splnomocnenie kto ťa bude zastupovať, tak vieš to vyriešiť elektronickým podpisom
@maranco no obciansky som si nakoniec dala, nakolko pobyt mi na SVK trva, to pozrela za minutu v PC. Povedala, ze je viazany na SVK vodicsky a ak by som pobyt na SVK zrudila, mohli by v zahranicii ziadat, aby som si vodicsky robila tam. Je kazdy OP uz elektronicky alebo s o to extra ziada. Ja som Nato vobec nemyslela. Dakujem
@maranco no obciansky som si nakoniec dala, nakolko pobyt mi na SVK trva, to pozrela za minutu v PC. Povedala, ze je viazany na SVK vodicsky a ak by som pobyt na SVK zrudila, mohli by v zahranicii ziadat, aby som si vodicsky robila tam. Je kazdy OP uz elektronicky alebo s o to extra ziada. Ja som Nato vobec nemyslela. Dakujem
@catlyn od 12/2013 má každý občiansky preukaz čip ktorý vieš používať s čítačkou a od 12/2022 má aj bezkontaktný čip ktorý sa bude dať používať s mobilom bez čítačky

@diewcatqoo nikoho nepresviedcam,len citujem,co pise financna sprava.
@tundra toto plati ako je tam pisane. Kym mate teda TP aj na SK, potom uz nie. Jedine keby je niekto preukazatelny pendler alebo tak.