icon

OČR počas zatvorenej škôlky a dovolenka v zahraničí

martinuccia
19. dec 2025

Chcem sa opýtať, či máte niekto skúsenosť,či sa dá čerpať OČR v lete,keď máme zatvorenú MŠ a vycestovať v tomto čase na dovolenku do zahraničia? Je to dovolené?
Alebo sú tam nejaké obmedzenia,ktoré by zabránili tomu,aby mi bola vyplatená dávka OČR?
Ďakujem vopred za informácie.

parvinka0001
19. dec 2025

Môžeš ísť hoci kde a áno môžeš čerpať tuto ocr

pe_mi
19. dec 2025

Čerpáš, dávka ti je vyplácaná a ani divá sviňa nerieši , kde si , čo si , nie je to PN, kde chodia kontroly, teda môžu

martinuccia
autor
19. dec 2025
@pe_mi

Čerpáš, dávka ti je vyplácaná a ani divá sviňa nerieši , kde si , čo si , nie je to PN, kde chodia kontroly, teda môžu

Tak ďakujem za info,to sa mi teda hodí🙂

viestta
19. dec 2025
@martinuccia

Tak ďakujem za info,to sa mi teda hodí🙂

@martinuccia aj keby si mala OCR od pediatra, mozes ju stravit kde chces. My sme boli aj v Tatrach na OCR, samozrejme ked uz neteplotoval a spravilo mu to lepsie ako keby sme sedeli doma.

lucik194
20. dec 2025

akuratne na jednu vec pozor - predpokladam, ze chces cerpat ocr, lebo chces usetrit dovolenku…..

a potom este brat v lete dalsie 2 tyzdne dovolenky…… tak aby sa Ti nestalo, ze zamestnavatelovi, prdne v hlave a dovolenku Ti neschvali keby budes potrebovat, ale prikaze Ti ju, kedy on bude chciet ….. lebo aj take sa stava

anonym_70ad57
20. dec 2025
@lucik194

akuratne na jednu vec pozor - predpokladam, ze chces cerpat ocr, lebo chces usetrit dovolenku…..

a potom este brat v lete dalsie 2 tyzdne dovolenky…… tak aby sa Ti nestalo, ze zamestnavatelovi, prdne v hlave a dovolenku Ti neschvali keby budes potrebovat, ale prikaze Ti ju, kedy on bude chciet ….. lebo aj take sa stava

@lucik194 u nás v praci toto urobila jedna. Dovolenku mala schválenú, potom sa hodila hneď ešte na 2 týždne na OCR. Cize bola mesiac doma. Samozrejme nikomu nič nepovedala, že to chce takto urobiť, aby sa ľudia zariadili. Iní si samozrejme dovolenku potom vziať nemohli. A divila sa, že ju potom prepustili.

janinah
20. dec 2025

Verim.ze sa vam tá vychcanosť raz vráti.

anonym_bfc6aa
20. dec 2025
@janinah

@janinah aka vychcanost? Nemoze za to, ze bude skolka zatvorena. Ak to stat takto urcil, tak je to.ok

martinuccia
autor
20. dec 2025
@viestta

@martinuccia aj keby si mala OCR od pediatra, mozes ju stravit kde chces. My sme boli aj v Tatrach na OCR, samozrejme ked uz neteplotoval a spravilo mu to lepsie ako keby sme sedeli doma.

@lucik194 nie,myslela som to tak ze kým je zatvorená škôlka a čerpala by som tu OČR,tak by sme išli na dovolenku do zahraničia
@viestta ďakujem za info..viem ze pri PN sa zadáva adresa,kde sa budeme zdržiavať, ale pri OČR som si to nevšimla,preto som si to chcela overiť

martinuccia
autor
20. dec 2025

@anonym_70ad57 tak to zase nie,zamestnávateľ vie dopredu o všetkých dovolenkách a budem ich mať schválené aj tú OČR vlastne potvrdzuje zamestnávateľ,ja len kvôli sociálnej poisťovni som chcela vedieť, či tam nie je s tým problém...

viestta
20. dec 2025
@janinah

@janinah aka vycuranost. raz ked je skolka zavreta, tak je zavreta. kde ma nechat to dieta, v uschovni na stanici? Zamestnavatelovi je jedno ci je doma ci u babky alebo na Tahiti. Aj SP

janinah
20. dec 2025
@viestta

@janinah aka vycuranost. raz ked je skolka zavreta, tak je zavreta. kde ma nechat to dieta, v uschovni na stanici? Zamestnavatelovi je jedno ci je doma ci u babky alebo na Tahiti. Aj SP

@viestta písem vseobecne,vychcanosti je v tejto krajine viac ako je zdravé a oveľa viac ako to znesie finančne,niekto nastavil pravidlá ako nastavil,lebo vie,ze vsetko su to nielen občania,ale aj voliči...keď taketo ocr neboli deti sa motali bezprízorne po uliciach? Alebo ich rodičia vedeli si nechavat dovolenky na prazdniny,lebo školky su pozatvarane vtedy?...a obe vieme,ze ta ocr,lebo zavreta školka tu funguje len poslednych par rokov...
Tiez mam teraz prílezitosť využiť systém a nejaké peniaze ziskať od soc.poistovne za PN hned po ukonceni prac.pomeru,neurobím to,skús hadať prečo...

parvinka0001
20. dec 2025
@janinah

@viestta písem vseobecne,vychcanosti je v tejto krajine viac ako je zdravé a oveľa viac ako to znesie finančne,niekto nastavil pravidlá ako nastavil,lebo vie,ze vsetko su to nielen občania,ale aj voliči...keď taketo ocr neboli deti sa motali bezprízorne po uliciach? Alebo ich rodičia vedeli si nechavat dovolenky na prazdniny,lebo školky su pozatvarane vtedy?...a obe vieme,ze ta ocr,lebo zavreta školka tu funguje len poslednych par rokov...
Tiez mam teraz prílezitosť využiť systém a nejaké peniaze ziskať od soc.poistovne za PN hned po ukonceni prac.pomeru,neurobím to,skús hadať prečo...

@janinah posledných pár rokov ? Tak si vygoogli od kedy je a to že ženy o Tom nevedeli je ich problém. Ďalšia vec dávno babky bola doma a nie ako teraz že ešte pracujú

vevesh
20. dec 2025
@janinah

@janinah kedysi, ano, boli sme na ulici s klucikom uz od 5 rokov, dokonca aj surodencov sme zo skolky bravali. Rodicia urcite nemali tolko dovolenky, aby doma vysedavali. Pustis a nechas dnes 5 rocne dieta cely den same a nebodaj 8 rocne, aby davalo pozor na mensich surodencov? Plus stari rodicia sedeli na dochodkoch doma, vela deti malo aj takuto opateru. Moji rodicia isli do dochodku, ked mam najstarsie dieta takmer dospele a to som nerodila skoro, ze by boli "mladi stari rodicia"...

anonym_b5426a
20. dec 2025
@janinah

@janinah tá OČr funguje roky 😀 už mám vlastné deti a túto OČr využívala aj moja mama keď som ja bola decko ...

anonym_16099d
20. dec 2025

A nie je to vychcanosť, keď už teraz plánuje, že si vezme OČR a pôjde na dovolenku do zahraničia? a kalkuluje, aby neprišla o príspevok? Keby tá možnosť OČR nebola, tak nepôjde ani na dovolenku?

viestta
20. dec 2025
@janinah

@janinah spocitaj si kolko prazdnin si mala ty a kolko dovolenky mali voji rodicia, okrem toho boli babky v este celkom mladom veku na dochodku, takze nebol problem kde dat dieta ked boli skolky a skoly zavrete. Okrem toho este riaditelske volna, chripkove prazdniny. Ani dvaja rodicia dokopy nemaju tolko dovolenky aby vykryli vsetky take dni.

anonym_b5426a
20. dec 2025
@viestta

@janinah spocitaj si kolko prazdnin si mala ty a kolko dovolenky mali voji rodicia, okrem toho boli babky v este celkom mladom veku na dochodku, takze nebol problem kde dat dieta ked boli skolky a skoly zavrete. Okrem toho este riaditelske volna, chripkove prazdniny. Ani dvaja rodicia dokopy nemaju tolko dovolenky aby vykryli vsetky take dni.

@viestta ideálne keď máš ešte dve a viac menších detí a každé má nejaké riaditeľské voľno alebo chrípkové v inom termíne . To je úplná lahôdka. U nás najprv dva dni zatvorená škôlka lebo nešla elektrika a potom ďalšie dva dni škola lebo potom robili elektriku na tej ulici 😀 a buď teraz 4 dni doma len tak. Tiež tento rok nebudem mať dosť dovolenky lebo sa nám od nového roka mení zamestnávateľ, tak ten mesiac čo bude škôlka zavretá bohužiaľ budem musieť byť vychcanec vychcaný na očr.

viestta
20. dec 2025
@anonym_b5426a

@viestta ideálne keď máš ešte dve a viac menších detí a každé má nejaké riaditeľské voľno alebo chrípkové v inom termíne . To je úplná lahôdka. U nás najprv dva dni zatvorená škôlka lebo nešla elektrika a potom ďalšie dva dni škola lebo potom robili elektriku na tej ulici 😀 a buď teraz 4 dni doma len tak. Tiež tento rok nebudem mať dosť dovolenky lebo sa nám od nového roka mení zamestnávateľ, tak ten mesiac čo bude škôlka zavretá bohužiaľ budem musieť byť vychcanec vychcaný na očr.

@anonym_b5426a ja mam, na stastie, k dispozicii babky, takze okrem kovidovych cias sme OCR kvoli zavretej skolke necerpali. Nie kazdy ich ma, preto nepovazujem tych, ktori vyuziju to co system ponuka za vychcancov. Vychcanci su uplne ini ludia, nie pracujuci rodicia, ktori si platia odvody.

anonym_1d055b
20. dec 2025
@anonym_16099d

A nie je to vychcanosť, keď už teraz plánuje, že si vezme OČR a pôjde na dovolenku do zahraničia? a kalkuluje, aby neprišla o príspevok? Keby tá možnosť OČR nebola, tak nepôjde ani na dovolenku?

@anonym_16099d tá OCR sa neberie preto, lebo je dieťa choré ale preto, že je škôlka zavretá a o dieťa sa musí postarať rodič, nemôže v tom čase pracovať, ale bude sa starať o dieťa, robiť mu program, zoberie ho na výlet, do zoo, na zmrzlinu, alebo k moru do zahraničia. To je na rodičovi. Je to ok, lebo je to na to určené. Či ako si predstavuješ že má rodič tráviť tú OCR? Zavrety doma? Alebo čo má robiť podľa tvojej logiky?