icon

Odvody a zmluva

3. jún 2022

Ahojte, mam moznost sa zamestnat asi na dohodu pripadne nejaky ciastocny uvazok po RD. Ako to vlastne je, vtedy sa musim hlasit na upsvare, alebo ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Pripadne pojdu mi aj take odvody pre dalsiu matersku? Zevraj by mi to strhavali z platu.

alenah31
3. jún 2022

keď budete mať príjem- nemôžete sa evidovať ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov". Dohoda je len iná forma PP - ak ide o dohodu s pravidelným príjmom - odvodová povinnosť je rovnaká ako pri klasickom TPP - akurát nemáte nárok na dovolenku, stravné, péčka a pod. Ale keďže sa platia všetky odvody - máte nárok na nemocenské, ošetrovné, po splnení podmienok (hlavne potrebný počet dní poistenia) aj materské, tehotenské a podporu.

autor
3. jún 2022

@alenah31 dakujem krasne za vysvetlenie. A je ok ze zamestnavatek odo mna ziada si tie odvody platit, teda mi to bude strhat z platu?

alenah31
3. jún 2022

ale samozrejme. Časť odvodov si vždy platí zamestnanec zo svojho príjmu, ktorý v daný kal. mesiac dosiahne.

autor
3. jún 2022

@alenah31 suuuper, velmi si mi pomohla 🙂 dakujem krasne 🙂

alenah31
3. jún 2022

a tiež nezabudni - pokiaľ máš deti a tvoj príjem za kal. mesiac bude aspoň vo výške polovice min. mzdy - môžeš si uplatniť na deti daňový bonus.

autor
3. jún 2022

@alenah31 ok, super 🙂