2,5 ročné dieťa ide do škôlky, ja pracovať, čo mi z toho vyplýva?

petus2
26. aug 2019

Kto sa v tom vyzna?😅
Dcera ma 2,4 mesiace, v sept. Nastupuje do skolky, chvilu na 4 hodiny, neskor na cely den.
Ja nastupujem na dohodu na par hodin 4-5 za tyzden Ako ucitelka. Mozno na ciastocny uvazok, ale max 6 hod.
Vratili sme sa zo zahranicia, z tade mi plynula materska. Vybrala som si uz aj podporu. Na zdravotnej aj urade som hlasena ako matka starajuca sa o dieta do 6 rokov. PovedLi, ze ked pojde do skolky na viac ako 4 hodiny, musim to prist nahlasit. A teraz.
Budem sa musiet registrovat na UP? Ako nezamestnana? Ak odmietnem musim si platit zdravotnu p. Sama? Alebo sa to plati zo zamestnania?
Dakujem🙌🏽

veronikaszabova
26. aug 2019

@petus2 ak chces byt na nepl.RP, mala moze byt v skolke len 4hodiny.
Ak pojdes do prace, stracas status osoby starajucej sa o dieta do 6r. Tym padom moze aj na 8h ist do skolky.

petus2
autor
27. aug 2019

@veronikaszabova a ked pojdem do prace na tie 4 hodiny tyzdenne?

veronikaszabova
27. aug 2019

@petus2 ked pojdes do prace, uz nebudes na nepl RP, moze byt v skolke cely den.

petus2
autor
27. aug 2019

@veronikaszabova ano, tomuto rozumiem. Ale ked pojdem do prace IBA na 4 h tyzdenne( tipujem ze to bude dohoda) vyplyva mi ze za mna bude platit zamestnavatel zdravotnu poistovnu??

michelle567
27. aug 2019

No teraz sa veľmi takéto dohody neoplatia ak máš byť na úrade práce evidovaná lebo ročne môžeš odrobiť len pár hodín, keď prekrocis vyradia ťa a všetko si potom platíš sama. Neviem či by nebolo lepšie sa dohodnúť na skrátený úväzok alebo si to poriadne prezistit

petus2
autor
27. aug 2019

@michelle567 stale som z toho jelen. Ak budem na dohode- dieta v skolke- mam sa prihlasit na urad prace? Ci? Viem ze tam je max 10 hod / tyzdenne po dobu 1 roku max.
Ak budem na ciastocnom - dieta v skolke- nie je to nejak limitovane hodinami- myslim najmenej odrobenych?

jankapepe
27. aug 2019

@petus2 aj keby si chodila do práce na hodinu týždenne....jedno či na zmluvu či dohodou si pracujúcou. Ako nezamestnaná sa hlásiť nemôžeš. Ak dieťa ešte nemá 3 roky a ty nastupis do práce na sk. Musíš riešiť aj rodičovský aj prídavky na sk. Do zdravotnej a sociálnej za teba platí zamestnávateľ ty nič. Keď bude mať dieťa 3 roky nahlasujes upsvar kde sa nachádza 🙂

jankapepe
27. aug 2019

Prac. Zmluvu dokladas aj na upsvar .....do koľkých dní neviem presne.

michelle567
27. aug 2019

Môže sa hlasit ako nezamestnaná, prečo by nemohla. Ked bude potom pracovať na dohodu a nebola by na úrade práce tak sa jej to ani neoplatí lebo odvody by si musela platiť sama, keď bude zaevidovana tak odvody platí štát, keď bude mať splnené podmienky výšky zárobku. Ak chce aby dieťa chodilo celý deň do škôlky nemôže byť ako osoba starajuca sa o dieťa do 6r lebo vtedy môže byť dieťa len 4hod, čiže lepšie je sa zaevidovat podľa mňa. Len neberieš ešte rodičovský do 3r? A ešte by som si overila tú prácu na dohodu popri evidencii, neviem či to nie je obmedzené na 40dni ročne

fokuska
27. aug 2019

@petus2 Ach jaj aky chaos...

1. Ak chces dieta v skolke na cely den, tak nemozes byt na neplatenej predlzenej RD.
2. Ak chces byt evidovane na urade prace, tak dohoda je obmedzena, ak sa nemylim, tak je to 40 dni za rok.
3. Zisti si aku zmluvu dostanes v praci:
a. TPP (akykolvek uvazok), tak mas vybavene odvody
b. ak dohoda, tak si zisti, ci ta prihlasia do poistovne len na tie dni ked budes realne pracovat, alebo ci ta prihlasia normalne na cely mesiac. Ak na cely mesiac, tak je to ok, ak len na dni ktore realne odpracujes, tak ostatne dni si budes musiet doplacat.

jankapepe
27. aug 2019

@michelle567 ak už bude mať aktívnu dohodu či zmluvu nemôže sa hlásiť ako nezamestnaná......iné by bolo ak by sa nahlásila teraz. Ale načo by si komplikovala život keď aj tak to má do septembra bez povinností a odvodov.???
Áno počas toho ako by bola evidovaná by mohla odpracovať 40 dní na dohodou.......tu sa zas pýtam prečo by sa mala evidovať? Prisla by o status matky starajucej sa o dieťa do 6 r. Ktorý jej aj tak nástupom do práce zaniká....plus by jej pribudli povinnosti nezamestnanej. Nárok na podporu pravdepodobne nemá žila v zahraničí.

jankapepe
27. aug 2019

@michelle567 odvody sa odvádzajú aj z dohody!!!!

petamada
27. aug 2019

@jankapepe ano odvadzaju sa z dohody, ale vacsinou len za dni,ktore pracujes, maloktoré firmy prihlasia na cely mesiac a odrobia napr. 10 dni..rozdiel si musi doplacat.

fokuska
27. aug 2019

@jankapepe Ved pise, ze podporu uz vybrala, tak asize narok mala.
A po druhe - chce mat dieta v skolke na cely den, tak nemoze ostat evidovana ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.

fedka333
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petus2
autor
27. aug 2019

@michelle567 ano, este stale poberam rodicovsky, az do maja 2020.

petus2
autor
27. aug 2019

@fedka333 ano, je to mozne, len som chcela vediet ci este nebudem na to, ze vobec robim, doplacat, vid 66€ zdravotne poistenie, cca 60€ skolka a v konecnom dosledku zarobim 100€ Tak som este v minuse😂

petus2
autor
27. aug 2019

@fokuska dieta v skolke potrebujem hlavne poobede, koli praci, kt. Sa vykonava poobede. Preto riesim cely den skolku, lebo poldenna starostlivost ke od 7-11🤷🏼‍♀️ / 8-12

fedka333
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fokuska
27. aug 2019

@petus2 Postup je taky ako som ti pisala - zisti si ako ta prihlasia na tu dohodu do poistovne, ci na cely mesiac, alebo len tie dni, ktore odrobis.

jankapepe
27. aug 2019

@petamada silne pochybujem že v školstve ju bude v pondelok niekto prihlasovať utorok odhlasovať aby ju zas v piatok na soc. poisťovní prihlásil. ....

jankapepe
27. aug 2019

@fokuska ešte raz teda: veď píšem že status matky starajucej sa o dieťa do 6r. Jej v jej prípade v septembri zaniká!

petamada
27. aug 2019

@jankapepe jaj tak to skolstvo som nepostrehla 🙂 tam je vsetko mozne 🙂

jankapepe
27. aug 2019

@fokuska ešte raz k tej podpore: hovorím že práve preto že ani nárok na podporu nemá je hlúposť sa evidovať.

jankapepe
27. aug 2019

@petus2 nie doplácať nebudeš nič a navyše máš do 3.rokov nárok aj popri práci na rodičovský.

paladia
27. aug 2019

@petus2 do maja 2020 nemusis riesit nic, popri rodičovskom mozes robit kolko chces,dieta moze byt v skolke a odvody ti plati stat,lebo si na rd. Zamestnavatel bude nieco z dohody odvadzat tiez. Ale to je len plus pre teba.

petus2
autor
27. aug 2019

@jankapepe narok na rodicovsky mam, jasne, aj ho dostavam. Aj ho dostavat budem, do 3 rokov. To viem.
Riesim ci vobec mozem dat malu do skolky, ci nie? Ci tym, ze ju tam dam ( na cely den) nepridem o viac ako kedzostanem doma.
@fedka333 a kolko hodin tyzdenne si odrobila?

@paladia viem, ze robit mozem kolko chcem. Len ako to je, ked ta praca je na tak malo hodin?
preco mi potom na zdravotke prizvukovala, ze moze byt dieta iba na 4 hodiny v skolke?

lenka2710
27. aug 2019

@petus2 ak chceš ostať na neplatenej RP,tak vtedy môže byť dieťa v škôlke len 4 hodiny! Ak chceš ísť do práce,tak dieťa môžeš dat aj na celý deň,vtedy ti to zanika! Keď si na neplatenej,nemôžeš pracovať ani na.dohodu,teda mne to bolo tak povedane! Keď dieťa dovrsi 3 roky,treba na UP nahlasit čo bude dalej,či bude v škôlke,či s tebou doma! Ja keď som pracovala na dohodu,bola som aj evidovana na UP,takže keby si chcela bez evidovania,tak to ti neviem povedať ako to je

paladia
27. aug 2019

@petus2 lebo na zdravotke si zrejme neuvedomila,ze mas riadne rodicak a teda nie si na neplatenej predlzenej rodicovskej.

petus2
autor
28. aug 2019

Takze kocky uvazok je na 12,5 hodiny v skole. A vraj si to mam dat ako mne je lepsie bud na dohodu alebo na cisstocny. Poradte, co je lepsie?