Odvolanie sa voči invalidnému dôchodku: má to zmysel?
Ahojte, chcel by som sa spýtať na Vašu radu a skúsenosti vo veci odvolania sa voči invalidnému dôchodku.
Mám diagnostikovanú schizoidnú poruchu osobnosti a Aspergerov syndróm, pričom, na základe posudku z PAS-centra z apríla 2026, môj stav (hlavne depresívne a úzkostné stavy) je spôsobený Aspergerovým syndrómom. Posudková lekárka mi dala ako dátum vzniku invalidity august 2025, avšak už v koncom marca 2025 (štúdium na VŠ som úspešne ukončil v júni 2025) som bol hospitalizovaný kvôli pokusu o samovraždu. Z tohto obdobia mám aj výsledky z psychologického vyšetrenia z konca mája 2025, kde sa konštatovala úzkostno-depresívna porucha a v správe boli uvedené aj znaky autizmu. Počas prvej hospitalizácie mi tiež napísali úzkostno-depresívnu poruchu, pričom uviedli podozrenie na Aspergerov syndróm. Počas druhej hospitalizácie, v októbri 2025, mi ako diagnózy napísali schizoidnú poruchu osobnosti a Aspergerov syndróm. Má podľa vás zmysel odvolať sa voči posudku Sociálnej poisťovne a pokúsiť sa získať invaliditu z mladosti, alebo by to bolo zbytočné?
Ku prípadnému odvolaniu by som priložil správu od psychiatričky, ku ktorej idem v polovici augusta, pričom jej chcem predložiť správu z PAS-centra (ku psychiatričke som mal ísť v júni, ale zrušila mi termín) a chcel by som poukázať na to, že ťažkosti som mal už počas štúdia (toto nemám ako dokázať, ale v prepúšťacej správe z prvej hospitalizácie je uvedené, že samovražedné myšlienky som mal už v januári 2025). Navyše, už predtým som predložil správy zo psychologických vyšetrení z mladšieho a staršieho školského veku, kde boli uvedené moje autistické črty, len neviem, či toto brala do úvahy posudková lekárka.
Vopred Vám ďakujem za rady.
@anonym_autor ale ak by ti schválili id tak ti určite nedajú celý ale len čiastočný celý dávajú výnimočne a ty si dosť schopný pracovať , ak ti nejaký dajú tak len čiastočný a ten je do 300 EUR sj to sú peniaze aké všetko záleží čo ti napíše lekár
@andrejka1974 To si uvedomujem, ak mi dajú, reálne počítam do 200 €, z čoho sa, samozrejme, nedá vyžiť, ale je to istota aspoň nejakého príjmu.
@anonym_autor mňa by zaujímalo, ako si to predstavuješ ďalej. Ci si myslíš, ze do dosiahnutia dôchodkového veku, co bude u teba tak za 50 rokov, budeš stále na ID? akože z čoho chceš žiť? Co chceš robiť?
Osobne si myslím, že ľudia tvojho typu sa delia na 2 skupiny, na tých, čo sa snažia a chcú so sebou niečo urobiť. A potom na tých, čo svoju chorobu používajú ako štít, aby nemuseli robiť nič. Ono totižto mnoho aspergerov je až nadpriemerme inteligentných a vedia si spočítať, co je pre nich výhodnejšie.
@anonym_cf7437 Reálne počítam, že dôchodkového veku sa vzhľadom na genetické predispozície nedožijem, aspoň v zdraví. Jeden z blízkych príbuzných trpí schizofréniou a mám veľké obavy, že sa mi rozvinie. Ak nie, skolí ma iná choroba alebo to celé zabalím sám. Nepočítam s tým, že sa dožijem vysokého veku (40 - 50 rokov). Určite rozmýšľam nad spravením si druhej školy, kde by som mal väčšie možnosti uplatnenia a teraz, keď som si vyjasnil niektoré povinnosti, mám dohodnutú dlhodobú brigádu, kde budem pracovať štyri/päť hodín denne, dva/trikrát do týždňa. V súčasnom stave nie som schopný viac pracovať.
@anonym_autor Mas skreslene predstavy o ID.
@maialeo Nemám skreslené predstavy, viem, že by som dostal okolo 150 - 200 €. Skôr mi ide o záruku istého príjmu, ak by som nedokázal pracovať (hospitalizácia, zhoršenie stavu, ap.), aby som mal aspoň na lieky. Teraz napr. som mal dohodnutú brigádu, ale utrpel som úraz, kvôli ktorému som bol šesť týždňov PN.
@anonym_autor ale snad nechces byt cely zivot len na ID...toto co mas mam aj ty, ani omylom lekarka nenavrhla nikdy ID, zaujimave, a teda ja som si presla pekom v zivote, z toho depresie a uzkosti..ty si mlady clovek a uz mas problem, no odvolat sa mozes ale musis tusim do 30dni, takze inac smola.
@anonym_ec9e52 Samozrejme, nedá sa byť celý život na ID. Mojej psychiatričke sa nepáči, že som často v relapse, preto s príbuznými prebrala aj možnosť, že by som mal opatrovníka. Tomuto sa určite chcem vyhnúť, lebo som videl v nemocnici, aké mali ľudia stavy, keď boli v ťažkej depresii. Určite by som chcel popri ID vyštudovať druhú školu, pravdepodobne s ekonomickým zameraním, a potom sa uplatniť niekde v tejto oblasti.
@anonym_autor s historiou este mozes robit v muzeu
@euka210 Môžem, ale súčasná situácia humanitným vedám nepraje. Skôr je trend prepúšťať pracovníkov (viem to na základe veľkého múzea, ktoré je u nás v okrese). Reálne si viem predstaviť pôsobenie v knižnici, na nejakej pozícii, kde by som nebol v kontakte s ľuďmi.
@anonym_cf7437 pokial nepojde o Id z mladosti, tak z tej sumy Id sam nevyzije, nemysli si, ze Id je 1000e a svet gombicka. Je to almuzna.
@euka210 Ako som to počítal, ak by mi schválili ID z mladosti, mal by som len okolo 170€, z čoho sa určite nedá vyžiť. Chcem len mať nejaký základ, aby, v prípade zhoršenia stavu, som si mohol dovoliť kúpiť si jedlo a lieky (mal som situácie, kedy som si nemohol kúpiť jedlo a nechcem to zažiť znova). A určite neležím celé dni doma, zalezený za TV, alebo za počítačom. Aj keď mi bolo zle, vypil som energeťák a musel som robiť na hospodárstve. Teraz je to ťažšie, lebo beriem silné lieky, ale, v rámci možností, musím na hospodárstve pracovať niekoľko hodín každý deň (minimálne akváriám venujem dve hodiny, a ovce, kozy, sliepky si sami nevyčistia výbehy, resp. kuríny).
@anonym_ec9e52 ľudia sú proste špekulanti. Aj s diagnozami.
@anonym_cf7437 Práve kvôli takým ľuďom ako vy, som tam, kde som. Neustála kritika, ponižovanie, vysmievanie sa, aký mám vzhľad, správanie sa voči mne, ako by som bol mentálne pozadu. Keď potrebujete podporu, zrazu tu už nie sú a skritizujú ma, že som nechodil na katedrovice a málo som sa ukazoval na fakulte. Keby mi to nenavrhla psychiatrička a psychologička, v živote by som to neriešil. Naozaj lepšie by bolo, keby som vôbec nežil, a tak nemusel riešiť ID. Len, žiaľ, zatiaľ som slabý a nrdokázal som to ukončiť.
Určite by som radšej študoval denné PhD., alebo bol zamestnaný v pamäťovej inštitúcii, ako riešil ID. Žiť čisto len na ID sa nedá, ako som písal vyššie, podľa psychologičiek z PAS-centra by som nedokázal pracovať na TPP, ale odporúčali mi pracovať v chránenej dielni, prípadne v štátom podporovanom zamestaní. Ako tam môžem pracovať, ak nebudem mať priznaný ID alebo ŤZP? Sú špekulanti ľudia, ktorých som stretol počas hospitalizácií? Určite by každý chcel stráviť niekoľko týždňov v psychiatrickej nemocnici, kde len raz - dvakrát do týždňa sa dostane na čerstvý vzduch, nemôže sa venovať výskumu, ošetrovatelia by si z neho robili srandu, že má problém absolvovať odber krvi a smiali sa mu, že má tenké ruky?
ved si dostal ID od 08/25 voci comu sa chces odvolavat, diagnozu si nemal stanovenu pred 18 nastkou uz to ze ti to dali rok spatne je uplne super a nezvycajne
pri odvolani to mozu cele prehodnotit, cele to vyznieva akokeby ti ID vobec nepriznali.
ved si dostal ID od 08/25 voci comu sa chces odvolavat, diagnozu si nemal stanovenu pred 18 nastkou uz to ze ti to dali rok spatne je uplne super a nezvycajne
pri odvolani to mozu cele prehodnotit, cele to vyznieva akokeby ti ID vobec nepriznali.
@anonym_cfe8d0 Je to bezpredmetné, lebo tak či tak si budem musieť doplatiť čas, kedy som nepracoval, ak mi neschválili od 06/2025. Pri výške ID do 200 € si doplácať 4 400€ je nemožné, ak nie som milionár. Aby tu nedošlo k nedorozumeniu, že som lenivý, príživník, ap., dva roky som robil osobnú asistenciu, kde za mňa štát neplatil odvody a cez leto v posledných štyroch rokoch som nebrigádoval, lebo som pomáhal pri stavaní domu a výbehov pre zvieratá.
a kolko mas vlastne rokov ? Ved praveze doplatit sa ti oplati, priznali ti plny ID ? na doplatenie si pozicaj od rodiny a co ti daju jednorazovo resp spatne tak vratis predsa
Takto nemas nic
a kolko mas vlastne rokov ? Ved praveze doplatit sa ti oplati, priznali ti plny ID ? na doplatenie si pozicaj od rodiny a co ti daju jednorazovo resp spatne tak vratis predsa
Takto nemas nic
@anonym_cfe8d0 To je to, že teraz mám 26 rokov a štúdium som ukončil v júni 2025 a odvtedy som chcel mať ID, aby som nemusel doplácať. U mňa je to komplikované, lebo depresie a úzkosti sú spôsobené PAS (nejde o môj výmysel, tak je to uvedené v správe z psychologického vyšetrenia z 04/2026). Z ID, ktorý by mi jednorázovo doplatili, by som nevedel vrátiť ani polovicu. Priznali mi 45 %, ale osobne si neviem predstaviť, že by mi niekto z rodiny požičal, keďže väčšina rodiny žije na hranici generačnej chudoby. Na druhej strane, za skúšku nič nedám a ďakujem za radu.

@anonym_autor pises: Mal som naplánované, že z ID, ktorí by mi doplatili, by som si zariadil veľké akváriá, financoval by som si opravu zubného kazu v narkóze, vyplatil by som dlžoby a investoval do výskumu.
Za mňa si len spekulant. Zistil si si, žeby si sa vedel dostať k.nejakym peniazom, tak vymýšľas. Aké máš dlhý? V tvojom veku? A poteším ta, s tvojimi diagnózami ti zuby opravia zadarmo v narkóze v štátnej nemocnici, absolutnevsi nemusis platit súkromného. Do akého výskumu by si prosím ta investoval? Este si založ zbierky na doniu a podobných platformách, kde špekulanti tvojho typu zobraju peniaze od naivných ludi.
@anonym_cf7437 Ďakujem za odpoveď, ak si myslíš, že som špekulant, tak ľutujem, že to tak vyznelo. Po prvé, ako som si zisťoval, pri úprave chrupu by mi poisťovňa preplatila len narkózu. Ak máš konktétne tipy, kde mi preplatia všetko, napíš mi. Po druhé, mama mi povedala, že jej musím vyplatiť peniaze za jedno vyšetrenie, ktoré bolo drahé. Investovať do výskumu znamená, že mám tri témy, ktoré chcem spracovať do formy monografie. Asi si si nevšimol jednu z predchádzajúcich správ, že už teraz pracujem na veľkom hospodárstve a chcem vyštudovať druhú VŠ, aby som mohol robiť editora, len musím byť v lepšom stave.