icon

Odvolanie sa voči neuznanej PN

bori196
24. júl 2025

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť, či ste nemali niekto podobnú skúsenosť. Aktuálne som na PN ako SZČO od 10.6. avšak dnes mi prišiel list zo sociálnej poisťovne, že nemám nárok na nemocenské dávky kvôli nesprávnej sume odvodov. Samozrejme som si toho nebola vôbec vedomá, ale zistila som, že mám nesprávne nastavený trvalý prikaz. Je možné odvolať sa, ale v liste sa píše, že PN nebude uznaná ak v čase jej začiatku neboli tieto sumy správne uhradené, teda ak som aj naďalej na PN, je to úplne zbytočné ak správne rozumiem a nemocenské mi nebudú vyplatené. Taktiež mi ale nebol zaslaný žiaden výpočet nedoplatku, ktorý by som mala uhradiť. Je prosím nejak možné získať tieto nemocenské dávky, ak doplatím požadovany nedoplatok? Naozaj som netušila, že takýto problém môže nastať a zrejme by som to ani nezistila, až dakedy neskôr s penálmi...aktuálne po operácii nemám moc možnosť behať po úradoch. Neviem či je lepšie zavolať alebo ísť osobne, no rada by som bola vopred pripravená. Vopred ďakujem za pomoc.

gabika99
24. júl 2025

Nemá význam sa odvolávať. Doplat si poistné, ak zavoláš a povieš, ze nevieš prísť osobne kvôli zdravotnému stavu, povedia ti koľko máš nedoplatok. Ukončí túto PN. Daj si pár dní pauzu a daj si znivu novú PN. Len neviem, či tam môže byt ta ista diagnóza. Tiež by som si aj toto zistila na nemocenskom oddelení. Vždy, ked máš PN je potrebné si overiť, či ku dnu vzniku PN máš v poriadku poistné.

bori196
autor
24. júl 2025
@gabika99

Nemá význam sa odvolávať. Doplat si poistné, ak zavoláš a povieš, ze nevieš prísť osobne kvôli zdravotnému stavu, povedia ti koľko máš nedoplatok. Ukončí túto PN. Daj si pár dní pauzu a daj si znivu novú PN. Len neviem, či tam môže byt ta ista diagnóza. Tiež by som si aj toto zistila na nemocenskom oddelení. Vždy, ked máš PN je potrebné si overiť, či ku dnu vzniku PN máš v poriadku poistné.

@gabika99 Ďakujem pekne, skúsim sa informovať o novej PN. Mne by ani vo sne nenapadlo, že mám nejaký nedoplatok, vždy si všetko zodpovedne platím, ale stalo sa...len ma mrzí že roky platím a keď raz idem využiť PN tak kvôli takejto chybe o ňu prídem.

zalka
24. júl 2025
@bori196

@gabika99 Ďakujem pekne, skúsim sa informovať o novej PN. Mne by ani vo sne nenapadlo, že mám nejaký nedoplatok, vždy si všetko zodpovedne platím, ale stalo sa...len ma mrzí že roky platím a keď raz idem využiť PN tak kvôli takejto chybe o ňu prídem.

@bori196 toto sa stalo kolegovi bývalému... Ako szco mal zlu sumu odvodov... Nedostal PN ale nemusel platiť odvody... PN dostal len z dohody..
Ako ti radili ukončiť PN doplatiť a ísť na novú ale s inou diagnózou.

anonym_bd9356
24. júl 2025

@bori196 nehnevaj sa, ak mas dovod byt na PN tak si na PN, co znamena byt zbytocne na PN? akoze nechapem? to znamena ze tebe nic nie je?
ano toto mi neberie - keď raz idem využiť PN tak kvôli takejto chybe o ňu prídem.
asi si len zle formulovala ze? ci tu v tomto state sa PN planuje?

anonym_585227
24. júl 2025
@anonym_bd9356

@bori196 nehnevaj sa, ak mas dovod byt na PN tak si na PN, co znamena byt zbytocne na PN? akoze nechapem? to znamena ze tebe nic nie je?
ano toto mi neberie - keď raz idem využiť PN tak kvôli takejto chybe o ňu prídem.

@anonym_bd9356 ano da sa PN aj naplanovať napr ak ides na operaciu .. Ja som tak vedela že 02/23 pojdem na operaciu, tak som normalne pracovala do konca januara potom šla na pn. .

bori196
autor
24. júl 2025
@anonym_bd9356

@anonym_bd9356 Myslela som to tak, že zbytočne musím riešiť lekára kvôli papierovačkám ak mi ju neuznali...a áno PN bola plánovaná kvôli operácií a prvýkrát za celé roky som šla na PN, čiže nie, nie som žiaden špekulant..

anonym_bd9356
24. júl 2025
@bori196

@anonym_bd9356 Myslela som to tak, že zbytočne musím riešiť lekára kvôli papierovačkám ak mi ju neuznali...a áno PN bola plánovaná kvôli operácií a prvýkrát za celé roky som šla na PN, čiže nie, nie som žiaden špekulant..

@bori196 ale ked si PN nemas potom dako ''kratene odvody"' vies ako to myslim?

bori196
autor
24. júl 2025
@anonym_bd9356

@bori196 ale ked si PN nemas potom dako ''kratene odvody"' vies ako to myslim?

@anonym_bd9356 Áno rozumiem, ale nemám s tým skúsenosti, tak som to si zle pochopila. Myslela som že mi nielen neuznajú pn, ale musím platiť aj odvody.

tiika
24. júl 2025
@bori196

@anonym_bd9356 Áno rozumiem, ale nemám s tým skúsenosti, tak som to si zle pochopila. Myslela som že mi nielen neuznajú pn, ale musím platiť aj odvody.

@anonym_bd9356 byt zbytocne na PN môže znamenať aj to, že je SZCO a nepotrebuje ospravedlnenie pre neprítomnosť v práci

@bori196 Myslím, že ak si PN odvody si neplatíš za cely mesiac, to platilo kedysi, ako to je teraz neviem. Tiež by mohol byt rozdiel byt na platenej s neplatenej PN.

ibrunova
24. júl 2025
@bori196

@bori196 môj známy mal nedoplatok asi 0,20€ za pol roka, neuvedomil si, že mal platiť viac, ale platby odchádzali, nikdy predtým nemal nedoplatok. PN mu neschválili, odvolanie zamietli.

bori196
autor
24. júl 2025
@ibrunova

@bori196 môj známy mal nedoplatok asi 0,20€ za pol roka, neuvedomil si, že mal platiť viac, ale platby odchádzali, nikdy predtým nemal nedoplatok. PN mu neschválili, odvolanie zamietli.

@ibrunova Tak to ste ma nepotešili, znie to úplne ako môj prípad..ale ďakujem krásne

anonym_f418fb
24. júl 2025
@bori196

@ibrunova Tak to ste ma nepotešili, znie to úplne ako môj prípad..ale ďakujem krásne

@bori196 kedysi sa riesila ziadost o odstranenie tvrdosti zakona. Skus, popis situaciu, aj ked v dnesnej dobe sa da vsetko velmi lahko zistit a dohladat.

mogaa
25. júl 2025
@bori196

@bori196 podmienky sú postavené jasne, v čase začatia PN nesmieš mať ako SZČO žiadny nedoplatok a ani meškanie viac ako 5dní.....takže ukončiť PN a po pár dňoch ísť na novú PN, predtým sa však informuj na pobočke na presnú sumu nedoplatku a ten uhraď , rovnako sa informuj či nebude problém pri ďaľšej PN že tam boli nedoplatky...

tiika
25. júl 2025
@ibrunova

@ibrunova nie je tam teraz aj nejaký limit do koľko nemôže byt ten nedoplatok? Alebo si to s niečim pletiem..