Odvolanie sa voči pokute

angela099
24. máj 2023

Ahojte ako mám postupovať, ak sa chcem odvolať voči pokute, ktorá mi bola udelená kvôli tomu, že som nemala povinne zmluvné poistenie auta. Prostredníctvom odvolania by som to chcela vybaviť tak, aby som danú pokutu zaplatila na mesačné splátky, avšak vôbec netuším aký je postup, keďže som tieto veci nikdy predtým neriešila.

melanta
24. máj 2023

@angela099 normálne vlastnými slovami. Týmto sa odvolávam voči bla bla bla. Treba napísať dôvod, prečo sa chceš odvolať, čiže máš relevantný dôvod na to, že si nemala PZP? Žiadny ma totiž nenapadá. Ak chceš žiadať o platbu pokuty v splátkach, napíš konkrétny návrh. Ak ide o naozaj vysokú pokutu, tak je možné, že ti vyjdú v ústrety. Ak ide o pokutu 100-200 eur, nemyslím si, že umožnia platbu v splátkach. Na toto neexistuje žiada predloha, čiže všetko píš svojimi slovami a hlavne aby bolo jasné čo a ako žiadaš.

anjelicek26
24. máj 2023

Ale ty sa neodvolavas, chces len splatkovy kalendar... tak to tak aj pomenuj - ziadost o splatkovy kalendar k danej pokute - vzhladom na aktualne zlu rodinnu situaciu by som chcela poziadat o rozdelenie sumy xy na 3/6 splatok po xx €... treba napisat priamo tej osobe/uradu, ktora tu pokutu vystavila, v drvivej vacsine pripadov sa bude dat dohodnut. Predloha na toto neexistuje.

lilyianka
24. máj 2023

@angela099 z akého dôvodu sa chceš odvolávať voči pokute za to,že si nemala PZP? Veď ti bola udelená právom.
Skôr som pochopila,že sa chceš dohodnúť na splátkach,aby si nemusela zaplatiť pokutu na 1 raz,nie?
Ze som taká zvedavá,koľko to bolo?

anjelicek26
24. máj 2023
lilyianka
24. máj 2023

@anjelicek26 čože?? Fuha.

martinq54
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cairka
24. máj 2023

@martinq54 , aká nezákonná pokuta, keď nemá PZP. A to ešte dúfam, že na to prišli tak, že niekomu oškrela auto a zdrhla z miesta nehody....

melanta
24. máj 2023

@martinq54 nemať PZP je absolútne zákonná pokuta. A čo sa týka tvojho priestupku, urobila som priestupok "rýchlosť" v okrese Komárno a riešila som to v Bratislave. Úplne normálne a úplne normálne aj písomne. Neexistuje nič také, že písomne sa nedá.

sednaja
24. máj 2023

@angela099 To, čo potrebuješ ty, nie je odvolanie sa voči pokute, ale žiadosť o splátkový kalendár. Splátkový kalendár je však schvaľovaný len v prípade, ak žiadateľ naň spĺňa podmienky (napr. je bez príjmu). Odporúčam zavolať na príslušný okresný úrad, z ktorého Ti prišla pokuta a informovať sa na postupe. Splátkový kalendár sa totiž nezvykne žiadať priamo na úrade odkiaľ Ti prišla pokuta. V tomto prípade to bude pravdepodobne Správa pokút Trnava. V prípade, že budeš posielať písomnú žiadosť, uveď na seba telefónne číslo.

weggie
24. máj 2023

Nemať PZP ? Veď autorka ani nepíše ako jej na to prišli. Vy ste nikdy na nič nezabudli ?!

@melanta
@cairka
@lilyianka

deti95060810
24. máj 2023

@weggie zabudnúť zaplatiť PZP? nie, to sa mi ešte nikdy nestalo...a za chyby sa platí - niekedy aj dosť vysokou pokutou....😉

melanta
24. máj 2023

@weggie nie, poistenie som zaplatiť nikdy nezabudla. Inak každá poisťovňa klienta predsa informuje o tom, že má uhradiť platbu na ďalší rok. Písomne, pošle šek alebo mailom. A keby aj nie, PZP je povinné a zabudnúť nie je relevantný dôvod nemať ho. Je to proste zákon a je na zodpovednosti každého, akým spôsobom si zabezpečí, aby na to nezabudol.

dilino
24. máj 2023

PZP je povinné zmluvne poistenie to znamena pre slovo povinné to musi mať každý.

lilope
24. máj 2023

@martinq54 ak si bol nameraný, pretože si prekročil maximálnu povolenú rýchlosť, tak pokuta nemohla byť nezákonná a ak si si bol istý, že si ju neprekročil, mal si sa voči nej odvolať. Písomne, samozrejme, nie ústne. Odvolávať sa ústne štátnej organizácii ani nie je možné. Vždy všetko musí ísť písomne, to kde si videl ústne odvolanie??? To akože podľa teba žijeme v dobe, kedy sa zmluvy dojednávajú na základe ústneho podania? Akože na moju česť či prísahou, či ako Winnetou? 🤣

sili82
24. máj 2023

Aká vysoká pokuta ti bola udelená? Napíš žiadosť o splátkový kalendár, že ju napríklad chceš splácať pol roka. Uvidíš, čo ti napíšu.

melanta
24. máj 2023

@lilope tak ale pozor, Winnetou je iný pán, jeho slovo platilo. 😉

sheila121
24. máj 2023

@angela099 ufff tak to si si dala. Pokuta je v prípade neuzatvoreneho PZP 3320 eur.

oli18
24. máj 2023

@martinq54 asi nezakonna ta pokuta nebola, ak ta namerali. Ci islo o zachranu zivota?

lilope
24. máj 2023

@melanta 🤣 veď to, ešte tak jemu by som dôverovala, inak už nikomu. 🙈
Mal asi na mysli podanie vysvetlenia na oddelení (osobne, tiež nie ústne ako uvádza, ale písomne) ale to je niečo celkom iné ako odvolanie sa voči rozhodnutiu k pokute, kde osobná účasť nie je absolútne nutná keďže sa posiela písomné odvolanie s odôvodnením. Keby som ja bola v práve, tak sa proste odvolám a nevypisujem tu nezmysly z vlastnej frustrácie z pokuty.

weggie
24. máj 2023

@melanta Tak ti gratulujem, si neomylná žena, ktorá nikdy nezabudla.

weggie
24. máj 2023

@deti95060810 Tu je otázne, či a za akých okolností zabudla. Nabúrala bez PZP? Pokuta bude to najmenej. Zastavili a zistili, Že nemá PZP? Ó, zrútil sa svet?
Spolu s @melanta ste asi nikdy nezažili stav, keď nastali životné okolnosti a niečo sa jednoducho neuhradilo.

weggie
24. máj 2023

@lilope Uvedom si, ze to čo SMER prijal je čistá policajná šikana, čo sa radarov týka, zásadne ich umiestnili tam, kde je bezpečné jazdiť plynulo a bezpečne aj viac, ako úradník uzná za vhodné. A pritom, úseky kde by radar naozaj pomohol (mobilný), tam sa veselo jazdí na toho Winnetoua.

weggie
24. máj 2023

Mimochodom, Výška pokuty za nezaplatenie PZP sa môže sa vyšplhať až do výšky 3 320 €. Okresný úrad, ktorý je poverený konaním o uložení pokuty, pri jej stanovení prihliada na závažnosť porušenia povinnosti a dĺžku trvania protiprávneho stavu.
1, až do výšky 3 320 €.
2, prihliada na závažnosť porušenia povinnosti
3, a dĺžku trvania protiprávneho stavu.

angela099
autor
24. máj 2023

@cairka ach tieto dohady😃samozrejme úplne bežne oškriem za deň aj 5 áut a ujdem z miesta nehody ty kokso🤣 ja som sa len pýtala na to, ako mám postupovať keď to chcem riešiť splátkovým kalendárom akurát som použila nesprávne slovo že odvolať a nie na názor čo, ako, prečo som robila a podobné fabulácie..