OP alebo pas pre dvojročného
Ahojte maminy, na bežné cestovanie po EU vybavujete deťom OP alebo pas? Pýtam sa kvôli 2-ročnému synovi. Nechystáme sa do žiadnej exotiky, navštevujeme väčšinou niektoré okolité štáty, prípadne Chorvátsko a Grécko. OP mi príde praktickejší tým,že sa dá dať napr.do mojej peňaženky,lebo je to iba kartička. 🤷♀️
ja som niekde zachytila, ze detom do 15 rokov sa da OP vybavit len bez fotografie.
@simonah73 pokiaľ viem,vtedy by to bolo len na účely zdravotnej dokumentácie a nie ako doklad na cestovanie na úrovni pasu. Pôjdem to tento týždeň riešiť, uvidím, co mi povedia na polícii. Snáď poradia...
@kikulienkadd na cestovanie musis mat pas. Som v zahranici, a musime mat povinne platny pas pre dieta 🙂
@kittykat22 asi nebudes viac ako legislativa, ale su tam vyslovene vypisane krajiny, kam moze ist dieta aj s tymto OP.
@kittykat22 môže sa v kľude cestovať s op detským a dokonca vystavia už op s osobám dlhodobo žijúcim v zahraničí. Tiež žijem mimo...
@kittykat22 no,práve ak si prečítaš link vyššie, na konci roku 2019 nastala zmena legislatívy. Len som chcela nejaké reálne skúsenosti mamičiek,ktoré už vybavovali doklady, pre ktorý sa rozhodli.
@simonah73 @maciatkolulu @kikulienkadd napriklad v cechach je cudzinec povinny u seba mat nonstop doklad totznosti s fotkou. Takze OP u dietata je problem. Chcu vidiet aj fotku. Keby nas kontrolovali na ulici a tam fotka nebola, tak nas zoberu na stanicu, pockame si par hodin na cudzinecku policiu ktora to bude overovat. Takze OP super v legislative, ale to tu nikoho nezaujima.
@kittykat22 tak logicky ak sa moze pouzivat ako cestovny preukaz tak je jasne ze tam bude aj fotka, preto je aj platnost pri detoch do 6 rokov len dva roky a do 15 rokov 5 rokov tak isto ako pri klasickych pasoch.
@kittykat22 🙈veď to je doklad s fotkou.
@kittykat22 normalne ak ma dieta OP s fotkou tak nemaju problem v cechach som si 100% ista lebo neterka zijuca v cechach ma od minuleho roku iba OP a teraz idu dat robit aj druhej kedze jej konci pas, a policajti aj hraniciari co viem ich stopli uz viackrat a nevadilo ze ma 10-rocna iba OP.
@kikulienkadd ja osobne teraz davam robit OP lebo sa najblizsie 2 roky nikam nechystame mimo EU (ale to mame babatko takze daleke cesty lietadlom u nas nehrozia) potom ked mala trochu vyrastie a budeme uvazovat o dovolenkach pri mori tak dam radsej pas nech nas to neobmadzuje.
@kittykat22 ved slovenský op ma fotku, detský teda
@cickamon presne tak uvažujem aj ja. Len keby mi tu niekto napísal,že mal problém s op dieťaťa napr.na hraniciach,urobím mu pas. Zatiaľ som naklonená op. Asi zajtra to pôjdem riešiť.
@maciatkolulu ked sa zacalo o OP pre deti asi pred rokom ked som to zachytila prvy krat tak sa hovorilo o doklade bez foto. malo to byt kvoli cipu pre zdravotne poistovne.
Čo sa týka pobytu v AT, tam podľa mna treba pas. Vyžadujú ho na obecnom úrade pri cudzincoch, keď sa chceš zameldovat a aj na cudzineckej polícii. Na bežne cestovanie stačí OP.
@kikulienkadd akurát dnes sme boli s malou 1r, 4,5e kolok a bude mať OP s fotkou, dá sa použiť ako pás do členských štátov eú
Ahojte,tak som v piatok bola s deťmi vyriešiť tie op pre oboch - 8r a 2r. Dúfam,že sa s tým (ak sa raz rozhodneme) dostaneme do Chorvátska. Ale myslím,že ak platí pre dospelaka,bude aj pre dieťa. Podstatné je,že doklad má fotku.
@kikulienkadd ja som bola v utorok a piatok mi ho už kuriér odovzdal. Momentálne asi nikto nerieši doklady
@brigit8 ak myslíš na prechodoch, tak momentálne sa riešia doklady. Malý ma skoro sedem, od narodenia býva mimo sk a teraz nás 1x kontrolovali.
@kikulienkadd Ja som pred mesiacom vybavila OP a jednoznačne neľutujem. Najbližšie 2 roky nechystám žiadnu exotiku. Doklad normálne platí v rámci Schengenu. Je menší, nezniči sa, odolný. Nie je o čom. Ale dieťa sa musí osobné dostaviť na fotenie. Do konca budúceho roka dostane občiansky každé dieťa, aj novorodenec, no bude bez foto. Na účely prístupu k zdravotnej dokumentácii
Syn ma 4 a dcerka zachilku 2 roky a robili sme im pasy... OP nas ani nenapadli robit... Ked sa dcerka narodila tiez sme jej rovno pas urobili, chodime casto do Rakuska a kazde leto za hranice, tak bolo jasne ze rovno pasy...
@maciatkolulu nie na colnych prechodoch, ale na polícii vybavenie dokladov, dĺžka... 😎
Ak uz vydavaju OP aj pre mensie deti tak pokial sa budete pohybovat len v ramci EU OP ti bohate staci pre deti -moje maju len OP a cestuju po EU bez problemu

OP s fotkou, môj je už starší a využije aj na vlak