icon

OP alebo pas pre dvojročného

kikulienkadd
29. jún 2020

Ahojte maminy, na bežné cestovanie po EU vybavujete deťom OP alebo pas? Pýtam sa kvôli 2-ročnému synovi. Nechystáme sa do žiadnej exotiky, navštevujeme väčšinou niektoré okolité štáty, prípadne Chorvátsko a Grécko. OP mi príde praktickejší tým,že sa dá dať napr.do mojej peňaženky,lebo je to iba kartička. 🤷‍♀️

Strana
z2
lucka_ke
29. jún 2020

OP s fotkou, môj je už starší a využije aj na vlak

nika82
Autor odpoveď zmazal
nika82
29. jún 2020

@nikpa ano uz som to nasla

simonah73
29. jún 2020

ja som niekde zachytila, ze detom do 15 rokov sa da OP vybavit len bez fotografie.

kikulienkadd
autor
29. jún 2020

@simonah73 pokiaľ viem,vtedy by to bolo len na účely zdravotnej dokumentácie a nie ako doklad na cestovanie na úrovni pasu. Pôjdem to tento týždeň riešiť, uvidím, co mi povedia na polícii. Snáď poradia...

kittykat22
29. jún 2020

@kikulienkadd na cestovanie musis mat pas. Som v zahranici, a musime mat povinne platny pas pre dieta 🙂

simonah73
30. jún 2020

@kittykat22 asi nebudes viac ako legislativa, ale su tam vyslovene vypisane krajiny, kam moze ist dieta aj s tymto OP.

maciatkolulu
30. jún 2020

@kittykat22 môže sa v kľude cestovať s op detským a dokonca vystavia už op s osobám dlhodobo žijúcim v zahraničí. Tiež žijem mimo...

kikulienkadd
autor
30. jún 2020

@kittykat22 no,práve ak si prečítaš link vyššie, na konci roku 2019 nastala zmena legislatívy. Len som chcela nejaké reálne skúsenosti mamičiek,ktoré už vybavovali doklady, pre ktorý sa rozhodli.

kittykat22
30. jún 2020

@simonah73 @maciatkolulu @kikulienkadd napriklad v cechach je cudzinec povinny u seba mat nonstop doklad totznosti s fotkou. Takze OP u dietata je problem. Chcu vidiet aj fotku. Keby nas kontrolovali na ulici a tam fotka nebola, tak nas zoberu na stanicu, pockame si par hodin na cudzinecku policiu ktora to bude overovat. Takze OP super v legislative, ale to tu nikoho nezaujima.

simonah73
30. jún 2020

@kittykat22 tak logicky ak sa moze pouzivat ako cestovny preukaz tak je jasne ze tam bude aj fotka, preto je aj platnost pri detoch do 6 rokov len dva roky a do 15 rokov 5 rokov tak isto ako pri klasickych pasoch.

dzina007
30. jún 2020

@lucka_ke na vlak moze vyuzivat OP? lebo nam stale scanuju QR kod z preukazu zeleznicneho ak chceme pre syna listok zadarmo

lucka_ke
30. jún 2020

OPpre dieťa mladšie ako 15 rokov sa už robí aj s fotkou, jeden taký mám čerstvo u seba, je to novinka myslím z minulého roka ak sa nemýlim
@dzina007 neviem ešte sme neskúšali, ale takú som mala info, že bude platiť aj na vlak, uvidíme

kikulienkadd
autor
Autor odpoveď zmazal
kikulienkadd
autor
30. jún 2020

@kittykat22 🙈veď to je doklad s fotkou.

cickamon
30. jún 2020

@kittykat22 normalne ak ma dieta OP s fotkou tak nemaju problem v cechach som si 100% ista lebo neterka zijuca v cechach ma od minuleho roku iba OP a teraz idu dat robit aj druhej kedze jej konci pas, a policajti aj hraniciari co viem ich stopli uz viackrat a nevadilo ze ma 10-rocna iba OP.

@kikulienkadd ja osobne teraz davam robit OP lebo sa najblizsie 2 roky nikam nechystame mimo EU (ale to mame babatko takze daleke cesty lietadlom u nas nehrozia) potom ked mala trochu vyrastie a budeme uvazovat o dovolenkach pri mori tak dam radsej pas nech nas to neobmadzuje.

maciatkolulu
30. jún 2020

@kittykat22 ved slovenský op ma fotku, detský teda

kikulienkadd
autor
30. jún 2020

@cickamon presne tak uvažujem aj ja. Len keby mi tu niekto napísal,že mal problém s op dieťaťa napr.na hraniciach,urobím mu pas. Zatiaľ som naklonená op. Asi zajtra to pôjdem riešiť.

simonah73
30. jún 2020

@maciatkolulu ked sa zacalo o OP pre deti asi pred rokom ked som to zachytila prvy krat tak sa hovorilo o doklade bez foto. malo to byt kvoli cipu pre zdravotne poistovne.

tramtada31
30. jún 2020

Čo sa týka pobytu v AT, tam podľa mna treba pas. Vyžadujú ho na obecnom úrade pri cudzincoch, keď sa chceš zameldovat a aj na cudzineckej polícii. Na bežne cestovanie stačí OP.

brigit8
30. jún 2020

@kikulienkadd akurát dnes sme boli s malou 1r, 4,5e kolok a bude mať OP s fotkou, dá sa použiť ako pás do členských štátov eú

kikulienkadd
autor
5. júl 2020

Ahojte,tak som v piatok bola s deťmi vyriešiť tie op pre oboch - 8r a 2r. Dúfam,že sa s tým (ak sa raz rozhodneme) dostaneme do Chorvátska. Ale myslím,že ak platí pre dospelaka,bude aj pre dieťa. Podstatné je,že doklad má fotku.

brigit8
5. júl 2020

@kikulienkadd ja som bola v utorok a piatok mi ho už kuriér odovzdal. Momentálne asi nikto nerieši doklady

maciatkolulu
5. júl 2020

@brigit8 ak myslíš na prechodoch, tak momentálne sa riešia doklady. Malý ma skoro sedem, od narodenia býva mimo sk a teraz nás 1x kontrolovali.

basska_b
5. júl 2020

@kikulienkadd Ja som pred mesiacom vybavila OP a jednoznačne neľutujem. Najbližšie 2 roky nechystám žiadnu exotiku. Doklad normálne platí v rámci Schengenu. Je menší, nezniči sa, odolný. Nie je o čom. Ale dieťa sa musí osobné dostaviť na fotenie. Do konca budúceho roka dostane občiansky každé dieťa, aj novorodenec, no bude bez foto. Na účely prístupu k zdravotnej dokumentácii

tatiana1329
5. júl 2020

Syn ma 4 a dcerka zachilku 2 roky a robili sme im pasy... OP nas ani nenapadli robit... Ked sa dcerka narodila tiez sme jej rovno pas urobili, chodime casto do Rakuska a kazde leto za hranice, tak bolo jasne ze rovno pasy...

brigit8
5. júl 2020

@maciatkolulu nie na colnych prechodoch, ale na polícii vybavenie dokladov, dĺžka... 😎

prasiatko30
5. júl 2020

Ak uz vydavaju OP aj pre mensie deti tak pokial sa budete pohybovat len v ramci EU OP ti bohate staci pre deti -moje maju len OP a cestuju po EU bez problemu

Strana
z2