Potrebuje dieťa pas do Chorvátska?

siusinocka
3. júl 2012

potrebuje dieťa pas do chorvátska ked je zapísané v mojom pase? nevrátia ma z hraníc? chorvátsko ma výnimku do 31.8... čo s tým?

elise
3. júl 2012

treba dať dieťaťu urobiť pas lebo prechádzate bud cez rakusko alebo madarsko. u nás robia normálne pasy nezrýchlene do týždna.

domeli
3. júl 2012

zavolaj rovno na políciu - od nich by mala byť odpoveď najistejšia

brisilda
3. júl 2012

ja by som to neriskovala a pre istou dala detom urobit vlastny pas 😉 ved 8 € neni az tak vela

masinka
3. júl 2012

@siusinocka ak som to spravne pochopila z tvojho uvodneho prispevku, tak maju vynimku ze uznavaju zapis v pase do 31.8 ? v tom pripade by to malo byt ok... ak nenatrafis na nejakeho prilis iniciativneho colnika alebo policajta....
my ideme do Talianska, tam zapis neuznavaju, tak sme malej davali minuly utorok pas robit a uz vcera mi dosla sms, ze je hotovy (takze to trvalo 6 dni) . Rakusaci by zapis v pase podla info co manzel vygooglil mali uznavat.

@domeli ale volat musi na Chorvatsku policiu 😉 odpovede mamiciek z konika ktore tam v najblizsej dobe pocestuju budu zrejme aspon v tomto pripade spolahlivejsie ako odpovede slovenskych policajtov 😉 (nam pred dvoma mesiacmi malu v pohode do pasu zapisali s tym, ze netreba vlastny a bude to platit kym moj pas neskonci alebo nebude mat 5 rokov a teraz mi to je na dve veci)

danulik
3. júl 2012

Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky odporúča rodičom, ktorí plánujú po 26. júni 2012 cestovať spolu so svojimi deťmi mimo územia Slovenskej republiky, aby požiadali o vydanie vlastných cestovných pasov pre deti.

Dňom 26. júna 2012 totiž vstupuje do platnosti nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES), ktoré členským štátom ukladá povinnosť vydávať cestovné pasy už iba ako individuálne cestovné doklady. Táto európska právna úprava bude mať prednosť pred úpravou v slovenskom zákone o cestovných dokladoch, ktorý zatiaľ umožňuje vykonávať zápisy detí do cestovných pasov rodičov. V praxi to znamená, že zastupiteľské úrady Slovenskej republiky v zahraničí a príslušné útvary Policajného zboru v Slovenskej republike už od 26. júna 2012 nebudú vykonávať zápisy detí mladších ako 5 rokov do cestovného pasu rodiča.

Slovenská republika a niektoré ďalšie členské štáty Európskej únie zastávajú názor, že na základe zápisu dieťaťa do cestovného pasu rodiča vykonaného do 25. júna 2012, bude môcť takéto dieťa cestovať mimo územia Slovenska bez vlastného cestovného dokladu, ak cestuje s rodičom, v ktorého cestovnom doklade je zapísané. Slovensko však má už v súčasnosti viaceré signály o tom, že niektoré iné členské štáty schengenského priestoru majú v úmysle od 26. júna 2012 neuznávať zápisy detí v cestovnom doklade rodiča - čiže budú striktne vyžadovať, aby bolo každé dieťa, bez ohľadu na vek, držiteľom vlastného cestovného pasu. Slovenskí občania sa tak môžu stretnúť so závažnými problémami najmä pri prekračovaní vonkajších schengenských hraníc v niektorých iných členských štátoch, ak nebudú mať aj ich deti mladšie ako 5 rokov vlastné cestovné doklady.

Zdroj: www.mzv.sk

Špeciálne info pre Chorvátsko (Publikované dňa: 28.05.2012)

Vážení klienti,

nižšie uvádzame informáciu ohľadne cestovných dokladov pre deti do 5 rokov pri ceste do Chorvátska tak ako sme ju obdržali z Veľvyslanectva Chorvátskej republiky v Bratislave:

Chorvátska republika uznáva slovenské cestovné doklady, ktoré sú platné podľa slovenských zákonov, čo znamená, že deti, slovenskí občania vo veku do 5 rokov do Chorvátska môžu cestovať s vlastným cestovným pasom alebo so zápisom v platnom pase rodiča s podmienkou, že rodič, v pase ktorého je dieťa zapísané cestuje s dieťaťom. Občania Slovenskej republiky ako aj všetci občania krajín EÚ môžu na cestu do Chorvátska využiť aj platný občiansky preukaz.

Zdroj: Veľvyslanectvo Chorvátskej republiky v Bratislave

kkl82
3. júl 2012

ano, pas do chorvatska potrebujes, ale nie kvoli chorvatsku, ale kvoli tomu, ze budes urcite cestovat cez rakusko alebo madarsko a slovinsko. ak by ste isli letecky, staci, ak by si mala dieta zapisane vo svojom pase.

keiko33
3. júl 2012

Ja mam starsie deti zapisane v pase a ked som bola dat urobit pas najmladsej, som sa pytala ci staci zapis a ta pani na policii povedala, ze by neriskovala bez pasu, ze nevie ako sa ktora krajina zachova a na aku kontrolu natrafis, pretom som dala urobit pas aj starsim detom, ved 8 eur neje az tak vela a plati to na dva roky. Nechces predsa zaciatok dovolenky stravit na policii pre kontrolu, ze ci su to naozaj tvoje deti. 😖

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hradnapani
3. júl 2012

na viacerych strankach som za posledne dni citala (napriklad tu http://www.teraz.sk/slovensko/pozor-oddnes-musi...) ze Rakusko, Slovinsko, Chorvatsko a ani Madarsko nevyzaduju vlastny pas dietata, staci zapisane v pase rodica.

petrake
3. júl 2012

znama predvcerom zaplatila v madarsku 200€ za to, ze mala nemala svoj pas :((( nestacilo, ze ju ma zapisanu v pase este pred 25.6. :((( neriskovala by som uz nikde

lentilka29
3. júl 2012

no my sa koncom jula chystame do madarska na kupko...a dala som prave dnes malej spravit pas...pre pripad....do chorvatska pas musis mat.

palomka
3. júl 2012

urcite daj urobit pas a mas pokoj a nemusis sa stresovat. do 5 rokov stoji 8€ a za tyzden ho mas hotovy a ides na dovcu bez starosti 😉

cicimon
3. júl 2012

kedze tie vynimky platia do konca leta tak aj tak velmi nie je nad cim rozmyslat, pas treba spravit v dohladnej dobe tak ci tak

pingu1
3. júl 2012

my sme dali malej urobit pas, lebo chodime aj do ciech

tatiana1985
3. júl 2012

nie je lepsie dat urobit pas a mat SVäTY POKOJ??? 😒 😒 🙂 🙂
namiesto tych dohadov ked jedna mamicka povie ze do Chorv.pas netreba a druha ze urcite treba? 😖 😖 🙂

sonka1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzana581
3. júl 2012

http://www.webnoviny.sk/slovensko/od-utorka-mus... ... chorvátsko (okrem iných krajín...) bude zatial akceptovať dieťa do 5 rokov, zapísané do pasu rodiča....

nelicefo
5. júl 2012

načo riskovať?????? dám spraviť pas a hotovo... 😉 😉 😉

lenocka84
5. júl 2012

my sme tiez robili pas, pre istotu, rakusania ani madari neakceptuju zapis dietatka v pase. takze jednoznacne pas

@sonka1 to sa treba pytat na policii, ale pas musis mat ☹

stanislavao
5. júl 2012

kazde dieta, aj novorodenec musim mat vlastny pas.

radlinka
5. júl 2012

JASNE ze vahas...kazde dieta potrebuje PAS...AKO CHCES CESTOVAT CEZ MADARSKO ? ...uz sa neda zapisat do rodicovskeho od polovice juna. 😉

tetapetra
5. júl 2012

@sonka1 my sme boli ako 4 tyzdnovi. Vydavali sme vsetci zvlastne zvuky a podarilo sa 😉 , sice na sekundu, ale predsa

renatka737
5. júl 2012

musi mat🙂

sissy27
5. júl 2012

čo je toto stále za otázky?? ideš ty bez OP niekam? pas je jediný identifikačný doklad tvojho dieťaťa, a síce pekné, že chorváti dali výnimku, ale rakúsko ani maďarsko z mapy nevymažeš...
@sonka 1 - kto chce hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody... nie si jediná s tak malým bábom,ktorá dala robiť pas, skús drobca uštipnúť, poštekliť, každopádne určite nespí 24 hod denne, nie?

slniecko2011
5. júl 2012

Chorvátska republika uznáva slovenské cestovné doklady, ktoré sú platné podľa slovenských zákonov, čo znamená, že deti, slovenskí občania vo veku do 5 rokov do Chorvátska môžu cestovať s vlastným cestovným pasom alebo so zápisom v platnom pase rodiča s podmienkou, že rodič, v pase ktorého je dieťa zapísané cestuje s dieťaťom. Občania Slovenskej republiky ako aj všetci občania krajín EÚ môžu na cestu do Chorvátska využiť aj platný občiansky preukaz.

dudduli
5. júl 2012

od 26.6.musí mať každé dieťa vlastný pas,bez ohľadu na to či je práve narodené alebo má dva roky 🙂

dobko
19. júl 2012

Ja som sa dnes vratila s rodinou z Chorvatska. Cestovali sme autom cez Madarsko a moje dve mensie deti (menej ako 5 rocne) som mala len v mojom pase. Na hraniciach si vsetky pasy pozreli nakukli do auta a bez akychkolvek poznamok nas pustili dalej. Aj naspat to bolo v pohode. Ja som si to dopredu zitovala na ambasadach. ktore mi potvrdili ze zatial zapis deti akceptuju. A chorvatsko asi aj bude kedze napatri do EU. To je len info pre tych ktori chcu cestovat narychlo alebo jednoducho nechcu zatial detom robit vlastny pas. ja dam spravit mojej strednej ked bude mat 5 rokov.-t.j. za par mesiacov a bude to uz mat na dalsich 5 rokov.

janahri
5. aug 2012

az sa divim kolko zavadzani sa v odpovedi vie najst. MZV ma presne informacie v ktorych krajinach nerespektuju zapis dietata v pase. Ziadali si tuto odpoved od kazdej jednej krajiny. Komunikovala som s nimi osobne. Litva, Taliansko, CR... tam urcite nerespektuju len zapis dietata do 5 rokov. Ale Madarsko, RAkusko, Chorvatsko respektuju. Pokutu by som v Madarsku urcite neplatila a odvolala by som sa! zijem v Rakusku, cestujem casto do tychto krajin a urcite pokuty neplatim. Je to zavadzanie. Netreba sa nechat na tieto odpovede, ale zavolat na MZV a povedia vam konkretne.