Opatrovaná osoba zomrela

27. nov 2023

Dobrý večer.chcem sa opýtať rodinný príslušník bol opatrovateľ osoby dlhodobo... Tá osoba zomrela a on absolútne za tie roky nemá nárok na žiadnu podporu ani nič pokiaľ si nenájde prácu okrem smiešnych 60€ mesačne? Mne to príde akoby tie roky pracoval a nemá nárok na nič ?pretože tak mu to bolo na úrade práce odprezentovane...úplne ho odbili. vďaka za odpoveď

majka99999
27. nov 2023

Nema, lebo neodvadzal ani dane, ani poistenie v nezamestnanosti, je to prispevok, nie mzda. To je akoby zena z rodicaku, na ktory isla dlhodobo nezamestnana, ziadala podporu, lebo rodicak skoncil, ved ona sa predsa starala o dieta.

autor
27. nov 2023

@majka99999 ok ďakujem za vysvetlenie presne toto som potrebovala vedieť

alickapusinka
27. nov 2023

V takej situácii som bola presne tak to som mala čo popisuješ. A apelujú že nech sa postarajú dom o chorého a ak zomrie tak s človeka čo opatroval sa stane žobrák. Veru je to tak na zaplakanie bola som v takej situacii

alickapusinka
27. nov 2023

@majka99999 prosím pekné opatrovateľské sa počíta do starobného dôchodku aj štát platí poistne aj opatrovateľské. Ak človek zomrie už ak dotyčná neopatruje má nárok na základnú sociálnu dávku. Ak niekto opatruje svoje dieťa do 30 rokov tak TY píšeš že sa to nezarátava opatrovala som a zarátava sú aj postihnutý čo sa rodič stará aj 40 rokov normálne starobný dôchodok dostane ide to aj do dôchodkového. Takže prosím nesplietaj .Mame príbuznu v rodine opatruje svojho syna 44 rokov teraz išla na starobný pred 4 rokmi opatrovala ho celý čas od štátu dostavala príspevok aj dôchodok dostala normálne starobný a berie aj opatrovateľske aj syn berie ID.Toto ej normálna práca.

majka99999
27. nov 2023

@alickapusinka nevravim, ze sa nepocita na starobny dochodok (aj rodicak sa pocita), hovorim, ze to nie je ako mzda, z ktorej platis dane a poistenie v nezamestnanosti. Cize nedostanes z tohto prijmu danovy bonus na dieta napriklad (ak by bol v dostatocnej vyske prispevok), ani davku v nezamestnanosti. Neviem, ci este plati, ze je tam to, ze ten prispevok dostane aj za dalsi mesiac, hoci opatrovany uz nezije, akoze "pomoc", ze ma mesiac cas na najdenie prace.

miselin3
28. nov 2023

@majka99999 ano je to tak ale dávajú spolu hneď za 2 mesiace ,mesiac v ktorom zomrel aj ten ďalší do jednej dávky. A to je blbosť podľa mňa keď prídu razom minú sa a prácu si nenájdeš zo dňa deň.

tinkatomas
28. nov 2023

@miselin3 ja som opatrovala mamu 4 roky, tento rok 5.septrmbra zomrela...dostala som 13.9. opatrovateľský príspevok a v ďalšom mesiaci dva opatrovateľske prispevky naraz - čiže viac ako 1100 eur.

miselin3
28. nov 2023

@tinkatomas ano tak som to myslela aj ja