icon

Opatrovanie rodičov

janulienka144
22. feb 2023

Ahojte,rozmýšľam že si vybavím opatrovanie na oboch rodičov i keď nebývalé spolu....mamka má alzheimera+ demenciu plienkovana tam predpokladám mi priznajú...otec ma 84 rokov je chodiaci akurát že má strojček na srdiecku myslite že by mi schválili aj na neho? Musime mat spoločný trvalý pobyt alebo aspoň prechodný že? Rodičov by som vzala k nám...Ako často chodia kontroly a na čo si dávajú záležať? Ďakujem

petedea
28. feb 2023

@evka64 Kedze podla teba nemusi byt TZP, tak ti odporucam prestudovat si zakon c. 447/2008 Z.z. o penaznych prispevkoch na kompenzaciu tazkeho zdravotneho postihnutia, paragraf 40, ktory o OP pojednava.

Uz samotny nazov toho zakona napoveda, ze pokial ma byt akakolvek davka nachadzajuca sa v zakone schvalena a nasledne vyplacana, v prvom rade musi byt ta osoba TZP.

Neviem, ci je tak tazke pochopit, tak jednoduchu vec.

petedea
28. feb 2023

@janulienka144 Ano, kratia, ale len v pripade, ze dochodok niektoreho z rodicov je vyssi, nez dvojnasobok ziv.min., cize 469€, aj nejake drobne.

janulienka144
autor
28. feb 2023

@petedea ďakujem....nemajú vyšší určite ani jeden z nich

petedea
28. feb 2023

@janulienka144 V tom pripade sa kratenia obavat nemusis.
A aj keby im dochdky zvysili, tusim od jula sa bude zvysovat aj ziv.min.

petedea
Autor odpoveď zmazal
petedea
28. feb 2023

@janage Preukaz=status, tak jedine podla tvojho prekruteneho, mylneho vysvetlenia.

Totiz, aby niekomu mohol byt vystaveny preukaz TZP, v prvom rade, mu musi byt uznany status TZP.
A az z uznania toho statusu a nasledneho vydania rozhodnutia, vyplyva narok na preukaz a na rozne zlavy, ci davky.
A status TZP nevyplyva z preukazu, ale z rozhodnutia.
Preukaz je len dokladom toho, ze bolo vydane rozhodnutie.

Preto vzdy pisem o statuse a nie o preukaze.

Takze si v prvom rade urob poriadok v dojmoch a pojmoch a potom, ked budes chapat pojmy a nebudes si ich zamienat s dojmami, sa k niecomu vyjadruj.

evka64
28. feb 2023

@petedea svokor nie je ztp, to garantujem na 100%...

laurikalalinka
28. feb 2023

@janulienka144 no zitvotne minimum je okolo 234 eur krát rodicia plus opatrovatel,opatrovateľské na dvoch je myslím okolo 669 eur, čiže priklad: 3 x 234=702 spočítať dôchodky,ja to mam takto: 2x 234=468 cca no dôchodok je 700 čiže:700 -468=232 o toľko mi znížili opatrovateľské

petedea
28. feb 2023

@evka64 Fakt neviem, co ti mam na to povedat.
A neviem, ako moze byt niekto natolko nechapavy.
Ak na neho beries OP, tak TZP byt proste musi, pretoze je to davka vyplyvajuca zo zakona o prispevkoch na kompenzaciu zdravotneho postihnutia.
A pokial usudzujes len z toho, ze nema preukaz TZP, tak to este neznamena, ze mu status TZP nebol uznany, kedze zo zakona vyplyva, ze OP je urceny pre TZP osoby.

Potom sa niet comu cudovat, preco si ludia na nete nenajdu zakony a nenastuduju si ich, ked nie su schopni, ich pochopit a radsej si po rady chodia sem.

evka64
28. feb 2023

@petedea no esteze im ma kto poradit...

petedea
28. feb 2023

@evka64 Preco sa tu so mnou hadas?
Nech sa paci:
Zakon c.447/2008 Z.z.
o penaznych prispevkoch na kompenzaciu zdravotneho postihnutia
paragraf 40
nastuduj si to

Ten zakon hovori jasne, komu je OP urceny.
A pokial to nedokazes pochopit, je to tvoj problem, nie moj.

evka64
28. feb 2023

@petedea ja sa nehadam, len som napisala, ze aspon ma tym ludom kto radit. Ja mam napr.dceru Ztp, muera postihnutia 60% a s tymito zakonmi sme si tak akurat mohli vytriet zadok, bo na OP nebol priznany, ani na odvolanie. Takze viem o com hovoris a sa ti ospravelnujem, nanzel mi teraz vravel, ze karticku nema, ale status hej.

ninka297
Odpoveď bola odstránená
evka64
28. feb 2023

@ninka297 hlavne o posudkovom lekarovi, ktory bema ani sajnu, co obnasa diagnoza..hlavne, ze sa vie obliect, najest, umyt...

janulienka144
autor
28. feb 2023

@ninka297 prosím ťa aké diagnózy má prababka plus sa chcem opýtať v čom všetkom jej treba asistovať ...koľko rokov má? Kľudne mi napíš aj do správy

petedea
28. feb 2023

@evka64 V poriadku, nic sa nedeje.
Ja sa tu snazim ludom poradit, ako najlepsie viem a poviem im take veci, ktore im na uradoch nepovedia, lebo tam nemaju ziadny zaujem poradit im, na co vsetko maju narok a na co si maju dat pozor.

A co sa tyka toho, ze OP nebol priznany, na to zial status TZP nestaci.
Druhou podmienkou a velmi prisnou podmienkou, je 5.st.odkazanosti na opatrovanie.

evka64
28. feb 2023

@petedea vsetko viem, len je zaujimave v kazdom okrese inak, v jednom daju hned a v druhom nie a mozte sa aj na hlavu postavit...co sa tyka nasej diagnozy.

petedea
28. feb 2023

@evka64 Vies, ide o to, ze pokial ma byt OP schvaleny, okrem TZP statusu, musi ten opatrovany mat 5.st.odkazanosti a to uz ani tak nesuvisi s diagnozou, ako so schopnostou samoobsluhy.
A prave take veci, ako je schopnost sam sa obliect a umyt, by sam zvladat nemal, pretoze 5.st., je velmi vysoky stupen odkazanosti.

mirkazdenko
28. feb 2023

Tie roky opatrovania sa počítajú aj do dochodku,ci nie?

petedea
28. feb 2023

@evka64 Ze v jednom okrese hned a v inom nic.
To svedci o tom, ze to v skutocnosti ani zdaleka nezalezi len od zakona, ale aj id uradnicok a od posudkoveho.

Mojej znamej raz uplne zamietli, kvoli 4.st.odkazanosti jej otca a 30% zdrav.postihnutia jej matky.

Ked si podala ziadost druhykrat a na jej rodicoch na zamietnutie nic nenasli, tak chceli posudzovat ju, ci je schopna opatrovat, lebo ona je TZP.
Ibaze, zakon nic take, ze TZP ziadatelia o OP, sa maju posudzovat automaticky nehovori.
Ale jasne hovori, ze sa opatrovatel posudzuje, len ak su pochybnosti o schopnosti opatrovat.
A pri tom, uradnicky si boli velmi dobre vedome toho, ze znama rodicov opatruje uz roky a napriek tomu chceli posudzovat nieco, o com velmi dobre vedia, ze to roky funguje.
Proste, ked sa chce zamietnut, dovod sa vzdy najde.

evka64
28. feb 2023

@petedea ano to je pravda, ale dcera ma diabetes, ma 7 rokov, samoobsluzne cinnosti zvlada, ale menezovat diabetes nie. Je to starostlivost 24/7...ja si nemozem najst ani normalnu robotu kvoli tomu, som doma bez prijmu...takze su aj take diagnozy a posudkovy napise, vsak sa vie najest...ale to tazko, kto s tym nezije, nevie.

petedea
28. feb 2023

@evka64 To mi je naozaj velmi luto a citim s tebou.
V tom pripade ti mozem poradit len tolko, aby si zasla za odbornym lekarom, a nech ti napise dost jasny posudok, ze ten 5.st.proste splna, aby to pochopil nie len tupy posudkovy, ale aj tupe uradnicky a podaj ziadost znova a ked opat neschvalia, okrem odvolania podaj sudnu zalobu.
K tomu advokata nepotrebujes, lebo sud pojednava bez pritomnosti zucastnenych stran.

petedea
28. feb 2023

@evka64 Bolo by najlepsie, keby odborny lekar napisal aj to, co si ty napisala mne, ze sa kvoli diagnoze svojej dcery nemozes zamestnat.
Lebo ono velmi zalezi aj na tom, co a ako napisu odborni lekari.
Cudovala by si sa, na com vsetkom baziruju posudkovi.

Jednemu zamietli parkovaci preukaz kvoli tomu, ze lekar napisal, ze individualnu dopravu odporuca a nie, ze individualna doprava je nutna.
Proste nonsens.

petedea
Autor odpoveď zmazal
petedea
Autor odpoveď zmazal
petedea
1. mar 2023

@evka64 Teraz mi napadlo, co sa konkretne toho tyka, ze s tou diagnozou, ktoru ma tvoja dcera v jednom okrese schvalia a v druhom nie, by som ti poradil, aby si zalozila temu s otazkou, ci to niekomu schvalili.

Este lepsie by bolo, keby si vedela, o konkretnom pripade a argumentovala tym, uz pri podavani ziadosti a odvolavala sa na paragraf 4., zakona c.447/2008 Z.z.
A mozes sa odvolat, aj na antidiskriminacny zakon c.365/2004 Z.z, co je vlastne to iste, ako 4.paragraf.

To by bol totiz precedens, co znamena, ze ked uz niekomu schvalili, tebe odmietnut nemozu.

Totiz, ten isty zakon c.447/2008 Z.z., na zaklade ktoreho sa narok na OP posudzuje, vo svojom 4.paragrafe jasne hovori, ze kazdy ma pravo, na rovnake zaobchadzanie, co je vlastne skratena forma antidiskriminacneho zakona c.365/2004 Z.z., co inak povedane znamena, ze pokial na zaklade nejakej diagnozy napriek tomu, ze na zaklade nej 5.st. odkazanosti celkom nedosahuje, OP uz niekomu schvalili, tak mas rovnake pravo na schvalenie, aj ty, lebo v opacnom pripade, teda v pripade zamietnutia, je to diskriminacia.

evka64
1. mar 2023

@petedea dakujem ti...su ludia, ktori sa sa sudia, podali zalobu, jednej sa to taholo skoro 3 roky, odvolavala sa az na chartu prav dietata na europskom sude...ano pisudkovi lekari su tupi, cest vynimkam. Poznam mamicku z toho isteho mesta, dieta ma cukrovku, epilepsiu, chore srdce niekolkokrat operovane a aj tak zamuetli...na hlavu...clovek im tam napise vsetko a im je jedno, hlavne, ze sa vie dieta obliect a najest. Zachyt cukrovky sme mali v 2 rokoch, ani ztp preukaz so sprievofom nedali, vsak ze na co??? Aj tak chodi vsade s rodicmi. Po pravde uz na to nemam nervy, aki su sprosti niektori. A este mi uradnicka na urade povedala, ze naco podavam, ked mi to neschvalia..tupane.

marikaria555
13. mar 2025

Podala som v nov 2024 žiadosť na opatrovanie rodičov otec 88 mám 85 obaja ťažko chorý, alzhaimer , demencia inkontinencia… vo feb, 2025 mi žiadosť zamietli a oboch rodičov napísali na jedno rozhodnutie…/ nemali napisat zvlášť rozhodnutie na oboch rodičov ?/Ja som podala zvlášť odvolanie na oboch rodičov na otca schvalili mamu nie .s tým že , na mamu musim siahnut odvolanie , a podat odznova a nedostanem spiatočne nic za mamu od toho novembra. na otca nedostanem peniaze… ak to neurobím lebo posielajú rozhodnutie, , kde sú obaja písaný aj ked otca schvalili , peniaze nedostanem !,! DO Bratislavy a mam cakat ďalšie 3 a viac mesiacov na odpoveď. Čo s tým mám robiť? ? A nemalo byť to rozhodnutie zvlášť pisane na oboch rodičov?

janulienka144
autor
13. mar 2025

@marikaria555 no ja keď som si podávala žiadosť na oboch tak zvlášť prišlo rozhodnutie na mamu a zvlášť na otca...i keď otca mi neuznali len na mamu ale zvlášť to bolo všetko rozpísané, takže ak ste podala 2 žiadosti na opatrovanie mali prísť 2 rozhodnutia si myslim

marikaria555
13. mar 2025

@janulienka144 já som podávala zvlášť žiadosť na oboch a prislo mi rozhodnutie na oboch rodicov na jednom supisnom cisle a 1 papieri…. a aj odvolanie som zvlášť podávala. Podla mna bolí povinny mi poslat na každého rodica zvlášť Rozhodnutie ! A nie spoločne! Ked je jeden schválený alebo druhý čo nevie tiež ani kde je sever…/. Obrazne / podľa mna to takto byť nemalo…!!! a keď maminu nestiahnem z odvolania a podám od znova tak nedostanem nič ani za otca povedali 3 _4 mesiace ! 😢lebo idú papiere ako spoločne do Bratislavy… čo nechápem vobec! ? 😞😰 až mi je zle z toho celého… 😞😞😞😞