Opatrovanie rodičov
Ahojte,rozmýšľam že si vybavím opatrovanie na oboch rodičov i keď nebývalé spolu....mamka má alzheimera+ demenciu plienkovana tam predpokladám mi priznajú...otec ma 84 rokov je chodiaci akurát že má strojček na srdiecku myslite že by mi schválili aj na neho? Musime mat spoločný trvalý pobyt alebo aspoň prechodný že? Rodičov by som vzala k nám...Ako často chodia kontroly a na čo si dávajú záležať? Ďakujem
Nie sme v škole aby si ma chytal za slovíčka, ale kopol si si, dúfam, že si spokojný a máš vďaka tomu lepší deň. 🙂 Ty si naštvaný na jednu osobu a preto máš komplexy voči ostatným. Ja zas nemám potrebu sa ani obhajovať, ani vysvetľovať a idem tráviť svoj deň zmysluplne. Ja som si vždy prácu urobila s najlepším svedomím. Polovica veci a konšpiracii ktoré si tu napísal existuje iba v tvojej hlave, ale očividne ti robí dobre, tak si to mysli. Každého robí šťastným niečo iné, všakže.🤷🏻♀️
K tomu známemu sa nevyjadrujem, lebo netuším či poberanie OP má vplyv na ID (aj keď osobne si myslím, že by nemala, ale nechce sa mi to zisťovať. Už tam nerobím, ak si nepostrehol) len pre priznanie OP to vplv nemá, resp. nemalo.
@leonie35 Ak ti opat zamietnu, treba sa v kazdom pripade odvolat a ak nepomoze ani to, treba podat sudnu zalobu.
Tu sa totiz jedna uradnicka z UPSVaR prekecla, ze sa stava, ze ziadosti nezamietnu len z dovodu, ze nie su splnene zakonne podmienky, ale aj preto, lebo udajne na OP nie su peniaze, co vsak teba nema preco zaujimat, pretoze to nie je zakonna podmienka a nebude to zaujimat, ani sud.
A okrem toho, teba tiez nema preco zaujimat, ze ony racia vybavovat ziadosti z augusta.
Maju stanovene zakonne lehoty, ktore su urady povinne dodrziavat rovnako, ako obcania.
@janulienka144 určite sa dá na oboch. Ale veľa záleží aký posudok napíše doktor. A potom veľa veľa papierovačiek. Môže vyjadrenie prísť aj po 3m ale spätne to zaplatia.
@klarolinne Tu nejde o nejake babske tliachanie pri rannej kave, ak si nevsimla, ale o zakon a ten musis vediet sypat od slova, do slova ako z rukava, aj ked ta o polnoci zobudia a nie sa vyhovarat, ze ta niekto chyta za slovicka, lebo tie slovicka su obzvlast v zakonoch sakra dolezite, pretoze obzvlast pri vyklade zakona staci zmenit jedine slovicko a uz moze mat uplne iny vyznam.
Jedna si vymysli, ze sa posudzuje kazdy TZP nad 70%, druha si vymysli, ze spolocne byvanie sa tyka jednej domacnosti a dalsia co?
A nakoniec z toho zakona urobia uplny gulas, na zamietanie vsetkych ziadosti.
Ale uradnicky to nijako netrapi, vsak sa rozhoduje len o ludoch, vsak to je len kus, ako kus.
A ty ocividne ten zakon nepoznas, potom sa niet comu cudovat, ze sa zamieta tolko vela ziadosti.
Ty si ako tato vlada, ked ti niekto povie pravdu, tak su to konspiracie.
Este ma obvin z toho, ze som terorista :D.
Pravda je ale taka, ze slovenske uradnicky, az na vynimky nemaju absolutne ziadnu uroven a dufam, ze sa Sulikovi nakoniec podari UPSVaR zrusit.
@leonie35 Napisal som tu toho vela, svoje skusenosti, aj skusenosti inych.
Ako vidim, splnilo to ucel, pretoze som to vsetko pisal preto, aby si ty, alebo ktokolvek iny, kto chce ziadat o OP pochopil, ze pokial nieco chces, nemozes sa nechat odbit zamietnutim ziadosti, ale proste musis s tymto hnusnym systemom, ktory sa z jednej strany tvari, ze chce ludom pomahat, ale z druhej strany, im nieze pod nohy polena hadze, ale na nich mohutne laviny spusta a tak isto aj s uradnickami musis bojovat, inak nedosiahnes nic.
A pokial nepochodis a nepomoze ani odvolanie, nevahaj podat sudnu zalobu.
Drzim palce.
@klarolinne Keby si sa nad tym zakonom zamyslela, tak by si mozno prisla na to, ze je v niektorych ohladoch segregacny a diskriminacny a okrem toho, je aj nehorazne prisny.
A to nijako neukecas tym, ze je to moja konspiracia, ci nejaky moj vymysel.
To si totiz priznala ako vlada, tak aj parlament.
Hovorim konkretne o polovicnom krateni vysky OP, v pripade penzistov.
To nie je nic ine, ako cira segregacia a diskriminacia.
Vlada a parlament si to priznali tym, ze zakon zmenili.
Od jula bude vyska OP pre opatrovatelov penzistov 75% a od dalsieho jula 100%.
Dalej je ten zakon nehorazne strasne prisny.
5.st. odkazanosti na opatrovanie, to uz mohli zakona rovno napisat, ze OP je urceny, len pre polomrtvych ludi, tesne pred smrtou.
Stat sa tu z jednej strany hra na toho dobreho, ktory ludom akoze pomaha roznymi davkami a vyblakuje, ako sa vo vsetkom, aj socialnym systemom priblizuje vyspelym zapadnym statom, avsak z druhej strany vymysla zakony, ktore ocividne nie su pre ludi, ale proti ludom a segregacia a diskriminacia a nehorazna prisnost, z nich len tak srsi.
Napr.v takom Rakusku, nie su podmienky na priznanie OP, ani zdaleka take nehorazne prisne.
Ani tam o dochodcoch nerozhoduje posudkovy, ktory ich v zivote nevidel a nema o nich, ani o ich skutocnom stave, ani sajnu.
Tam totiz posudkovy pekne krasne nakluse za dochodcom domov, lebo tam sa lekari nemozu hrat na polobohov, ako na Slovensku, lebo by im to tam nikto nestrpel.
Samotny ten zakon, je na zaplakanie a ked sa k tomu este pridaju uradnicky, ktore ho ani nepoznaju a vymyslaju si svoje vlastne bludy, alebo hladaju iny dovod, len aby mohli ziadost o OP zamietnut, tak z toho cloveku nevychadza nic ine, len to, ze tento stat a uradnici, maju ludi len za hovna.
Takze sa necuduj, ze mnoho ludi, je na uradnicky poriadne nasratych
Ja len k nutnosti preukazu ťažko zdrav. postihnutého. Opatrovali sme v rodine postupne 2 seniorov. Jeden už ležiaci, jeden ako tvoja mamka. Demencia, problémy s hygienou a základnými činnosťami. Ani jeden senior tento preukaz nemal. OP bol schválený. Bolo to pár rokov dozadu síce, ale som prekvapená, že tu sa to uvádza ako nutné ho mať.
@janage Myslis, ze sa to tu uvadza len tak, zo srandy?
Tak nech sa paci, mozes si to najst na stranke ministerstva prace.
Ja som to tam urcite nenapisal, ani som si to z prsta nevycucal a ako si mozes precitat, je tam same TZP.
Pokial to skutocne nie je potrebne, tak to znamena, ze ministerstvo ludi verejne zavadza.
Skopiroval som ti vynatok:
Peňažný príspevok na opatrovanie
Peňažný príspevok slúži na zabezpečenie pomoci osobe s ŤZP pri:
úkonoch sebaobsluhy,
starostlivosti o domácnosť,
realizovaní sociálnych a vzdelávacích aktivít.
Peňažný príspevok sa poskytuje za stanovených podmienok osobe, ktorá osobne opatruje osobu s ŤZP odkázanú na opatrovanie.
Oprávnená osoba
Oprávnenou osobou na peňažný príspevok je osoba, ktorá opatruje osobu s ŤZP a:
je manžel, manželka, rodič, náhradný rodič, súdom ustanovený opatrovník, dieťa, starý rodič, vnuk, vnučka, súrodenec, nevesta (aj ovdovená žena po synovi svokry alebo svokra) , zať (aj ovdovený muž po dcére svokry alebo svokra)., svokor, svokra, švagor, švagriná, neter, synovec fyzickej osoby s ŤZP alebo
býva s fyzickou osobou s ŤZP.
Peňažný príspevok sa poskytuje:
len jednej oprávnenej osobe.
ak osoba, ktorá opatruje osobu s ŤZP, vykonáva zamestnanie a jej mesačný príjem z tohto zamestnania nie je vyšší ako dvojnásobok sumy životného minima. Vykonávanie zamestnania nesmie byť v rozpore s účelom a rozsahom opatrovania fyzickej osoby s ŤZP.
ak si osoba, ktorá opatruje osobu s ŤZP zvyšuje kvalifikáciu externou formou štúdia alebo dennou formou štúdia kombinovanou s externou formou a v čase svojej neprítomnosti z dôvodu zvyšovania kvalifikácie zabezpečí opatrovanie osoby s ŤZP inou osobou.
Osoba môže vykonávať opatrovanie, ak:
je plnoletá,
má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu,
je fyzicky a psychicky schopná vykonávať opatrovanie a
osoba s ŤZP jej udelila písomný súhlas s opatrovaním.
@janage Ono je to v skutocnosti tak, ze pokial bol OP na oboch schvaleny, tak to znamena, ze im bol schvaleny, aj status TZP, pretoze je to zakonom stanovena podmienka, ktoru UPSVaR nemoze obist.
Cize z uvedeneho vyplyva, ze obaja opatrovani podmienky na udelenie statusu TZP splnili, len o tom uradnicky na UPSVaR, akosi neracili informovat a vydat preukazy TZP.
Pretoze zo statusu TZP, podla okolnosti konkretneho zdravotne postihnuteho, vyplyvaju aj ine davky, ako OP a neracili o tom informovat a vydat preukazy, aby si nahodou nenarokovali, aj na ine davky, ako na OP, pretoze zavistlive a neprajne uradnicky tie davky beru, akoby ich vyplacali zo svojho.
Inak, dobre, ze si svoj komentar napisala, pretoze to krasne dokazuje moje predosle slova v mojich predoslych komentaroch o tom, ake v skutocnosti slovenske uradnicky su.
Prosím ťa prestaň už láskavo trepať. 🤦🏻♀️ Či vznikol niekomu nárok na príspevok nikdy nemal vplyv preukaz. Väčšina ľudí ho mala, ale boli aj takí, že ho nechceli, lebo rodič bol napríklad ležiaci pacient a sami povedali, že preukaz nechcú, nepotrebujú a nebudú žiadať. Či to je problém. Nebol 🤷🏻♀️ ale najlepšie je podať si všetky žiadosti naraz. Aj na preukaz aj na ostatné. Z jednoduchého dôvodu. Že to ide k posudkovemu lekárovi všetko spolu na prvý krát a nemusí sa to konanie naťahovať. Jedine ak si lekár vyžiadal ďalšie lekárske správy.
Navyše ľudia k rozhodnutiu o priznaní alebo nepriznaní dostanú aj komplexný posudok na základe ktorého sa rozhodnutie píše a ak podľa priložených lekárskych, vznikol nárok na iný príspevok, jednak to tam je uvedené, aby si podali žiadosť. Aj osobne som dala hneď žiadosť a vysvetlila veci. Ak prišli osobne, alebo som zavolala (vysvetľujem, lebo ty sa toho zas chytiš) Boli čo hneď vyplnili, a boli takí, že povedali, že nechcú lebo príjem nespĺňajú a hneď to vedeli preto to neriešili. No boli aj takí, že daný príspevok poberali roky a po novom posudku si podali zase, lebo si mysleli, že sa im to zdvojnásobiť. Alebo takí, že kvôli 20 eurám nebudú riešiť... Presne o tom ti celý čas píšem. Že je to o ludoch, na oboch stranách 🤷🏻♀️ Ja som ti aj dala za pravdu, že sú úradníčky rôzne. Tiež som bola milión veci už vybavovať. Ale nemôžem predsa kvôli jednej, dvom nepríjemným hádzať všetkých do jedného vreca. Plus som pridala aj druhú stranu, že aj na strane klientov bola často bezdôvodná agresia. Len vošli a začali bliakať a mnohokrát takí, že im došiel list z inej inštitúcie ale došli sa vykričať na UPSVAR. Ale to bolo asi v poriadku však? Ale väčšina ľudí v mojej agende bola úplne super a mala som ich rada.. a veľakrát som bola smutná, keď sa medzi úmrtiami objavilo nejaké meno. Však kvôli pár blbcom nebudem hnusná na niekoho bezdôvodne. Tak ako to predvádzaš celý čas ty voči mne. 🤦🏻♀️ V každom jednom príspevku zo mňa robíš neochotnú a hlúpu zrudu. Večne ideš iba svoje.
A ešte raz a naposledy, prosím neoznačuj ma, obťažuje ma to. Ani mi už prosím ťa neodpovedaj. A prestaň mi dávať rozumy a poučenia čo by som mala a nemala vedieť recitovať o pol noci. (Postrehol si info ty chodiaca dokonalosť, že tam už nerobím?) Ďakujem.
@klarolinne Mozes si tarat kolko chces, ale nijako sa nevyhovoris z toho, ze status TZP, je zakonna podmienka na priznanie OP.
Bol som 2x osobne pri tom, ked moja znama ziadala o OP.
Ani v jednom pripade, jej nikto neracil povedat, ze pokial osoba, na ktoru ziada o OP preukaz TZP mat nemusi, lebo sa to moze riesit spolu.
A okrem toho, pokial si o OP hladas informacie na nete, ci uz na stranke ministerstva prace, ci UPSVaR, ani na jednom mieste nenajdes infornaciu o tom, ze osoba, na ktoru chces ziadat o OP, preukaz TZP mat nemusi, lebo sa to moze riesit spolu so ziadostou, o OP.
Vsade, aj v zakone je len same TZP.
A ani zakon nehovori o tom, ze je moznost status TZP riesit spolu so ziadostou o OP.
A ked o tom neracia informovat ani uradnicky, tak si to maju ludia, akoze z prsta vycucat???
Lebo, mozes sa vyhovarat, ako chces, ale nech informacie o OP na nete hladas na akejkolvek stranke, z tych informacii jasne vyplyva, ze pokial ziadas o OP, mozes ziadat len na TZP osobu.
Avsak nikde, nie je ani jedina zmienka o tom, ze v case podania ziadosti o OP, osoba na ktoru o OP ziadas, status TZP este uznany mat nemusi.
A o tomto cely cas hovorim, ze z uradnicok nevylezie jedina relevantna informacia.
@klarolinne A len tak mimochodom, co myslis, preco si ludia po rady chodia sem, na MK a nie na urady?
Zeby preto, lebo uradnicky sa idu roztrhat od ochoty dobre im poradit???
Zrejme nie.
Vieš čo, však napíš list ministrovi alebo na Ústredie, že majú nedostatočne info na stránkach. Čo ja s tým? 🤦🏻♀️ hádam si nemyslíš, že to tam dávajú pracovníci ÚPSVaRu.
A za ďalšie to ŤZP - Ťažké zdravotné postihnutie je zdravotné postihnutie s mierou funkčnej poruchy najmenej 50 %. - ani v zákone nie je povedané, že to je osoba ktorá vlastní preukaz.
🤦🏻♀️
A prečo myslíš, že si fotia tehotenský test s otázkou či sú tehotné, miesto tohoto aby išli kvôli potvrdeniu tehotenstvo k lekárovi? Lebo žijeme v dobe internetu a máme iné možnosti než mali naše matky.
@petedea
petedea
•
22. feb 2023
@janulienka144 Ono to nie je take jednoduche, ako sa zda, uvedom si, ze si na Slovensku, v krajine neobmedzenej zavisti a neprajnosti.
V prvom rade musia byt obaja rodicia TZP a musia dosahovat 5.stupen odkazanosti na opatrovanie, co inak povedane znamena, ze co samoobsluhy tyka, nezvladnu takmer nic.
Je to velmi prisna podmienka, schvalne postavena tak, aby bol opatrovatelsky prispevok priznany, co najnizsiemu poctu ludi.
Dovoľujem si oponovať ti.
Poznám familii-boháči.. kde dostali opatrovak na 90+dedka.
Upsvar im to dal obratom, bez akýchkoľvek obštrukcii, ale...
Oni možno dali s tým, ze si nikto ten OP neuplatní, aj sa tak stalo.
Totižto nieje ľahké nájsť človeka k cudziemu chorému človeku, nie sme v AT.
A tak opatrovak je len na papieri a reálne ho nemá kto poberať. 💔
@ahhola uvedomujem si že je to zdĺhavý proces aj čo sa týka papierov ...ešte raz píšem mamu treba,kŕmiť,obliekať,kúpať,prebalovať....treba byť ešte viac nesamostatny?
@petedea takže podľa tvojho výklady slovo preukaz rovná sa status? Lebo nikde v tom čo si tu dal ja slovo preukaz nevidím. Všade sa síce operuje s výrazom osoba ZŤP, ale nikde konkrétne sa nepoužíva spojenie držiteľ preukazu ZŤP. Ja napríklad vidím v tom rozdiel.
Naši seniori sa dožili krásneho veku a už nie sú medzi nami, nie je teda táto téma pre mňa už aktuálna. Ako píšem bolo to už pár rokov dozadu.
@petedea a už len tak čisto filozofický má napadlo, že keď riešim občas nejaké veci ohľadom detí, niekde stačí fakt, že je to dieťa k uplatneniu si napr. zľavy a inde musím doložiť buď preukaz poistenca, konkrétny preukaz danej inštitúcie aj keď teda všetci vidíme, že to dieťa zjavne je.
Ale vždy je to tam napísané, že či je vôbec nutné zdokladovať, ak áno či stačí nejaký všeobecný doklad, či to má byť všeobecný doklad s foto alebo konkrétny doklad inštitúcie.
Preto som sa ako laik zamyslela nad tým či osoba ZŤP musí byť nutne držiteľ ZŤP, keďže to v tom texte čo si dal nie je uvedené. (To len pre vysvetlenie)
@ninka297 jasné, nech sa páči.
@janulienka144 len pozor ak bude presahovať zivotne minimum o toľko ti znížia opatrovateľský príspevok, Výpočet: zivotne minimum,koľko osôb,príjem opatrovanych,napr.prijem opatrovaneho je 600 eur-minimum je 234 cca-opatrovatel+opatrovany=468,600-468=132 o toľko znížia opatrovateľský príspevok
@laurikalalinka tak obaja rodičia majú nízke dôchodky tak aj vtedy krátia?

@klarolinne A len tak mimochodom, toto som povodne napisat nechcel, aby som jednemu nemenovanemu psychiatrovi, ktoreho nebudem menovat, nenarobil problemy, o ktorom poviem len tolko, ze je to velmi dobry odbornik, jeden z najlepsich na Slovensku a uznavana kapacita, ktoreho pacientkou je moja znama a ktory velmi dobre pozna system a velmi dobre vie, o com hovori a ktory ju varoval pred tym, aby si ziadost o OP nepodavala, lebo sa moze velmi lahko stat, ze jej zoberu ID.
Takze, takto je to v skutocnosti so spinavym systemom na Slovensku a kvoli tomu, sa uplne bezdovodne uradnicky rypali v diagnoze mojej znamej.