icon

Opatrovateľský príspevok pre pracujúcich aj na diaľku

6. okt 2024

Môže pracujúca osoba poberať opatrovatelsky príspevok na rodica, ktorý má 50% invalidny dochodok a teda 50% odkazanost?
Manzel má rodica, ktorý má demenciu a ešte nejaké psychicke diagnozy. Psychicke diagnozy ma dlhsie, preto nepracoval dlho a kvôli tomu ma symbolicky ID a musíme mu platit prenajom bytu, aby nebol na ulici. Rodic nezvláda už bežne ukony ako uvariť si či len zohriať stravu v mikrovlnke, preto je nutne sa o neho starat (robit nákupy, nosiť po lekaroch, chodit vyberat lieky). Striedajú sa rôzne fazy, ale vacsinou má hlavu ako “šalát”.
Zaujima ma, či si vie manzel žiadať nejaký opatrovatelsky príspevok aj keď pracuje, aj ked s rodičom nezije, z ktorého by sme vedeli financovat ten podnajom. Stahovat rodica k sebe nebudeme (aj on sa v detstve odsťahoval od manzela, neprispieval na jeho vyzivu, nie je tam vzťah dieta rodic, ani tam neprebiehala starostlivost o neho ako dieta). Resp dá sa žiadať o nejaký príspevok na bývanie, keď ma nízky Id? Financovanie v podstate cudzieho človeka nám zasahuje do rozpoctu, hlavne pre nízky vek nás to čaká roky rokuce a hľadáme riesenie tejto situácie. Dakujeme

Strana
z2
rachel36a
6. okt 2024

@sasa1310 ešte raz, písala si mi ,,že v žiadosti je len podpís ziadatela a nie opatrovaneho...preto ti píšem, ze musi to podpísať aj opatrovany...tk ze si to ty nevidela v ziadosti, za to ja nemozem

bosorkabb
6. okt 2024

@sasa1310 chytila si sa jednej vety kde chýbalo slovíčko . Stačí čítať celý príspevok.
Niekoľko krát som ti napísala že daná osoba musí súhlasiť, že bez neho to nejde a nedáš si to vysvetliť.
Prosím ťa ako dlho sa venuješ tejto problematike? Lebo ideš stále svoje aj keď som ti to už asi 5 krát napísala.

sasa1310
6. okt 2024

@bosorkabb však jednu vetu som riešila. Že má žiadať jej manžel

bosorkabb
6. okt 2024

A pre autorku.
Nech manžel ide za otcom. A nech s ním hodí reč že takto to ďalej nepôjde, nemáte na to finančne zdroje. Že bude najlepšie pre neho aj pre vás ak pôjde do DSS kde sú kvalifikovaný ľudia ktorý mu zabezpečia co bude potrebné.
Následne treba navštíviť mesto /obec podľa trvalého pobytu svokra a požiadať o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu. Dajú vám tlačivá, vysvetlia co máte priniesť, zoznam DSS a podobne.
Viete si do každého zavolať a zistiť podmienky, čakacie doby, sumy a podobne.
Toto treba urobiť čo najskôr.

bosorkabb
6. okt 2024

@sasa1310 stále nerozumieš že bez súhlasu otca si môže podať jeho syn čo len chce ale bude mu to prd platné?
Už viac krát ti to písať odmietam.
Venujem sa tejto oblasti viac ako 10 rokov takže ja veľmi dobre viem ako to funguje.

autor
6. okt 2024

@bosorkabb tam je problem, že DSS odmieta. Nasilu ho tam nedostaneme, ani mu to nevieme vysvetlit, že to takto nejde. Hlavne ja vnímam to, že nás okráda o tisíce eur ročne. Jeho matka žila cez 90 rokov, neviem si predstavit dotovať ho dalších 30 rokov. Ten rodic nezvláda základne ukony v starostlivosti o seba, ten ID mu bol schvaleny pred par rokmi, ten zdravotný stav sa určite za tie roky ešte zhorsil.
Dakujem všetkým za rady, ale rady typu zobrať mu hypotéku na byt neriesi situaciu, bývame v Ba, keby sme kúpili byt, čo by nám taku hypotéku ani neschválili, keďže už sami mame hypotéku, tak to sú extrémne náklady, lebo nevieme kúpiť byt za 50tisic niekde pri nás.

rozculena
6. okt 2024

"......... Financovanie v podstate cudzieho človeka nám zasahuje do rozpoctu, ..."
Prečo financujete a staráte sa o v podstate cudzieho človeka?

autor
6. okt 2024

@rozculena a čo mame robit? Keby sme nefinancovali bývanie, skončil by na ulici. Keby sme nezabezpečovali stravu, umrel by na vyhladovanie. On nie je zo zdravotného hľadiska schopny si ani nakupit, ked nedokáže ani stlačiť gombík na mikrovlnke, aby si jedlo zohrial. A do DSS nepojde. Muž to s ním viackrát riešil. Je to psychiatricky pacient. Pri takýchto témach začne vyšilovať, že sa zabije (aj ked toho podľa mna nie je schopny). Proste aj keby sme mu nieco vybavili, nedostali by sme ho tam

vierkainka
6. okt 2024

@rozculena ja som to pochopila z toho príspevku tak,ze otec sa v detstve o syna nestaral.Teraz na stare kolena je otec chorý a syn mu platí bývanie.Ze biologický su otec a syn,ale vztah majú ako dvaja cudzí ľudia 🤷No potvrdiť by to asi musela autorka ci je to takto správne 🤷

vierkainka
6. okt 2024

Prepáč,ze sa tak mozno nezdvorilo opýtam....ale s lekármi ste to neriešili?Neda sa mu tam nejak po posúdení zdravotného stavu prehodnotiť možno celý ten zdravotný stav ?Nenavysilo by mu to príjem ID?A rozprával sa s nim rázne,ze to proste prestanete platiť?Ved ak sa vyhráža zabitím,to vsetko nahláste.Tomu človeku mozno ozaj treba ústavnú liečbu a pomoc ....🤷
Každopádne tebe a manželovi prajem vela sil.💗

autor
6. okt 2024

@vierkainka Ano, je to presne tak. Vzťah tam nie je skoro ziaden. Nevyrastali spolu v jednej domacnosti, neprispieval na neho, nezaujímal sa o neho ani v dospelosti, nestretavali sme sa, len ked nieco potreboval, manzel mu pomohol.

vierkainka
6. okt 2024

Napíš mi súkromne ak chces 🙂🌸

lucia11kob
6. okt 2024

Presne týmto sme si prešli. Svokrovci alkoholici, o syna sa nestarali, vychovali ho starý rodičia. Pred piatimi rokmi zomrel svokor na cirhozu pečene, svokra na jar dostala mozgovú príhodu .V nemocnici povedali manželovi, že už není schopná sama fungovať a nemá na to príjem, aby ju mohli niekde umiestniť ( aj keď žili v záhradnej chatke ako bezdomovci) ..ako zúfalá situácia..nemali sme inú možnosť, len ju zobrať k nám do letnej kuchyni..musela som ostať doma, opatrovateľský príspevok som vybavovala dlho,, invalidný dôchodok ešte ani nedostala..tiež máme dve hypotéky, výdavky..mali sme dobrý príjem..ale teraz, čo som doma s ňou, príjmi klesli..no neprajem nikomu..

rozculena
6. okt 2024

to,čo on robil tvojmu mužovi.keď bol dieťa....nestarať sa.

rozculena
6. okt 2024

@vierkainka veď preto sa pýtam,prečo sa o neho starajú

bosorkabb
7. okt 2024

Ešte je tu možnosť pozbavit ho spôsobilosti na právne úkony súdom ak má také diagnózy. Potom bude moc tvoj manžel jednať v jeho mene.
Zobrať lekárske správy, požiadať o prehodnotenie zdravotného stavu sociálnu poisťovňu možno dostane plný invalidný dôchodok.
Ale určite kontaktujte sociálny odbor v meste kde má trvalý pobyt. Tento odbor má každé mesto či obec. Poradia vám ako postupovať. V BA je milá pani a snaží sa pomôcť.

Strana
z2