Opatrovateľský príspevok pre syna s autizmom a mentálnou retardáciou
Ahojte maminky, chcela som sa opýtať. Budem riešiť opatrovateľský na syna autistu s MR. Ako je to prosím po novom od 9/25 sa to už posudzuje inak? Kto vydáva správu aký stupeň MR má syn? Mám správu od pedopsychiatra, ale tam nie je uvedené, aký stupeň MR má syn. Kde sa to zisťuje? Je plne plienkovaný, nerozpráva, sám sa nenaje, nenapije, neoblečie atď. Testy ADIR/ADOS máme z 4/25. Treba opäť robiť tieto testy? Tiež nemôžu byť staršie ako 6 mes.? O opatrovateľský budeme žiadať v 1/26. Chodia po novom aj na návštevu domov? Ďakujem za odpovede.
@anonym_autor tie testy ti stačia , my mame v správe napísané len ťažký stupeň mentálneho postihnutia, po novom vraj najprv prídu k tebe domov a spisu vás stav a potom rozhodne posudkových lekár na čo máte nárok neviem či je to správne takýmto spôsobom či budú ti ľudia úplne kompetentný a budú vedieť všetko spísať zdá sa mi to insie ako bolo doteraz mňa to čaká za dva roky a mám obavy ako to skončí , aby som o všetko neprišla
@andrejka1974 Ďakujem pekne za odpoveď. Aj ja mám obavy či nám to vôbec schvália. Syn chodí na 4 hodiny do špec.škôlky a neviem ako by som popritom mohla pracovať. Kde by ma zamestnali a ako by sme z toho mála vyžili...
@anonym_autor tie testy ti stačia , my mame v správe napísané len ťažký stupeň mentálneho postihnutia, po novom vraj najprv prídu k tebe domov a spisu vás stav a potom rozhodne posudkových lekár na čo máte nárok neviem či je to správne takýmto spôsobom či budú ti ľudia úplne kompetentný a budú vedieť všetko spísať zdá sa mi to insie ako bolo doteraz mňa to čaká za dva roky a mám obavy ako to skončí , aby som o všetko neprišla
@andrejka1974 Synovi pedopsychiater napísal iba duševná zaostalosť. Neviem či to bude stačiť. V januári máme ísť na kontrolu.
@andrejka1974 Synovi pedopsychiater napísal iba duševná zaostalosť. Neviem či to bude stačiť. V januári máme ísť na kontrolu.
@anonym_autor lekár nech vám aj presne napíše na čo máte nárok , presne že potrebuje neustály dohľad dospelej osoby , že je odkázaný na individuálnu prepravu ak chcete príspevok na auto alebo príspevok na pohonné hmoty že ničí oblečenie nábytok ak chcete príspevok na hygienu mne to takto podrobne rozpísala a schválili mi všetko