Oplatí sa byť dobrovoľne nezamestnaná a platiť sa sama odvody?
Ukončila som predĺženú rodičovskú dovolenku, zatiaľ nemám prácu nájdenú. Nemám nárok na dávku v nezamestnanosti. Rada by som sa ale registrovala ako nezamestnaná aby som mala kryté zdravotné poistenie. Oplatí sa mi však platiť si sama poistenie dôchodkové a sociálne /v nezamestanosti/? Ak by som si napríklad nenašla prácu 6 mesiacov ale platila by som si odvody...mám nárok na dávku v nezamestnanosti? Pevne verím, že som to dobre vysvetlila... ešte som nikdy nebola nezamestnaná ani na očr... takže vôbec neviem ako sociálny systém funguje.
@katarinaina
Všetky možné kombinácie máte uvedené tu: https://www.socpoist.sk/dobrovolne-poisteny/55168s . U vás pripadá do úvahy len kompletný balík (=nie zrovna výhodné).
@oli18
Prečítajte si láskavo, na čo a na koho som reagoval. Inak, zlý tip... Týmto si dovolím s Vami debatu ukončiť, pretože sa netýka podstaty témy.
@lussyl5 ja momentálne poberám ešte podporu,chcela som si vybaviť dotáciu od štátu na podnikanie,no to je úplne choré na hlavu,fakt si myslím,že tu v Považskej B.si vybavia tú dotáciu len po známosti...posúvaním ďalej známych...ale čo som chcela,keďže nemám vhodnú prácu v dohľade,idem na dobrovoľne nezamestnanú,budem si platiť zdravotnú,to je doležité,to sa musí,ale sociálne ako píšete a aj známy mi odporúčajú si peniaze dávať radšej ,,do ponožky,,mám ich určite isté...
Ahojte, chcem sa spýtať ak chcem byť dobrovoľne nezamestnaná, či sa mám ísť evidovať na úrad práce a tam to vybaviť? Alebo ako vlastne. Nemám s týmito vecami žiadne skúsenosti a na nete som sa nič nedočítala, ďakujem 🙂
@andrejka2333
NIe, Len sa prihlásiť na zdravotnej poisťovni a platiť zdravotné odvody.
@draik ďakujem
Ešte jeden dotaz by som mala, ak mám v zdravotke dlh treba ho najprv vyplatiť a potom sa tam hlásiť alebo to ide aj bez vyplatenia?
@andrejka2333 tak nahlasit sa mozes ako dobrovolne nezamestnana /aj musis v podstate/, akákoľvek zmena platiteľa sa nahlasuje. Ale ten dlh budu od teba vymahat, ak to teraz nerobia este.. a este budes platit aj odvody priebežne.
A na dlh pozor, moze sa ti stat, ze budes potrebovat lekara a neosetria ta. Ale to je ina tema.
Ahojte, potrebujem poradiť.Som momentálne dobrovoľne nezamestnana, cize dobrovolna platicka, predtym som bola evidovana na urade prace, no na konci som sa rozhodla odhlásiť z uradu. Patrim medzi dobrovolnych platicov. No uz sa chcem nahlasit na Urad prace,len neviem co vsetko k tomu treba.

@katarinaina Musis platiť celý balík DNP. Pre dobrovoľne poistene osoby je len jeden. Podmienky naroku na podporu som už napísala, su pre vsetkych rovnaké. A ak splnas tak narok na podporu mas do 2rokov od skoncenia PP, PvN,...