icon

Oplatí sa byť dobrovoľne nezamestnaná a platiť sa sama odvody?

katarinaina
6. júl 2018

Ukončila som predĺženú rodičovskú dovolenku, zatiaľ nemám prácu nájdenú. Nemám nárok na dávku v nezamestnanosti. Rada by som sa ale registrovala ako nezamestnaná aby som mala kryté zdravotné poistenie. Oplatí sa mi však platiť si sama poistenie dôchodkové a sociálne /v nezamestanosti/? Ak by som si napríklad nenašla prácu 6 mesiacov ale platila by som si odvody...mám nárok na dávku v nezamestnanosti? Pevne verím, že som to dobre vysvetlila... ešte som nikdy nebola nezamestnaná ani na očr... takže vôbec neviem ako sociálny systém funguje.

Strana
z2
evittam
8. júl 2018

@katarinaina Musis platiť celý balík DNP. Pre dobrovoľne poistene osoby je len jeden. Podmienky naroku na podporu som už napísala, su pre vsetkych rovnaké. A ak splnas tak narok na podporu mas do 2rokov od skoncenia PP, PvN,...

draik
8. júl 2018

@katarinaina
Všetky možné kombinácie máte uvedené tu: https://www.socpoist.sk/dobrovolne-poisteny/55168s . U vás pripadá do úvahy len kompletný balík (=nie zrovna výhodné).

@oli18
Prečítajte si láskavo, na čo a na koho som reagoval. Inak, zlý tip... Týmto si dovolím s Vami debatu ukončiť, pretože sa netýka podstaty témy.

zimoria
10. máj 2019

@lussyl5 ja momentálne poberám ešte podporu,chcela som si vybaviť dotáciu od štátu na podnikanie,no to je úplne choré na hlavu,fakt si myslím,že tu v Považskej B.si vybavia tú dotáciu len po známosti...posúvaním ďalej známych...ale čo som chcela,keďže nemám vhodnú prácu v dohľade,idem na dobrovoľne nezamestnanú,budem si platiť zdravotnú,to je doležité,to sa musí,ale sociálne ako píšete a aj známy mi odporúčajú si peniaze dávať radšej ,,do ponožky,,mám ich určite isté...

andrejka2333
30. sep 2020

Ahojte, chcem sa spýtať ak chcem byť dobrovoľne nezamestnaná, či sa mám ísť evidovať na úrad práce a tam to vybaviť? Alebo ako vlastne. Nemám s týmito vecami žiadne skúsenosti a na nete som sa nič nedočítala, ďakujem 🙂

draik
30. sep 2020

@andrejka2333
NIe, Len sa prihlásiť na zdravotnej poisťovni a platiť zdravotné odvody.

andrejka2333
30. sep 2020

@draik ďakujem

andrejka2333
30. sep 2020

Ešte jeden dotaz by som mala, ak mám v zdravotke dlh treba ho najprv vyplatiť a potom sa tam hlásiť alebo to ide aj bez vyplatenia?

simca06022011
30. sep 2020

@andrejka2333 tak nahlasit sa mozes ako dobrovolne nezamestnana /aj musis v podstate/, akákoľvek zmena platiteľa sa nahlasuje. Ale ten dlh budu od teba vymahat, ak to teraz nerobia este.. a este budes platit aj odvody priebežne.
A na dlh pozor, moze sa ti stat, ze budes potrebovat lekara a neosetria ta. Ale to je ina tema.

amsi
28. feb 2021

Ahojte, potrebujem poradiť.Som momentálne dobrovoľne nezamestnana, cize dobrovolna platicka, predtym som bola evidovana na urade prace, no na konci som sa rozhodla odhlásiť z uradu. Patrim medzi dobrovolnych platicov. No uz sa chcem nahlasit na Urad prace,len neviem co vsetko k tomu treba.

Strana
z2