Štát nebude pracujúcim matkám platiť dôchodkové poistenie

pingu717
18. feb 2013

Mamičky pozor, ak pracujete, štát za vás nebude platiť dôchodkové poistenie!

Za pracujúce matky na rodičovskej dovolenke nebude štát platiť dôchodkové poistenie. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž neschválili návrh novely zákona o sociálnom poistení, v ktorej opozičný poslanec za SaS Jozef Mihál navrhoval, aby štát aj naďalej platil tieto odvody.

pingu717
autor
18. feb 2013

@pingu717 celý článok tu...http://najmama.aktuality.sk/clanok/232372/dalsi... máte názor????

sisaha
18. feb 2013

@pingu717 mna v tomto slovakistane neprekvapi uz nic...

pingu717
autor
18. feb 2013

@sisaha...musím sa zasmiať nie na téj situacii ale ako si to fasa nazvala... 😀

spievanka
18. feb 2013

🙂 nič nové...mne sa pri prvom dieťatku stalo, že som po skončení materskej popri rodičovskej pár hodín pracovala...a keďže som nevedela, že sa musím odhlásiť (neviem teraz odkiaľ, ale aby za mňa štát neplatil na dôchodkové, keďže si vlastne zarábam - asi 100 eur mesačne), tak mi po niekoľkých mesiacoch prišlo platiť spätne pokutu a vrátiť peniažky, ktoré za mňa štát odvádzal..takže v pohodičke..sme tam, kde sme aj boli pred 5 rokmi... 🙂 🙂 🙂 🙂

sirinka
18. feb 2013

To sa vola socialna politika.... Istoty....

slimstar
18. feb 2013

Hlavne ze ti pajaci hore sa maju dobre a cela prezamestnana statna sprava! Dokonca im neverim ze o 40 rokov nejaky dochodok dostanem.! Ale platit sa musi, aby mali kavickovi paraziti na1000 eurovu vyplatu!

gubcikova
18. feb 2013

som to čítala a nepochopila celkom.kedže tam bolo písané len o mamičkách starajúcich sa do 6rokov,tak matkám do 3rokov budú platiť?či ako?

edyta
18. feb 2013

Hlavne ze 40 % slovakov je bez seba z Ficka !!!!! Dakujem za spravu, idem zrusit dohodu. Dobre ze som sa to dozvedela teraz a nie na koncu roka. Diki pingu717.

hajajanka
18. feb 2013

Viem o tom, ale ja sa v tomto state nedivim uz nicomu. Tento stat funguje tak, ze cim viac sa snazis, tym menej mas.

zuzkat1
18. feb 2013

Inak nechapem preco by to mal stat platit matkam ktore pracuju. Kym ste na RD tak plati.

hajajanka
18. feb 2013

@zuzkat1 Tak ja ti poviem, preco:

Som matka na RD, mam dve deti, hypoteku na krku az do dochodku a snazim sa cosi si privyrobit (cistou cestou, ja sprosta). Pracujem pre moju matersku firmu na dohodu. Moja odmena je fakt smiesna, ale zaplati mi inkaso, takze mozem byt rada, ze aspon nieco. Doteraz za mna stat platil poistenie. Teraz, ked pracujem a podotykam, ze si len privyrabam (t. j. odmena cca 140 €), bude mi poistenie ratane z tejto sumy. To by sa tebe pacilo? Asi nie, ze? Nevraviac o tom, ze z tejto malej odmeny sa ti bude ratat aj dochodok (ktory teda mna teoreticky trapit nemusi, lebo ja mam daaaleko do dochodku), ale ide o princip. Takze mne vyplyva z toho to, ze viac ma mamicka, ktora na RD nic nerobi. Takze za "nicnerobenie" ma viac ako ja, ktora sa snazi vyrobit par eur na to, aby som nemusela ist od decka do roboty hned po sestonedeli. Ja robim z domu, par dni som v praci. Robim od 22.00 do 02.00 rano, aby som deti o nic neukratila. Co ty na to teraz???

zuzkat1
18. feb 2013

@hajajanka ja by som RD nenazvala nicnerobenim. A verim ze existuje situacia ze musi dakto robit ale ja som taka ze som si dieta naplanovala na dobu ked som si bola viac menej ista ze 3 roky sa od neho nepohnem. Tiez mame hypo a nie sme bohati.

simca06022011
18. feb 2013

@hajajanka Presne tak, kazda matka ma mat rovnake vyhody aj napriek tomu, ze pracuje... je to nespravodlive, aj napriek tomu ze sa nas stat ohana stale nejakou spravodlivostou (viac zarabajuci maju platit viac a ti co nerobia a nikdy nerobili nemusia robit... cize nic sa k dobremu nezmenilo). Vymera dochodku ma netrapi, rata sa to na body, cize male odmeny nebudu velmi vplyvat a tiez sa to za tych niekolko desiatok rokov zmeni (ak vobec bude dochodok) Ja pracujem na TPP, a beriem rodicovsky prispevok,. Samozrejme ze som rodicovsku dovolenku zrusila uz minuly rok, ale preco by som nemohla mat 3 roky rovnake vyhody? Tak nech ich nema nikto, nech aj mamickam co nerobia z domu, neplatia dochodkove a nech si to pekne doplatia.. to by uz bola ina vzbura tu, ale co... ti co robia nech sa urobia na smrt, a ti co nerobia nech si uzivaju vyhody🙂

hajajanka
18. feb 2013

@zuzkat1 Ja som nemyslela nicnerobenim staranie sa o dieta, aby sme sa pochopili. Si myslis, ze ja si cely den s dvoma detmi valam sunky, alebo co???

Tu ide o princip tejto novely. Ale tebe je to asi zbytocne vysvetlovat.

zuzkat1
18. feb 2013

@hajajanka PS:tiez by sa mi pacilo keby za nas stat platil vsetko ale skor si myslim ze sa pridavat matkam ktore platili odvody pred RD. A pocas nej sa plne venuju dietatu.

simca06022011
18. feb 2013

@zuzkat1 aj matky co robia urobia rovnaku pracu ako ta co je doma s detmi, a oproti prace a namahe co pracujuce matky vynalozia na to aby vsetko stihli, je to nicnerobenie... Su ludia, ktori dieta chcu ale vedia ze sa nemozu od neho "nepohnut" tri roky... tak to musia vyriesit nejakym kompromisom. A takyto ludia su diskriminovani teda priadne, napriek tomu ze platia dane a vsetko aj v dobe ked nemusia.

zuzkat1
18. feb 2013

@hajajanka ja som len reagovala na uvodnu otazku. Nemylim si ze toto je poburujuce rozhodnutie. Vlada urobila kopec horsich rozhodnuti.

hajajanka
18. feb 2013

@zuzkat1 Moja mila, ja som z mojho platu odvadzala maximalne odvody. A niekto neodviedol ani cent alebo ovela mensie odvody ako ja. Stat nam dava rovnaky rodicovsky prispevok.
Pocas RD pracujem, takze statu odvadzam aj socialne a zdravotne odvody, ktore sa, mimochodom, uplatna aj napr. pre teba, ked pojdes k lekarovi a budes potrebovat osetrenie, kedze tu mame solidarny system. Tak nech ti to posluzi.

zuzkat1
18. feb 2013

@simca06022011 to je vas nazor. Neberiem vam ho. Nestotoznujem sa s nim. Podla mna ma byt matka 3 roky pri dietati. Ako som pisala nepredvidane okolnosti mozu nastat ale u mna bola prvorada snaha byt 3 roky len s dietatom. Ja ani neviem kedy by som popri nej robila.

zuzkat1
18. feb 2013

@hajajanka dakujem. U dr som nebola ani nepamatam. Takze sa neboj o svoje odvody. A ja vychadzam zo seba. Keby som pocas rd robila jasne ze by sa mi pacilo keby za mna platili.ale na druhej strane ked robim tak robim a teda aj platim odvody.

hajajanka
18. feb 2013

@zuzkat1 Robila by si v noci, ako mnohe z nas. O desiatej vecer by si sadla za pocitac ako ja alebo by si nabehla so zmetakom v ruke do Kauflandu ako mnohe ine. Ver tomu, ze kazda mama je so svojim dietatkom najradsej, ale niekedy sa neda setrit na dieta (precitaj si, kolko ludi len tu na MK zije z ruky do huby, od vyplaty k vyplate, odlozit 50 € do zasoby je pre mnohych nadludsky vykon).
Podstatou tejto novely je, ze privyrabajuca matka dostane na dochodok menej ako nezarabajuca, ktora, naopak, zo systemu len berie prachy, ked uz to mam povedat narovinu.

hajajanka
18. feb 2013

@zuzkat1 Tu ide o to, ze odmena za pracu, ktoru mnohe mamy dostavaju, je rovna tak 100 euram a z toho su tie odvody ratane. Matka, ktora nepracuje, nic neodvadza a dostava viac. Uz chapes tej logike alebo este stale nie? 😕

zuzkat1
18. feb 2013

@hajajanka starostlivost o dieta je plus je pre systém lebo vychovavas dalsie generacie pracujucich. Moja ma 3roky este stale sa aj 6x budi v noci. A cez den toho moc nenaspi. takze ja v noci periem,zehlim,utieram prach. Neexistuje od nej v noci odist.

hradnapani
18. feb 2013

mne ten clanok pride velmi povrchny, naozaj len taky z tlacovej agentury, mam pocit, ze su tam neucelene informacie.
Ja som bola v tom, ze uz od januara 2013 stat neplati za pracujuce matky (ani na dohodu pracujuce) dochod.poistenie...

mimikas
18. feb 2013

@zuzkat1 nebud si taka ista ze sa od neho nepohnes, nevies co ti zivot moze priniest. 😒

simca06022011
18. feb 2013

@zuzkat1 no ved to, neviete si to predstavit.. ja si neviem predstavit, ze nic okrem prebalovania a krmenia dietata nerobim a zijem z 200EUR... my vieme kedy musime robit, v noci, v sobotu a ked spi... 3 roky si nemoze matka s riadnou pracvnou poziciou dovolit byt doma, jednak zmeny su stale, stale sa treba ucit, clovek doma vypadava s pracovneho procesu a potom matku po RD caka v praci iba vypoved (vid milion tem o tom ako sa mamicky po RD cuduju, ze ich v praci nechcu), detto napr. ako ja majitelka firmy. Som s malou stale, kazdy den a cely den v kontakte s pracou, nie je to med lizat ale niekto to robit musi a este mam byt za to potrestana od statu 🙂 Mozem sa nan vykaslat samozrejme a aj na panov vo vlade co vymyslaju protirastove opatrenie ako doteraz, ale porozculovat sa musim, lebo uz je to nenormalne... odvody platim niekolko rokov najvyssie, rodicovsky je taky.. no povedzme si na smiech, materska sa este ako tak dala prezit.... bolo by mi ovela lepsie keby som neplatila nikde nic, ak by takato moznost bola a potom by ste videli, kto zivi tuto krajinu, keby ludia ako ja prestali platit do kasicky pre ludi co cely cas iba vyberaju (teraz nemam na mysli teba, ale tych totalne nepracujucich, vacsina ludi tiez iba vymysla ako nerobit..)

@hajajanka asi nie, jej ide o to ze mame doma 3 roky sediet a nevymyslat a nepracovat a nepoberat vyhody ako ine maminy, lebo naco.. ved si zarobime. Ferovost nikde....

zuzkat1
18. feb 2013

@hajajanka ja to chapem od zaciatku ale aj tak mam iny nazor ako ty.

billam
18. feb 2013

Dakujem vsetkym, ktori volili istotu - Fica! Môžete sa hanbiť!!!

mimikas
18. feb 2013

a v zasade nesuhlasim s touto sprostou novelou, zena co pred materskou pracovala a je taka hlupa ze ide pracovat aj po materskej ma toho menej ako ta co nic nerobi, stat by mal podporovat pracujuce zeny a pracujuce rodiny lebo len v nich sa vychovavaju deti ktore budu o 20 rokov pracovat a odvadzat odvody, ale namiesto toho stat podporuje hocijaku zberbu co nikdy nic nerobila a ma sa lepsie ako my co chodime do roboty a makame.

zuzkat1
18. feb 2013

@mimikas uz mam po rd. Ma 3 roky. A To som pisala ze stat sa moze hocico ale primarne podmienky boli nastavene tak aby som nemusela