icon

Oplatí sa ísť na súd po odobratí invalidného dôchodku?

tajka956
30. okt 2025

Ahojte, 2 roky poberám čiastočný invalidný dôchodok. Liečim sa na schizofréniu od mojich 16. rokov. V lete som bola pred komisiou, ich posudkový lekár mi znížil invaliditu zo 45 percent na 35 percent, a keďže hranica pre poberanie ID je min. 40 percent, ID mi zanikne. Podala som odvolanie, kde som uviedla moje argumenty prečo by mi mal byť ID ponechaný, no aj druhý posudkový lekár potvrdil rozhodnutie. Uvažujem dať to na súd. Oplatí sa to? Máte niekto podobnú skúsenosť? Alebo viete poradiť čo robiť? Za každú radu budem veľmi vďačná.

Strana
z3
milanm12
30. okt 2025

@tajka956 v prvom rade by si mala začať hľadať robotu ktorá ti vykrije tie chechtáky od štátu.

columbovazena
30. okt 2025

@tajka956 Na schizofréniu vzali dôchodok? To čo je preboha. Skús pozrieť prílohu zákona - percentuálna miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, a svoju presnú diagnózu (+ ak máš ešte nejaké iné), tam sú uvedení percenta pre jednotlivé dg., od toho sa môžeš odpichnut

columbovazena
30. okt 2025
@milanm12

@tajka956 v prvom rade by si mala začať hľadať robotu ktorá ti vykrije tie chechtáky od štátu.

@milanm12 To je síce fajn, a áno treba jej v takom prípade riešiť prácu, ale nerieši to jej hlavný problém. Schizofrénia je záväzná choroba, ešte som nepočula aby niekomu s touto dg vzali dôchodok

anonym_195248
30. okt 2025
@milanm12

@milanm12 no to je rada, to si strašne pomohol autorke ...🙄
keby si ty ešte vedel pravopis - to by bolo tiež fajn že.

jamimo
30. okt 2025

@tajka956 ahoj, mám čerstvú reprodukovanú skúsenosť. Žena, vek 41 rokov, liečená viac ako 20 rokov na psychiatrii na úzkostno-depresívnu poruchu (závažnejšia forma). V rámci konsolidácie, "vyššia moc" spochybnila PN jej ošetrujúceho psychiatra...Začala sa s ním zaoberať posudková lekàrka, pozastavila PN, napriek tomu, že pacientku v živote nevidela. Lekárka bola na ňu drzá a vulgárna. Pritom pacientka máva brutálne stavy a sínusoidy 😵‍💫
Viac mesiacov bola bez príjmu a vyplácania ID, vyslovene šikana zo strany úradov. Nevzdala sa, písala odvolania s právnikom, jej psychiater si stál za PN a ID. Kontaktovala aj komisára pre ŤZP osoby. Uspela. Netreba sa nechať šikanovať, schizofrénia je vážna dg. Prajem veľa síl!
https://www.komisarprezdravotnepostihnutych.sk/...

jamimo
30. okt 2025
@columbovazena

@tajka956 Na schizofréniu vzali dôchodok? To čo je preboha. Skús pozrieť prílohu zákona - percentuálna miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, a svoju presnú diagnózu (+ ak máš ešte nejaké iné), tam sú uvedení percenta pre jednotlivé dg., od toho sa môžeš odpichnut

@columbovazena to sa skutočne deje. Konsolidácia v praxi 🙁 Vážne chorým ľuďom treba vziať ale na haciendy, letenky do USA, a primitívnych "umelcov" a lá Atilka, René Rendy, Rutmus a Rózsa sa desaťtisíce nájdu. NO PROBLEM. Vivat Zlovakia.

jamimo
30. okt 2025
@milanm12

@milanm12 predstav si, že poznám pár ľudí, so schizofréniou, kt. pracujú. No nie je to ľahké. Prípad od prípadu...Len aby si raz neľutoval/a svoje vyjdrenia. Ani len netušíš, kedy sa môžeš ocitnúť v čakárni psychiatra a nemohúcnosti fungovania všedných dní. Potom možno pochopíš svoj primitívny príspevok 🤔

anonym_9995af
31. okt 2025

Čerstvá skúsenosť. Syn má tiez schizofréniu. Maximálne sa snaží zaradiť do života. Nejde to. 😭 Nastúpil opäť po prerušení štúdia do školy. Nezvláda, nevládze, stav sa mu stresom zhoršuje. Priznaných 45%. Čo máme robiť, netuším. Je dospelý. Ale z čoho bude žiť, neviem. Vlastne viem. Bude na nás závislý celý život.

anonym_9995af
31. okt 2025
@milanm12

@milanm12 prosím ťa, naozaj sa v tomto prípade zdrž svojich primitívnych komentárov.

anonym_9995af
31. okt 2025

@tajka956 na FB je skupina Mladý invalid. Pomáhajú ľuďom s vybavením ID. Osobnú skúsenosť nemám, ale píšu tam pozitívne skúsenosti. Držím palce.

anonym_6d3867
31. okt 2025

@tajka956 podľa mňa poniektorým šibe viac a do roboty chodia

anonym_cc306e
31. okt 2025
@anonym_9995af

Čerstvá skúsenosť. Syn má tiez schizofréniu. Maximálne sa snaží zaradiť do života. Nejde to. 😭 Nastúpil opäť po prerušení štúdia do školy. Nezvláda, nevládze, stav sa mu stresom zhoršuje. Priznaných 45%. Čo máme robiť, netuším. Je dospelý. Ale z čoho bude žiť, neviem. Vlastne viem. Bude na nás závislý celý život.

@anonym_9995af pri 45% dostane ID ale ano bude na vas zavisly cely zivot alebo pojde do zariadenia

anonym_cc306e
31. okt 2025

@tajka956 ako casto si bola hospitalizovana za posledne obdobie? mas aj TZP ? skus chrannne dielne potom

anonym_38ddd0
31. okt 2025
@anonym_6d3867

@anonym_6d3867 nemáš poňatia, čo je to schizofrénia a ubezpečujem ta. že ten človek by dal neviem čo za to, keby bol zdravý. Okrem toho, z ani nie polovičného invalidného ani nevyžije v dnešnej dobe

anonym_9995af
31. okt 2025
@anonym_cc306e

@anonym_9995af pri 45% dostane ID ale ano bude na vas zavisly cely zivot alebo pojde do zariadenia

@anonym_cc306e viem,že dostane. Možno nejakých 250 eur. Ale pokiaľ budeme s mužom vládať, postaráme sa o neho, keď to nepôjde. Stále dúfam, že to dá. Že sa zaradí do života, aspoň ako tak.

anonym_f42e99
31. okt 2025
@anonym_6d3867

@anonym_6d3867 " Šibe " v prvom rade tebe, keď dokážeš takto pomenovať vážnu diagnózu. A ak v rámci schizofrénie sú rôzne závažnosti ochorenia.

anonym_dc7ba8
31. okt 2025
@anonym_6d3867

@anonym_6d3867 podľa tvojho vyjadrenia, šibe asi tebe.

anonym_6d3867
31. okt 2025
@anonym_38ddd0

@anonym_6d3867 nemáš poňatia, čo je to schizofrénia a ubezpečujem ta. že ten človek by dal neviem čo za to, keby bol zdravý. Okrem toho, z ani nie polovičného invalidného ani nevyžije v dnešnej dobe

@anonym_dc7ba8
@anonym_f42e99
@anonym_38ddd0 schizofrenici sú nebezpeční pre spoločnosť a mali by byť pozatváraní v ústavoch!
A pokiaľ nie je pani na tom až tak zle, že nemá priznaný ani plný ID, tak šup do roboty!

anonym_9995af
31. okt 2025
@anonym_6d3867

@anonym_dc7ba8
@anonym_f42e99
@anonym_38ddd0 schizofrenici sú nebezpeční pre spoločnosť a mali by byť pozatváraní v ústavoch!
A pokiaľ nie je pani na tom až tak zle, že nemá priznaný ani plný ID, tak šup do roboty!

@anonym_6d3867 netrep sprostosti.

anonym_f42e99
31. okt 2025
@anonym_6d3867

@anonym_dc7ba8
@anonym_f42e99

@anonym_6d3867 Chcela si povedať nelieceni schizofrenici, aj to nie všetci. Schizofrenici s dobre nastavenou liečbou sú veľakrát taki, že by si to na nich nikdy nepovedala. A podľa tvojich vyjadrení, neviem či do toho ústavu nepatris ty.

anonym_b7ca92
31. okt 2025

Stav sa ti zlepšil, takže ti lekári znížili ID oprávnene. Choď pracovať ako ostatní ľudia, aj tak si už toho využila dosť. Je na čase aj niečo do toho štátu odviesť, nielen celý život brať.

anonym_9995af
31. okt 2025
@anonym_b7ca92

Stav sa ti zlepšil, takže ti lekári znížili ID oprávnene. Choď pracovať ako ostatní ľudia, aj tak si už toho využila dosť. Je na čase aj niečo do toho štátu odviesť, nielen celý život brať.

@anonym_b7ca92 vieš niečo o schizofrénii, alebo len tliachaš svoje perly ducha do vzduchu? Nikdy sa ti stav nezlepší natoľko, aby si plnohodnotne fungovala ako zdravý človek.

anonym_939879
31. okt 2025

Mala som kolegyňu, ktorá mala schizofréniu. Pracovala na plný úväzok, sem-tam sa jej stav zhoršil a bola na PN, ale inak fungovala celkom normálne. Už mala po 40ke a pracovala celý život, samozrejme bola na liekoch. Dnes, ak žije, musí mať cez 60 rokov. Samozrejme dnešná mladá generácia má milión výhovoriek, prečo nerobiť a slovo sebazaprenie v ich slovníku neexistuje.

anonym_97c122
31. okt 2025
@anonym_939879

Mala som kolegyňu, ktorá mala schizofréniu. Pracovala na plný úväzok, sem-tam sa jej stav zhoršil a bola na PN, ale inak fungovala celkom normálne. Už mala po 40ke a pracovala celý život, samozrejme bola na liekoch. Dnes, ak žije, musí mať cez 60 rokov. Samozrejme dnešná mladá generácia má milión výhovoriek, prečo nerobiť a slovo sebazaprenie v ich slovníku neexistuje.

@anonym_939879 až na to, že sú rôzne stupne schizofrenie a rôzne povahy ľudí, takže na základe jednej skúsenosti je to neuveriteľne hlúpe generalizovať

anonym_f42e99
31. okt 2025
@anonym_b7ca92

@anonym_b7ca92 Ci pána, ty poznáš osobne autorku? Že vieš či sa jej zlepšil stav, a že " toho už využila dosť" ? Vieš čo je schizofrenia? Posielaš takto horlivo pracovať aj našich "spoluobčanov", ktorí ozaj celý život len berú ? Samozrejme, česť výnimkám, slušnych Rómov sa to netýka.

anonym_9995af
31. okt 2025
@anonym_939879

@anonym_939879 och, tak ty si mala kolegyňu, tak vieš. Škoda reči.

tajka956
autor
31. okt 2025
@milanm12

@milanm12 Pracujem z domu. Som SZCO.

tajka956
autor
31. okt 2025
@columbovazena

@columbovazena Ďakujem za radu. Pozriem to.

tajka956
autor
31. okt 2025
@columbovazena

@milanm12 To je síce fajn, a áno treba jej v takom prípade riešiť prácu, ale nerieši to jej hlavný problém. Schizofrénia je záväzná choroba, ešte som nepočula aby niekomu s touto dg vzali dôchodok

@columbovazena Veru je to tak bohužiaľ :( Moja diagnóza ma vážne ovplyvňuje v každodennom živote. Prekonala som tri ataky. Popritom sa mi rozvinula ešte aj úzkostno-depresívna porucha. Pracujem z domu. Som SZCO.

tajka956
autor
31. okt 2025
@jamimo

@tajka956 ahoj, mám čerstvú reprodukovanú skúsenosť. Žena, vek 41 rokov, liečená viac ako 20 rokov na psychiatrii na úzkostno-depresívnu poruchu (závažnejšia forma). V rámci konsolidácie, "vyššia moc" spochybnila PN jej ošetrujúceho psychiatra...Začala sa s ním zaoberať posudková lekàrka, pozastavila PN, napriek tomu, že pacientku v živote nevidela. Lekárka bola na ňu drzá a vulgárna. Pritom pacientka máva brutálne stavy a sínusoidy 😵‍💫
Viac mesiacov bola bez príjmu a vyplácania ID, vyslovene šikana zo strany úradov. Nevzdala sa, písala odvolania s právnikom, jej psychiater si stál za PN a ID. Kontaktovala aj komisára pre ŤZP osoby. Uspela. Netreba sa nechať šikanovať, schizofrénia je vážna dg. Prajem veľa síl!
https://www.komisarprezdravotnepostihnutych.sk/...

@jamimo Ďakujem veľmi pekne za zdieľanie Vašej skúsenosti. Musím to aj ja skúsiť, hoci som dúfala, že to pôjde aj bez súdu, ale verím, že mi dajú za pravdu.

Strana
z3