icon

Oplatí sa ísť na súd po odobratí invalidného dôchodku?

tajka956
30. okt 2025

Ahojte, 2 roky poberám čiastočný invalidný dôchodok. Liečim sa na schizofréniu od mojich 16. rokov. V lete som bola pred komisiou, ich posudkový lekár mi znížil invaliditu zo 45 percent na 35 percent, a keďže hranica pre poberanie ID je min. 40 percent, ID mi zanikne. Podala som odvolanie, kde som uviedla moje argumenty prečo by mi mal byť ID ponechaný, no aj druhý posudkový lekár potvrdil rozhodnutie. Uvažujem dať to na súd. Oplatí sa to? Máte niekto podobnú skúsenosť? Alebo viete poradiť čo robiť? Za každú radu budem veľmi vďačná.

tajka956
autor
31. okt 2025
@anonym_9995af

Čerstvá skúsenosť. Syn má tiez schizofréniu. Maximálne sa snaží zaradiť do života. Nejde to. 😭 Nastúpil opäť po prerušení štúdia do školy. Nezvláda, nevládze, stav sa mu stresom zhoršuje. Priznaných 45%. Čo máme robiť, netuším. Je dospelý. Ale z čoho bude žiť, neviem. Vlastne viem. Bude na nás závislý celý život.

@anonym_9995af Je to veľmi ťažké. Viem Vás pochopiť. Sama si tým od mladosti prechádzam. Držím Vám palce.

tajka956
autor
31. okt 2025
@anonym_9995af

@tajka956 na FB je skupina Mladý invalid. Pomáhajú ľuďom s vybavením ID. Osobnú skúsenosť nemám, ale píšu tam pozitívne skúsenosti. Držím palce.

@anonym_9995af Ďakujem moc za tip. Určite pozriem.

tajka956
autor
31. okt 2025
@anonym_cc306e

@tajka956 ako casto si bola hospitalizovana za posledne obdobie? mas aj TZP ? skus chrannne dielne potom

@anonym_cc306e Bola som naposledy hospitalizovaná v roku 2021. TZP nemám.

anonym_cc306e
31. okt 2025
@tajka956

@tajka956 tak mas odpoved, potom ten stav nie je taky zavazny aby bol ID

tajka956
autor
31. okt 2025
@anonym_b7ca92

Stav sa ti zlepšil, takže ti lekári znížili ID oprávnene. Choď pracovať ako ostatní ľudia, aj tak si už toho využila dosť. Je na čase aj niečo do toho štátu odviesť, nielen celý život brať.

@anonym_b7ca92 Prečo hneď útočíte bez dôvodu? Ľudia ako vy sa v takýchto fórach len vyvršujete na druhých lebo máte sami v sebe nahromadený stres a možno aj komplexy. Z čoho ste usúdili, že nepracujem? Pretože som to neuviedla v mojom príspevku? Aj napriek tomu, že mám schizofréniu, depresívne stavy a úzkosti a taktiež fóbiu z ľudí, pracujem. Som dlhé roky SZCO a invalidný dôchodok mám popri tom. Neprajem Vám zažiť to čo denne prežívam.

tajka956
autor
31. okt 2025
@anonym_cc306e

@anonym_cc306e ale je. neda sa to sudit len z poctu hospitalizacii. nakolko ma tato choroba vazne ovplyvnuje v kazdodennom zivote. beriem najsilnejsie lieky ake na to su (lebo pri poslednom ataku u mna nefungovali bezne lieky), tieto lieky ma velmi utlmuju, taktiez mavam paranoju, bojim sa ludi, mam problemy s koncentraciou, pamatou, kognitivne schopnosti sa mi zhorsili...a tak by som vedela pokracovat.

anonym_fe14ab
31. okt 2025

Viem ze sa nedavno menili tabulky a su sprisnene. Kamoska nedostala ID ani po rakovine prsnika.. takze takto sa tu zije😶

iv007
31. okt 2025
@tajka956

@tajka956 ked mas peniaze na pravnika tak to daj ma sud, ale moze to kludne trvat aj roky. Alebo sa porad so svojim psychiatrom, daj sa na cas hospitalizovat a mozno s cerstvymi nalezmi ti daju viac percent.

tajka956
autor
31. okt 2025
@anonym_fe14ab

Viem ze sa nedavno menili tabulky a su sprisnene. Kamoska nedostala ID ani po rakovine prsnika.. takze takto sa tu zije😶

@anonym_fe14ab to ma moc mrzí :( ano menilo sa a bud vobec nedaju ID alebo odoberaju uz uznane dochodky a nedavaju ludom ktori to najviac potrebuju.

anonym_cc306e
31. okt 2025
@tajka956

@anonym_cc306e ale je. neda sa to sudit len z poctu hospitalizacii. nakolko ma tato choroba vazne ovplyvnuje v kazdodennom zivote. beriem najsilnejsie lieky ake na to su (lebo pri poslednom ataku u mna nefungovali bezne lieky), tieto lieky ma velmi utlmuju, taktiez mavam paranoju, bojim sa ludi, mam problemy s koncentraciou, pamatou, kognitivne schopnosti sa mi zhorsili...a tak by som vedela pokracovat.

@tajka956 ja pisem o pohlade posudkoveho lekara nie o tvojom subjektivnom prezivani, sprisnovali sa tabulky.

tajka956
autor
31. okt 2025
@iv007

@tajka956 ked mas peniaze na pravnika tak to daj ma sud, ale moze to kludne trvat aj roky. Alebo sa porad so svojim psychiatrom, daj sa na cas hospitalizovat a mozno s cerstvymi nalezmi ti daju viac percent.

@iv007 no penazi nazvys nemam, ale musim to skusit lebo viem ze mi ID patri. Idem akurat buduci tyzden na kontrolu k psychiatrovi tak sa s nim poradim.

tajka956
autor
31. okt 2025
@anonym_cc306e

@tajka956 ja pisem o pohlade posudkoveho lekara nie o tvojom subjektivnom prezivani, sprisnovali sa tabulky.

@anonym_cc306e no posudkoví lekári, ktorí ma posudzovali ani jeden z nich nie je psychiater.

anonym_cc306e
31. okt 2025
@tajka956

@anonym_cc306e no posudkoví lekári, ktorí ma posudzovali ani jeden z nich nie je psychiater.

@tajka956 hej posudkovy lekar nemusi mat danu specializaciu, proste ak nesplnas kriteria tabulky tak nesplnas, riadi sa spravami, liecbou atd
za mna v tejto situacii je ist na sud zbytocne

anonym_f42e99
31. okt 2025
@anonym_cc306e

@anonym_cc306e Máš mylne informácie, poznám osoby, ktoré boli hospitalizovane pred viac ako 10 rokmi, chodia na posudkove, a stav sa im nezlepšil, sú ZTP

columbovazena
31. okt 2025
@tajka956

@anonym_b7ca92 Prečo hneď útočíte bez dôvodu? Ľudia ako vy sa v takýchto fórach len vyvršujete na druhých lebo máte sami v sebe nahromadený stres a možno aj komplexy. Z čoho ste usúdili, že nepracujem? Pretože som to neuviedla v mojom príspevku? Aj napriek tomu, že mám schizofréniu, depresívne stavy a úzkosti a taktiež fóbiu z ľudí, pracujem. Som dlhé roky SZCO a invalidný dôchodok mám popri tom. Neprajem Vám zažiť to čo denne prežívam.

@tajka956 Nevšímaj si tú trúbu, sama nemá šajnu o čom píše

columbovazena
31. okt 2025
@tajka956

@tajka956 Takým obmedzenym ľuďom ťažko niečo vysvetlis

columbovazena
31. okt 2025
@tajka956

@anonym_fe14ab to ma moc mrzí :( ano menilo sa a bud vobec nedaju ID alebo odoberaju uz uznane dochodky a nedavaju ludom ktori to najviac potrebuju.

@tajka956 Ono percentuálna miera neschopnosti pracovať sa menila, ale čo viem v niektorých diagnózach sa práveže zvýšila. Preto ti odporúčam pozrieť tie tabuľky

anonym_cc306e
31. okt 2025
@anonym_f42e99

@anonym_cc306e Máš mylne informácie, poznám osoby, ktoré boli hospitalizovane pred viac ako 10 rokmi, chodia na posudkove, a stav sa im nezlepšil, sú ZTP

@anonym_f42e99 bavime sa o ID a nie o ZTP (co sa dava aj napr pri celiakii) miesas dokopy hrusky s jablkami

anonym_9995af
1. nov 2025

Aké je číselné vyjadrenie diagnózy? F koľko?

anonym_9995af
1. nov 2025
@columbovazena

@tajka956 Nevšímaj si tú trúbu, sama nemá šajnu o čom píše

@columbovazena strašne hlúpa osoba. Nemá ani šajnu a žene, ktorá sa snaží zaradiť do života, dokonca pracuje tu takéto chujoviny vypisuje. Normálne som sa hneď z rána nasrala.

anonym_9995af
1. nov 2025

@tajka956 poštu ten Mladý invalid na FB. Skús ich osloviť.

koniarova
Autor odpoveď zmazal
anonym_9995af
1. nov 2025
anonym_428cc5
1. nov 2025

@tajka956 a žiješ z čoho reálne? Lebo z ID asi ťažko. Na rozhodnutí mas poučenie, nie?

anonym_428cc5
1. nov 2025
@anonym_939879

Mala som kolegyňu, ktorá mala schizofréniu. Pracovala na plný úväzok, sem-tam sa jej stav zhoršil a bola na PN, ale inak fungovala celkom normálne. Už mala po 40ke a pracovala celý život, samozrejme bola na liekoch. Dnes, ak žije, musí mať cez 60 rokov. Samozrejme dnešná mladá generácia má milión výhovoriek, prečo nerobiť a slovo sebazaprenie v ich slovníku neexistuje.

@anonym_939879 kto ešte nemal ID, nech sa hlási u súdruha zincicu.

anonym_e83b3f
1. nov 2025

Na tvojom mieste by som asi počkala 6 mesiacov a potom opäť požiadala s novými správami od psychiatra o ID.

anonym_6d3867
1. nov 2025
@tajka956

@iv007 no penazi nazvys nemam, ale musim to skusit lebo viem ze mi ID patri. Idem akurat buduci tyzden na kontrolu k psychiatrovi tak sa s nim poradim.

@tajka956 ale pokiaľ robíš z domu a zarobíš si, tak ozaj neviem na čo riešiš ID? Zbytočne si urobíš nervy na súde a úradoch a nestojí to podľa mňa zato zvlášť pri tvojej diagnóze...

matus229
1. nov 2025
@anonym_6d3867

@tajka956 ale pokiaľ robíš z domu a zarobíš si, tak ozaj neviem na čo riešiš ID? Zbytočne si urobíš nervy na súde a úradoch a nestojí to podľa mňa zato zvlášť pri tvojej diagnóze...

@anonym_6d3867 pokiaľ ma na to nárok, prečo by nemala? Nehovoriac o tom, že psychické choroby sú nevyspytateľné a môžu sa kedykoľvek zlepšiť/zhorsit… to je presne problém ľudí, že si myslia že psychické choroby sú nezmysel, že pacienti sa len cítia občas zle. Človeka so zlomenou nohou by ste asi tiež neposielali do manuálnej prace či?

A navyše môže to autorke pomôcť aj psychicky, že ma nejakú istotu príjmu, keby sa niečo stalo.

anonym_6d3867
1. nov 2025
@matus229

@anonym_6d3867 pokiaľ ma na to nárok, prečo by nemala? Nehovoriac o tom, že psychické choroby sú nevyspytateľné a môžu sa kedykoľvek zlepšiť/zhorsit… to je presne problém ľudí, že si myslia že psychické choroby sú nezmysel, že pacienti sa len cítia občas zle. Človeka so zlomenou nohou by ste asi tiež neposielali do manuálnej prace či?

A navyše môže to autorke pomôcť aj psychicky, že ma nejakú istotu príjmu, keby sa niečo stalo.

@matus229 hovoríš zo svojej skúsenosti, však? 🤣
No kedysi boli blázni v ústavoch a bol pokoj.

matus229
1. nov 2025
@anonym_6d3867

@matus229 hovoríš zo svojej skúsenosti, však? 🤣
No kedysi boli blázni v ústavoch a bol pokoj.

@anonym_6d3867 nie, našťastie. Mam niečo, čo sa volá empatia. A ak ti toto príde ako humor, tak by tam mali zavrieť v prvom rade teba. A čisto logicky, ak ti vadí, že niekto poberá invalidný, si myslíš že ústavy sú zadarmo hej?