icon

Ospravedlnenie na súd. Ako ho napísať?

andy.
21. júl 2009

ahojte, chcem vas poprosit o radu. dostala som predvolanie na sud ako svedok,ale v tom case som mimo SR a tak chcem napisat ospravedlnenie. neviete nahodou ako by malo vyzerat a co by malo obsahovat?
dakujem

tin007
•
21. júl 2009

andy. ja som iba napisala, ze sa velmi ospravedlnujem, ale v tom danom case som mimo sr a cestu do zahranicia som mala naplanovanu uz x mesiacov pred terminom sudu. a tusim som este napisala, ze preto prosim o stanovenie ineho terminu pojednavania. plus som dala na koniec este vetu, ze ak by mali akekolvek otazky, tak som plne k dispozicii (myslela som to tak, ze ak by napr. chceli dokaz, ze naozaj som mala tu cestu zahovorenu uz pred dorucenim predvolania, tak im ho poskytnem - tusim to bola rezervacka letenky). treba to poslat doporucene a podaci listok si uschovat

andy.
autor
•
21. júl 2009

dakujem tin007. snad im bude stacit nieco take. a mozem sa opytat ci nieco od teba potom ziadali? potvrdenie ze si bola naozaj prec? lebo my ideme na dovolenku autom a jedine co by som im mohla priniest je nejaky doklad o ubytovani.

tin007
•
21. júl 2009

andy. neziadali a to ten sud kvoli mne odrocili 2x 😀 . ak mas napr. emal, ze si si bookovala ubytko uz davnejsie, alebo napr mail v praci, ze ti v termine x.x. do x.x. davaju dovolenku, tak to by malo sudu plne stacit. ale ak sa ospravedlnis co najskor vopred - dobre je to tam aj faxnu a aj poslat doporucene taj to bude ok. horsie by bolo, ak by si sa vobec neospravedlnila a neprisla, mohla by si dostat pokutu alebo by ta mohli predviest policajti.

andy.
autor
•
21. júl 2009

sud ma byt o dva tyzdne, tak snad bude stacit ked to poslem zajtra. a dakujem este raz 🙂

andzi
•
21. júl 2009

andy: záleží od toho, či si predvolaná ako svedok v trestnej alebo občianskoprávnej veci. Keďže viem, aká je prax súdov, skutočnosť že ideš na dovolenku radšej v ospravedlnení neuvádzaj, lebo to nie je ospravedlniteľný dôvod.

andy.
autor
•
21. júl 2009

andzi: som predvolana v trestnej veci.to je asi horsie, ze? ☹ ale ja tam nemozem ist, kvoli tomu nezrusim celu dovolenku. a to cele je len kvoli jednej zenskej co ma dala ako svedka aj ked o veci v podstate nic neviem. tak ako to mam urobit? aky dovod mam uviest? lebo tam budu aj ludia ktori vedia ze idem prec a mozu to na sude povedat. tak zase nechcem nejako zavadzat a vymyslat si dovody.

tin007
•
21. júl 2009

andzi a keby napr. uviedla, ze sprevadza rod. prislusnika (najlepsie dieta) na pobyt v zahr. zo zdavotnych dovodov (astma, kozne choroby a pod)?

andzi
•
21. júl 2009

andy: si zamestnaná? Čo keby si napísala, že ideš na zahraničnú služobnú cestu, ktorá neznesie odklad?

alexandra
•
21. júl 2009

Ja odporúčam neklamať.

aadula
•
21. júl 2009

tiež si osobne myslím napísať pravdu, však je leto, čas dovoleniek, máš do zaplatené dopredu dlhší čas .... treba to tam uviesť podľa môjho názoru

andy.
autor
•
21. júl 2009

andzi: nemozem napisat ze idem na sluzobnu cestu,alebo tam budu aj ludia z mojej prace.
sama sa staram o syna a s nim idem na tu dovolenku. jednoducho napisem ze budem v tom case mimo SR a uvidim co urobia. keby som tu bola tak na ten sud urcite pojdem, ja nemam v umysle nieco oddalovat.nech sa na mna nikto nehneva,ale prvorady je moj syn...

andy.
autor
•
21. júl 2009

a dakujem vam za nazory a rady 🙂

alexandra
•
22. júl 2009

andy. skus tam este napisat, ze v pripade potreby mozes poskytnut pisomnu vypoved..

lyrra
•
22. júl 2009

kludne sa ospravedln dovolenkou, sud to musi akceptovat. Je dovolenkove obdobie, sudy castokrat vobec nepojednavaju koli tomu, ze ludia su na dovolenkach.

andy.
autor
•
22. júl 2009

alexandra: no to tam mozem dat. dakujem 🙂

lyrra: ved to, neviem preco to dali v takomto termine.oznamili to mesiac pred pojednavanim a to maju ludia uz davno objednane dovolenky.ono sa to taha uz nejakych devat rokov a az teraz je prvy sud.
no nic , idem to napisat, nech to dnes ide. a ak by ste mali este nejake napady, tak budem rada 😉

andzi
•
22. júl 2009

andy: svedok musí vypovedať len ústne, v trestnom konaní platí zásada ústnosti. To, že ideš na dovolenku tam napísať môžeš, ale myslím si, že súd to nemusí akceptovať ako ospravedlniteľný dôvod. Ja som sa osobne stretla s takým prípadom, že to súd neakceptoval.

alexandra
•
22. júl 2009

andzi viem, ale andy. ako nepravnicka to vediet nemusi a psychologicky tak da najavo, ze sa vypovedi nevyhyba 😉

andy.
autor
•
22. júl 2009

andzi: nemam na vyber 😒 a ked to nebude sud akceptovat tak co urobia? daju mi pokutu?
ja tam napisem len ze budem mimo SR a ze cesta bola planovana uz davno a z toho dovodu nie je mozne ju prelozit, nenapisem tam priamo ze idem na dovolenku.

suem
•
22. júl 2009

MM minule somral, ze 90% z tych mala pojednavani stanovenych pocas prazdninovych mesiacov sa neuskutocni, ze vzdy sa niekto ospravedlni. A sudcovia ze to teraz v lete akceptuju, no ale ked natrafis na nejakeho prilis aktivneho tak neviem. Myslim, ze na 1. krat a po ospravedlneni (aj keby ho neprijali) by ta nejako "slovne pokarhali", az potom sankcie, predvedenie....
Ja vsak nie som pravnicka, to mam len z vypocuteho 🙂

andy.
autor
•
22. júl 2009

no tak som to napisala, strucne a jasne. snad to budu brat do uvahy 😖

aleka
•
22. júl 2009

ja by som zavolala tajomníčke daného spisu 😉 vysvetlila jej o čo ide, a či bude stačiť ked zašleš ospravedlnenie, aby si nedostala pokutu 😒