Ovplyvní predaj nehnuteľnosti moju dávku v hmotnej núdzi?

jovana9
20. jan 2021

Dobrý deň, potrebovala by som zistiť vecné informácie, či a ako ovplyvní predaj nehnuteľnosti poberanie dávky v hmotnej núdzi. Ak osoba, ktorá je poberateľom dávky, predáva nejaký svoj majetok, kde a ako to priznáva a či ÚPSVaR tým pádom pozastaví dávku v HN + príspevok na bývanie, na aké obdobie a pod.
Ďakujem.

suve99
20. jan 2021

No, podľa mňa, ak osoba vlastní dáky majetok vôbec nemá nárok na poberanie dávky v hmotnej núdzi.

Viď : Majetok
Členovia domácnosti sa nepovažujú za občanov v hmotnej núdzi, ani keď ich príjem nedosahuje životné minimum, ak si svojím majetkom môžu zabezpečiť základné životné podmienky a riešiť hmotnú núdzu.

Za majetok sa považujú:

hnuteľné veci,
nehnuteľné veci,
práva, ak to ich povaha pripúšťa,
majetkové hodnoty, ak to ich povaha pripúšťa.
Majetok sú aj peňažné prostriedky z vyporiadania spoluvlastníctva okrem peňažných prostriedkov z vyporiadania spoluvlastníctva k nehnuteľnosti užívanej domácnosťou na trvalé bývanie počas šiestich mesiacov od ich nadobudnutia.

Za majetok sa nepovažuje jedno motorové vozidlo, ktorého držiteľom alebo vlastníkom je člen domácnosti a:

- ktoré sa využíva na individuálnu prepravu člena domácnosti, ktorému bol vyhotovený parkovací preukaz pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím. Ak bol parkovací preukaz pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím vyhotovený viacerým členom domácnosti, za majetok sa nepovažuje jedno motorové vozidlo na každého takého člena domácnosti,
- ktorého hodnota podľa odborného stanoviska vyhotoveného znalcom alebo dokladu o kúpe motorového vozidla vyhotovenom osobou, ktorej predmetom činnosti je výroba, predaj alebo distribúcia motorových vozidiel, nie je vyššia ako 35-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, alebo ktoré je staršie ako 10 rokov.

zojanka
20. jan 2021

@jovana9 Samozrejme ovplyvní. Treba ísť/zavolať na úrad a oznámiť to. Je to príjem. A určite nezamlčať lebo na katastri sa dá všetko pozrieť a môžu dať potom vrátiť dávku za niekoľko mesiacov keď sa na to príde neskôr.

zojanka
20. jan 2021

@suve99 Jednu nehnuteľnosť môže vlastniť (RD, byt) pokiaľ v nej býva. Ale keby mala ešte iné, tak nieje v hnotnej núdzi nakoľko predajom si môže riešiť nepriaznivú životnú situáciu.

jovana9
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz