Papierovačky k daňovému - manžel TPP v Rakúsku, ja na úrade práce na Slovensku
Ahojte mamičky, idem si k vam opäť po radu. Ked je mm zamestnany na Tpp v Rakusku a ja som na Sk UP, moze si vybavit ku daniam aj ulavu na manzelku? Neviem, ci som sa správne vyjadrila😉😊Ďakujem 😊
@miriam439 ďakujem. Manžel tam zacal pracovat od 1.9.minuleho roka, danove priznanie mu tu na sk robi uctovnicka, ktorú mal aj pri srocke. Len ma to tak informativne zaujima, koli tomu, ze ja pracujem ako opatrovatelka, tento mesiac som s ocerkou mala "vyplatu" 159€,takze chcem to ukoncit a ist na urad. Pokym si nieco ine nenajdem. Lebo sa mi zda, ze tu na sk si moze manzel uplatnit ulavu do dani, reku ci to aj tam tak chodi.. Ked bude mat tu spravene, tak si chce spravit aj tam, ked mame aj 3deti. No este raz dakujem za ochotu
@stuplicek33 No nech on tam v Rakúsku hneď povie, že má deti a manželku, či mu tam hneď niečo nezohľadnia v úľavach pri dani zo mzdy.
Ale pátraj ďalej po info, ako to je. Treba brať do úvahy aj zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia s Rakúskom. Ale niekde dane musí mať zaplatené. A spravidla platí, že je to v krajine zdroja príjmu.
A mne sa zdá, že v Rakúsku majú asi o dosť nižšie dane ako sú u nás na SK, lebo ak si dobre pamätám z toho DP, čo som ti písala vyššie, že vypĺňam, tak jemu by tu u nás vyšlo platiť daň vyše 2000 € a Rakúšania mu stiahli iba 500-600 €, takže jemu je lepšie použiť metódu vyňatia príjmov (z Rakúska) a nemusí doplácať daň u nás.
A to on tam nemá dajaké vysoké príjmy. Pri vyššej mzde by bol rozdiel v dani ešte väčší.
Tu na Slovensku sú také firmy, ktoré sa zaoberajú robenim dan. priznaní a vracanim dani aj zo zahraničia, tak sa skúste u nich poinformovat, čo by bolo pre vás výhodnejšie.
@miriam439 ďakujem 😊 za radu

@stuplicek33
Ak ti tu neporadí nik iný skúsenejší v oblasti dane v Rakúsku, tak ti ja napíšem aspoň toto, ak by ti to nejako pomohlo.
Robím každý rok daňové priznanie jednému zo Slovenska, ktorý pracuje celý rok na Tpp v Rakúsku. On je ale slobodný, teda nerieši nikde úľavu na manželku. Na Slovensku nemá už žiadne príjmy.
Takže daň mu sťahujú v Rakúsku normálne pri výplate podľa ich zákonov. Tu na SK podávame daňové priznanie FO typ A. A v DP tie jeho príjmy z Rakúska dáme ako vyňatie príjmov, takže daň už potom tu u nás neplatí žiadnu, lebo ju má preukázateľne zaplatenú v Rakúsku.
Tak neviem, či som nejako pomohla.