icon

Paragrafy v zamestnaní

dusika11
14. mar 2015

chcem poznat nazor pravniciek..v zamestnani..u nas zacina byt horuco kedze je pracovna doba aj po veceroch neuznavaju nam paragrafy vo vecernych hodinach..uznavaju len to ako cas nevyhnutny na osetrenie..a ten uznavaju ked ma lekar ordinacne hodiny..inac mame mat pn alebo ocerku..dokonca padaju aj absencie..preto poprosim o vyklad takzvanych paragrafov ako ospravedlnenie v praci aj pre cloveka co robi na smeny..ktorych casy sa nezhoduju s ordinacnymi casmi lekarov..zametsnavatel dokonca preveruje ci v ten den kolegovia u lekarky boli..dakujem za kazdy odborny nazor..mozno pomozete aj inym koho sa to dotyka

dusika11
autor
15. mar 2015

@lolonka viem ze je ocr tri dni minimalne ale ked ja nepotrebujem tri dni..ale len jeden den..preto to je cele na hlavu

gabrielasofia
16. mar 2015

ale akože ti disponuje s celou dovolenkou? na toto by som sa zamerala, lebo to podla mňa nemôže..

simca06022011
16. mar 2015

@gabrielasofia môže, zamestnávateľ má určiť čerpanie dovolenky, iba ak obn neurčí, tak si mže o dovolenku požiadať zamestnanec, ALE tomu nemusí zamestnávateľ vyhovieť ;) V tejto dobe je to psycho, ale je to tak aj v zákonníku práce

gabrielasofia
16. mar 2015

tak to je riadne v prdeli už... niekedy to bolo že zamestnávatel môže disponovať s polovicou.. teraz už s celou? kam to spejeme...

dusika11
autor
16. mar 2015

@gabrielasofia ano celu dovolenku mam predpisanu nemozem si vybrat kedy chcem...preto sa dostavame obcas do slamastiky..a neplatenu musi schvalit a podpisat riaditel dopredu...ktoru moze a nemusi podpisat...paragrafy nam dovoluju iba v ordinacnych hodinach lekara..tak vlastne sme vmanevrovani ist na pn aj na pol dna ked napriklad vecer pracujem ..ale rano mi trhali zub ...a nei som schopna nastupit..no to je taky ucebnicovy priklad..alebo am horucku a potrebujem len jeden den trebars viem ze na druhy den mi je lepsie..tak mam ist na pn..na jeden den..no asi tak..

gabrielasofia
17. mar 2015

ja ťa uplne chápem, skôr sa čudujem že niekto nepochopí, že človek niekedy potrebuje zostať celý deň doma.. to tu všetky asi pracujú celý rok vkuse s mamou na dôchodku alebo platenou opatrovatelkou.. a niekedy môže byť človeku zle alebo fakt tie zuby, hocičo.. a na jeden deň ti nikto marodku nevypíše.. neviem fakt poradiť žiadne riešenie, ale niečo tu nie je v poriadku čo sa týka predpisov firmy.. ty vlastne nemáš absolutne žiadnu možnosť.. zvláštne

dusika11
autor
17. mar 2015

@gabrielasofia ved to...ja som tiez zostala prekvapena ako kazda neostava s dietatom doma..skoda reci..hej u nas je to prisne a zrazu som zistila aj legitimne..no..nie kazdy ma babky dedkov a celu plejadu pribuzentsva...a urcite sa aj stava ze niektore matky su same na deti..a plat nie je az taky ze si nastahujem napriklad opatrovatelku..a zrazu zistim ze mam zviazane ruky doterz som bola presvedcena o tom, ze paragraf mi vykrije aj poobedie,, a neviaze sa na ordinacne hodiny lekara

gabrielasofia
18. mar 2015

@dusika11 ono s tými paragrafmi je to na firme, niektoré uznajú paragraf na celý deň (ale skôr pri jednosmennej prevádzke), niektoré na 4 hodiny a niektoré iba na čas strávený u lekára + cesta do roboty.. na Slovensku je to bohužial tak, že žiadny zákon nie je dotiahnutý do konca a preto sa dá obchádzať.. inak, na toto by som sa určite ešte niekde informovala, lebo ak potrebuješ zostať deň doma a nemáš možnosť ani paragraf, ani dovolenka, tak jednoducho niečo nie je správne..

dusika11
autor
18. mar 2015

@gabrielasofia mam mpznost peen alebo oceer...

gabrielasofia
18. mar 2015

@dusika11 🙂 tú ti na jeden deň nikto nedá...

dusika11
autor
18. mar 2015

@gabrielasofia no vraj ano..myslim peenku..ze vraj sa to da..ale tolko papierovaciek..

zuzana256
16. apr 2015

ahojte prosim vas mozete mi poradit a povedat ze ked mam 3 pracovne dni po sebe paragrafy od toho isteho doktora uzna mi to zamestnavatel?dakujem za radu

liz_lemon
16. apr 2015

@zuzana256 to zalezi len na nom

zuzana256
16. apr 2015

@liz_lemon asestricka mi tam napisala na kazdy ten papier priepustku ze plati na 24 hod

kaktusik007
16. apr 2015

@dusika11 nezavidim ti situaciu, ale myslim ze riesenim, ktore by z casti vyriesilo tvoj jeden problem, je to, naucit manzela sa starat o vlastne chore deti.

liz_lemon
16. apr 2015

@zuzana256 priepustka sluzi na osetrenie/vysetrenie a cestu k/od lekara, zamestnavatel to moze a nemusi akceptovat, su zamestnavatelia, ktori ti uznaju len 4 hodiny, a su taki, ktori ti uznaju aj 3 dni

dusika11
autor
17. apr 2015

@kaktusik007 ja som sa nikde nevyjadrila ze moj manzel sa nevie postarat o vlastne chore deti..prepac toto som fakt nepochopila..asi tak

kaktusik007
17. apr 2015

@dusika11 napisala si, ze im manzel nevie dat antibiotika a lieky -- co je podla mna zaklad starostlivosti o chore dieta, podat mu lieky.

dusika11
autor
17. apr 2015

@kaktusik007 nie nevie im podat lebo moje deti ich nechcu..moj priatel otec deti sa o nich stara az velmi dobre na to kolko pracujem po veceroch..nenapadaj ho..nie je to nouma co sa nestara..to nie je riesenie..diskusia tymto smerom prepac

kaktusik007
17. apr 2015

@dusika11 tak si sprav poriadok s vlastnymi detmi aby jedli lieky aj od neho. A nechci od zamestnavatela, aby ti akceptoval osetrenie, len preto, ze nik iny nevie dat lieky tvojim detom iba ty sama. TOTO je chore a toto zmen, hned budes mat zivot jednoduchsi.

A zaujimave, ako vztahovacne tuto moju poznamku beries..... Ale neriesim, je mi to fuk. Len mi pride divne, ze ty chces aby ti platil zamestnavatel za nieco, co nie si schopna si za niekolko rokov zorganizovat -- aby deti jedli liek co im poda niekto iny, nie len vlastna matka.

dusika11
autor
17. apr 2015

@kaktusik007 kriste pane ...uz daj pokoj..co ty vies o mojom zicote nic...netusis tak neries..ja hladam fakty ty zadrapky..asi tak..si ty ale zenska..sprav poriadok zo sebou

kaktusik007
17. apr 2015

@dusika11 neurazaj, bud tak laskava.

dusika11
autor
17. apr 2015

@kaktusik007 ja sa neurazam ...len si si prisla kopnut...ak sa nudis..prid mi pozehlit...asi tak

dusika11
autor
17. apr 2015

@kaktusik007 inmac pre tvoje info...podavanie liekov je vlastne starostlivost o malolete dieta zvlast ked ma horucku..ano a su deti co preferuju mamku...je to zvalsten zvast ked su ubolene a nieco ich boli..su dni ked ma nechcu pustit..a tu nadavat ze ja si mam spravit doma poriadok..zo svojim ..prepana jana..co si ty za cloveka..h..o vies o tom ake to je ist vecer prec do prace .ake je tazke si udrazt pracu nechciet byt na oceerka ch..mat dvojcata..jedno je chore druhe nie..a vlastne sa to zlieva d os sutavnej chorobnosti deti zo skolky od mamiciek...co davaju deti chore...a ak je to nezvladnutelne..tak ja musim vediet co mam v ten vecer robit...tak sa nenavazaj...lebo to je skarede

kaktusik007
17. apr 2015

@dusika11 nehovorim aby si sa neurazala ty, hovorim aby si neurazala mna. A sklamem ta, ja nezehlim.

kaktusik007
17. apr 2015

@dusika11 a ty h...o vies o tom, co je to byt sama na dve deti do jedneho roka, takze mi tu nerozpravaj ake to mas tazke lebo ty mas dvojicky.... Takze sa prestan lutovat a zacni svoju situaciu RIESIT. Mas chlapa, cize na dve deti ste dvaja - uz v tomto si na tom podstatne lepsie ako ja tak neviem co tu pises o tom ze je to nezvladnutelne.

dusika11
autor
17. apr 2015

@kaktusik007 jaj tak to ta stve...ano mam chlapa...tak si obhryzaj nechty preco asi nie je s tebou zeby preto ze tsi taka aka si???porozmyslaj ak to dokazes...nie ljtovat ta nebudem...prepac....asi vedel preco odisiel

kaktusik007
17. apr 2015

@dusika11 ty si ina tapa.... ok, tak sa rozculuj nad nepravostami tohto sveta... koncim s tebou, poradit si nedas, tak sa stazuj do aleluja, ked ta to spravi stastnou 😀 😀 😀 😀

dusika11
autor
17. apr 2015

@kaktusik007 som tapa...no radu si mi nedala konkretnu...este raz ..robim po veceroch..parcu si chcem udrzat..muz je ok...len deti..obcas blbnu ked maju horucky..vypisavat sa nechcem...vynechavat nechcem ...len obcas sa stane ze jeden vecer potrebujem ostat...a preto ma sokuje...ze ...na taketo matky co maju vecer parcu sa nemysli...bola som v tej myslienke...ze mi paragraf plati aj vecer..na dieta..ved je to moja pracovna doba...moj priatel je ok...dobre kazdy ma chybu..dobre lieky nevie..placu ale okupe bycikluje sa s nimi...stara sa...urobil podkrovie...ale lieky nesleduje---preco??? netusim....svoje atb neberie na cas...vsade chodi neskoro..ma svoje chyby...ked sa ho spytam zobral si liek na srdce&,,,??? tak sa zamysli...neviem ...asi hej...a na koniec vysvitne ze bral naposledy pred vcerom...preco je taky??? ja netusim...proste na toto musim dat..pozor ja ..deti su na mne ulepene ...ked su chore...vcera som prisla o jedenastej vecer domov..a maly ma este cakal v posteli...pri zapalenom svetle driemkal..zaspi ked odjdem domov..preco*??? ja neviem kazdy je iny..ja sa nestazujem..len musim poznat fakty...co robit

najjulinka
18. apr 2015

Nechem zakladať novu temu k paragrafom, tak to hodím sem:

Ako sa vybavuje paragraf? Aké tlačivo kde dostanem? Proste polopate... Nikdy som nevyužila.