icon

Pas pre dieťa, ktorého matka je Češka s trvalým pobytom na Slovensku

prvorodicka1234
16. jún 2016

Ahojte som Ceska s trvalym pobytom na slovensku a narodil sa mi tady syn. Dostal slovenske obcanstvo, lebo jeho otec je slovak. Chcem sa spytat, ako mu mam vybavit pas a ci mosim ist na cuzinecku policiu a nahlasit, ze sa mi narodilo dieta. A jestly si mosim vybavit novy preukaz aby som ho mala v preukaze napisaneho. Neviete niekto ako sa to vybavuje vsetko? Dakujem

luliu
•
16. jún 2016

Podla mna je tvoj syn Slovak, nie? Rodny list ma slovensky, nie? Preco na cudzinecku policiu, šla by som normalne na pasove s rodnym listom, pripadne manzel s rodnym listom a obcianskym preukazom. Ale to je len moj nazor

tyelde
•
16. jún 2016

pokiaľ viem, deti sa už do preukazov nezapisujú, ale syn by mal mať nárok aj na české občianstvo ak si o to požiadate...ak nie, tak je proste slovák a nemusíš ho nikam hlásiť, proste bude mať doklady slovenské, ktoré sa budú vybavovať rovnako ako pre niekoho čo má oboch rodičov slovákov

zutera
•
16. jún 2016

Průkaz si nový vyřizovat nemusíš Já to mám stejně.Já jsem měnila průkaz až když jsem se vdala.Dcerky mají po mě české občanství a po mužovi slovenské.Když nechceš aby měl dvojí občanství,nemusíš dělat nic 🙂

vydrnik
•
16. jún 2016

Mne se narodil syn na Slovensku,ma slovensky a cesky rodny list,na cizinecke jsem ho nehlasila,a prukaz jsem menila jen kvulinovemu prijmeni meli jsme loni svatbu,obcanstvi ma syn Slovenske a ceske dostal na rok ale nebudu mu vyrizovat nove,

prvorodicka1234
autor
•
17. jún 2016

A ked cestujem do Ciech potrebujem pas pre syna? Dakujem

henikav
•
17. jún 2016

@prvorodicka1234 ano potrebujes pas na cestu do ciech uz sa deti nezapisuju rodicom do pasu a nemusis ho hlasit na cudzineckej policii, ale u vas v cechach na zahranicnej matrike

luliu
•
17. jún 2016

@prvorodicka1234 samozrejme

lubina
•
17. jún 2016

@prvorodicka1234 ano, ale staci ak mu vybavite slovensky pas, kedze ma aj sloenske obcianstvo

margotka112
•
17. jún 2016

@prvorodicka1234 Ahoj toto minulý týždeň riešila sestra,malá žije aj s ňou v ČR trvalé má na SK, národnosť má malá slovenské. Pas si vybavila v mieste svojho bydliska t.j na SK. A pas potrebuješ,ved do OP sa dieťa už nepíše,tak ako si ho obhájiš ak ťa zastavia? Vydávajú ho na dva roky.

henikav
•
17. jún 2016

@zutera no ale u vas nema ohlasovaciu povinnost? Zahlasit ze sa jej narodilo dieta?

zutera
•
17. jún 2016

@henikav ne,já nic neohlasovala 🙂

henikav
•
17. jún 2016

@zutera to ze si ty neohlasovala ale neznamena ze nemas ohlasovaciu povinnost; tu mas skopirovane aj stranku
Pokud se dítě narodilo českým občanům v zahraničí, má samozřejmě nárok na české občanství*, nicméně je potřeba ho jako narozené v zahraničí zapsat do zvláštní matriky v Brně, která registruje české děti narozené mimo území ČR.
http://www.mzv.cz/brussels/cz/konzularni_a_vizo...

zutera
•
17. jún 2016

@henikav tak v tom případě jsem asi oznámila,protoze na zvláštní matrice v Brně jsme byli 🙂 .Jen já jsem kousek od Brna takže jsem si jen myslela že tam patřím

vydrnik
•
17. jún 2016

@henikav toto mam aj ja,manzel je Slovak,tu na matrice mi pani rekla,ze musi mit icesky rodny list I kdyz je narozeny na Slovensku,takze jsme zafost poslali na zbladtni matriku Brno,kde dostal cesky rodny list a ceske obcanstvi platne na jrden rok,to same jsme meli I z oddacim listem,taky hsme museli zadat pres zvlastni matriku v Brne,