Patrí dom po kolaudácii obom manželom?
Mam taku otazocku?Sme manzelia 3 roky.Dlhsi cas sme zili v zahranici kde sme si setrili peniaze na domcek.Dom staval mm pocas pobytu v zahranici,no dost penazi som prispela aj ja.Ked bol domcek dokonceny tak aby sa v nom dalo byvat tak sme sa zobrali a teraz si postupne dorabame veci okolo domu .Mm je napisany na LV(dom+pozemok). Dom ideme tento rok kolaudovat nakolko sme boli obaja dost zaneprazdneni tak sa k tomu dostavame az tento rok ,hypoteku nemame ziadnu.
Takze by som sa chcela opytat,ci dom po kolaudacii automaticky bude patrit do BSV manzelov alebo ak manzel bude stale figurovat sam na LV ci v pripade 'rozvodu' bude dom len jeho.Pytam sa lebo nikdy nevieme,co sa moze stat v buducnosti a do domu som investovala vsetky moje aj peniaze,ktore som dostala od rodicov a stale investujem.
@kaktusik007
@filipal
@junova ..inak pisem zo sestrineho noveho nick ..lucinkabea..oprasujem staru temu..tak ako si dopadla?Inak dnes bol u nas pan z kolaudacneho a moj muz nebol doma.Priniesol papiere na podpis vsetko na jeho meno,kedze on je napisany na LV aj ako stavebnik..Ja som sa opytala,ako sa mozem zapisat a kde.Tak 'dobry ujo ' zobral vsetky papiere a v pondelok ich mame spolu podpisat s mm,kedze ich ide prerobit a vsade dopisal aj moje meno..cize aj stavebnik..atd..a potom povedal,ze nam v pondelok vyda rozhodnutie a s tym si pojdeme po supisne cislo a na kataster..takze v tom pripade by som uz bola zapisana aj na LV???alebo sa mylim...ak ano musim tuto dobru novinku povedat mm,lebo on povedal,ze na napise az ked bude uz vsetko skolaudovane..atd..
@aylaxx no, vyzera to dobre 🙂 len aby sa tak aj stalo 🙂
@lucinkabea kedy bola svadba?
@lucinkabea kedy bola svadba?
@natalienka12 stará téma,ale rok 10/ 2010 svadba do domu sme sa nasťahovali 04/2011 zariadený (čakali sme len na postele,nábytok,kúpeľne,podlahy,maľovanie....atd)..samozrejme okolie domu nebolo porobené ani fasáda atd..a nakoniec dom nikdy neprepisal,po kolaudácii tam bol sám na tom úrade ..tie papiere kde nás dali spoločne pri kolaudácii priniesol a dom si nechal sám, na LV..je vlastník 1/1 ..ako on všetko sám dokázal…minuly rok sme robili malú prístavbu k domu a chceli od nás oboch povolenie,že to postavíme k domu,lebo pani čo riešila schválenie prístavby mi povedala,že sme obaja vlastníci?? Robí krátko na tom úrade😬....ale už to neriešim,nemá to význam u nás..do domu už neinvestujem nič..(občas kúpim niečo do záhradky.)..platí si všetko sám a preto mu to tak dlho trvá..neni urobený dvor..atd..keď je to jeho dom!!..vekom som zmenila na všetko názor,sklamaná som z tej situácie,že vlastne nemám nič a dlho som sa trápila v zahraničí,aby som niečo mala..a takto nemám nič,len trvalý pobyt,ktorý mi môže zrušiť...moja vyplata sa míňa na jedlo,oblečenie ..cize neušetrim nic ..žijeme normálny život,jemu sa nič nerobí,ale na mna príde hocikedy veľké sklamanie z neho!! ten dom na mna nikdy neprepise a možno to osud zariadi inak a ja v tom ‘jeho’ dome už dlho žiť nebudem..vzťahy sa menia.Ze aj tak ostane detom,že na čo mi bude🙀že potom by som sa hneď rozviedla s nim ..no jeho zmýšľanie a celej jeho rodiny,kde ma rozvedených všetkých súrodencov a boli tam hádky o domy a peniaze po rozvode!

Najjednoduchšie by bolo skolaudovať a rozdeliť si podiely. Druhá možnosť je požiadať o zmenu stavby pred dokončením a "dopísať" druhú osobu na stavebné povolenie, tým pádom by bola už aj pri kolaudácii a na LV. Čo sa týka BSM, je jedno, kto je na LV (aj nehnuteľnosť s uvedením len jedného z manželov na LV môže byť v BSM), dôležité je, kedy stavba dostala základné rysy a bolo možné ju považovať za stavbu - či pred alebo po uzatvorení manželstva.