Peniaze na pohreb

sabinka264
14. jún 2018

Mám matku ktorá má 78 rokov. Žije v Čechách. Ma našetrené peniaze na pohreb. Ona by chcela tie peniažky dať na vkladnu knižku -ona by bola majiteľ a mňa by chcela dať ako disponent. Lenže v prípade smrti neviem ako by to bolo s peniazmi. Či by som mohla po úmrtí vybrať peniaze bez problémov? Lebo niekde som čítala že banka po úmrtí zablokuje tie peniaze a až v dedičskom konaní sa môžu vybrať. Môžte mi prosím poradiť ako to je vlastne?

potvora1
14. jún 2018

@sabinka264 ahoj, áno, je to presne tak, peniaze sa môžu použiť až po dedičskom konaní. Všetky peňažné prostriedky sa až do dedičského konania zablokujú.

livka_
14. jún 2018

@sabinka264 mne pohrebak povedal ked sme mu odovzdavali obciansky preukaz..tak vravel chodte do bankomatu a vyberte si kolko mozete o par hodin to banka zablokuje.

ukulela
14. jún 2018

ak pohreb zaplatis, v dedicskom konani si narokujes nahradu - a dostanes o tolko z dedicstva viac. to ale nevyriesi pripad, ak na pohreb nemas v tom momente cash ....

lilyianka
14. jún 2018

@sabinka264 peniaze môžeš ešte pár hodín po úmrtí vybrať, potom ich zablokujú a bude sa to riešiť v dedicskom konaní...inak a tie peniaze budeš musieť potom vrátiť, aspoň tak to musela urobiť svagrina keď vybrala nejaké peniaze zo svokrinho uctu keď zomrela

miriam11
14. jún 2018

Ked zomrel svokor (11 rokov dozadu), sme prisli s vkladnou knizkou do banky, ukazali rodny list manzela, jeho sestry a umrtny list svokra. Vsetky peniaze z knizky manzelovi vyplatili, knizka sa zrusila. Necakal nik na dedicske konanie.

leonus
14. jún 2018

Pozor!...Vy budete Disponent,tak mate k uctu pravo... preto vas tam napisala. Kludne po umrti mate dosah na jej ucet a bez problemov vam peniazky daju. To musite urobit skor,nez pojdete na Matriku nahlasit a odovzdat spravu o umrti,az potom sa dava avizo dalej. Dovtedy musite stihnut tu banku. Tak som to mala s mojou mamkou ja.

renab
18. jún 2018

Mne povedala notarka, ze s tym blokovanim uctu to nie je pravda. Nikto na matrike nezistuje, kde ma neboztik ucet. Az notar na dedicskom konani spisuje majetok a v pripade vlastnictva uctu zomrelym sa musi po dni umrtia zdokladovat kazdy vyber, na co boli peniaze pouzite.